Hoe en wanneer het gazon verticuteren?_
17 augustus 2022 
10 min. leestijd

Hoe en wanneer het gazon verticuteren?_

Verticuteren is een onmisbare stap binnen gazononderhoud en zou daarom nooit mogen worden overgeslagen! Door je gazon te verticuteren maak je de bodem vrij van de viltlaag waardoor je bij de juiste bodemcondities een mooi compact gazon kan realiseren!

Viltlaag gras verwijderen

Een viltlaag is een een verstikkende laag die gaandeweg het jaar tussen de grasplantjes ontstaat. Wees gerust, het ontstaan van deze laag is heel normaal en gebeurd op ieder gazon. Deze laag bestaat uit een combinatie van mos, dierlijke uitwerpselen en organisch materiaal zoals grasmaaisel, bladeren en takjes. Het verwijderen van deze verstikkende laag noemen we verticuteren.

"Voor de kwaliteit van je gazon is verticuteren minstens zo belangrijk als het geven van water in de zomer!"

Als de viltlaag niet wordt verwijderd worden licht, lucht, water en voedingsstoffen niet goed doorgelaten. Hierdoor zullen de grasplantjes geel kleuren en uiteindelijk dood gaan.
Dit zal resulteren in kale plekken waar mos en onkruid vrij spel krijgen.

Voorkom verstikking en verwijder de viltlaag met een verticuteermachine of verticuteerhark

Wat doet een verticuteermachine

Tijdens het verticuteren snijden er pennen een paar millimeter door de bodem van je gazon en verwijder zo de viltlaag, mos en organisch materiaal. Daarnaast snijden de pennen de wortels van de grasplantjes open wat de aangroei van nieuwe grasplantjes stimuleert en zo op natuurlijke wijze kale plekken worden opgevuld.

Verticuteren is een intensieve behandeling voor je gazon en kan pas worden toegepast wanneer het wortelstelsel stevig genoeg is gevestigd. Wacht dus 3 jaar voordat je een nieuw aangelegde gazon verticuteert!

Tijdens het verticuteren ben je voor je gevoel het gazon misschien moedwillig aan het ruïneren. In alle eerlijkheid deel ik dit gevoel, maar zonder wrijving geen glans! Ik weet inmiddels dat verticuteren bijdraagt aan een mooie compacte mat waar onkruid vrijwel geen kans heeft!

verticuteren

Het resultaat na een verticuteerbeurt

Wanneer verticuteren

De eerste verticuteerbeurt doe je in het voorjaar (periode maart of april) ongeveer vier weken nadat je hebt bekalkt. De tweede verticuteerbeurt doe je in het najaar (september/oktober). Om te voorkomen dat de machine vastloopt verticuteer je uitsluitend bij een droge oppervlakte.

Verticuteerdiepte instellen

De verticuteerdiepte is afhankelijk van de leeftijd van je gazon en de mate van vervilting. Over het algemeen verticuteer je met 2 tot 3 millimeter diepte. Is er veel vervilting dat kan je de verticuteerdiepte instellen tot maximaal 4 millimeter.

Hoe gras verticuteren

Er is niet perse een goed of fout voor het goed uitvoeren van deze klus. Wel goed om te weten is dat de verticuteermessen met enig afstand van elkaar afzitten. Als je enkele banen zou trekken zou je een groot deel van het gazon niet verticuteren. En dat is natuurlijk zonde! Ik adviseer daarom het gazon kruislings te verticuteren (een rechte baan en een hoek van 45 graden) Afhankelijk van de vervilting zou je nog een derde keer over het gazon kunnen gaan.

Verticuteren bemesten zaaien

Het verticuteren is een een klus die je uitstekend kunt combineren met het bemesten en doorzaaien van je gazon.
Doordat de verticuteermachine de bovenlaag van je gazonbodem al heeft los gemaakt heb je een uitstekende bodem gelegd voor de graszaadjes. Door deze te mengen met gazongrond en licht in te harken met een bladhark zullen de zaadjes binnen ongeveer een week ontkiemen.

Vervolgens kan je het bemesten met organische mest. Het is hierbij belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de pH 5.5 en 7 zit. Meststoffen worden namelijk alleen opgenomen bij een actief bodemleven.

>>>Lees hierover meer in mijn blog "Het belang van de juiste pH-waarde"

Indien er geen neerslag valt is het belangrijk dat je de oppervlakte van het gazon vochtig houdt. Beregen het gazon in de ochtend en namiddag gedurende twee weken. Op die manier trekken de voedingsstoffen de bodem in en kunnen de graszaadjes ontkiemen.

Organische meststoffen gazonJe kan het gazon prima combineren met het bemesten én doorzaaien

Verticuteren met de hand of machinaal?

Afhankelijk van de grootte van het gazon kan je ervoor kiezen om met de hand of machinaal te verticuteren. Mijn voorkeur gaat uit naar machinaal verticuteren omdat dit een stuk grondiger gaat en is minder arbeidsintensief is.

Kleine gazons tot 50m2c zou je ook prima met een verticuteerhark doen. Een verticuteerhark koop je vanaf ongeveer €30,00 Euro bij het tuincentrum of bouwmarkt.

Een verticuteermachine is te huur voor ~ €35,00 euro voor 24-uur. Maar aangezien het een tweejaarlijks terugkerende klus is is het wellicht interessanter om een verticuteermachine aan te schaffen. De prijs kan enorm variëren en is verkrijgbaar bij het tuincentrum met bekende merken zoals onder andere Gardena en Wolfgarten. Houd rekening met een aanschafprijs van tussen de €100,00 en €150,00 Euro.

Het gazon verticuteren met een verticuteermachineMachinaal verticuteren gaat een stuk grondiger en is minder arbeidsintensief

Stappenplan

Ik geef je een 10 stappenplan hoe je het beste het gazon kunt verticuteren en nog belangrijker hoe je het gras vervolgens het beste kunt onderhouden om mosgroei te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

 • Maak een dag van te voren de bodem licht vochtig;
 • Maai het;
 • verwijder het maaisel;
 • stel je verticuteermachine af op de juiste verticuteerdiepte;
 • begin met verticuteren in de lengte;
 • verticuteer nogmaals in de breedte;
 • verwijder het verticuteerafval en gooi dit op de composthoop of GFT bak;
 • zaai het gras door en geef kale plekken of kuilen in het gazon wat extra aandacht;
 • bemest met organische meststoffen;
 • houdt het gazon de komende periode vochtig zodat de graszaadjes kunnen ontkiemen;
 • geef het rust en de kans om te groeien.

Het gazon is geverticuteerd… En nu?

Super! Doordat je hebt geverticuteerd is je gazon weer in staat om licht, lucht, wateren en voedingsstoffen op te nemen wat de groei en herstel stimuleert. Afhankelijk van de bodemcondities en bodemtemperatuur zal het gras zich in binnen een paar weken hebben hersteld. Hieronder twee foto's waarin het herstel goed is te zien. Tussen de eerste en de tweede foto zit ~ 4 weken!

Gazon net geverticuteerdHet gazon net geverticuteerd

Het gazon 4 weken na het verticuterenHet gazon ~4 weken na het verticuterenReactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach