Het gazon bemesten
09 juni 2022 
8 min. leestijd

Het gazon bemesten

Bemesten gazon is een essentieel onderdeel van het onderhoudsproces van het gazon. Door je gazon te bemesten geef je het gazon extra voedingsstoffen die nodig zijn voor een mooi vol en diepgroen gazon. In dit blog zal ik de nut en noodzaak van bemesting gazon toelichten en het belang van het gebruik van de verschillende meststoffen per seizoen uitleggen.

Wat is bemesten gazon?

Bij bemesting gazon worden extra voedingsstoffen toegevoegd aan de bodem van je gazon om de groei en ontwikkeling van de gasplantjes te verbeteren.  De gazon meststoffen bevatten drie belangrijke voedingsstoffen voor de grasplantjes, namelijk stikstof (Dit wordt aangeduid als " N" ), fosfor (Dit wordt aangeduid als "P" ) en kalium (Dit wordt aangeduid als " K"). Deze drie elementen worden aangeduid met de afkorting NPK. De verhouding tussen deze drie elementen wordt uitgedrukt in de NPK-verhouding en is te vinden op de verpakking van de meststof.

Stikstof (N) Bevordert de groei en verhoogt de weerstand van de grasplant tegen ziekten en plagen zoals sneeuwschimmel en rooddraadschimmel . Een tekort aan stikstof kan leiden tot een vertraagde groei en een gele verkleuring van de grasplantjes.

Fosfor (P) is essentieel voor de ontwikkeling van de wortels van grasplantjes. Een tekort aan fosfor kan leiden tot een zwak wortelstelsel wat de groei zal beperken.

Kalium (K) is belangrijk voor de waterhuishouding van de grasplantjes en draagt bij aan de stevigheid en resistentie tegen droogte. Een tekort aan kalium kan leiden tot een verminderde weerstand tegen droogte en ziekten.

Bemesten gazon

Waarom is bemesten gazon essentieel en hoe vaak bemesten gazon?

De groei en conditie van het gazon is afhankelijk van diverse factoren zoals de bodemtemperatuur, zuurstof, pH-waarde én het aanbod van voedingsstoffen. Het aanbod van deze voedingsstoffen niet onuitputtelijk, dit komt doordat gazon bezitters het gazon graag netjes houden en daarom vrij houden van mogelijke voedingsstoffen zoals gras-maaisel, bladeren en takjes.

Om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt en de grasplantjes onvoldoende voedingsstoffen tot zich kunnen nemen bemest je drie keer per jaar. Hierdoor groeit het gras goed,  behoud je een mooi vol gazon, kunnen de grasplantjes zich weren tegen bacteriën en schimmels en zullen de grasplantjes diepgroen kleuren.

Welke meststoffen gazon

Het is belangrijk dat je de meststoffen van het gazon afstemt op het seizoen. De grasplantjes hebben ieder seizoen zijn eigen specifieke vereisten voor de bemesting van het gazon. Ik heb een overzicht gemaakt van de meststoffen die het meest geschikt zijn voor elk seizoen.

Bemesten gazon in de lente (maart-mei)

In de lente begint het gras op het gazon weer te groeien. Om het gras te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft, adviseer ik om een meststof te gebruiken met een hoog stikstofgehalte. Stikstof is belangrijk voor de ontwikkeling van de grasplantjes. Een meststof met een N-P-K-verhouding van 20-5-10 is ideaal voor de lente. Dit zal ervoor zorgen dat het gras snel hersteld van de winterschade.

Bemesten gazon in de zomer (juni-augustus)

In de zomer groeit het gras snel en heeft het veel water nodig. Een meststof met een hoog kaliumgehalte is ideaal voor deze periode. Kalium helpt het gras om vocht vast te houden en helpt bij het bestrijden van droogte. Een meststof met een N-P-K-verhouding van 10-10-10 of 15-5-10 is ideaal voor de zomer.

Bemesten gazon in de herfst (september-november)

In de herfst begint het gras op het gazon langzamer te groeien. Het is belangrijk om het gras voor te bereiden op de winter door het te bemesten met een meststof die rijk is aan fosfor en kalium. Fosfor en kalium helpen het gras om sterkere wortels te ontwikkelen en bevorderen de opname van voedingsstoffen door de plant. Een meststof met een N-P-K-verhouding van 5-10-20 of 12-6-10 is ideaal voor de herfst.

Bemesten gazon in de winter (december-februari)

In de winter groeit het gras op het gazon vrijwel niet en heeft het geen meststoffen nodig. Het is belangrijk om het gazon schoon te houden en eventuele bladeren of takken te verwijderen om te voorkomen dat ze het gras verstikken.

Let op: Voordat je begint met bemesten gazon is het belangrijk dat de pH-waarde van de bodem goed is. De voedingsstoffen die in de mest zitten worden namelijk alleen door de grasplantjes opgenomen bij een actief bodemleven

Een actief bodemleven heb je als de pH-waarde van de bodem van je gazon tussen de pH-waarde 5.5 en 6.5 zit. Wijkt de pH-waarde van de gestelde norm af dan zal een een minder actief bodemleven zijn waardoor de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Je zult dan nooit het beste resultaat behalen uit de bemesting.

Bemesten gazon - Gratis aanmelden

Kunstmest of organische mest voor het gazon?

In de bouwmarkt of het tuincentrum kan je kiezen uit veel verschillende meststoffen. Moet je nu kiezen voor organische meststof of kunstmeststof? Organische mest de meest milieuvriendelijke en duurzaamste optie. Kunstmeststof werkt zeer snel waardoor je snel resultaat hebt. 

Voor beide is dus iets te zeggen, en is sterk afhankelijk van de staat van je gazon. MijnGazonCoach legt je het verschil uit tussen kunstmest en organische mest.

Eigenschappen kunstmest

Met kunstmeststof krijgt je gazon door de hoge concentraties voedingsstoffen een een fantastische “boost”. De graswortels nemen de voedingsstoffen zeer snel tot zich. wat natuurlijk fijn is na bijvoorbeeld een verticuteer beurt of als je gras door bepaalde werkzaamheden flink is beschadigd. Met kunstmest heb je voor relatief weinig geld snel je groene gras terug! Helaas zijn dit twee van de weinige voordelen van kunstmest.

Met kunstmest zijn de graswortels niet in staat alle voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor zal een groot deel van de kunstmest worden geabsorbeerd in de bodem van je gazon. Door de extreem hoge concentraties minerale zouten die kunstmest bevat gaat dit ten koste van het bodemleven. Dit terwijl juist het bodemleven zo belangrijk is voor een gezond gras! Naarmate je herhaaldelijk kunstmest strooit zal op er den duur een kwaliteitsvermindering van de grond optreden doordat het bodemleven inactief raakt. Dit houdt in dat je steeds méér kunstmeststof moet gebruiken om te komen tot hetzelfde resultaat.

Uiteindelijk zal kunstmeststof een stuk duurder zijn dan organische meststof.

Bemesten gazon - Kunstmest

Eigenschappen organische mest

Organische meststof is in tegenstelling tot kunstmeststof samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen van natuurlijke oorsprong, oftewel, puur natuur! Daarnaast verbetert organische mest de bodemstructuur en stimuleert het het bodemleven. Een bodem die voorzien is van organisch materiaal blijft los en luchtig, houd vocht en voedingsstoffen beter vast en bevorderen de groei van bodemorganismen zoals regenwormen en bevorderd een gezonde wortelontwikkeling. Organische mest is in het begin iets duurder in aanschaf maar betaald zich uiteindelijk ruimschoots terug.

Hoe bemesten gazon

Er is géén speciale techniek voor het bemesten gazon. Wel is wel van belang dat je de meststof in de juiste hoeveelheid, gelijkmatig over het gras verspreid.

Voor grotere gazons adviseer ik om een strooiwagen te gebruiken. Als je met de strooiwagen in gestructureerde banen over je gazon loopt, zul je op een gemakkelijke manier het mest over je gazon gelijkmatig kunnen verdelen waardoor je mesthopen voorkomt, en dus verbranding aan het gazon voorkomt.

Gazon over-bemesten

Je kunt het gazon te veel voedingsstoffen geven, dit heet overbemesting wat zal resulteren in een " verbrand gazon".
Een “verbrand gazon” klinkt heftig, maar in werkelijkheid heeft te veel meststoffen gehad. Op het moment dat er te veel mest wordt gebruikt is de grond niet meer in balans. Hierdoor sterf je gras en zal deze geel/ bruin kleuren. 

Een andere oorzaak kan zijn doordat mesthopen blijven liggen, of dat er niet is gehouden aan de aanbevolen mest hoeveelheid of frequentie van de fabrikant. In de meeste gevallen dien je het drie keer verspreid over jaar te bemesten. 

Vaker bemesten heeft dus weinig zin.

Tot de nut en noodzaak van bemesten gazon

  • Het gazon is beter beschermd is tegen ziektes en schimmels;
  • bij langdurig droog weer heb je minder last van verkleuring;
  • sneller herstel na extreme weersinvloeden zoals hitte en kou;
  • minder kans op mos en onkruid door een compactere grasgroei;
  • het stimuleert het bodemleven.
  • het zorgt voor een mooi vol en diepgroen gazon.

Bestel een pH-Bodemtest

Via deze pagina bestel je een pH-Bodemtest van ECO-Style.

Bestel organische meststoffen

Via deze pagina bestel je organische gazon meststoffen van Pokon.

Bestel Wormencompost

Via deze pagina bestel je wormencompost vanuit de kwekerij.

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast