Maaien gazon
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
06/30/2023
5 min

Wanneer & hoe vaak het gras maaien?

06/30/2023
5 min

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige gazons er altijd zo prachtig uitzien, terwijl anderen er verwaarloosd uitzien? Gras maaien lijkt misschien een vanzelfsprekende taak, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. In dit blog-artikel duiken we in de wereld van gras maaien. We zullen niet alleen bespreken waarom regelmatig gras maaien belangrijk is, maar ook de overvloed aan voordelen die het met zich meebrengt.

Gras maaien | MijnGazonCoach

Waarom gras maaien

Naast het feit dat een gemaaid gazon er fraai uitziet, heeft regelmatig gras maaien een reeks belangrijke voordelen. Wanneer je regelmatig het gras maait, stimuleer je de grasplanten om dichter te groeien en meer zijscheuten te ontwikkelen. Dit heeft als resultaat dat je een dichtere grasmat krijgt, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Een voller gazon vormt een natuurlijke barrière tegen onkruid, waardoor je gazon er niet alleen mooier uitziet, maar ook gezonder wordt.

Bovendien heeft regelmatig maaien nog een ander voordeel: het bevordert de wortelgroei van het gras. Wanneer je het gras maait, worden de wortels gestimuleerd om dieper in de grond te groeien, op zoek naar voedingsstoffen en vocht. Dit diepere wortelstelsel versterkt de algehele gezondheid van het gazon, waardoor het beter bestand is tegen de zomerse droogte. Een gezond gazon met sterke wortels zal er niet alleen groener uitzien, maar ook langer meegaan en minder gevoelig zijn voor schimmels en ziekten.

Nieuw gazon maaien

Het juiste moment om voor het eerst je nieuwe gazon te maaien kan het verschil maken tussen een vliegende start en een teleurstellend resultaat. 

Bij het maaien van een  nieuwe gazon is het van groot belang om te wachten met gras maaien totdat het gras een hoogte van ongeveer 8 tot 10 cm heeft bereikt. De grasplantjes hebben zo voldoende tijd gehad om hun wortels diep in de grond te verankeren waardoor het gras goed vocht en voedingsstoffen kan opnemen.

Bij de eerste maaibeurt is het van groot belang om voorzichtig te werk te gaan en niet meer dan een derde van de lengte van het gras af te maaien. Onze experts bij MijnGazonCoach adviseren om het maaien in twee stappen uit te voeren. Begin op de langste maaihoogte en pas deze geleidelijk aan tot je de ideale maaihoogte hebt bereikt. De ideale maaihoogte kan variëren afhankelijk van het seizoen en het type graszaad dat in je gazon is gezaaid.

Regelmatig gras maaien voorkomt onkruid

Wanneer gras maaien

Gras maaien doe je bij voorkeur wanneer het gras droog is. Wanneer het gras droog is, kunnen de messen van de grasmaaier soepel over het oppervlak glijden, zonder dat er plakkerig gras aan blijft kleven. Dit zorgt voor een scherpere en nettere snede, waardoor je gazon gelijkmatiger zal worden gemaaid. Bovendien minimaliseert het maaien van droog gras de kans op schade aan de grasplanten. Wanneer het gras nat is, kan het maaien leiden tot gescheurde of beschadigde grassprieten waardoor de grasplantjes vatbaarder zijn voor ziektes.

Hoe vaak gras maaien

Hoe vaak je je gazon moet maaien, hangt af van diverse groeifactoren. Denk hierbij aan de bodemtemperatuur, het aanbod van NPK meststoffen (voedingsstoffen) en voldoende water.

Tijdens het groeiseizoen, dat zich meestal uitstrekt van het vroege voorjaar tot het einde van de herfst, kan het nodig zijn om je gazon wel twee tot drie keer per week te maaien. In de wintermaanden is er een vertraagde groei van het gras, en het gazon bevindt zich bij koud winterweer in een zogeheten 'ruststand'. Hierdoor hoef je het gazon in de meeste gevallen niet te maaien.

Hoe gras maaien

Het maaien van je gazon vereist strategie, en een belangrijk aspect van deze strategie is het variëren van de maaipatronen. In plaats van consequent in dezelfde richting te maaien, is het verstandig om bij elke maaibeurt van richting te veranderen. Als je gazon groot genoeg is, kun je zelfs diagonaal maaien. 

Wanneer je bij elke maaibeurt van richting verandert, zullen de grassprieten niet allemaal in dezelfde richting buigen. In plaats daarvan worden ze gestimuleerd om rechtop te blijven staan. Dit draagt bij aan een gelijkmatigere snede en voorkomt dat het gras er plat en gekneusd uitziet. Daarnaast voorkomt het bij het gebruik van zitmaaiers spoorvorming en bodemverdichting.

Gras maaien - striping

Wanneer gras niet maaien

Wanneer je je grasmaaier beter in de schuur kunt laten staan, zijn er verschillende situaties om in gedachten te houden om de gezondheid van je gazon te behouden:

Bij nat weer: Het maaien van nat gras is meestal geen goed idee, omdat het gras kan gaan klitten en vast komen te zitten in de maaier. Bovendien kan het lopen op een nat gazon de grond verdichten, wat problemen kan veroorzaken met de waterafvoer en de groei van het gras.

Tijdens droogte: Gedurende perioden van droogte is het aan te raden om het maaien te vermijden. Het gazon is al gestrest door het gebrek aan water, en maaien kan extra stress veroorzaken. Het aanpassen van de maaihoogte helpt ook om vocht in de bodem vast te houden en beschermt de wortels tegen uitdroging.

Bij vorst: Het maaien van gras tijdens vorst of als er rijp op ligt, kan de grasbladen beschadigen. Het is beter om te wachten tot de temperatuur stijgt en het gras ontdooid is.

Gras opvangen of mulchen

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en het juiste besluit hangt af van verschillende factoren.

Als je ervoor kiest om het gemaaide gras op te vangen, betekent dit dat je een opvangzak of -bak op je grasmaaier gebruikt om het gras op te vangen terwijl je maait. Het voordeel van gras opvangen is direct zichtbaar: je gazon ziet er netjes en opgeruimd uit zonder grasresten. Dit is vooral handig wanneer je gazon al vrij lang is en je grote hoeveelheden gras moet verwijderen om verstopping van de maaier te voorkomen. Het opgevangen gras kan vervolgens worden gecomposteerd of als groenafval worden afgevoerd.

Aan de andere kant zijn moderne grasmaaiers vaak uitgerust met een mulchfunctie die het gras fijn versnippert en het gelijkmatig over het gazon verspreidt. Het versnipperde gras fungeert als een natuurlijke meststof en wordt geleidelijk afgebroken door het bodemleven. Bovendien helpt mulchen bij het behoud van vocht in de bodem en onderdrukt het de groei van onkruid.

Beide methoden hebben dus hun voordelen, en de juiste keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Conclusie

Gras maaien is veel meer dan alleen het kortwieken van het gazon. Het speelt een cruciale rol in het behouden van een gezond, weelderig en aantrekkelijk gazon. Door regelmatig te maaien, de juiste maaihoogte te handhaven en slimme technieken toe te passen, kun je genieten van een prachtig gazon dat de trots van je tuin zal zijn.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Nu je alle ins en outs van gras maaien kent, is het tijd om je gazononderhoud compleet te maken. Elk seizoen vereist specifieke zorg. De 'Gazon Onderhoudskalender' helpt je hierbij.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Gras maaien | kalender | Gazononderhoud kalender | MijnGazonCoach
Reacties