Het gazon doorzaaien om kale plekken te voorkomen

Een mooi vol en diepgroen gazon is een ware trots voor elke tuinliefhebber. Maar niets kan die trots sneller doen verdwijnen dan kale plekken in het gazon. 

We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn om die ontsierende kale plekken te zien, maar hier is het goede nieuws: er is een eenvoudige en makkelijke manier om deze plekken aan te pakken en te voorkomen, namelijk het gazon doorzaaien.

In dit blog-artikel ontdek je waarom het gazon doorzaaien zo belangrijk is en hoe je deze eenvoudige klus op de meest effectieve manier kunt uitvoeren voor het beste resultaat.


Wat is gazon doorzaaien

Gazon doorzaaien, ook wel bekend als bijzaaien of overseeding, is een belangrijke stap in het gazononderhoud, om de dichtheid van je grasmat te behouden en/of te verbeteren. 

Bij deze relatief eenvoudige klus voeg je nieuw graszaad toe aan een bestaand gazon. Hoewel het doorzaaien misschien minder bekend is dan andere veelvoorkomende gazononderhoud taken zoals bekalken, verticuteren of bemesten, biedt het veel voordelen die het de moeite waard maken. 

Waarom gazon doorzaaien

Ondanks hun veerkracht hebben grasplantjes de neiging om na verloop van tijd trager te worden in hun voortplantingsproces, wat kan leiden tot kale plekken. Het doorzaaien van het gazon doorbreekt deze natuurlijke cyclus van afnemende grasgroei. Jaarlijks doorzaaien revitaliseert je gazon, herstelt niet alleen kale plekken, maar zorgt ook voor een voller gazon.

Wanneer gazon doorzaaien

Het bepalen van het geschikte moment om je gazon door te zaaien is van groot belang voor een succes. Over het algemeen zijn er twee ideale seizoenen om te overwegen: de lente en de herfst.

Maar het seizoen is niet de enige factor om rekening mee te houden. Het is ook van groot belang om naar de temperatuurcondities te kijken. Voor een snelle ontkieming van de graszaadjes zijn overdag temperaturen van minimaal 10 tot 12°C nodig, en 's nachts mogen de temperaturen niet onder de 7°C zakken. 

Gazon doorzaaien in het voorjaar

Het doorzaaien van je gazon in het voorjaar is bijzonder effectief wanneer je dit doet tussen de maanden maart tot en met mei. Dit valt na de vorstperiode en aan het begin van het groeiseizoen voor gras. Gedurende deze maanden beginnen de temperaturen te stijgen, en het gras begint actief te groeien, wat resulteert in een boost van groei en vitaliteit. 

Bovendien staat het voorjaar erom bekend doorgaans een vochtiger seizoen te zijn, met voldoende neerslag. Deze vochtigheid is gunstig voor de ontkieming van de graszaadjes, wat het herstelproces van je gazon versnelt.

Gazon doorzaaien in het najaar

De late zomer- en vroege najaarseizoen, dat plaatsvindt tussen de maanden augustus tot oktober, biedt ook een geschikt moment voor het doorzaaien van je gazon. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen nog steeds aangenaam. Bovendien is er in deze periode net als in het voorjaar voldoende regenval wat essentieel is voor een succesvolle ontkieming van de graszaadjes.

Welk graszaad kopen




Bij het doorzaaien van het gazon is het van belang om een geschikte graszaad-mix te kiezen. Deze mix moet worden afgestemd op de beoogde gebruiksdoeleinden, de ligging van het gazon en het type bodem waarop het groeit. 

Er zijn diverse soorten graszaad beschikbaar, elk specifiek ontworpen voor bepaalde doeleinden.

  • Speelgazon: Dit is de meestverkochte graszaad-mix voor huishoudens en de ideale keuze voor gazons die intensief worden gebruikt. Speelgazon graszaad is bestand tegen intensieve belasting en heeft het vermogen om zichzelf te herstellen.
  • Siergazon: Als je geïnteresseerd bent in het uiterlijk van je gazon, kies dan voor siergazon graszaad. Dit type graszaad resulteert in een prachtig, dicht gazon met een fijne textuur, waardoor het gazon op een kortere lengte gemaaid kan worden.
  • Schaduwgazon: Als je gazon gedeeltelijk of volledig in de schaduw ligt, wordt het aanbevolen om schaduwgazon graszaad te gebruiken. Schaduwgras is speciaal aangepast aan omstandigheden met beperkte zon.
  • Sportgazon: Voor sportvelden of gebieden waarop sport en recreatie plaatsvinden, is sportgazon graszaad ideaal. Het biedt een dichte en veerkrachtige grasmat die bestand is tegen intensief gebruik en regelmatig maaien.

Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de bodemgesteldheid van je gazon. Als je bijvoorbeeld een zanderige bodem hebt, kies dan voor graszaad dat beter bestand is tegen droogte en arme grond. 

Let op: Als je al een bepaald type gras op je gazon hebt, is het raadzaam om graszaad te selecteren dat overeenkomt met dat type om de uniformiteit te behouden.

Gazon doorzaaien na verticuteren

Het gazon doorzaaien na het verticuteren is een uitstekende aanpak voor het herstellen van je gazon. Bij het verticuteren heb je de bovenste laag van het gazon doorgeharkt. Hiermee heb je het dode organische materiaal en de viltlaag van het gazon verwijdert. 

Voordelen gazon doorzaaien na verticuteren:

  • Ruimte voor nieuw graszaad: Het verwijderen van dood organisch materiaal en de viltlaag creëert een schone en open bodem. Hierdoor kunnen de graszaadjes gemakkelijk in de grond worden ingebed, wat de kans op ontkieming vergroot.
  • Betere beluchting: Verticuteren verbetert ook de beluchting van de bodem. Zo krijgen de wortels van het bestaande gras meer ruimte om te ademen en zich uit te breiden.
  • Verwijdering van onkruid en mos: Verticuteren helpt bij het verwijderen van ongewenst onkruid en mos.

Doorzaaien gazon na verticuteren maakt optimaal gebruik van de gunstige bodem omstandigheden die zijn gecreëerd door het verticuteren. Het nieuwe graszaad profiteert van de frisse, schone bodem en heeft de beste kans om met succes te ontkiemen en te groeien. 



Hoe gazon doorzaaien

Er zijn verschillende manieren om graszaad op je gazon aan te brengen, afhankelijk van de grootte van je gazon en je persoonlijke voorkeur kun je de volgende technieken toepassen:

  • Handmatig gazon doorzaaien: Dit is een eenvoudige methode waarbij je graszaad met de hand strooit. Hoewel het geschikt is voor kleinere oppervlakken, kan het leiden tot ongelijke verspreiding als het niet zorgvuldig wordt uitgevoerd.
  • Doorzaaien gazon met een handstrooier: Voor gazons van klein tot middelgroot formaat is het gebruik van een handstrooier een handige optie. Met een handstrooier kun je het graszaad gelijkmatig en gedoseerd verspreiden.
  • Doorzaaien gazon met een strooiwagen: Voor grotere gazons biedt een strooiwagen de meest efficiënte en manier om graszaad toe te dienen.
Tip: Kies de juiste methode op basis van je gazon en volg de instructies op de verpakking voor een gelijkmatige dekking.

Topdressen gazon na gazon doorzaaien

Het topdressen van je gazon is een belangrijke stap bij het doorzaaien. Topdressen betekent het aanbrengen van een dunne laag wormencompost, zand of een mengsel van beide over het gazon. 

Topdressing verbetert het contact met de bodem, waardoor de kiemingskansen toeneemd van 30% naar 70%! Bovendien vormt de toegevoegde toplaag een beschermende laag die de zaden helpt gedijen en vocht vasthouden wat uitdroging van de zaadjes voorkomt.


Het topdressen met wormencompost levert een aantal extra voordelen op. Wormencompost voegt een bron van bacterien en schimmels toe aan de bodem, wat de groei en ontwikkeling van het gras ondersteunt. Daarnaast draagt het bij aan een verbeterde bodemstructuur, waardoor de bodem losser wordt en zorgt voor een betere luchtcirculatie en waterdoorlatendheid.

>>> Bekijk hier ons aanbod wormencompost

Topdressen met een compostverspreider

Voor het gelijkmatig aanbrengen van wormencompost maak je gebruik van een compostverspreider. Dit zorgt ervoor dat de compost gelijkmatig wordt verdeeld over je gazon. Als richtlijn adviseren wij om ongeveer 3 tot 6 millimeter compost bovenop het gras te verspreiden. Dit komt neer op ongeveer 2 tot 3 liter wormencompost per vierkante meter.

>>> Bestel hier de compostverspreider

Conclusie

In dit blog-artikel hebben we besproken waarom het doorzaaien van je gazon een belangrijke stap is voor het behoud en de verbetering van de gezondheid en dichtheid van je grasmat. Door gazon door te zaaien, doorbreek je de natuurlijke cyclus van afnemende grasgroei, herstel je kale plekken en bevorder je een compact gazon. Of je nu in het voorjaar, het najaar of na het verticuteren doorzaait, het is een praktische en effectieve methode om van je gazon te genieten. Vergeet niet het belang van topdressen met wormencompost voor een optimale graszaadkieming en groei.

Download dé meest complete Gazonkalender van Nederland en België!

Nu je goed op weg bent naar een gezonder gazon door te begrijpen hoe je kunt doorzaaien, willen we je verder ondersteunen in je gazonwerkzaamheden. Daarom hebben we een handige gazon onderhoudskalender samengesteld die je helpt bij het plannen van alle benodigde stappen gedurende het jaar. Of je nu nieuwe graszaden wilt zaaien, bemesten of verticuteren, deze kalender is je gids.

>>> Download dé Gazonkalender