Verbeter de gezondheid van je gazon met lavagruis
05 april 2023 
6 min. leestijd

Verbeter de gezondheid van je gazon met lavagruis

Lavagruis is een organisch bodemverbeteraar en is onmisbaar voor een mooi vol en diepgroen gazon.

Door jaarlijks het gazon te voorzien van lavagruis in combinatie met wormencompost verbeter je de structuur en vruchtbaarheid van de bodem! Daarnaastheeft het nog een aantal unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor het gebruik op het gazon!

Wat is lavagruis?

Lavagruis, ook wel bekend als lavameel ofbasaltmeel, is een vulkanisch gesteente dat is fijngemalen. Dit gesteente wordt voornamelijk gewonnen uit het eiffelgebied.

Dit gesteente wordt gedolven en vermalen tot poeder dat kan variëren in grootte van enkele micrometers (meel) tot enkele millimeters (gruis).


Hoe fijner de korrel, hoe te sneller de werking.


Daarnaast bevat het verschillende mineralen en sporenelementen zoals silicium, magnesium, calcium en kalium. Deze mineralen en sporenelementen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het gazon en verbeterd de bodemvruchtbaarheid aanzienlijk!

Lavagruis

Hoe wordt lavagruis gemaakt?

Het maken begint met het verzamelen van het vulkanische gesteente dat afkomstig is van vulkanische uitbarstingen. Het gesteente (ook wel basaltgesteente genoemd) is een hard, donker gekleurd gesteente dat ontstaat uit gestolde lava.

De gewonnen basaltgesteente wordt naar een breker of maalmachine gebracht. Hier wordt het gesteente verkleind tot kleinere stukken, meestal tot een grootte van enkele centimeters.

Vervolgens wordt het vermalen tot fijner poeder met behulp van een molen of vermaalinstallatie. Het resulterende poeder is het lavameel.

Het poeder wordt vervolgens gezeefd om alle onzuiverheden te verwijderen en een uniforme deeltjesgrootte te verkrijgen. Sommige producenten voegen extra mineralen en sporenelementen toe aan het poeder om de voedingswaarde te verhogen. Deze extra mineralen en sporenelementen kunnen afkomstig zijn van andere natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld zeewier.

Lavagruis | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Welke voordelen heeft lavagruis

Er zijn verschillende voordelen voor tuin en gazon zoals;

Het verbeterd de bodemstructuur

Door het toevoegen van de gruis verbeter je bodemstructuur van het gazon. Dit helpt bij het verminderen van bodemverdichting en het verbeteren van de waterdoorlaatbaarheid. Hierdoor voorkom je kale plekken en geel kleurend gras.

Het verhoogd de opname van voedingsstoffen

De mineralen en sporenelementen helpen bij het verhogen van de opname van voedingsstoffen door de grasplantjes. Dit zorgt voor een gezonder en sterker gazon dat weerbaarder is tegen schimmels zoals rooddraadschimmel en sneeuwschimmel en onkruidplagen zoals de heemoes.

Het verhoogd de weerstand tegen droogte

Het helpt bij het verhogen van de weerstand van het gazon tegen de droogte. Hierdoor is de kans een stuk groter dat het gazon tijdens de zomerse dagen mooi groen blijft!

Het bestrijd ongenodigde gasten

Tot slot een bijkomend voordeel is dat het slakken en luizen uit de tuin bestrijd! Zo voorkom je kaalgevreten beplanting en mierenhopen in je gazon dat aanzienlijke schade kan voorkomen.

Heermoes bestrijden met lavagruis

Heermoes, ook bekend als paardenstaart, is een hardnekkig onkruid dat zich diep in de bodem wortelt en moeilijk te bestrijden is. Heermoes groeit snel op mineraal arme gronden en is erg lastig  om dit te laten verdwijnen uit het gazon. Door het strooien van lavagruis zul je merken dat de heemoes zich na een tijdje zal terug trekken, maar heeft zeker wel even tijd nodig.

Heemoes bestrijden met lavameel

Verhoog de bodem pH-waarde met lavagruis

Is de pH-waarde van de bodem van je gazon lager dan pH 6 dan kun je het bekalken van het gazon ook vervangen voor lavagruis. Het gruis heeft een licht alkalische eigenschap, wat betekent dat het de pH-waarde van de bodem verhoogt. Het maakt de bodem dus minder zuur.

Tip: Wil je eenvoudig zelf de pH-waarde van de bodem meten, bestel dan hier een bodemtest.

Hoe strooi je lavameel of gruis?

Je kunt lavameel het hele jaar door gebruiken voor zowel tuin als gazon en kan goed worden gecombineerd met wormencompost. Net als bij het bemesten en het bekalken van het gazon is het belangrijk dat het gelijkmatig verdeeld wordt over het gazon. Je kunt hiervoor gebruik maken van een lavagruis verspreider.

Tip: Voor het beste resultaat gebruikt strooi je lavameel op een niet te zonnige dag en besproei je goed na met water. zodat het zo snel mogelijk oplost in de bodem en het niet verbrand door de hitte. 

Lavagruis verspreider

Zoveel lavagruis heb je nodig voor het gazon

De hoeveelheid lavagruis die je nodig hebt voor je gazon hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je gazon en de conditie van de bodem. Over het algemeen wordt aanbevolen om 250 tot 500 gram lavagruis per vierkante meter (m2) gazon te gebruiken.

Voorbeeld: Stel je hebt een gazon van 50 vierkante meter Je hebt dan 50 (grootte gazon) X 500 gram (per vierkante meter) = 25 kg lavagruis nodig.

Lavagruis kopen bij MijnGazonCoach

De levering verloopt via DHL en wordt in de meeste gevallen geleverd binnen 2 werkdagen.
De levering is altijd tussen 8:00 en 18:00 uur. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn dan kan je een briefje ophangen bij de deurbel met een korte aflever instructie.

Bestel direct!

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Bart
Door

Bart

op 02 Jun 2023

Goed informatief artikel! Ik ben benieuwd wat de lavagruisverspreider kost.

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast