Onkruid bestrijden & verwijderen_

Onkruid bestrijden & verwijderen_

Onkruid gazon is een veelvoorkomend probleem en ontstaat vaak wanneer het gazon niet goed wordt onderhouden. Het is een doorn in het oog en roept bij menig tuinier veel frustraties op. Ik leg je uit hoe je dit tot het minimum kunt beperken en hoe je onkruid gazon kunt bestrijden en voorkomen.

Onkruid Gazon PaardenbloemWaar komt onkruid gazon vandaan?

Allereerst is het misschien goed om te vertellen waarom onkruid ontstaat op het gazon. In de meeste gevallen ontstaat onkruid gazon doordat gazononderhoud zoals bijvoorbeeld het bekalken en bemesten niet in de goede volgorde, in de juiste periode of simpelweg niet consequent wordt uitgevoerd. Hierdoor is de pH-waarde van de bodem niet meer in balans wat slecht is voor het bodemleven. Dit gaat ten koste van de vitaliteit en kwaliteit van de grasplantjes.

Grasplantjes groeien het best bij een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5. Bij een te zure bodem (een pH-waarde onder de 5.5) zullen de grasplantjes geel kleuren, de compactheid verliezen dat resulteert in kale plekken waar onkruid zich makkelijk op kan vestigen.

Soorten onkruid gazon herkennen en bestrijden

De een vindt madeliefjes tussen het gras juist leuk, en voor de ander is dit een doorn in het oog. We kunnen over het algemeen stellen dat onkruid ongewenste plantjes zijn tussen de grasplantjes. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Straatgras;
  • Paardenboem;
  • Klaver;
  • Smalle Weegbree;
  • Madeliefje;
  • Boterbloem;
  • Gewone Brunel;
  • Biggenkruid;
  • Paddenstoelen.

Straatgras (Poa Annua)

Is een eenjarige beem grassoort en kan tot wel 40 centimeter hoog worden. De Poa Annua groeit zeer snel en staat zeer snel in bloei om zich te vermeerderen. Met zijn afwijkende lichtgroene kleur niet echt een toevoeging voor het gazon. Wanneer je het niet bestrijdt, zal het zich proberen op meerdere plekken in je gazon te vestigen.

Hoe straatgras bestrijden

Straatgras kan je in de meeste gevallen heel eenvoudig met wortel en al handmatig uit het gazon trekken.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

De meest bekende van dit rijtje is de paardenbloem. Deze groeit het hele jaar door en doet het goed in de periode april/ mei. De paardenbloem is te herkennen is aan zijn gele kop die zich na de bloei wil vermeerderen via de witte pluisjes die voornamelijk kinderen graag van de bloem blazen. Door zijn snelle groei is het van belang deze zo snel mogelijk te verwijderen. Indien je de paardenbloem laat zitten zul je zien dat alles wat onder de bladeren van de paardenbloem zit is afgestorven door een gebrek aan zuurstof (licht)

Hoe paardenbloem bestrijden

De paardenbloem kan je penwortel diep uitsteken met een onkruidsteker. Let er op dat deze niet aan de oppervlak afbreekt, dan zal deze namelijk opnieuw gaan uitlopen.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Klaver (Trifolium)

Is een vlinderbloemige plant die lastig te verwijderen is tussen de grasplantjes. Klaver groeit het gehele jaar door en wordt z'n 3 tot 4 centimeter groot. De stengels van de klaver plant kruipen tussen de grasplantjes door en wortelen zich telkens opnieuw. Daardoor kan klaver een serieuze plaag worden op je gazon.

Hoe klaver bestrijden

Klaver ontstaat op gazons bij een kalkrijke en stikstofarme grond. Het is van belang het gazon drie keer per jaar te voorzien van organische meststof met een hoog stikstof gehalte. Een ecologisch product is bloedmeer dat tevens het gazon voed.

Klaver (Trifolium)

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

Bloeit met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst.De smalle weegbree kan ongeveer 50 centimeter hoog worden.

Hoe smalle weegbree bestrijden

De smalle weegbree kun je het best handmatig verwijderen. Dit plantje is oppervlakkig geworteld waardoor je het heel eenvoudig met een klein mesje het kluitje kan wegsnijden.

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

Madeliefje (Bellis Perennis)

Dit witte plantje met zijn witte, soms wat rozerood verkleurende bloempjes groeit vanaf maart tot diep in de herfst op voornamelijk zonnige plekken on het gazon. Dit plantje wordt vaak gezien als een leuk extraatje tussen het gras dat tot 15 centimeter hoog kan worden.

Hoe madeliefjes bestrijden

Deze kan je handmatig of met een mesje verwijderen van het gazon. De madeliefjes vormen uitlopers door de grasplantjes die ook uit de grond moeten worden weggenomen.

Madeliefje (Bellis Perennis)

Boterbloem (Ranunculus)

Is een meerjarige plantensoort en heeft meestal harige bladeren is rozetvorm. De plant wordt 10-50 centimeter hoog en bloeit van april tot juli. De boterbloem wordt vaak gezien als een leuk bloemetje tussen het gras en lijkt door zijn geel kleurende verschijning onschuldig. Toch heeft deze bloem de eigenschap zich in een vochtige grond snel te vermeerderen.

Hoe boterbloem bestrijden

De boterbloem verdraagt een sterk bemest gazon slecht. Hou je daarom aan de bemestingsadviezen om de boterbloem te weren uit je gazon. De boterbloem is makkelijk te verwijderen met een mesje.

Boterbloem (Ranunculus)

Biggenkruid (Hypochaeris radicata)

De biggenkruid heeft veel weg van de paardenbloem. De bloem is ook geel met uitsluitend lintbloemetjes. De stengel van de biggenkruid is een stuk dunner, vertakt en zijn niet hol. De plant is naast zijn gele bloem ook te herkennen aan zijn " vettiger" harige blad.

Biggenkruid doet het op vrijwel iedere bodem erg goed. en groeit in de periode juni tot en met september en kan tot wel 60 centimeter groot worden.

Hoe biggenkruid bestrijden

Net als de paardenbloem kan je het biggenkruid eenvoudig met wortel en al handmatig verwijderen.

Biggenkruid / Hypochaeris radicata

Paddenstoelen (Vele variaties mogelijk)

Komen vaak voor op gazons die de beschikking hebben over voldoende voedingsstoffen en stikstof! Iets waar de grasplantjes ook van houden. In de meeste gevallen kun je hier niets aan doen anders maar zijn dan ook niet schadelijk voor het gazon.

Het merendeel van de onkruiden kun je beter handmatig verwijderen dan met bijvoorbeeld (chemische) onkruidverdelgers. Of dit in de praktijk ook uitvoerbaar is hangt natuurlijk af van het oppervlak van het gazon en de hoeveelheid ongenodigde gasten. De soorten die slecht vatbaar zijn voor bestrijdingsmiddelen zoals de paardenbloem, biggenkruid, grote weegbree en de smalle weegbree kan je het best uitsteken met een aardappelschilmesje of onkruidsteker. Let er wel op dat je bij het verwijderen de volledige wortel verwijderd.

Onkruid gazon voorkomen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan je verschillende soorten onkruid eenvoudig voorkomen door gazononderhoud zoals bekalken en bemesten uit te voeren in de juiste periodes.

Daarnaast is gras is een erg sterke plant die bestand zijn tegen zeer regelmatig maaien. Veel onkruid daarentegen zijn oppervlakkiger geworteld en verdragen regelmatig maaien zeer slecht. Door je gras tijdens de groeiperiode regelmatig te maaien zal het on kruid uitputten waarna het zal afsterven.

7- Tips om onkruid gazon te voorkomen:

  • Geef het gras in droge periodes voldoende water;
  • bemest drie keer per jaar;
  • bekalk tenminste één keer per jaar voor een optimale pH-waarde;
  • maai met het regelmaat pm het onkruid uit te putten;
  • haal tijdens het maaien nooit meer dan 1/3 van de grasplant af;
  • verticuteer een keer per jaar;
  • zorg voor een fysieke scheiding van border en gazon;
  • houdt borders zoveel mogelijk vrij van onkruid.
Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast