Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Via het online gazon programma van MijnGazonCoach krijg ik regelmatig de vraag: " is gazonmest schadelijk voor de hond?" Helaas moet ik deze vraag altijd beantwoorden met een " ja" Gazonmeststoffen zijn gevaarlijk voor je huisdieren, vooral voor de hond!

Gazonmeststoffen bevatten doorgaans een combinatie van stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk zijn voor de groei en gezondheid van het gazon, maar kunnen schadelijk zijn voor honden als de meststoffen worden ingeslikt of geïnhaleerd.

Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Een van de grootste risico's van gazonmeststoffen voor honden is vergiftiging door het stikstofcomponent. Wanneer een hond gras eet dat is behandeld met gazonmeststof, kan de stikstof zich ophopen in het lichaam van de hond en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals maagproblemen, braken, diarree, spiertrillingen en zelfs de dood.

Fosfor, dat ook vaak wordt aangetroffen in gazonmeststoffen, kan ook schadelijk zijn voor honden als ze het inslikken. Fosforvergiftiging kan leiden tot problemen met de nieren en botten, en kan ook leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans.

Kalium is een andere belangrijke voedingsstof die in gazonmeststoffen voorkomt. Terwijl kalium in kleine hoeveelheden gunstig kan zijn voor honden, kan een overmatige hoeveelheid leiden tot diarree en braken.

Andere chemicaliën die vaak worden aangetroffen in gazonmeststoffen, zoals herbiciden en pesticiden, kunnen ook schadelijk zijn voor honden. Deze chemicaliën kunnen huidirritatie, ademhalingsproblemen en neurologische symptomen veroorzaken als ze worden ingeademd of in contact komen met de huid van je hond.

Dus wat kun je doen om je hond veilig te houden rond het gazon? Ten eerste, controleer altijd de verpakking van elke gazonmeststof die u gebruikt om er zeker van te zijn dat het veilig is voor huisdieren. Kies bij voorkeur een organische meststof, omdat deze doorgaans minder schadelijke chemicaliën bevat.

Houd je hond uit de buurt van het gazon totdat de meststof volledig is opgenomen in de grond en het gras droog is. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de meststof en de weersomstandigheden.

Als je hond per ongeluk gazonmeststof heeft gegeten of in contact is gekomen met behandelde gras, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Symptomen van vergiftiging kunnen zich mogelijk niet onmiddellijk voordoen, dus wees alert op eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond.

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast