Engerlingen en emelten in het gazon bestrijden_
10 mei 2022 
3 min. leestijd

Engerlingen en emelten in het gazon bestrijden_

Je voert gazonwerkzaamheden volgens het boekje uit. Je zou dan denken dat het gazon het hele jaar door in topconditie zou moeten zijn. Toch kleurt je gazon op bepaalde plekken geel/bruin en krijg je veel bezoek van vogels die met hun snavel in het gazon pikken. De kans is zeer aannemelijk dat er engerlingen of emelten in het gazon zitten. In dit blog zal ik je vertellen hoe je emelten en engerlingen bestrijden kan om verdere schade aan het gazon te voorkomen.

Wat zijn engerlingen?

Misschien is het je al eens opgevallen dat er bij specifieke planten de bladeren zijn aangevreten? In de meeste gevallen is dit gedaan door een bladerende kever. In Nederland en België komen voornamelijk de Rozenkever, Meikever, Junikever, Sallandkever of de Roestbruine bladsprietkever voor. Als deze kever(s) in de omgeving van jouw tuin voldoende voedsel kunnen bemachtigen zullen de kevers in het voorjaar eieren leggen in het gazon. Na ongeveer 5 á 6 weken zullen deze eieren uitkomen waardoor de larf op aarde is gezet! We noemen deze larven engerlingen of emelten en veroorzaken veel schade aan het gazon!

Hoe herken je ze?

Het heeft de structuur van een een rups en is geelwit van kleur. Afhankelijk van welke kever de larve afkomstig is varieert de grootte van 1,5 centimeter (Rozenkever) tot 5 cm (Meikever) en ligt ingedoken onder de graszode (zie ook de afbeelding boven dit blog artikel)

Engerlingen gazon bestrijdenEngerlingen lijken op een rups en zijn 1,5 tot 5 centimeter groot

Welke schade richten ze aan?

Larven beginnen nadat ze zijn uitgekomen direct met eten van het wortelgestel van de grasplantjes. Al snel zullen de plekken geel/bruin kleuren waar de emelten zitten. Door het opeten van de graswortels krijgen de grasplantjes onvoldoende vocht en voedingsstoffen binnen om de groene kleur te behouden. Mezen, kraaien en spreeuwen zijn zien engerlingen en emelten als lekkere snack. Zij zullen net zo lang met hun snavels in je gazon pikken tot ze niets meer kunnen vinden. Het resultaat is een door vogels omgespit gazon!

Schade gras door engerlingenSchade aan het gazon door engerlingen

Zo kom je er achter of jij ze hebt in jouw gazon

Zodra je overmatig mezen, kraaien en spreeuwen op je gazon hebt én als er geel/bruine plekken op je gazon ontstaan zijn er emelten actief op jouw gazon. Als je zeker wilt weten dat je last hebt van engerlingen of emelten kan je nadat je het aangevreten deel hebt nat gemaakt een zwarte plastic zak er over leggen. Als je deze een dag laat liggen zul je zien dat ze naar boven zijn gekomen.

Hoe kan je engerlingen in het gazon bestrijden?

Je kunt ze bestrijden door de geel/ bruine plekken te voorzien van Aaltjes. De aaltjes gaan in de gazonbodem op zoek naar de engerling. Vervolgens dringen de aaltjes binnen en laten ze een bacterie los die de larve binnen enkele dagen doodt.


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach