Kunstmest of organisch mest?_
01 april 2022 
2 min. leestijd

Kunstmest of organisch mest?_

Het aanbod van verschillende vormen van meststoffen is tegenwoordig enorm! Moet je nu kiezen voor Kunstmest of organische mest?

De laatste optie is de meest milieuvriendelijke en duurzaamste optie. Kunstmeststof daarentegen werkt zeer snel waardoor je snel resultaat hebt.

Voor beide is dus wat te zeggen....

Verschil tussen kunstmest en organische mest

Met kunstmeststof krijgt je gazon door de hoge concentraties voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (MgO) een een fantastische “groei boost”

De graswortels nemen de voedingsstoffen snel tot zich en je hebt zeer snel resultaat. Dat is natuurlijk fijn na het verticuteren en doorzaaien of als het gras door bepaalde werkzaamheden flink is beschadigd.

Nadeel kunstmeststof

De keerzijde is dat graswortels niet in staat zijn alle voedingsstoffen op te nemen.
De extreem hoge concentraties minerale zouten die kunstmeststof bevat zijn slecht voor het bodemleven.

Naarmate je herhaaldelijk kunstmeststof strooit zal op er den duur een kwaliteitsvermindering van de grond optreden doordat het bodemleven inactief raakt. Dit houdt in dat je steeds méér kunstmeststof moet gebruiken om te komen tot hetzelfde resultaat.

Organische mest voor het gazon

Organische meststof is in tegenstelling tot kunstmeststof samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen, oftewel, puur natuur!

Daarnaast verbetert organische meststof de bodemstructuur en stimuleert het het bodemleven.

Een gazonbodem dat is voorzien is van organisch materiaal blijft los en luchtig, houd vocht en voedingsstoffen beter vast en bevorderen de groei van bodemorganismen zoals regenwormen wat goed is voor de grasplantjes!

Bestel hier je meststoffen, ik lever deze binnen 2 werkdagen bij je thuis af

Conclusie organische versus kunstmest gazon

Organische mest bevat natuurlijke grondstoffen die niet schadelijk zijn voor het bodemleven. Daarnaast geeft het de bodem een goede structuur en is de werking van de stof veelal 120 dagen. Kunstmest daarentegen heeft een zeer snelle werking en wordt hierdoor vaak als "boost" voor het gazon gebruikt.
Door de hoge concentraties zoute voedingsstoffen zal het bodemleven bij foutief gebruik schade oplopen dat ten koste gaat van de kwaliteit van je grasmat.

Om schade aan het gazon te voorkomen is het is belangrijk dat je de dosering volgt die op de verpakking staat, zo weet je zeker dat je niet teveel geeft.

Mijn advies zal altijd zijn om gebruik te maken van organische mest.


Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast