Gras bijzaaien betekend dat je nieuw graszaad toevoegt aan een bestaand gazon. In tegenstelling tot het bekalken, verticuteren of bemesten is dit iets waar je eigenlijk niet heel veel over hoort of leest.
Toch gek!, zeker als je beseft dat een grasplantje na een paar jaar trouwe dienst een vertraagde voortplanting krijgt.
Dat klinkt misschien gek, maar grasplantjes herstellen zich naarmate deze ouder worden gewoon minder snel waardoor er onvoldoende nieuwe grasplantjes worden aangemaakt.
Om je gazon mooi compact te houden is gras bijzaaien van groot belang.
Bekijk bovenstaande video " Gras bijzaaien - Kale plekken in het gazon doorzaaien" voor meer informatie
Wanneer gras bijzaaien
Het meest efficiënt is om deze klus te combineren met het verticuteren van je gazon in het voor-en-najaar. Voor het bijzaaien is het namelijk van belangrijk dat de bovenste laag van het gazon goed is los geharkt. Na het verticuteren heb je dit in feite al gedaan. Daarnaast is het belangrijk dat het in de nachten niet verder afkoelt dan 7°C en dat overdag de temperatuur minimaal 10 tot 12°C is voor een goede ontkieming.
Tip: Koop graszaad met anti-vogel coating. Dit zaad is omhuld met een natuurlijke coating waardoor het minder aantrekkelijk is voor vogels. Bekijk het aanbod van graszaad in onze webshop.
Hoe gras bijzaaien
Je kunt het gras bijzaaien met de hand, maar hierbij is de kans groot dat de graszaden niet gelijkmatig over het gazon verdeeld worden. Afhankelijk van de te strooien oppervlakte ben ik groot voorstander van een handstrooier (klein oppervlakte) of strooiwagen (groot oppervlakte). Hiermee wordt het graszaad gedoseerd toegediend aan je gazon en weet je zeker dat je ieder plekje hebt bereikt.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen het zaad ouderwets te mengen met veel zand, je strooit dan automatisch een stuk dunner.
Als er te veel zaden op een kleine oppervlakte liggen dan zullen deze zaden niet ontkiemen! Extra veel zaaien heeft dus geen enkele zin.
Stappenplan gras bijzaaien
1. Verwijder/ voorkom onkruid uit het gras
Stap één is het verwijderen van het onkruid. Onkruid in het gazon is een veelvoorkomend probleem en ontstaat vaak wanneer het niet optimaal wordt onderhouden. Het bestrijden en/of verwijderen van onkruid uit het gras kan op verschillende manieren:
- Onkruid verwijderen met de hand;
- onkruid uitputten door regelmatig te maaien
- onkruid biologisch bestrijden.
1.1 Handmatig verwijderen
Er zijn veel soorten onkruid die je makkelijk handmatig kunt verwijderen. Of dit in de praktijk ook uitvoerbaar is hangt natuurlijk af van het oppervlak van het gazon en de hoeveelheid onkruid.
Onkruidsoorten die slecht vatbaar zijn voor bestrijdingsmiddelen zoals de paardenbloem, biggenkruid, grote weegbree en de smalle weegbree kan je daarom het best uitsteken met een aardappelschilmesje of onkruidsteker.
1.2 Gazon onkruid uitputten door regelmatig te maaien
Gras is een erg sterke plant die bestand zijn tegen zeer regelmatig maaien.
Veel onkruid soorten daarentegen zijn oppervlakkiger geworteld en verdragen kort en regelmatig maaien zeer slecht.
Door je gazon regelmatig te maaien zal je het onkruid uitputten waarna het vanzelf zal afsterven.
1.3 Onkruid biologisch bestrijden
Rozet onkruiden zoals de paardenbloem, weegbree, madeliefjes en biggenkruid kan je op biologische wijze bestrijden met bijvoorbeeld Roundup. (Je kunt Roundup bestellen via onze webshop, klik hier)
2. Pas de maai-hoogte van de grasmachine aan
Maai je gazon korter dan je bent gewend. Pas de maai-hoogte aan naar 3 tot 4 centimeter. Door het gras kort te maaien krijgen de nieuwe zaailingen meer zonlicht wat de ontkieming van de zaden bevorderd.
3. Hark het organisch afval van het gazon
Hark het organische materiaal zoals takjes en bladeren en het gemaaide gras bij elkaar. Het is namelijk van belang dat de zaden straks door of op de bodem ligt en niet op het organisch afval. Zaadjes op het organische afval zullen namelijk niet ontkiemen.
Zorg ervoor dat er geen organisch afval zoals bladeren, takjes en maaisel op de grond liggen voordat je gaat gras bijzaaien
4. Hark de aarde los
Het gras bijzaaien kun je het best doen na het verticuteren. Hierbij is het van belang dat de bovenste laag van het gras goed los harkt. Na het verticuteren heb je dit in feite al gedaan. Je kan deze taak dus uitstekend combineren met het verticuteren in het voor en najaar!
5. Strooi de zaadjes uit
Je kunt gras bijzaaien met de hand, maar je loopt hierbij het risico dat de zaden niet gelijkmatig verdeeld worden. Afhankelijk van de te strooien oppervlakte ben ik groot voorstander van een handstrooier (klein oppervlakte) of strooiwagen (groot oppervlakte)!
Gras bijzaaien met de hand
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen het graszaad te mengen met zand, je strooit dan automatisch een stuk dunner.
Als er te veel zaden op een kleine oppervlakte liggen dan zullen deze zaden niet ontkiemen! Extra veel zaaien heeft dus geen enkele zin.
6. Dek de graszaadjes in met tuinaarde
Door de graszaadjes te bedekken met een paar millimeter tuinaarde of compost verhoog je de kans op ontkieming van 30% naar 70%. Daarnaast zitten hier extra voedingsstoffen in dat de groei bevorderd.
7. Hark de zaadjes in met een bladhark
Na het inzaaien hark je het graszaad licht in. Graszaad ontkiemt namelijk een stuk beter als het een paar millimeter gedekt is met grond. Als zaadjes de grond niet raken, zullen ze niet ontkiemen.
8. Houdt het vochtig
Met 10 á 14 dagen zal je de eerste resultaten zien. Houd, met name de eerste week het gazon vochtig. Zodra de graszaadjes ontkiemen zijn deze gevoelig voor verdroging. Geef daarom dagelijks een klein beetje water zodat enkel het oppervlakte van de bodem vochtig blijft.
9. Maai regelmatig!
Nieuw gras laat je de eerste twee maai beurten wat langer groeien. Pas de maai hoogte daarom aan naar 5 tot 7 centimeter.
Zodra de nieuwe grasplantjes zich goed hebben geworteld kan je de maai hoogte weer aan passen naar 3 tot 5 centimeter.
Het is van groot belang dat je het gazon tijdens de groeiperiode regelmatig maait. Een gemaaid gazon oogt niet alleen een stuk leuker, maar je zorgt er ook voor dat het gras gezond, mooi en veerkrachtig blijft. Daarnaast heb je kunnen lezen dat veel onkruidsoorten niet bestand zijn tegen regelmatig maaien.