Zo voorkom je kale plekken in het gazon
29 september 2021 
4 min. leestijd

Zo voorkom je kale plekken in het gazon

Het toedienen van nieuw graszaad aan je gazon is iets waar je eigenlijk niet heel veel over leest. We lezen vooral dat je het moet bekalken, verticuteren en jaarlijks moet bemesten. Toch gek!, als je beseft dat een grasplant na een paar jaar trouwe dienst een vertraagde voortplanting krijgt. 

Dit klinkt misschien wat gek, maar je gras zal zich na een paar jaar gewoonweg minder snel herstellen. Op de lange termijn zal dit resulteren in die opener van structuur wordt doordat de huidige plantjes onvoldoende nieuwe plantjes aanmaken. Om je gazon compact te houden dien je twee keer per jaar het gras te voorzien van nieuw zaad. Het toevoegen van nieuw zaad op een bestaand gazon noemen we doorzaaien

Dit gazon heeft nodig nieuw graszaad nodig!

Combineer doorzaaien met het verticuteren

Het doorzaaien van je gazon kan je het best doen na het verticuteren. Voor het doorzaaien is het namelijk van belang dat de bovenste laag van het gazon goed los harkt. Na het verticuteren heb je dit in feite al gedaan. Je kan deze taak dus uitstekend combineren met de verticuteerbeurt in het voor en najaar! 

Na het doorzaaien hark je het zaad licht in met een bladhark. Graszaad ontkiemt namelijk een stuk beter als het een paar millimeter gedekt is met grond. Met 10 á 14 dagen zul je de eerste nieuwe grasplantjes zien. Houd, met name de eerste week het gazon vochtig. Zodra de zaadjes ontkiemen zijn deze gevoelig voor verdroging. Geef daarom dagelijks een klein beetje water zodat enkel het oppervlakte van de bodem vochtig blijft.

Tip: Koop graszaad met anti-vogel coating. Dit zaad is omhuld met een natuurlijke coating waardoor het minder aantrekkelijk is voor vogels.

Wanneer kan ik mijn gazon het best doorzaaien?

Het meest efficient is om deze klus te combineren met het verticuteren van je gazon in het voor-en-najaar. Lukt dit nou niet houd er dan rekening mee dat het in de nachten niet verder afkoelt dan 7°C en dat overdag de temperatuur tot minimaal 10 to 12°C  wordt. De ontkieming van de graszaden gebeurd namelijk pas bij een bodemtemperatuur van 10 tot 12°C. 

Hoe moet ik mijn gazon doorzaaien?

Voor je begint met doorzaaien is het van belang dat de bovenlaag van de bodem is los geharkt. Gebruik bij het doorzaaien altijd de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. 

Als er te veel zaden op een kleine oppervlakte liggen dan zullen deze zaden niet ontkiemen! Extra veel zaaien heeft dus geen enkele zin. 

Je kunt het gras gaan doorzaaien met de hand, maar je loopt hierbij wel het gevaar dat de graszaden niet allemaal even gelijkmatig verdeeld worden. Afhankelijk van de te strooien oppervlakte ben ik groot voorstander van een handstrooier (klein oppervlakte) of strooiwagen (groot oppervlakte)! Je kan je er uiteraard ook voor kiezen het zaad ouderwets te mengen met veel zand, je strooit dan automatisch een stuk dunner.

Een strooiwagen kan je goed gebruiken voor middelgrote/grote gazons

Een handstrooier kan je gebruiken voor kleine/middelgrote gazons


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach