Onkruid bestrijden & verwijderen_
20 mei 2022 
5 min. leestijd

Onkruid bestrijden & verwijderen_

Onkruid tussen het gras is een veelvoorkomend probleem en ontstaat vaak wanneer het gazon niet goed wordt onderhouden. Het is een doorn in het oog en roept bij menig tuinier veel frustraties op. Ik leg je uit hoe je dit tot het minimum kunt beperken en hoe je dit kunt bestrijden en voorkomen.

Waar komt onkruid vandaan?

Door gazononderhoud zoals verticuteren, bekalken, bemesten, doorzaaien en beluchten consequent uit te voeren realiseer en behoud je het ideale leefklimaat voor de grasplantjes. Hierdoor realiseer je een dicht gazon zonder harde kale plekken. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld klaver, paardenbloem, boterbloem en straatgras tussen de grasplantjes terecht komt.

Zodra je het onderhoud niet consequent uitvoert zal de zuurgraad (pH-waarde) van de bodem van je gazon hoogstwaarschijnlijk niet in balans zijn.  Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed opgenomen door het bodemleven dat vooral bestaat uit wormen en micro organismen. Hierdoor krijg je kale plekken met onkruid als gevolg!

De onkruidzaden belanden onder andere door de wind, compost en de vogels op jouw gazonnetje, het is daarom vrijwel onmogelijk te voorkomen dat de zaadjes niet op je gazon terecht komen.

"Door gazononderhoud consequent uit te voeren behoud je een dicht gazon waardoor onkruid niet de kans krijgt zich te ontwikkelen"

Onkruidsoorten tussen het gras

De een vindt madeliefjes tussen het gras juist leuk, en voor de ander is dit een doorn in het oog. We kunnen over het algemeen stellen dat onkruid ongewenste plantjes zijn tussen de grasplantjes. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Straatgras;
 • boterbloem;
 • paardenbloem;
 • klaver.

Straatgras (Poa Annua)

Is een eenjarige Beemgrassoort en kan tot wel 40 centimeter hoog worden. De Poa Annua groeit zeer snel en staat zeer snel in bloei om zich te vermeerderen. Met zijn afwijkende lichtgroene kleur niet echt een toevoeging voor het gazon. Wanneer je het niet bestrijdt, zal het zich proberen op meerdere plekken in je gazon te vestigen. Straatgras kan je heel eenvoudig met kluit en al handmatig verwijderen.

Boterbloem

Is een meerjarige plantensoort en heeft meestal harige bladeren is rozetvorm. De plant wordt 10-50 centimeter hoog en bloeit van april tot juli. De boterbloem wordt vaak gezien als een leuk bloemetje tussen het gras en lijkt door zijn geel kleurende verschijning onschuldig. Toch heeft deze bloem de eigenschap zich in een vochtige grond snel te vermeerderen. Net als straatgras is de boterbloem eenvoudig handmatig te verwijderen uit het gazon.

Paardenbloem

De meest bekende van dit rijtje is de paardenbloem. Deze groeit het hele jaar door en doet het optimaal in de periode april/ mei. De paardenbloem is te herkennen is aan zijn gele kop die zich na de bloei wil vermeerderen via de witte pluisjes die voornamelijk kinderen graag van de bloem blazen. Door zijn snelle groei is het van belang deze zo snel mogelijk te verwijderen. Indien je de paardenbloem laat zitten zul je zien dat alles wat onder de bladeren van de paardenbloem zit is afgestorven door een gebrek aan zuurstof (licht)

De paardenbloem kan je eenvoudig verwijderen met een onkruidsteker. Het is hierbij van belang dat je de bloem met wortel en al verwijdert uit het gazon.

Klaver

Is een vlinderbloemige plant die lastig te verwijderen is tussen de grasplantjes. Klaver groeit het gehele jaar door en wordt z'n 3 tot 4 centimeter groot. De stengels van de klaver plant kruipen tussen de grasplantjes door en wortelen telkens opnieuw. Daardoor kan de soort grote oppervlakken bezetten. Klaver ontstaat op gazons bij gebrek aan voedingsstoffen. Voornamelijk stikstof! Het is daarom van belang het gazon drie keer per jaar te voorzien van organische meststof.

Paddenstoelen

Komen vaak voor op gazons die de beschikking hebben over voldoende voedingsstoffen en stikstof! Iets waar de grasplantjes ook van houden. In de meeste gevallen kun je hier niets aan doen anders maar zijn dan ook niet schadelijk voor het gazon.

Onkruid bestrijden en verwijderen uit het gazon

Zoals ik eerder al aangaf komt onkruid vaak voor bij gazons die niet optimaal worden onderhouden. Het bestrijden en/of verwijderen van de verschillende hardnekkige plantjes kan je op verschillende manieren doen:

 • Verwijderen met de hand;
 • uitputten door regelmatig te maaien;
 • biologisch bestrijden;
 • voorkomen.

Handmatig verwijderen

Er zijn zat onkruiden die je beter handmatig kunt verwijderen dan met bijvoorbeeld (chemische) onkruidverdelgers. Of dit in de praktijk ook uitvoerbaar is hangt natuurlijk af van het oppervlak van het gazon en de hoeveelheid ongenodigde gasten tussen de grasplantjes. De soorten die slecht vatbaar zijn voor bestrijdingsmiddelen zoals de paardenbloem, biggenkruid, grote weegbree en de smalle weegbree kan je het best uitsteken met een aardappelschilmesje of onkruidsteker. Let er wel op dat je bij het verwijderen de volledige wortel verwijderd.

Om te voorkomen dat de paardenbloem terug komt dien je deze met wortel en al uit het gazon te verwijderen.

Gazon onkruid uitputten door te maaien

Gras is een erg sterke plant die bestand zijn tegen zeer regelmatig maaien. Veel ongenodigde gasten daarentegen zijn oppervlakkiger geworteld en verdragen kort en regelmatig maaien zeer slecht. Door je gras regelmatig te maaien zal je het on kruid uitputten waarna het zal afsterven.

Onkruid in het gazon voorkomen

Zijn de ongenodigde gasten verdwenen, dan is het noodzaak dat je consequent gazononderhoud blijft uitvoeren. Dit zorgt er voor dat het gras gezond blijft en er geen gaten ontstaan waarin ondergroei goed kan groeien. Het tijdig verticuteren, bekalken, bemesten, door zaaien en beregenen tijdens droge periodes voorkomt de groei van onkruid.

"De beste bestrijding vindt plaats door het te voorkomen"

Enkele tips om onkruid in een gazon te voorkomen:

 • Geef het gras in droge periodes voldoende water;
 • bemest drie keer per jaar;
 • bekalk tenminste één keer per jaar voor een optimale pH-waarde;
 • maai met het regelmaat;
 • maai nooit meer dan 1/3 van de grasplant;
 • verticuteer twee keer per jaar;
 • zorg voor een scheiding van border en gazon;
Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach