7 handige tips voor een mooi egaal groen gazon_
18 augustus 2021 
7 min. leestijd

7 handige tips voor een mooi egaal groen gazon_

Je bent er misschien al achter gekomen dat een mooi gazon niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk heeft het verticuteren, bekalken, bemesten en het doorzaaien een positieve bijdrage op de kwaliteit. Toch zijn er naast deze "vanzelfsprekende" werkzaamheden nog een aantal handige tips te benoemen waar je misschien niet altijd bij stil staat. 

Ik heb deze 7 tips voor een mooi egaal groen gazon voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Maai niet tijdens droog en zonnig weer

Bij zomerse temperaturen en een hoge zonkracht zal je gazon om te overleven in de "slaapstand" gaan. Dit houdt in dat de grasplantjes energie uitsparen om te overleven. Hierdoor zal het groene pigment chlorofyl zich terugtrekken uit de grasplantjes waardoor de grasplantjes bruin zullen kleuren.

Het geel/bruin kleuren van het gazon betekend niet dat de grasplantjes dood zijn. Het groene pigment chlorofyl trekt zich terug om te overleven. Dit is heel normaal en heeft niets te maken met een gebrek aam voedingsstoffen. Je zult zien dat het gras bij lagere temperaturen en voldoende hemelwater zich snel weer zal herstellen.

Bestluit je op deze hete dagen toch te maaien pas dan de maaihoogte aan naar 5 á 6 centimeter (in plaats van de gebruikelijke 3 tot 5 centimeter) om verbranding en vergeling van het gazon te voorkomen. Door het gras minder kort te maaien is het gras beter beschermd tegen de zon en de hitte. Door het gras minder kort te maaien zal je daarom minder snel uitdrogen en geel kleuren.

Droog en Dor gazonEen gazon dat in "slaapstand" staat.

Tip twee: Verwijder zandhoopjes en molshopen van het gazon

Ligt je gazon vol met kleine zandhoopjes? Dit is een teken dat het bodemleven van je gazon goed is! Gelukkig zijn regenwormen een van de weinige plagen die geen schade aanbrengen aan de grasplantjes :). Integendeel zelfs, want ze hebben een nuttige werking voor de bodemstructuur!

Ondanks de positieve werking, zijn de zandhoopjes niet heel fraai voor het aanzicht van je grasmat. Om platdrukking en verstikking te voorkomen kan je de zandhoopjes het best weg harken met een bladhark. Hierdoor verdeel je de zandhoopjes en voorkom je dat het gras stikt en dood gaat.

Regenwormen zorgen ervoor dat licht, lucht water en voedingsstoffen makkelijk doordringt tot aan de wortels van de grasplantjes. 

Heb je last van een molshoop, dan kunnen dit er al snel meer worden! Een mol kan veel schade kan aanrichten aan tuin en gazon en moet je daarom bij je tuin zien weg te houden!

Er zijn voor de bestrijding van mollen verschillende opties. De makkelijkste optie is het inzetten van een mollenverjager.
De mollenverjager is een diervriendelijke methode om de mol te weren uit je gazon. Mollenverjager produceren hoge pieptonen die voor mollen als zeer storend worden ervaren. De mol zal door deze hoge pieptonen snel het gras verlaten om elders zijn gangen te graven. 

Een mol kan je diervriendelijk verdrijven met een mollenverjager

Tip drie: Tuinfeestje op de planning of zomerse dagen op komst?

Bij een tuinfeestje kan het gazon wel wat extra bescherming gebruiken. Het is hierbij belangrijk om de maaihoogte bij te stellen. Bij normale omstandigheden houd je altijd een maaihoogte aan van minimaal  3 tot 5 centimeter. Geef je een tuinfeest, houdt dan één centimeter extra aan. Dit zorgt er voor dat je gras minder (snel) wordt stukgelopen.

Indien je het feestje kan verplaatsen naar een verharde ondergrond dan zou ik dat zeker doen :)

Tip vier: Maai wekelijks met een andere maaipatroon

Probeer je maaipatroon regelmatig af te wisselen. Wanneer je telkens dezelfde lijn volgt wordt de aarde onder de maaier samengedrukt tot een zichtbaar spoor. Daarnaast heeft gras de neiging om in dezelfde richting te gaan staan als dat het gemaaid wordt. Door afwisseling te brengen in je patronen blijft het gras rechtop staan en houd je jouw gazon vrij van maaiersporen. Leg dus niet iedere keer dezelfde route af maar varieer van achter naar voor, van links naar rechts.

Tip vijf: Zorg voor scherpe maaimessen

Controleer aan het begin van het maaiseizoen de staat van de bladen van de grasmaaier. De bladen van de grasmaaier is het ronddraaiende onderdeel van de grasmaaier. Door grasmaaisel, steentjes en ander tuinvuil dat tijdens het maaien tegen de bladen aankomt maakt dit de bladen op den duur bot(ter). Scherpe bladen geven vanzelfsprekend een beter en mooier maairesultaat dan botte bladen. 

Maai je met botte bladen dan beschadig je het gras waardoor een gelige gloed over je gazon krijgt door de snoeiwonden. Een scherp blad maakt de ‘snoeiwonden’ netter, waardoor ziektes en schimmels worden voorkomen. Zorg er dus voor dat de bladen van de maaier altijd scherp zijn!  

Zorg altijd voor een scherpe maaimessen!

Tip zes: Maai tenminste één keer per week

Door te maaien oogt je tuin niet alleen een stuk leuker, maar zorgt dit er ook voor dat je gazon gezond, mooi en veerkrachtig blijft! Door te maaien stimuleer je de groei van uitlopers én krijgen fijne grassprieten de kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor groeit er meer gras waardoor je gras compact van structuur blijft.

Daarnaast hebben de grasplantjes voldoende daglicht nodig om te groeien. Laat je het gras te lang worden, dan zullen nieuwe grasplantjes onvoldoende daglicht opvangen. Hierdoor zal een groot deel van de nieuwe grasplantjes het niet halen. De jonge kwetsbare grasplantjes verdwijnen hierdoor. Omdat nieuwe grasplantjes onvoldoende kans krijgen zich te ontwikkelen zal je gazon op ten duur minder compact van structuur zijn dat onkruid aantrekt. Maai daarom in de groeiperiode regelmatig!

Maai je gazon alleen als het gras droog is. Nat gras zal zich in de maaimachine gaan ophopen die de grasmachine doen verstoppen. Daarnaast is het resultaat van de maaibeurt ook minder!
Duurt een natte periode je te lang, en kan je echt niet langer wachten met maaien? Maai het gras dan niet in één keer naar de juiste hoogte, doe dit in twee fases. Leeg vaker de bak van de maaier en maak de messen ook tussendoor schoon om te voorkomen dat de maaier vast loopt.

Tip zeven: Vang het maaisel op in de opvangbak

Van het maaisel bij voorkeur op met de bijgeleverde opvangbak van de grasmaaier. In de vorige tip heb je kunnen lezen dat grasplantjes licht (zuurstof) nodig hebben om te groeien. Laat je het maaisel liggen, dan kan dat zorgen voor verstikking van de grasplantjes wat dan weer kan resulteren in kale plekken. 

Er is wel één uitzondering op de regel: op zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden kun je kort en droog maaisel laten liggen. Dit fungeert dan als voedende Mulch laag. 

Op deze zomerse dagen houdt het bovendien bodemvocht vast en voorkomt daarmee vergeling van het gras. Verspreid eventuele maai-hopen met een bladhark over je gazon om verstikking van het gras te voorkomen.

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!