Het bekalken van het gazon_
28 juli 2022 
11 min. leestijd

Het bekalken van het gazon_

Het bekalken van het gazon is naast bemesten, verticuteren en doorzaaien een onmisbare stap binnen het gazononderhoud. Met kalkstof zorg je er voor dat de bodem niet verzuurd waardoor een actief bodemleven mogelijk is. Een actief bodemleven is cruciaal is voor de gezondheid en kwaliteit van je gazon! Om bodemverzuring tegen te gaan strooi je twee keer per jaar kalk over het gazon, dit noemen we bekalken.

Kalkstof zorgt voor een natuurlijke balans

De bodem van je gazon verzuurd op natuurlijke wijze door onder andere zure regen, plantresten zoals takjes en bladeren en dierlijke uitwerpselen die het gazon dagelijks bereiken. Doe je niets dan zal de bodem verzuren waarmee de pH-waarde onder de 5.5 zakt. Hierdoor zullen de grasplantjes geel kleuren en uiteindelijk dood gaan waardoor er kale plekken op het gazon ontstaan dat onkruid zal aantrekken.

Voorkom verkleuring van het gazon door tenminste één keer per jaar te bekalkenVoorkom verkleuring van het gazon door tenminste één keer per jaar te bekalken

Wat verteld de pH-waarde mij?

De pH (waarde) is een natuurkundige term die aangeeft doormiddel van een schaalverdeling of iets zuur of niet zuur is. De pH-schaalverdeling loopt van 0 tot 14. Hierbij is “0” enorm zuur (zoutzuur) en "14" helemaal niet zuur is (basisch, zoals Natronloog of soda) We spreken van pH-neutraal (=pH 7) als de waarde in het midden ligt van zuur en basisch (gedestilleerd water).

In onderstaand overzicht enkele voorbeelden van een lage pH-waarde (zeer zuur) tot een hoge pH-waarde (helemaal niet zuur)

Bekalken van het gazon om de bodem minder zuur te makenDe zuurgraad loopt van 0 tot 14

Het belang van kalkstof

Kalk is een natuurlijk product en bestaat voornamelijk uit calcium dat zorgt voor de opbouw van de celwanden en de wortelontwikkeling van de grasplantjes. Daarnaast zorgt calcium voor een verhoging van de pH-waarde (Het maakt de bodem minder zuur) waardoor het bodemleven intact blijft en de grasplantjes een uitstekende basis hebben om te kunnen groeien.

Kalkstof voor een actief bodemleven

Het bodemleven is een netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten. Deze beestjes gebruiken hier maar een klein deel van, de rest scheiden (poepen) ze weer uit in kleiner organisch materiaal, dat ander bodemleven verder kan verteren. Op die manier zorgen zij er met elkaar voor dat organische stof wordt omgezet in voedingsstoffen voor de grasplantjes.

Het bekalken van het gazon draagt bij aan een juiste bodemzuurgraadEen juiste bodem zuurgraad draagt bij een een actief bodemleven dat cruciaal is voor een gezond gazon

Hoe vaak gazon bekalken?

Hoe vaak je het gazon moet bekalken is afhankelijk van het type bodem. Zo zal een gazon op een zandgronden sneller verzuren dan een gazon op een leem of kleibodem. In beide gevallen zal je het gazon twee keer per jaar moeten voorzien van kalk. Een gazon met een kleibodem als ondergrond dien je ten minste één keer per jaar te bekalken. Dit komt omdat de deze grond van nature minder snel verzuurd en als basis al minder zuur is.

Wanneer bekalken?

Door vroeg in het jaar kalk te strooien, bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is daarom in het vroege voorjaar (februari-maart) en in het najaar (augustus-september) Om ervoor te zorgen dat de stof direct wordt opgenomen door de bodem en de grasplantjes dien je de klus het best uit te voeren voor een regenachtige periode. Op die manier trekt de stof direct in de bodem van je gazon!

Kalk strooien met tijdens sneeuw

In de periode februari en maart bestaat de kans dat het gaat sneeuwen waardoor de bodem bedekt is met laag(je) sneeuw. Dit is bij uitstek het perfecte moment om je gazon te bekalken! Calcium zorgt er namelijk voor dat sneeuw en ijs gaan smelten waardoor smeltwater makkelijk wordt opgenomen in de bodem van je gazon. Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat de natuur jou helpt bij een snelle en effectieve opname van de stoffen.

Wat te doen bij een hoge pH-Waarde?

Op onderstaande kaart is te zien dat in de regio Hoek van Holland/ Zeeland (kleur paars) een basische bodem heeft voor het gazon. Hier zal het gras niet goed op groeien omdat gras pas goed gedijt op een licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5. In deze regio’s strooi je daarom geen kalk maar voorzie je het gazon van van turf om de bodem zuurder te maken.

In de regio Hoek van Holland strooi je geen kalk maar turf om de bodem juist zuurder te maken

Voer bodemtests uit

Als je niet zeker weet welk type bodem je hebt of de frequentie van bekalken wilt weten dan adviseer ik om twee keer per jaar een pH-bodemtest uit te voeren. Deze bodemtest kan je voor ongeveer € 15,00 eenvoudig zelf uitvoeren. Binnen enkele minuten weet jij wat de kwaliteit van de bodem is waar je de kalk-frequentie op kan aanpassen of besluiten op turf te gebruiken om de bodem juist zuurder te maken.

 • Is het resultaat tussen de pH 5,5 en 6 wordt dit geclassificeerd als een licht verzuurde bodem, in dit geval is één keer per jaar kalk strooien in het voorjaar (februari/maart) voldoende.
 • Is het resultaat onder de pH 5,0 dan wordt dit geclassificeerd  als een te zure bodem. je moet je gazon dan zowel in het voorjaar (februari/maart) als het najaar (augustus/september) een kalkbeurt geven.
 • Als de pH-Waarde hoger dan 8,0 is dan wordt dit geclassificeerd als een basische bodem. Het gazon moet in dit geval juist zuurder worden gemaakt, dit doe je door turf aan te brengen op je gazon.

Wat is de beste kalk voor mijn gazon?

Kalkstoffen zijn verkrijgbaar in droge poedervorm en in korrelvorm, welke vorm je ook kiest, kies een kalk met toegevoegde magnesium. Magnesium zorgt namelijk voor de diepgroene kleur van de grasplantjes! Daarnaast moet ik eerlijk zeggen dat mijn voorkeur uit gaan naar een korrelvorm omdat deze niet stuift en dus makkelijk is uit te strooien waardoor dit ook daadwerkelijk op de plek terecht waar jij dat wenst! Daarnaast kan je de korrelvorm ook gebruiken in de strooiwagen waarmee je de kalkstof snel en gelijkmatig kan verdelen over het gazon.

Bemesten van het gazon

Het is het goed om je te realiseren dat kalk en mest niet goed samen gaan! Je hebt kunnen lezen dat kolkstoffen de opname van voedingsstoffen stimuleert. Je kunt daarom de mest niet direct na het strooien van het kalk verspreiden. De kalk heeft tijd nodig om in je gazonbodem te trekken. Afhankelijk van de regenval kan je een tussenperiode aanhouden van ongeveer vier weken. Blijft het een periode droog houdt je gazon dan vochtig tot je gaat bemesten.

Sla je het bekalken over en heeft de bodem een te hoge zuurgraad dan heeft het geen zin om meststof te strooien. Er is namelijk een actief bodemleven nodig om de gazonmest om te zetten in opneembare voeding!

Gebruik een strooiwagen of maatbeker als hulpmiddel

Er is géén speciale techniek voor het strooien van kalk over je gazon. Het is wel van belang dat je de kalk in de juiste hoeveelheid, gelijkmatig over het gazon verspreid. Het is de bedoeling dat ieder gedeelte van het gazon van kalk wordt voorzien. Voor grotere tuinen is het raadzaam om een strooiwagen te gebruiken. Als je met deze wagen in gestructureerde banen over je gazon loopt, zul je op een gemakkelijke manier de kalk over je grasmat kunnen verdelen. Een strooiwagen is te koop voor ongeveer €55,00 euro bij het tuincentrum en de grotere doe het zelf zaken.

BEkalken met de strooiwagen type L van GardenaBekalken met de type L van Gardena

Samenvattend, dit doet kalkstof voor je gazon

 • Het houdt het bodemleven actief;
 • het zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen;
 • het heeft een indirecte werking tegen onkruid en mos;
 • Magnesium zorgt voor een diepgroene kleur;
 • het draagt bij aan een diepgroen, compact en gezond gazon.

Bestellen kalkstoffen

>>> Via deze speciale pagina kan je kalkstoffen bestellen voor het gazon

Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach