Alles over doorzaaien_

Doorzaaien betekend dat je het bestaande gras voorziet van een nieuw graszaad. Het toevoegen van nieuwe zaad is nodig voor het behoud van een compacte gazon!

Na een paar jaar treed er simpelweg een verminderde voortplanting op van de grasplantjes, dit houd in dat de "oude" plantjes na een paar jaar minder nieuwe scheuten aanmaakt waardoor je gras op ten duur opener van structuur word.

Om te blijven genieten van een mooi compact gazon dien je het gazon twee keer per jaar te voorzien van vers graszaad.

Ik leg je in een paar simpele stappen uit hoe je het best kunt doorzaaien.

Met doorzaaien voorkom je een open structuur

1. Verwijder/ voorkom onkruid uit het gras

Stap één is het verwijderen van het onkruid. Onkruid in het gazon is een veelvoorkomend probleem en ontstaat vaak wanneer het niet optimaal wordt onderhouden. Het bestrijden en/of verwijderen van onkruid uit het gras kan op verschillende manieren:

 • Onkruid verwijderen met de hand;
 • onkruid uitputten door regelmatig te maaien;
 • onkruid biologisch bestrijden.

1.1 Handmatig verwijderen:

Er zijn veel soorten onkruid die je makkelijk handmatig kunt verwijderen. Of dit in de praktijk ook uitvoerbaar is hangt natuurlijk af van het oppervlak van het gazon en de hoeveelheid onkruid.

Onkruidsoorten die slecht vatbaar zijn voor bestrijdingsmiddelen zoals de paardenbloem, biggenkruid, grote weegbree en de smalle weegbree kan je daarom het best uitsteken met een aardappelschilmesje of onkruidsteker.

De paardenbloem kan je makkelijk uitsteken

1.2 Gazon onkruid uitputten door regelmatig te maaien

Gras is een erg sterke plant die bestand zijn tegen zeer regelmatig maaien.
Veel onkruid soorten daarentegen zijn oppervlakkiger geworteld en verdragen kort en regelmatig maaien zeer slecht.

Door je gazon regelmatig te maaien zal je het onkruid uitputten waarna het vanzelf zal afsterven.

1.3 Onkruid biologisch bestrijden

Rozetvormige onkruiden zoals de paardenbloem, weegbree, madeliefjes en biggenkruid kan je op biologische wijze bestrijden met bijvoorbeeld Roundup.

Rounduo gazon onkruidvrijBoterbloem, madeliefje klaver en paardenbloem bestrijdt je makkelijk met Roundup

2. Pas de maaihoogte aan

Maai je gazon korter dan je bent gewend. Pas de maaihoogte aan naar 3 tot 4 centimeter. Door het gras kort te maaien krijgen de nieuwe zaailingen meer zonlicht wat de ontkieming van de zaden bevorderd.

3. Hark het organisch afval van het gazon

Hark het organische materiaal zoals takjes en bladeren en het gemaaide gras bij elkaar. Het is namelijk van belang dat de zaden straks door of op de bodem ligt en niet op het organisch afval.

Zaadjes op het organische afval zullen namelijk niet ontkiemen.

4. Hark de aarde los

Het doorzaaien kan je het best doen na het verticuteren. Hierbij is het van belang dat de bovenste laag van het gras goed los harkt. Na het verticuteren heb je dit in feite al gedaan. Je kan deze taak dus uitstekend combineren met de verticuteerbeurt in het voor en najaar!

5. Strooi de zaadjes uit

Je kunt doorzaaien met de hand, maar je loopt hierbij wel het risico dat de zaden niet gelijkmatig verdeeld worden. Afhankelijk van de te strooien oppervlakte ben ik groot voorstander van een handstrooier (klein oppervlakte) of strooiwagen (groot oppervlakte)!

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen het graszaad te mengen met zand, je strooit dan automatisch een stuk dunner.

6. Dek de graszaadjes in met tuinaarde

Breng een paar mm bemeste tuinaarde aan op je gazon. Dit helpt de zaadjes te ontkiemen en geeft de zaailingen extra voedingsstoffen dat de groei bevorderd.

7. Hark de zaadjes in met een bladhark

Na het inzaaien hark je het graszaad licht in. Graszaad ontkiemt namelijk een stuk beter als het een paar millimeter gedekt is met grond. Als zaadjes de grond niet raken, zullen ze niet ontkiemen.

8. Houdt het vochtig

Met 10 á 14 dagen zal je de eerste resultaten zien. Houd, met name de eerste week het gazon vochtig. Zodra de graszaadjes ontkiemen zijn deze gevoelig voor verdroging. Geef daarom dagelijks een klein beetje water zodat enkel het oppervlakte van de bodem vochtig blijft.

9. Maai regelmatig!

Nieuw gras laat je de eerste twee maaibeurten wat langer groeien. Pas de maaihoogte daarom aan naar 5 tot 7 centimeter.

Zodra de nieuwe grasplantjes zich goed hebben geworteld kan je de maaihoogte weer aan passen naar 3 tot 5 centimeter.

Het is van groot belang dat je het gazon tijdens de groeiperiode regelmatig maait. Een gemaaid gazon oogt niet alleen een stuk leuker, maar je zorgt er ook voor dat het gras gezond, mooi en veerkrachtig blijft. Daarnaast heb je kunnen lezen dat veel onkruidsoorten niet bestand zijn tegen regelmatig maaien.

Een mooie win-win situatie!

Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach