8 tips voor een mooi groen en verzorgd gazon_
18 augustus 2021 
8 min. leestijd

8 tips voor een mooi groen en verzorgd gazon_

Een mooi en gezond gazon vraagt veel kennis en inspanning. Voor het beste resultaat dienen er diverse gazon werkzaamheden gedurende het jaar los van elkaar in verschillende periodes te worden uitgevoerd. Denk hierbij aan verticuteren, bekalken, bemesten, doorzaaien en het beluchten van het gazon.

Daarnaast is ook de juiste timing voor het uitvoeren van de verschillende werkzaamheden en de juiste pH-waarde erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.

Ik leg je aan de hand van deze 7 stappen uit welk onderhoud aan je gazon moet worden uitgevoerd én in welke periode van het jaar deze werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je deze 8 werkzaamheden voor een mooi groen en verzorgd gazon uitvoert.

Stap 1Doe een pH-Waarde test van je gazonbodem

De eerste stap heeft niet direct te maken met het onderhoud van je gazon. Deze stap geeft wel een schat aan informatie over hoe de kwaliteit (pH-Waarde) van je bodem is! Deze stap is daarom misschien wel de belangrijkste stap van dit lijstje! Zeker als je beseft dat de juiste pH-Waarde van de bodem bepaald of jij komende periode van een gezond en donkergroene mat kan genieten of dat je nog steeds niet het gazon hebt wat je graag zou willen hebben!De PH-Waarde schaal loopt van 1 (zeer zuur) tot 14 (niet zuur)

We beginnen stap een met het vaststellen van de pH-Waarde van je gazonbodem. Dit kan je eenvoudig en snel doen met een pH-Bodemtester. Geeft de bodemtest aan dat de PH-Waarde tussen de PH-Waarde 5.5 en PH-Waarde 6.5 zit dan heeft de bodem de ideale PH-Waarde voor een optimaal bodemleven, je kan dan de volgende stap in dit lijstje overslaan! Is de PH-Waarde lager dan PH-Waarde 5.5 dan strooi je wat kalkstof. Is de PH-Waarde hoger dan 6.5. dan strooi je tufsel over je gazon.

Periode: Voer deze taak uit voor je begint met bekalken in het voor en najaar

Bestel hier je pH-bodemtest

De bodem van je gazon wordt door natuurlijke processen zoals zure regen dagelijks een beetje zuurder. Om te voorkomen dat de bodem verzuurd is het van belang dat de pH-waarde van de bodem in balans blijft.

Grasplantjes gedijen goed op een lichtzure bodem met een pH-waarde van 5.5 tot 6.5. Met het strooien van kalk maak je de bodem minder zuur waardoor je een actief bodemleven behoud.

De uitslag van de pH-bodemtest geeft aan wat de kalkbehoefte is van je gazon. Zo zal de kalkbehoefte op een kleibodem volstaan met één kalk gift per jaar in het voorjaar. En zal een gazon op een zandbodem zowel in het voor- als najaar moeten worden voorzien van kalk

Voor het gelijkmatig bekalken (en bemesten) van het gazon kan je gebruik maken van een strooiwagen

Bestel hier je kalkstoffen
Lees hier het hele artikel over het bekalken van het gazon

Plantenresten, mos en dierlijke uitwerpselen bereiken dagelijks je gazon. Dit zorgt uiteindelijk een viltlaag tussen de grasplantjes. De viltlaag doet je gras langzaam “stikken”. Dat klinkt heftig, maar zo’n viltlaag is normaal en ontstaat altijd

Als je de viltlaag laat zitten dan worden licht, lucht, water en voedingsstoffen niet goed doorgelaten. Hierdoor kunnen voedingsstoffen de wortels van het gras niet (goed) bereiken. Dit resulteert uiteindelijk door het gebrek aan voedingsstoffen in mosvorming en gele of zelfs kale plekken.

Het is dus belangrijk om deze viltlaag twee keer per jaar te verwijderen met een verticuteermachine of verticuteerhark. Verticuteren doe in het voorjaar (maart of april) en in het najaar (half september of oktober).

Verticuteren van het gazon met een verticuteermachine - grondig, snel en ergonomisch

Lees hier het hele artikel over het verticuteren van het gazon

Een grasplant krijgt na een paar jaar trouwe dienst een vertraagde voortplanting. Dit houdt in dat het zich ondanks de goede bodemcondities minder snel zal herstellen wat zal resulteren in een gazon met een open structuur. Om te voorkomen dat je de bodem van je gras krijgt te zien ga je het bestaande gras voorzien van nieuw graszaad. Dit noemen we doorzaaien.

Het doorzaaien kan je het best doen na het verticuteren van je gazon (stap drie). Tijdens het verticuteren heb je namelijk de bodem van de grond al los gemaakt. Na het zaaien hark je het graszaad licht in met een bladhark. Graszaad ontkiemt namelijk een stuk beter als het een paar millimeter gedekt is met grond. Met 10 á 14 dagen zul je de eerste nieuwe grasplantjes zien. Houd, met name de eerste week het gras vochtig. Zodra de graszaadjes ontkiemen zijn deze gevoelig voor verdroging. Geef daarom dagelijks een klein beetje water zodat enkel het oppervlakte van de bodem vochtig blijft.

Lees hier het hele artikel over het doorzaaien van het gazon

Voldoende voedingsstoffen dragen bij aan een compact en een mooie groene mat. De hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem is beperkt en moet worden aangevuld als je de kwaliteit wilt behouden. Het toedienen van deze extra voedingsstoffen noemen we bemesten. Wanneer het gras onvoldoende voedingsstoffen krijgt zullen er kale en gele plekken verschijnen. Bemest je het gras daarom tenminste drie keer per jaar.

Meststoffen voor het gazonGebruik bij voorkeur organische (natuurlijke) mest

Bestel hier je meststoffen

De afgelopen weken hebben de voedingsstoffen van het kalk (of turf) en meststof  goed in bodem kunnen doordringen en zijn alle eventuele obstakels die de groei van het gazon kunnen belemmeren door het verticuteren weggenomen. Naarmate de temperatuur stijgt zul je zien dat het gras begint met groeien en dat het zich hersteld met de nieuwe grasplantjes.

Geef deze nieuwe grasplantjes een kans en pas de maaihoogte aan naar 5 á 6 centimeter!

Voor het gazon geldt dat te vaak maaien niet bestaat. Door regelmatig te maaien oogt je tuin niet alleen een stuk leuker, maar zorg je er ook voor dat het gras gezond, mooi en veerkrachtig blijft.  Dat stimuleert de groei én door het grasmaaien krijgen fijne grassprieten de kans om groot en stevig te worden. Hierdoor zal er meer gras gaan groeien waardoor het compact van structuur blijft.

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!