Wanneer & hoe vaak het gras maaien?
27 mei 2022 
in Maaien
3 min. leestijd

Wanneer & hoe vaak het gras maaien?

Bij de juiste weer- en bodemcondities maai je het gazon al snel zo'n twee keer per week. De een vind het maaien een verschrikkelijke klus, de ander ziet het maaien van het gazon als een stukje ontspanning. Hoe dan ook, maai met regelmaat voor het behoud van een compact en onkruidvrij gazon!

Waarom is regelmatig maaien zo belangrijk?

Voor het gazon geldt dat te vaak maaien niet bestaat. Door regelmatig te maaien oogt je tuin niet alleen een stuk leuker, maar zorg je er ook voor dat het gras gezond, mooi en veerkrachtig blijft. Door regelmatig te maaien stimuleer je de groei én krijgen fijne (nieuwe) sprieten de kans om zich te ontwikkelen tot een volwaardige plant. Hierdoor zal er meer groei onstaan waardoor het gazon compact van structuur blijft.

Maai het gazon nooit extra kort, je haalt hiermee namelijk de beschermlaag van de grasplantjes weg. Deze beschermlaag is nodig tijdens warme zomerse dagen, droge periodes of strenge vorst. De boodschap is daarom ook "maai met regelmaat"  in plaats van af en toe en lekker kort!”

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien?

Voor het gras geldt dat te vaak maaien niet bestaat. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de groeisnelheid, deze zijn dan weer bepalend voor de maaifrequentie. Je kan ervan uitgaan dat je het gazon bij een buitentemperatuur tussen de 15 en 25 graden twee keer per week kan maaien. Maar pin ons hier niet op vast en bekijk de groei van je gras. Groeit het sneller, dan maai je wat vaker, neemt door koeler weer de groei af dan maai je wat minder.

Een gemaaid gazon oogt niet alleen een stuk leuker, maar zorg je er ook voor dat het compact blijft

Wat is de juiste maaihoogte voor mijn gazon?

Een goede maaihoogte ligt tussen de 3 en 5 centimeter. Welk type je ook hebt, maai nooit meer dan ⅓ van het gras af. 

Als je op de juiste hoogte maait zal het gras beter beschermd zijn tegen weersinvloeden, zal de grond minder snel uitdrogen en wordt vocht langer vastgehouden in het wortelgebied.

Wanneer moet je niet maaien?

Het maaien van het gazon raden wij af bij zomers onbewolkt weer waarbij de temperatuur boven de 25°C uit komt. Je gras staat dan in de zogeheten "slaapstand". Dit houdt in dat het zeer kwetsbaar is en zijn energie uitspaart om te overleven. Maai op deze dagen pas als de zonkracht is afgenomen. Blijft het zomers weer pas de maaihoogte aan naar 5 á 6 centimeter zodat de grond minder snel uitdroogt en het vocht langer wordt vastgehouden in het wortelgebied.

Daarnaast kan je het gazon beter niet maaien als deze vochtig of nat is. Tijdens het maaien zal het maaisel zich in de maaimachine gaan ophopen die de machine zal doen verstoppen. Ook is het resultaat van de maaibeurt minder! Duurt een natte periode je te lang,, maai het gras dan niet in één keer naar de juiste hoogte, maar doe dit in twee fases. Begin bijvoorbeeld met een maaihoogte van 5 centimeter en vervolgens pas je de maaihoogte aan naar 3 centimeter.

Wanneer dien je de maaistand aan te passen

Wordt je tuin komend weekend flink belast door bijvoorbeeld een tuinfeestje of een verjaardagspartijtje houdt dan één centimeter extra aan, dit zorgt er voor dat je gazon minder snel wordt stukgelopen. Ook bij de laatste maaibeurt in oktober kan je de maaihoogte aanpassen naar 5 á 6 centimeter. Zo kan het gras zijn energie opslaan om de winter door te komen. Een te korte grasmat is in de winter door de kou extra kwetsbaar!

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast