Organische mest

Welke voedingsstoffen zitten er in gazonmest?

Gazonmest een bron van voedingsstoffen

In zowel organische meststof als kunstmest zitten stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Deze vier stoffen hebben allemaal hun eigen toegevoegde waarde om optimale omstandigheden te creëren voor een groen en sterk gazon. 

 • Stikstof (N): Bevordert de lengtegroei en kleur van het gras;
 • Fosfor (P): Voor ontwikkelingsgang van de wortel en een snellere groei, de snelle groei is is van groot belang bij net aangelegde gazons;
 • Kalium (K): Zorgt voor het transport van water en voedingsstoffen die van belang zijn bij de groei van het gras. Het gras is hierdoor beter bestemd tegen kou, droogte en ziekten;
 • Magnesium (MgO): Hierdoor worden de pigmenten in het gras ondersteund en versterkt. Het zorgt o.a. voor het transport van zuurstof in het gras. Als het gras in voldoende mate voldoet aan stikstof, fosfor en kalium is magnesium in mindere mate of niet noodzakelijk.

De concentratie van deze stoffen ligt bij kunstmest in tegenstelling tot organische meststof een stuk hoger en raden wij af omdat dit op lange termijn ten koste gaat van het bodemleven, iets dat cruciaal is voor een gezond gazon.

Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach