Het beluchten van het gazon wordt vaak geassocieerd met verticuteren. Toch is er wel degelijk in verschil tussen beide werkzaamheden. Ik ga je aan de hand van dit blog uitleggen wat het verschil is en waarom dit belangrijk is voor de kwaliteit van je grasmat.
Verschil beluchten en verticuteren
Bij het beluchten van je gazon maak je gaten van tussen de 5 en 10 centimeter diep in de bodem van het gazon met behulp van een beluchtingsmachine, prikroller of priksandalen. Hierdoor worden licht, lucht, water en voedingsstoffen beter doorgelaten wat de groei en de kwaliteit van de grasplantjes bevordert.
Met verticuteren verwijder je ook viltlaag van de bodem. Dit is een verstikkende laag tussen de grasplanten en bestaat uit voornamelijk organisch materiaal en dierlijke uitwerpselen.
>>>Lees hier het volledige blog over verticuteren
Met verticuteren haal je ook mos en onkruid weg (dat doe je met beluchten niet)
Waarom gras beluchten?
Doordat het gazon dagelijks betreden wordt of dient als opstelplaats van bijvoorbeeld een kinderbadje kunnen de grasplantjes bezwijken onder de hoge druk. Hierdoor slaat de grond dicht waardoor licht, lucht, water en voedingsstoffen niet meer goed worden doorgelaten.
Het beluchten van het gazon met een prikroller.
Het beluchten is noodzakelijk door:
- De opeenstapeling van kooldioxide;
- geen, of onvoldoende, watertoevoer naar de wortels;
- verminderde licht (zuurstof) toevoer naar de wortels.
Ik heb hieronder bovenstaande onderdelen stap voor stap voor je uitgewerkt.
Opstapeling kooldioxide
Kooldioxide ontstaat als er geen verse luchttoevoer naar de wortels kan plaatsvinden. Dit belemmert de opname van vocht en voedingsstoffen dat ten koste gaat van de mooie groene kleur van de grasplantjes.
Watertoevoer naar de wortels
Doordat grasplantjes zwaar belast zijn (of zijn geweest) kan het zijn dat de grond zo in elkaar is geslonken dat regenwater de graswortels vrijwel niet of onvoldoende bereiken. Hierdoor loopt het regenwater bij een dichtgeslagen grond vaak ongemerkt weg naar een lager gelegen. Hierdoor is er onvoldoende regenwater ter beschikking waardoor de grasplantjes op den duur bruin zullen kleuren.
Zuurstof toevoer
Door het dichtslaan van de grond krijgen de grasplantjes onvoldoende zuurstof. Hierdoor groeit het gras in vergelijking met de rest van het gazon minder hart en zal dit deel verkleuren.
Hoe vaak gazon beluchten
Beluchten kan eigenlijk nooit kwaad en is afhankelijk van de vitaliteit van de grasplantjes en het type bodem waar de grasplantjes op groeien. Zo zal een kleigrond sneller dichtslaan dan bijvoorbeeld een zandgrond. en wordt het ene gazon intensiever gebruik dan het andere gazon. Ik adviseer het gazon standaard twee keer per jaar te beluchten in het voor en najaar voor de gazonbemesting.
Tussentijds kan je het gazon op dichtgeslagen plekken kunnen beluchten als je merkt dat regenwater niet wordt opgenomen door de bodem van je gazon of dat je merkt dat je chlorofyl terugtrekt uit de grasplantjes.
Door het beluchten blijft je gazon tijdens lange droge periodes langer groen doordat regenwater goed bij de wortels kan komen.
Hoe beluchten?
Kleine gazons kan je beluchten met een prikroller of beluchtingssandalen. Voor grote gazons raad ik aan gebruik te maken van een beluchtingsmachine. In beide gevallen is het raadzaam te beluchten op een vochtige bodem doordat de pennen dan makkelijk de grond doorboren.
Gebruik bij grote(re) gazons een beluchtingsmachine (deze zijn te huur bij o.a. Boels voor ~€85/dag )