Hoe en wanneer een gazon verticuteren, dit moet je weten!
02 juni 2023 
16 min. leestijd

Hoe en wanneer een gazon verticuteren, dit moet je weten!

Verticuteren gazon is een belangrijke stap in het behouden van een mooi vol en diepgroen gazon. In dit blog artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over het verticuteren van je gazon, van de basisprincipes, technieken een veelgemaakte fouten.

Indien je na het lezen van dit artikel vragen hebt stel deze dan gerust! Je kunt onderaan dit artikel een opmerking plaatsen, ik zal je dan persoonlijk voorzien van een antwoord.


Wat is verticuteren?

Verticuteren is een proces waarbij je met behulp van een verticuteermachine of een verticuteerhark verticale insnijdingen in de grasmat maakt. Deze insnijdingen, ook wel verticale sneden genoemd, helpen bij het verwijderen van dood gras, mos, de viltlaag en andere organische materialen die zich in de loop van het jaar hebben opgehoopt op het oppervlak van je gazon.

Waarom is verticuteren belangrijk?

Verticuteren heeft verschillende voordelen voor het gazon. Ten eerste verwijdert het dood gras en mos, waardoor er meer ruimte is voor gezond gras om te groeien. Daarnaast verbetert verticuteren de beluchting en waterafvoer van de bodem, waardoor de wortelgroei en het bodemleven wordt gestimuleerd.

Doordat de grasplantjes meer voedingsstoffen tot zich kan nemen zul je een gezonder en sterker gazon krijgen dat beter bestand is tegen ziekten, plagen en de aanhoudende droogte.

Mag ik een nieuw gazon verticuteren?

Als je een nieuw gazon hebt aangelegd, is het niet nodig om het direct te verticuteren. Het duurt meestal minimaal een jaar voordat er een viltlaag wordt gevormd die verticuteren noodzakelijk maakt. Daarnaast is een nieuw gazon nog niet diep genoeg geworteld voor deze intensieve klus waardoor je het gras met verticuteren zal beschadigen.

Is verticuteren van het gazon altijd nodig?

Het verticuteren van het gazon is niet altijd noodzakelijk. Dit hangt af van de conditie van het gazon en de aanwezigheid van problemen zoals mos, vilt en een slechte beluchting.

Bij de volgende situaties zou ik willen adviseren om het gazon te verticuteren:

  • Verticuteren gazon bij overmatig mos- of viltvorming
  • Verticuteren gazon bij een slechte beluchting
  • Verticuteren gazon bij een slechte grasgroei en gezondheidsproblemen

Verticuteren gazon bij overmatig mos- of viltvorming

Als je gazon veel mos heeft of er een ophoping van vilt (een laag van dood gras, wortels en ander organisch materiaal) op het oppervlak is ontstaan, kan verticuteren helpen om deze problemen aan te pakken. Verticuteren verwijdert het mos en de viltlaag, waardoor er meer ruimte komt voor gezond gras om te groeien.

Verticuteren gazon - Viltlaag gazon

Verticuteren gazon bij een slechte beluchting

Als je gazon compact is en de bodem verdicht is, kan verticuteren helpen bij het verbeteren van de beluchting. Door verticale insnijdingen te maken, wordt de bodem losser en kunnen lucht, water en voedingsstoffen beter doordringen tot de wortels van het gras.

Verticuteren gazon bij een slechte grasgroei

Als je gazon er dun, verzwakt of ziek uitziet, kan verticuteren helpen bij het stimuleren van nieuwe groei en het herstellen van de gezondheid van het gras. Door het verwijderen van dood gras, mos en vilt, kan het gras beter ademen en groeien.

Verticuteren is een intensieve handeling waarbij je het gras beschadigd als het niet op het juiste moment of op de juiste manier wordt uitgevoerd. Als je gazon over het algemeen mooi groen is, vrij is van mos , onkruid en vilt en daarnaast goed groeit, is verticuteren in de meeste gevallen niet nodig. Twijvel je? Neem dan contact met mij op zodat ik je persoonlijk advies kan geven.

Wanneer moet je verticuteren?

De beste tijd om te verticuteren is in het vroege voorjaar (periode maart/april) of de late zomer (augustus/september), wanneer het gras actief groeit en droog is. Vermijd verticuteren tijdens perioden van extreme hitte of droogte, omdat dit het herstelproces van het gazon kan bemoeilijken.

Voorbereiding op het verticuteerproces

Voordat je begint met verticuteren, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. Volg het volledige stappenplan staat het gazon programma van MijnGazonCoach voor je klaar. Door op onderstaande knop "meer informatie>>" te klikken krijg je nu tijdelijk 14 dagen gratis toegang tot het gazon programma.

Verticuteren gazon | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Wat is de juiste verticuteerdiepte?

Bij het verticuteren gazon is het belangrijk om niet te diep te verticuteren, omdat dit schade kan toebrengen aan de wortels van het gras. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper te verticuteren dan ongeveer 3-5 millimeter. Dit is meestal voldoende om de viltlaag te verwijderen, terwijl de wortels van het gras gespaard blijven.

Wat is de juiste techniek voor het goed verticuteren gazon?

Er is niet per se een goed of fout voor het uitvoeren van deze klus. Wel goed om te weten is dat de verticuteer-messen met enig afstand van elkaar afzitten. Als je enkele banen zou trekken zou je een groot deel van het gazon niet behandelen. Ik adviseer daarom het gazon kruislings te verticuteren (een rechte baan en een hoek van 45 graden)

Afhankelijk van de vervilting zou je nog een derde keer dwars over het gazon kunnen gaan.

Met de hand of machinaal verticuteren?

Afhankelijk van de grootte van het gazon kan je ervoor kiezen om met de hand (met een verticuteerhark) of machinaal (met een verticuteermachine) te verticuteren. Beide methoden hebben voor- en nadelen,.

Verticuteren met een verticuteerhark is een arbeidsintensieve methode en vereist veel tijd en energie, vooral als het gazon groot is. De prijs van een verticuteerhark ligt in tegenstelling tot een verticuteermachine een stuk lager. Een verticuteerhark koop je al vanaf ongeveer €30,00 bij het tuincentrum of bouwmarkt.

Een verticuteermachine (elektrisch of benzine aangedreven) is de meest efficiënte methode die sneller en grondiger werkt dan een verticuteerhark en is bovendien minder arbeidsintensief is. Nadeel is dat de verticuteermachine een stuk duurder is dan een verticuteerhark en vereist het voor benzine aangedreven machines ook enige onderhoud aan onder andere de bougies.

Een elektrische verticuteermachine koop je vanaf ongeveer €100,- bij het tuincentrum of bouwmarkt. De benzine variant koop je vanaf ongeveer €350,- bij voornamelijk online winkels.

Verticuteren gazon - Gazon met een Verticuteermachine

Je kunt ook een verticuteermachine huren bij een verhuurbedrijf zoals Boels of Bo-rent. Deze verhuren zowel benzine als elektrisch aangedreven verticuteermachines voor ~ €45,00 euro per  24-uur. Vergeet niet dat een borg moet betalen bij het huren van de machine.

Veelgemaakte fouten bij het verticuteren gazon

Op verschillende forums en Facebook groepen lees ik veel onwetendheid over het verticuteren gazon. Ik heb de meest veelgemaakte fouten voor je op een rijtje gezet zodat je deze kunt vermijden.

Te diep verticuteren:

Een veelvoorkomende fout is om te diep te verticuteren, waarbij je te veel van de graszoden wegsnijdt. Dit kan het gras beschadigen en het herstelproces vertragen. Vermijd dit door de verticuteermachine of -hark op de juiste diepte in te stellen. Een diepte van 3-5 mm is meestal meer dan voldoende.

Te vaak verticuteren:

Verticuteren is een ingrijpende procedure voor je gazon, dus te vaak verticuteren kan het gras verzwakken. Ik adviseer je om niet meer dan één of twee keer per jaar te verticuteren, afhankelijk van de behoeften van je gazon. Overmatig verticuteren kan ervoor zorgen dat het gras moeite heeft om te herstellen en kan ongewenste kale plekken veroorzaken.

Verwaarlozing van het herstelproces:

Na het verticuteren is het belangrijk om je gazon te helpen herstellen. Een veelgemaakte fout is om het gazon na het verticuteren niet de juiste zorg te geven. Zorg ervoor dat je na het verticuteren het gazon de aandacht geeft die het nodig heeft. Denk hierbij aan bemesten, doorzaaien, beluchten, bewateren en het gazon niet te veel betreden en te belasten.

Verticuteren op het verkeerde moment:

Een fout die vaak wordt gemaakt, is verticuteren tijdens perioden van extreme hitte, droogte of wanneer het gras niet actief groeit. Kies de juiste tijd om te verticuteren, zoals het vroege voorjaar of de late zomer wanneer het gras in de groeifase is.

Tips voor het onderhoud na het verticuteren gazon

Na het verticuteren van het gazon is het belangrijk om het juiste onderhoud toe te passen om de gezondheid en het herstel van het gras te bevorderen. Denk hierbij aan het bemesten doorzaaien en topdressen van het gazon met wormencompost zodat je snel weer kunt genieten van een mooi vol en egaal groen gazon.

Hier zijn enkele praktische tips voor het onderhoud na het verticuteren gazon

Bemest het gazon na het verticuteren

Na het verticuteren kan je gazon wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Kies een organische meststof die geschikt is voor de periode waarin je de klus hebt uitgevoerd. Zo heeft het gras bij het verticuteren in het voorjaar andere behoeftes (N -P-K samenstelling) dan wanneer je de klus uitvoert in het najaar.

Let op: Gebruik uitsluitend organische meststof als de pH-waarde van het gazon goed is (tussen de pH-5.5 en 6.5) en pas deze meststof aan op de periode waarin je hebt geverticuteerd. Het voorjaar behoeft namelijk een andere meststof samenstelling dan het najaar!

Geef voldoende water na het verticuteren:

Na het verticuteren is het belangrijk om je gazon vochtig te houden. Dit helpt bij de opname van de voedingsstoffen, het herstellen van het wortelsysteem en bevordert bovendien de groei van het gras.

Let op: Vermijd overbewatering om schimmelgroei zoals rooddraadschimmel te voorkomen.

Haal onkruid van het gazon:

Verticuteren kan enkele onkruidzaden blootleggen en kieming bevorderen. Het is belangrijk om onkruidgroei na het verticuteren te controleren en onkruiden indien nodig te verwijderen. Het best is om het onkruid er handmatig uit te trekken. Voor grote(re) gazons zou je een milieuvriendelijke onkruidbestrijdingsmethode kunnen toepassen zoals bijvoorbeeld ROUNDUP Gazon Onkruidvrij 1kg die je hier kunt bestellen.

Graszaad toepassen en topdressen

Als er kale plekken zijn ontstaan na het verticuteren, is dit het ideale moment om je gazon te doorzaaien met nieuw graszaad. Kies hierbij een graszaad mengsel dat geschikt is voor jouw gazon. Heb je een speelgazon, koop dan graszaad dat geschikt is voor een speelgazon. Heb je een sportgazon, koop dan graszaad voor een sportgazon enz.

Doordat je na het verticuteren in feite de bovenkant van de bodem hebt los geharkt heb je een goede basis gelegd voor de graszaadjes. Door je gazon vervolgens te topdressen met wormencompost verhoog je de kans op ontkieming van 30% naar 70%!


Verticuteren gazon | Wormencompost

Wormencompost zit boordevol voedingsstoffen en micro-organismen zoals

stikstof, fosfor en kalium en micronutriënten dat essentieel is voor het herstel en ontkieming van de zaailingen.

>>> Bestel hier wormencompost voor het gazon

Wacht een paar weken met maaien:

Geef het gazon de tijd om te herstellen en te groeien voordat je het weer maait. Houd de maaihoogte iets hoger dan normaal om het gras te beschermen.

Onderhoudsplan:

Na het verticuteren is het belangrijk om een regelmatig onderhoud aan het gazon uit te voeren. Met het gazon programma wordt je hierin van A tot Z ondersteund zodat je het hele jaar kunt genieten van een mooi vol en diepgroen gazon. Het gazon programma kun je 14 dagen gratis proberen!

Verticuteren gazon | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Cindy
Door

Cindy

op 02 Jun 2023

Mooi informatief artikel! Bedankt hiervoor :)

Lennart Lambooij
Door

Lennart Lambooij

op 02 Jun 2023

Leuk om te horen Cindy!

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast