Wormencompost
Gazononderhoud tips & advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud tips & advies
07/14/2023
4 min

Wormencompost een bron van voedingsstoffen voor tuin en gazon

07/14/2023
4 min

Bij de term 'wormencompost' denk je misschien aan iets onaangenaams, maar deze unieke vorm van compost, ook wel wormenmest of vermicompost genoemd, heeft een verbazingwekkende reeks voordelen. Het is organisch, rijk aan voedingsstoffen en biedt talloze voordelen voor zowel (gras) planten als de bodem. En het beste van alles? Het is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing die je tuin en gazon kan transformeren.

Nu is de vraag: hoe kun je deze kracht van compost benutten? In dit blog-artikel gaan we dieper in op wat wormencompost precies is, hoe het je tuin en gazon kan transformeren, en hoe je het zelf kunt toepassen.

Wat is wormencompost?

Wormencompost, ook bekend als wormenmest of vermicompost, is een rijke, voedingsrijke vorm van organische meststof die door wormen wordt geproduceerd. Maar hoe gebeurt dit precies? Het proces is even fascinerend als eenvoudig. Wormen, met name compostwormen zoals de Rode Wigglers, voeden zich met organisch materiaal zoals keukenafval, plantresten en papier.

Terwijl ze dit afval consumeren, breken ze het af in hun spijsverteringssysteem. Wat eruit komt, is een zeer geconcentreerde, voedzame compost die uitstekend geschikt is voor het verrijken van tuingrond.

Wormencompost een bron van bacteriën en micro-organismen

Wormencompost is niet zomaar een gewone compost. Wat het zo bijzonder maakt, is de buitengewone diversiteit aan micro-organismen die erin leven. Deze microscopische bondgenoten zijn van onschatbare waarde voor de gezondheid en vitaliteit van onze bodem en planten.

Binnen deze rijke compost bevinden zich miljoenen nuttige bacteriën, zoals actinobacteriën en streptomyces. Deze micro-organismen zijn de onbezongen helden die organisch materiaal afbreken en omzetten in essentiële voedingsstoffen voor onze planten, waardoor ze kunnen floreren.

Maar het stopt hier niet. Wormencompost is ook een broedplaats voor diverse schimmels. Neem bijvoorbeeld de mycorrhizale schimmels, die een wederzijds voordelige relatie aangaan met planten, hen helpend met de opname van voedingsstoffen. Daarnaast dragen saprofytische schimmels bij aan het afbraakproces van organisch materiaal.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijke populatie van protozoa en nematoden, die elk hun eigen cruciale rol spelen in de stikstofcyclus van de bodem.

Wormencompost als gazon topdressing

Wormencompost is een uitstekende keuze voor topdressing van je gazon. Voor degenen die niet bekend zijn met de term, topdressing houdt in dat je een dunne laag compost verspreidt over het oppervlak van je gazon. Deze techniek is populair omdat het de bodemkwaliteit verbetert, de grasgroei stimuleert en resulteert in een gezonder en groener gazon.

Waarom zou je specifiek voor wormencompost kiezen? Het zit boordevol bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die essentieel zijn voor een bloeiend gazon. Bovendien verbeteren de in wormencompost aanwezige micro-organismen de bodemstructuur, ondersteunen ze de afwatering en helpen ze ziekten te bestrijden.

Bij MijnGazonCoach raden we aan om je gazon jaarlijks te voorzien van wormencompost. Het is ideaal om dit te doen na het verticuteren en doorzaaien in zowel het voorjaar als het najaar.

Deze behandeling stimuleert het herstel en de groei van zaailingen, wat leidt tot een weelderiger, gezonder gazon met een indrukwekkend vermogen om zichzelf te herstellen.

Wormencompost - Topdressen gazon

Hoeveel topdressing per m2

De benodigde hoeveelheid varieert afhankelijk van de grootte van je gazon. Als vuistregel adviseren wij 2 tot 3 liter compost per vierkante meter.

Voorbeeld: Voor een gazon van 50 vierkante meter zou je ongeveer 100 liter compost nodig hebben.

Wormencompost bij een nieuw gazon

Bij het aanleggen van een nieuw gazon is het essentieel om te starten op een solide basis. Een fundamentele stap hierin is het verrijken van de bodem met wormencompost vóór het zaaien of leggen van het gras. Dankzij de rijkdom aan voedingsstoffen en micro-organismen bevordert wormencompost het kiemproces en garandeert het een sterke groei vanaf het begin. Wij adviseren 7 tot 10 liter wormencompost per vierkante meter voor optimale resultaten bij nieuwe gazons."

Voorbeeld: Neem bijvoorbeeld een gazon van 20 vierkante meter dat je nieuw wilt aanleggen. Dan zou je 20 (grootte gazon) X 7 liter (minimum per vierkante meter) = 140 liter tot 20 X 10 liter (maximum per vierkante meter) = 200 liter wormencompost nodig hebben. Het is essentieel om deze compost gelijkmatig over de bodem te verspreiden en licht in te harken voordat je het gras zaait of legt. Deze hoeveelheid zorgt voor een optimale groeiomstandigheid voor je nieuwe gazon.

Wormencompost met een compostverspreider aanbrengen

Het succes van het gebruik van wormencompost hangt niet alleen af van de kwaliteit of hoeveelheid die je gebruikt, maar ook van hoe je het aanbrengt. Een cruciale stap in dit proces is het correct verspreiden van de compost over je gazon, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van voedingsstoffen.

Een compostverspreider is een handig hulpmiddel om dit te bereiken. Vooral voor grotere gazons maakt dit instrument de klus aanzienlijk gemakkelijker. Hiermee kun je de wormencompost gelijkmatig over het gazonoppervlak verspreiden, waardoor elke grasspriet van de voedingsstoffen kan profiteren.

>>> Bestel hier de compostverspreider

Wormencompost | Compost verspreider

Onze wormencompost komt rechtstreeks uit de kwekerij

Onze wormencompost komt rechtstreeks uit de kwekerij. Bij MijnGazonCoach zijn we trots op onze premium, geurloze wormencompost die rechtstreeks afkomstig is van de kwekerij. Het is het perfecte product voor het topdressen van je gazon en het revitaliseren van je tuin.

De compost is verkrijgbaar in losse zakken van 35 liter, Bigbags van 1.000 liter en wordt ook los gestort geleverd in Nederland en België.

Met onze snelle en betrouwbare levering via DHL, staat je wormencompost binnen slechts twee werkdagen voor je deur. De leveringen vinden altijd plaats tussen 08:00 en 18:00 uur. Als je niet aanwezig kunt zijn, geen probleem! Laat gewoon een briefje achter met een korte afleverinstructie, en wij zorgen voor de rest.

>>>Bestel direct je wormencompost!

Wormencompost | Bigbag

Conclusie

Wormencompost, beter bekend als wormenmest of vermicompost, is een onmisbare schakel in het verduurzamen en verrijken van je gazon en tuin. Door de voedingsrijke en biologische aard ervan, is het de ideale keuze voor zowel nieuwe als bestaande gazons. Bovendien, door de diversiteit aan nuttige bacteriën, schimmels en andere micro-organismen, zorgt wormencompost voor een gezond en weelderig gazon.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Een consistent en goed gepland gazononderhoud is essentieel om de voordelen van wormencompost ten volle te benutten. Maar hoe houd je bij wat en wanneer je iets moet doen? Om je daarbij te helpen, hebben we de 'Gazon Onderhoudskalender' samengesteld. Deze kalender is jouw gids naar een gezonder en groener gazon, met maandelijkse tips en aanbevelingen om je gazon in topconditie te houden.Wormencompost | Gazon onderhoudskalender

Download nu de gratis Gazon Onderhoudskalender

Reacties