Het gazon verticuteren, wat is het? Waarom en wanneer?
17 augustus 2022 
12 min. leestijd

Het gazon verticuteren, wat is het? Waarom en wanneer?

Klik op de video hierboven voor informatie over het verticuteren van het gazon.

Wat is verticuteren gazon?

Verticuteren gazon is een onmisbare stap voor het onderhouden van je gazon en mag daarom ook niet ontbreken aan je to do list gazon onderhoud. 

Door het gazon tenminste een keer per jaar te verticuteren maak je de bodem van het gazon vrij van de verstikkende viltlaag

Deze laag moet je verwijderen om het gras goed te kunnen laten groeien. 

Na het verwijderen van de verstikkende laag kunnen licht, lucht water en voedingsstoffen de wortels van de grasplantjes goed bereiken. Hierdoor krijgen de grasplantjes voldoende voedingsstoffen tot zich zodat de grasplantjes weerbaar zijn tegen ziektes en schimmels zoals bijvoorbeeld de veelvoorkomende Rooddraadschimmel en sneeuwschimmel. 

"Voor de kwaliteit van je gazon is verticuteren minstens zo belangrijk als het geven van water in de zomer!"

Wat is een viltlaag?

Een viltlaag is een verstikkende laag die gaandeweg het jaar tussen de grasplantjes op de bodem van je gazon ontstaat. Het ontstaan van deze laag is heel normaal en gebeurd op ieder gazon. 

Deze laag bestaat uit een combinatie van mos, dierlijke uitwerpselen en organisch materiaal zoals dood gras, bladeren en takjes. 

Verticuteren gazon - Een gazon met mosvormingVerticuteren gazon verwijdert de viltlaag en mos van het gazon.

Wat gebeurd er met verticuteren gazon

Om de viltlaag te verwijderen dien je het gazon tenminste een keer per jaar te verticuteren met een verticuteermachine of verticuteerhark. 

Met het verticuteren snijden er pennen een paar millimeter diep door de oppervlakte van de bodem. Op die manier worden het mos, viltlaag en ander organisch afval van het gazon verwijdert. Tijdens deze ingrijpende klus worden ook de wortels van de grasplantjes doorgesneden. Door het doorsnijden van deze wortels geeft de grasplant een hormoon af dat de aangroei van nieuwe grasplantjes stimuleert. 

Op die manier krijg je op natuurlijke wijze nieuwe aanwas van grasplantjes dat zorgt voor het behoud van een compact gazon. 

Verticuteer Gazon met een VerticuteermachineGroter(e) gazons verticuteer je met een (benzine) verticuteermachine.

Verticuteren is een intensieve behandeling voor het gazon en kan pas worden toegepast wanneer het wortelstelsel stevig genoeg is. Een nieuw gazon hoef je de eerste 3 jaar niet te verticuteren.

Wanneer moet je je gazon verticuteren

Verticuteren gazon kun je het best doen in het voorjaar (periode maart/april) en in het najaar (periode augustus/september) Lange tijd werd geadviseerd het gazon twee keer per jaar te verticuteren. Het nieuwe advies, mede ingegeven door de fabrikanten is juist gericht op het voorkomen van verticuteren. Het regelmatig beluchten van het gazon heeft hierin een belangrijke plek gekregen.

Meer informatie over het beluchten van het gazon lees je hier!

Bij de meeste bodems in Nederland volstaat tegenwoordig een keer verticuteren in het voorjaar. Alleen bij klei of veengrond wordt twee keer verticuteren geadviseerd. 

Verticuteren gazon - Dood grasVeel dood gras na het verticuteren gazon

Verticuteer gazon uitsluitend bij een droge grasoppervlakte.

Snijdiepte instellen

De verticuteer diepte is afhankelijk van de leeftijd van je gazon en de mate van vervilting. Over het algemeen verticuteer je met 2 tot 3 millimeter diepte. Is er veel vervilting dat kan je de verticuteer diepte instellen op maximaal 5 millimeter. 

Hoe verticuteren gazon

Er is niet perse een goed of fout voor het uitvoeren van deze klus. Wel goed om te weten is dat de verticuteer messen met enig afstand van elkaar afzitten. Als je enkele banen zou trekken zou je een groot deel van het gazon niet behandelen. Ik adviseer daarom het gazon kruislings te verticuteren (een rechte baan en een hoek van 45 graden) 

Afhankelijk van de vervilting zou je nog een derde keer over het gazon kunnen gaan.

Hoe herstel ik het gazon na het verticuteren

Het verticuteren is een een klus die je uitstekend kunt combineren met het doorzaaien van je gazon. Doordat de verticuteermachine de bovenlaag van je gazonbodem al heeft los gemaakt heb je een uitstekende bodem gelegd voor de graszaadjes. Door deze te mengen met gazongrond en licht in te harken met een bladhark zullen de zaadjes bij het vochtig houden van het gazon binnen ongeveer 14 dagen ontkiemen.

Indien het s 'nachts boven de 5 graden blijft, en bij juiste pH-waarde dan mag je het gazon ook bemesten. Indien dit niet het geval is dan dien je de eerste bemesting van het jaar de volgende maand toe te dienen.

Lees meer over de pH-waarde in ons blog "Het belang van de juiste pH-waarde"


MijnGazonCoach heeft een verticuteerkit voor je samengesteld. Deze kun je hier bestellen


Organische meststoffen gazonAls in de nachten de temperatuur boven de 5 graden is kan je het gazon ook bemesten.

Verticuteren gazon met de hand of machinaal?

Afhankelijk van de grootte van het gazon kan je ervoor kiezen om met de hand of machinaal te verticuteren. Mijn voorkeur gaat uit naar machinaal verticuteren omdat dit een stuk grondiger gaat en is minder arbeidsintensief is. 

Kleine gazons tot ~50m2 zou je ook prima met een verticuteerhark doen. Een verticuteerhark koop je vanaf ongeveer €30,00 Euro bij het tuincentrum of bouwmarkt.

Een verticuteermachine is te huur voor ~ €35,00 euro voor 24-uur. Maar aangezien het een jaarlijks terugkerende klus is, is het wellicht interessanter om een verticuteermachine aan te schaffen. De prijs kan enorm variëren en is verkrijgbaar bij het tuincentrum met bekende merken zoals onder andere Gardena en Wolfgarten. 

Hou rekening met een aanschafprijs van tussen de €100,00 en €150,00 Euro.

Het gazon verticuteren met een verticuteermachineMachinaal verticuteren gaat een stuk grondiger en is minder arbeidsintensief

Verticuteren gazon stappenplan

Ik geef je een 10 stappenplan hoe je het beste het gazon kunt verticuteren en nog belangrijker hoe je het gras vervolgens het beste kunt onderhouden om mos groei te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

 • Bestel een verticuteerkit met graszaad en organische mest
 • Maak een dag van te voren de bodem licht vochtig.
 • Maai het.
 • Verwijder het maaisel.
 • Stel je verticuteermachine af op de juiste verticuteer diepte.
 • Begin met verticuteren in de lengte.
 • Verticuteer nogmaals in de breedte.
 • Verwijder het verticuteer afval en gooi dit op de composthoop of GFT bak.
 • Zaai het gras door en geef kale plekken of kuilen in het gazon wat extra aandacht.
 • Bemest met organische meststoffen.
 • Houdt het gazon de komende periode vochtig zodat de graszaadjes kunnen ontkiemen.
 • Geef het rust en de kans om te groeien.

Het gazon is geverticuteerd… En nu?

Super! Doordat je hebt geverticuteerd is je gazon weer in staat om licht, lucht, wateren en voedingsstoffen op te nemen wat de groei en herstel stimuleert. Afhankelijk van de bodemcondities en bodemtemperatuur zal het gras zich in binnen een paar weken hebben hersteld. Hieronder twee foto's waarin het herstel goed is te zien. 

Tussen de eerste en de tweede foto zit ~ 4 weken!

Gazon net geverticuteerdHet gazon net geverticuteerd

Het gazon 4 weken na het verticuterenHet gazon ~4 weken na het verticuteren

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In een handomdraai een prachtig groen gazon zonder mos,  onkruid en kale plekken met het gazon programma van MijnGazonCoach.

Ontdek hoe je stap voor stap je gazon goed onderhoudt, zonder dat je groene vingers nodig hebt.
Maak direct je gratis account aan.
De proefperiode van 14 dagen stopt vanzelf. Je hoeft het proefabonnement dus niet op te zeggen.

In een handomdraai een prachtig groen gazon zonder mos,  onkruid en kale plekken met het gazon programma van MijnGazonCoach.

Ontdek hoe je stap voor stap je gazon goed onderhoudt, zonder dat je groene vingers nodig hebt.

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik de inloggegevens van het gazon programma naartoe sturen?
Probeer nu 14 dagen gratis!Your information is safe with us