Wanneer hoe en waarom een gazon bemesten?_
09 juni 2022 
10 min. leestijd

Wanneer hoe en waarom een gazon bemesten?_

Het bemesten van het gazon is naast verticuteren, bekalken en doorzaaien een gazonklus die de meeste gazonbezitters wel kennen. Door drie keer per jaar te bemesten voorkom je uitputting van de bodem doordat je extra voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en magnesium toedient aan de bodem van je gazon.

Het toedienen van deze extra voedingsstoffen noemen we bemesten en kan zowel met organische mest als met kunstmest.

Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om het bodemleven optimaal te houden!

De groei en conditie van het gazon is afhankelijk van diverse factoren zoals de bodemtemperatuur, zuurstof, pH-waarde én het aanbod van voldoende voedingsstoffen. Het aanbod van deze voedingsstoffen niet onuitputtelijk. Dit komt doordat wij het gazon graag vrij houden van organische voedingsstoffen zoals grasmaaisel, bladeren en takjes. 

Om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt en de grasplantjes onvoldoende voedingsstoffen tot zich kunnen nemen bemest je drie keer per jaar. Hierdoor groeit het gras goed,  behoud je de compacte structuur, kunnen de grasplantjes zich weren tegen bacteriën en schimmels en zullen de grasplantjes mooi groen kleuren.


Voordat je begint met bemesten is het belangrijk dat de pH-waarde van de bodem goed is. De voedingsstoffen die in de mest zitten worden namelijk alleen door de grasplantjes opgenomen bij een actief bodemleven. 

Een actief bodemleven heb je als de pH-waarde van de gazonbodem tussen de Ph-waarde 5.5 en 7 zit. Wijkt de pH-waarde van de gestelde norm af dan zal een een minder actief bodemleven zijn waardoor de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Je zult dan nooit het beste resultaat behalen uit de bemesting.

pH-bodemtest ECOstyle gratis bij Premium membership

Doen! Om er zeker van te zijn dat de pH-Waarde goed is kan je hier een pH-bodemtest kopen. Deze test is eenvoudig zelf uit te voeren en weet je binnen enkele minuten of je het gazon kan voorzien van meststof.

Is de PH-Waarde van de bodem goed dan kan je starten met het bemesten van je gazon. Voor het beste resultaat bemest je het drie keer per jaar. De eerste bemesting doe je in de periode maart/april als de nachtvorst ons land heeft verlaten. De tweede bemesting doe je in mei/juni net voor het zomerse weer en de derde bemesting doe je in het najaar zodat je het gras weerbaar maakt tegen het winterse weer.

In de bouwmarkt of het tuincentrum kan je kiezen uit een wereld van meststoffen. Moet je nu kiezen voor organische meststof of kunstmeststof? Organische mest de meest milieuvriendelijke en duurzaamste optie. Kunstmeststof werkt zeer snel waardoor je snel resultaat hebt. Voor beide is dus iets te zeggen, en is sterk afhankelijk van de staat van je gras. MijnGazonCoach legt je het verschil uit tussen kunstmest en organische mest.

Eigenschappen kunstmest

Met kunstmeststof krijgt je gazon door de hoge concentraties voedingsstoffen een een fantastische “boost”. De graswortels nemen de voedingsstoffen zeer snel tot zich. wat natuurlijk fijn is na bijvoorbeeld een verticuteer beurt of als je gras door bepaalde werkzaamheden flink is beschadigd. Met kunstmest heb je voor relatief weinig geld snel je groene gras terug! Helaas zijn dit twee van de weinige voordelen van kunstmest.

Met kunstmest zijn de graswortels niet in staat alle voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor zal een groot deel van de kunstmest worden geabsorbeerd in de bodem van je gazon. Door de extreem hoge concentraties minerale zouten die kunstmest bevat gaat dit ten koste van het bodemleven. Dit terwijl juist het bodemleven zo belangrijk is voor een gezond gras! Naarmate je herhaaldelijk kunstmest strooit zal op er den duur een kwaliteitsvermindering van de grond optreden doordat het bodemleven inactief raakt. Dit houdt in dat je steeds méér kunstmeststof moet gebruiken om te komen tot hetzelfde resultaat.

Uiteindelijk zal kunstmeststof een stuk duurder zijn dan organische meststof.

Let op: Besluit je gebruik te maken van kunstmest raadpleeg dan goed de gebruiksaanwijzing, het vergt wat andere verzorging/ handelingen in vergelijking met organische mest.

Eigenschappen organische mest

Organische meststof is in tegenstelling tot kunstmeststof samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen van natuurlijke oorsprong, oftewel, puur natuur! Daarnaast verbetert organische mest de bodemstructuur en stimuleert het het bodemleven. Een bodem die voorzien is van organisch materiaal blijft los en luchtig, houd vocht en voedingsstoffen beter vast en bevorderen de groei van bodemorganismen zoals regenwormen en bevorderd een gezonde wortelontwikkeling. Organische mest is in het begin iets duurder in aanschaf maar betaald zich uiteindelijk ruimschoots terug.

Er is géén speciale techniek voor het bemesten van je gazon. Wel is wel van belang dat je de meststof in de juiste hoeveelheid, gelijkmatig over het gras verspreid.

Voor grotere gazons is het raadzaam om een strooiwagen te gebruiken. Als je met de strooiwagen in gestructureerde banen over je gras loopt, zul je op een gemakkelijke manier het mest over je grasmat kunnen verdelen. Daarnaast heeft een strooiwagen als groot voordeel dat de meststof gelijkmatig wordt verspreid, hierdoor krijg je een egaal groen gazon! Een strooiwagen is te koop voor ongeveer €50,00 euro bij het tuincentrum en de grotere doe het zelf zaken.

Bemesten van het gazon met een strooiwagenVoor het gelijkmatig verdelen van meststoffen kan je gebruik maken van een strooiwagen


Tip: Sproei het de eerste dagen bij weinig neerslag, zo worden de voedingsstoffen sneller opgenomen door de grasplantjes waardoor je snel resultaat hebt van je klus!


Overal waar “te” voorstaat is niet goed. Dit geldt ook voor het bemesting van je gazon. 
Een “verbrand gazon” klinkt heftig, maar in werkelijkheid heeft te veel meststoffen gehad. Op het moment dat er te veel mest wordt gebruikt is de grond niet meer in balans. Hierdoor sterf je gras en zal deze geel/ bruin kleuren. 

Een andere oorzaak kan zijn doordat mesthopen blijven liggen, of dat er niet is gehouden aan de aanbevolen mest hoeveelheid of frequentie van de fabrikant. In de meeste gevallen dien je het drie keer verspreid over jaar te bemesten. Vaker bemesten heeft dus weinig zin.


Het resultaat van overbemesting (een verbrand gazon)

In zowel organische meststof als kunstmest zitten stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Deze vier stoffen hebben allemaal hun eigen toegevoegde waarde om optimale omstandigheden te creëren voor een groen en sterk gazon dat weerbaar is tegen hitte en schimmels.

  • Stikstof (N): Hierdoor wordt je gras groener;
  • Fosfor (P): Voor ontwikkelingsgang van de wortel en een snellere groei, de snelle groei is is van groot belang bij net aangelegde gazons;
  • Kalium (K): Zorgt voor het transport van water en voedingsstoffen die van belang zijn bij de groei van het gras. Het gras is hierdoor beter bestemd tegen kou, droogte en ziekten;
  • Magnesium (MgO): Hierdoor worden de pigmenten in het gras ondersteund en versterkt. Het zorgt o.a. voor het transport van zuurstof in het gras. Als het gras in voldoende mate voldoet aan stikstof, fosfor en kalium is magnesium in mindere mate of niet noodzakelijk.
Let op: De concentratie van al deze stoffen ligt bij kunstmest in tegenstelling tot organische meststof een stuk hoger en raden wij af omdat dit op lange termijn ten koste gaat van het bodemleven

Mooi egaal groen gazonEen mooi egaal groen gazon door het gazon drie keer per jaar te voorzien van meststof

  • Het gazon is beter beschermd is tegen ziektes en schimmels;
  • bij langdurig droog weer heb je minder last van verkleuring;
  • sneller herstel na extreme weersinvloeden zoals hitte en kou;
  • minder kans op mos en onkruid door een compactere grasgroei;
  • het stimuleert het bodemleven (enkel met organische meststof!).
  • het zorgt voor een mooi groen gazon.
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!