Kunstmest of organisch mest?_
01 april 2022 
2 min. leestijd

Kunstmest of organisch mest?_

Het aanbod van verschillende vormen van meststoffen is tegenwoordig enorm! Moet je nu kiezen voor Kunstmest of organische mest?

De laatste optie is de meest milieuvriendelijke en duurzaamste optie. Kunstmeststof daarentegen werkt zeer snel waardoor je snel resultaat hebt.

Voor beide is dus wat te zeggen....

Verschil tussen kunstmest en organische mest

Met kunstmeststof krijgt je gazon door de hoge concentraties voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (MgO) een een fantastische “groei boost”

De graswortels nemen de voedingsstoffen snel tot zich en je hebt zeer snel resultaat. Dat is natuurlijk fijn na het verticuteren en doorzaaien of als het gras door bepaalde werkzaamheden flink is beschadigd.

Nadeel kunstmeststof

De keerzijde is dat graswortels niet in staat zijn alle voedingsstoffen op te nemen.
De extreem hoge concentraties minerale zouten die kunstmeststof bevat zijn slecht voor het bodemleven.


Naarmate je herhaaldelijk kunstmeststof strooit zal op er den duur een kwaliteitsvermindering van de grond optreden doordat het bodemleven inactief raakt. Dit houdt in dat je steeds méér kunstmeststof moet gebruiken om te komen tot hetzelfde resultaat.

Organische mest voor het gazon

Organische meststof is in tegenstelling tot kunstmeststof samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen, oftewel, puur natuur!

Daarnaast verbetert organische meststof de bodemstructuur en stimuleert het het bodemleven.

Een gazonbodem dat is voorzien is van organisch materiaal blijft los en luchtig, houd vocht en voedingsstoffen beter vast en bevorderen de groei van bodemorganismen zoals regenwormen wat goed is voor de grasplantjes!

Bestel hier je meststoffen, ik lever deze binnen 2 werkdagen bij je thuis af

Conclusie organische versus kunstmest gazon

Organische mest bevat natuurlijke grondstoffen die niet schadelijk zijn voor het bodemleven. Daarnaast geeft het de bodem een goede structuur en is de werking van de stof veelal 120 dagen.

Kunstmest daarentegen heeft een zeer snelle werking en wordt hierdoor vaak als "boost" voor het gazon gebruikt.

Door de hoge concentraties zoute voedingsstoffen zal het bodemleven bij foutief gebruik schade oplopen dat ten koste gaat van de kwaliteit van je grasmat.

Om schade aan het gazon te voorkomen is het is belangrijk dat je de dosering volgt die op de verpakking staat, zo weet je zeker dat je niet teveel geeft.

Mijn advies zal altijd zijn om gebruik te maken van organische mest.


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach