Onkruid in het gazon | MijnGazonCoach
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
07/05/2023
12 min

Onkruid in het gazon verwijderen en voorkomen

07/05/2023
12 min

Ben je het onkruid in het gazon zat? Wil je een onkruidvrij gazon dat er mooi, verzorgd en strak uitziet? Dan is het tijd om actie te ondernemen en jouw gazon naar een hoger niveau te tillen!

Bij MijnGazonCoach begrijpen we dat een mooi, vol en diepgroen gazon niet vanzelfsprekend is. Het vereist de juiste kennis, technieken en toewijding. Daarom hebben we dit blog artikel opgesteld, boordevol effectieve methoden om onkruid in het gazon te bestrijden en te voorkomen.

Onkruid in het gazon | MijnGazonCoach

Wat is onkruid?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met onkruid, maar wat definieert een plant precies als 'onkruid'? Het antwoord is complexer dan je zou denken.

Onkruid is een term die gebruikt wordt om planten te beschrijven die groeien op plekken waar ze niet gewenst zijn. Dit kan variëren van tuinen en gazons tot bloembedden en zelfs tussen stoeptegels. Wat deze planten gemeen hebben, is dat ze vaak als hinderlijk worden ervaren omdat ze concurreren met de huidige aanplant in de tuin om ruimte, licht, water en voedingsstoffen.

Interessant genoeg is de definitie van onkruid subjectief. Een plant die in één context als onkruid wordt beschouwd, kan in een andere context als nuttig of zelfs wenselijk worden gezien. Bijvoorbeeld, sommige planten die in gazons als onkruid worden gezien, kunnen in het wild belangrijk zijn voor de biodiversiteit of hebben medicinale eigenschappen.

Waarom is onkruid in het gazon slecht?

Onkruid in het gazon is meer dan een eenvoudige overlast; het vormt een significante bedreiging voor de gezondheid en het uiterlijk van je gazon. Deze planten hebben de neiging om snel te groeien en zich uit te breiden, waardoor ze essentiële ruimte en voedingsstoffen onttrekken die nodig zijn voor de groei van je gras. Dit kan leiden tot een gazon dat er dun en onverzorgd uitziet, met kale plekken en ongelijkmatige groei van het gras.

Onkruid planten kunnen ook andere planten overwoekeren, vooral door hoger te groeien dan het gras en essentieel zonlicht en voedingsstoffen weg te nemen die nodig zijn voor je gazon om te floreren. Deze competitie voor hulpbronnen verstoort de normale groei van je gazon en kan resulteren in een slecht onderhouden en ongezond gazon.

Waarom groeit onkruid zo snel?

De verbazingwekkend snelle groei van onkruid in tuinen en gazons is een fenomeen dat vaak hoofdbrekens veroorzaakt bij tuiniers en hoveniersbedrijven. Deze snelle groei van onkruid kan worden toegeschreven aan hun unieke biologische en omgevingskenmerken die hen een concurrentievoordeel geven in diverse habitats.

Onkruidsoorten staan bekend om hun uitzonderlijke aanpassingsvermogen. Ze kunnen overleven en gedijen in een verscheidenheid van omstandigheden, van droge, voedselarme bodems tot stedelijke gebieden waar de aarde vaak verstoord is. Dit vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen stelt onkruid in staat om te overleven waar veel andere planten dat niet kunnen.

Een ander aspect dat bijdraagt aan de snelle groei van onkruid is hun levenscyclus. Veel onkruidsoorten hebben de capaciteit om in een relatief korte periode te kiemen, te groeien, te bloeien en zaden te produceren. Deze snelle reproductie zorgt ervoor dat onkruid zich snel kan vermenigvuldigen en nieuwe gebieden kan koloniseren.

Bovendien zijn onkruiden vaak efficiënte voortplanters. Ze produceren meestal grote hoeveelheden zaden die gemakkelijk worden verspreid door natuurlijke elementen zoals wind en water, en zelfs door dieren of menselijke activiteit. 


Sommige onkruidzaden hebben de eigenschap om gedurende lange perioden inactief in de bodem te blijven, klaar om te ontkiemen wanneer de weercondities gunstig zijn.


Onkruidplanten zijn ook uitgerust met robuuste overlevingsstrategieën. Veel van hen hebben uitgebreide wortelsystemen die hen in staat stellen voedingsstoffen en water uit diepere bodemlagen te halen. Enkele soorten kunnen zelfs herstellen en opnieuw groeien na het maaien of wieden, een eigenschap die hen bijzonder lastig maakt om volledig uit te roeien.

Door deze kenmerken neemt onkruid vaak ecologische niches in die andere planten verwaarlozen, vooral in gebieden die zijn verstoord of verwaarloosd. Dit stelt hen in staat om zonder veel concurrentie te groeien en zich snel te verspreiden, wat de reden is waarom onkruidbeheer zo'n belangrijk en continu aspect van tuin en gazononderhoud vormt.

Hoe onkruid in het gazon voorkomen

Het voorkomen van onkruid in je gazon begint met consequent onderhoud. Dit houdt in dat je de juiste onderhoudswerkzaamheden uitvoert in de goede volgorde, op het juiste moment, en met de producten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van jouw gazon. 

Geen enkel gazon is hetzelfde, dus een standaard aanpak werkt in de meeste gevallen niet. Echter, er zijn enkele basis gazonwerkzaamheden die helpen bij het minimaliseren van onkruid. Denk aan regelmatig maaien, het gebruiken van geschikte meststoffen, het bekalken van een bodem waarbij de pH-Waarde niet goed is en zorgen voor een goede drainage door het gazon regelmatig te beluchten zodat licht, lucht, water en voedingsstoffen goed door het gazon kunnen worden opgenomen.

Omdat het goed onderhouden van een gazon vaak wordt onderschat, hebben we het Online Gazon Programma ontwikkeld. Dit programma biedt laagdrempelige gepersonaliseerde ondersteuning voor een paar euro per maand, waarmee je een prachtig groen gazon kunt realiseren en behouden - en dat zonder dat je groene vingers nodig hebt.

Onkruid in het gazon | MijnGazonCoach

De voordelen van een onkruidvrij gazon

Het realiseren en behouden van een tuin waarin je gazon optimaal kan gedijen, brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de gezondheid van je gazon als voor de algehele tuinervaring.

Wanneer je de strijd tegen onkruid wint, open je de deur naar een gazon dat zich goed kan ontwikkelen. Zonder de constante strijd om voedingsstoffen, water en zonlicht, kan het gras dieper wortelen en een vollere groei vertonen. Dit leidt tot een mooi groen gazon dat minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Deze verbeterde gezondheid van je gazon betekent ook minder tijd besteed aan wieden en het gebruik van herbiciden, wat je meer tijd geeft om te genieten van de schoonheid en rust van je tuin.

Onkruid in het gazon herkennen en bestrijden

Om onkruid in het gazon te herkennen en te bestrijden, is het belangrijk om de specifieke kenmerken en groeipatronen van verschillende soorten te kennen. De aanpak voor het bestrijden van straatgras is bijvoorbeeld anders dan die voor paardenbloemen of klaver, die diepere wortelsystemen kunnen hebben. Andere veelvoorkomende onkruidsoorten zoals smalle weegbree, madeliefjes, boterbloemen, gewone brunel, biggenkruid, paddenstoelen en heermoes, elk met hun unieke eigenschappen, vereisen specifiek afgestemde bestrijdingsmethoden. Bijvoorbeeld, terwijl madeliefjes met hun oppervlakkige wortels gemakkelijk handmatig te verwijderen zijn, kan de diepe wortel van de paardenbloem een gericht herbicide of grondige uitgraving vereisen.

In de volgende secties bespreken we de meest bekende soorten onkruid in het gazon, hoe je ze kunt herkennen, wat hun kenmerken zijn en hoe je deze soorten onkruid op effectieve wijze kunt bestrijden.

Onkruid in het gazon | MijnGazonCoach

Onkruid Straatgras (Poa Annua)

Straatgras, ook wel bekend als Poa Annua in het gazon herkennen kan lastig zijn, maar met de juiste kennis kun je dit onkruid gemakkelijk identificeren.

Het heeft smalle, platte bladeren die in een rozet-vorm groeien. Deze bladeren hebben vaak een lichtgroene kleur en kunnen een beetje ruw aanvoelen. 

Een ander kenmerk van straatgras is de productie van kleine bloemen met bruine zaadjes, die gemakkelijk verspreid kunnen worden. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je straatgras herkennen en tijdig actie ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Als je straatgras in je gazon aantreft, is het tijd om het te bestrijden. Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen, zoals handmatig uittrekken, maaien op de juiste hoogte en gebruikmaken van selectieve herbiciden die specifiek gericht zijn op straatgras. Het is belangrijk om vroeg in het seizoen actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen.


Onkruid paardenbloem (Taraxacum officinale)

De paardenbloem, ook wel bekend als Taraxacum officinale, heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van gewenste planten. Deze onkruidsoort heeft een lange, holle steel met een karakteristieke gele bloem aan de bovenkant. De bloemkop bestaat uit talloze kleine bloemetjes die samen een bolvormige structuur vormen. 

Na de bloei ontwikkelen zich pluizige zaadjes die gemakkelijk door de wind worden verspreid. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de paardenbloem herkennen en doelgericht maatregelen nemen om de verspreiding ervan te voorkomen en je gazon gezond te houden.

Om de paardenbloem effectief te bestrijden, is het belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Je kunt de bloem handmatig uittrekken, maar zorg ervoor dat je ook de wortel verwijdert om hergroei te voorkomen. Er zijn ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van paardenbloemen in het gazon.


Onkruid klaver (Trifolium)

Klaver, ook bekend als Trifolium, heeft typisch drievoudige bladeren die uitlopen in een klaverbladvorm. Deze bladeren zijn meestal groen van kleur, maar kunnen variëren van lichtgroen tot donkergroen. Klaver heeft de neiging om kleine witte of roze bloemen te produceren, die in bolvormige clusters groeien. Het onderscheiden van klaver van gewenste planten kan soms lastig zijn, omdat het op het eerste gezicht op gras kan lijken. Let echter op de typische klaverbladvorm en de aanwezigheid van bloemen om klaver als onkruid te herkennen en effectief te kunnen bestrijden.

Om klaver effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden gebruiken. Handmatig verwijderen is een optie, maar zorg ervoor dat je de wortels volledig uittrekt om hergroei te voorkomen. Daarnaast zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van klaver in het gazon.


Onkruid smalle weegbree (Plantago lanceolata)

De smalle weegbree, ook wel bekend als Plantago lanceolata, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien.

De smalle weegbree heeft langwerpige, smalle bladeren met een puntige vorm. Deze bladeren groeien in een rozetvorm, dicht bij de grond. De bladeren zijn meestal groen van kleur en hebben vaak parallelle nerven. 

Ze produceert karakteristieke bloemstelen met kleine, cilindervormige bloemen die zich in een aar bevinden. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de smalle weegbree onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om smalle weegbree effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden toepassen. Handmatig verwijderen is een optie, maar zorg ervoor dat je de wortels volledig uittrekt om hergroei te voorkomen. Daarnaast zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van smalle weegbree in het gazon. 


Onkruid madeliefje (Bellis Perennis)

Het madeliefje, ook wel bekend als Bellis perennis, is een veelvoorkomend onkruid dat vaak in gazons groeit.

Het madeliefje heeft een compacte rozet van donkergroene bladeren die zich laag bij de grond bevinden. De bladeren zijn getand en hebben een kenmerkende glanzende textuur. Het madeliefje produceert ook karakteristieke bloemhoofdjes met witte bloemblaadjes en een geel hart. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je het madeliefje onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om het madeliefje effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden gebruiken. Handmatig verwijderen met een onkruidsteker is een optie voor kleine aantallen. Voor grotere aantallen kun je gebruik maken van onkruidbestrijdingsmiddelen die specifiek gericht zijn op het doden van het madeliefje.


Onkruid boterbloem (Ranunculus)

De boterbloem, ook bekend als Ranunculus, is een veelvoorkomend onkruid dat zich vaak in gazons nestelt. 

De boterbloem heeft heldergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een glanzend uiterlijk hebben. Het produceert ook opvallende gele bloemen met vijf bloemblaadjes. De bloemblaadjes hebben een boterachtige textuur, vandaar de naam boterbloem. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de boterbloem onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om de boterbloem te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar voor grotere aantallen kan het gebruik van een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel nodig zijn. Het is belangrijk om het onkruidbestrijdingsmiddel zorgvuldig te selecteren en de instructies op de verpakking te volgen.


Onkruid gewone brunel (Prunella vulgaris)

De gewone brunel, ook wel Prunella vulgaris genoemd, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. 

De gewone brunel heeft kleine, paarse bloemen die in compacte trossen groeien. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een licht behaard oppervlak. Dit onkruid kan zich snel verspreiden en zich aanpassen aan verschillende omstandigheden, waardoor het soms moeilijk te bestrijden is. Het is belangrijk om de gewone brunel te onderscheiden van gewenste planten in je gazon, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het onkruid te beheersen en je gazon gezond te houden.

Om de gewone brunel te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen van de planten kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar voor grotere aantallen kan het gebruik van een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel nodig zijn. Zorg ervoor dat je een onkruidbestrijdingsmiddel kiest dat specifiek is geformuleerd voor de bestrijding van de gewone brunel.


Onkruid biggenkruid (Hypochaeris radicata)

Biggenkruid, ook bekend als Hypochaeris radicata, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. 

Biggenkruid heeft rozetvormige bladeren die diep ingesneden zijn en een dichte beharing hebben. De bladeren hebben een opvallende donkergroene kleur. In de zomer produceert het gele bloemen op lange stelen. Biggenkruid kan zich gemakkelijk verspreiden en kan lastig te bestrijden zijn. Het is belangrijk om biggenkruid te onderscheiden van gewenste planten in je gazon, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het onkruid te beheersen en je gazon gezond te houden.

Om biggenkruid te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar bij grotere infestaties is het raadzaam om een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken dat geschikt is voor biggenkruid.


Onkruid paddenstoelen (Diverse soorten)

Paddenstoelen in het gazon kunnen soms een ongewenst gezicht zijn, maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Het herkennen van paddenstoelen en het onderscheiden van gewenste planten is essentieel voor een gezond gazon. 

Paddenstoelen hebben enkele specifieke kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Ze hebben een karakteristieke hoedvorm, variërend in kleur, grootte en textuur. Daarnaast hebben paddenstoelen een steel en sporen die ze verspreiden voor voortplanting. Het is belangrijk om te weten dat paddenstoelen geen onkruid zijn, maar eerder indicatoren van een gezonde bodem en organisch materiaal. Als je paddenstoelen in je gazon ziet, kun je ervoor kiezen om ze te laten staan of voorzichtig te verwijderen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Als het gaat om het bestrijden van paddenstoelen in het gazon, is het belangrijk om te weten dat het vaak een tijdelijk probleem is. Paddenstoelen verschijnen meestal als reactie op organisch materiaal in de grond, zoals dood gras of boomwortels. Het opruimen van dit organische materiaal kan helpen om de groei van paddenstoelen te verminderen.

Om het verschijnen van paddenstoelen in het gazon te voorkomen, is het belangrijk om een goede gazononderhoudsroutine te volgen. Dit omvat regelmatig maaien, het verminderen van overmatig water geven en het verwijderen van dood gras en ander organisch afval.

Niet alle paddenstoelen zijn schadelijk voor het gazon. Sommige soorten paddenstoelen kunnen zelfs een teken zijn van een gezonde bodem.

Onkruid heermoes (Equisetum arvense)

Heermoes, ook wel bekend als paardenstaart, is een hardnekkig onkruid dat vaak voorkomt in gazons. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. 

Heermoes heeft een karakteristieke rechtopstaande groeiwijze met holle, cilindrische stengels die in segmenten zijn verdeeld. De stengels zijn bedekt met ruwe, schubachtige bladeren die in kransen rondom de stengel zijn gerangschikt. 

Wat heermoes onderscheidt van gewenste planten is het vermogen om snel te verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Deze wortelstokken zorgen ervoor dat heermoes zich gemakkelijk kan verspreiden en moeilijk te verwijderen is. 

Het bestrijden van heermoes vereist een combinatie van methoden. Handmatig verwijderen is een optie, maar vanwege het diepe wortelstelsel kan het lastig zijn om alle wortels te verwijderen. Het gebruik van een lavagruis/ lavameel is effectief tegen het bestrijden van de heemoes.


Conclusie onkruid in het gazon

Effectieve onkruidbestrijding in je gazon is belangrijk voor zowel de gezondheid als de uitstraling van je tuin. Door de unieke kenmerken en groeipatronen van verschillende onkruidsoorten te herkennen, kun je doeltreffend en specifiek ingrijpen. Of het nu gaat om regelmatig maaien, het correct bemesten, of het toepassen van gerichte onkruidbestrijdingsstrategieën, elke actie draagt bij aan een gezonder en mooier gazon.

In dit proces kan het Online Gazon Programma een waardevolle hulpbron zijn. Dit programma biedt laagdrempelige, gepersonaliseerde begeleiding die je helpt bij het realiseren en onderhouden van een prachtig gazon, zonder dat je over uitgebreide tuinierkennis hoeft te beschikken. Consistentie en aandacht voor detail zijn de sleutels tot succes in de strijd tegen onkruid. Met de juiste aanpak en ondersteuning van het Online Gazon Programma, kun je genieten van een prachtig groen gazon vrij van onkruid.

Download de Gazon Onderhoudskalender

Nu je weet hoe je onkruid in het gazon kunt bestrijden en voorkomen, is het tijd om deze inzichten toe te passen. Omdat het bijhouden van alle gazonwerkzaamheden en het plannen van het juiste moment om ze uit te voeren overweldigend kan zijn, hebben we de Gazon Onderhoudskalender ontwikkeld. Deze kalender begeleidt je bij het plannen en organiseren van essentiële gazon werkzaamheden door het jaar heen, zodat je precies weet wanneer het tijd is om te bekalken, bemesten, beluchten, verticuteren en andere belangrijke gazon verzorging uit te voeren.

Download hier de gratis Gazon Onderhoudskalender

Onkruid in het gazon | MijnGazonCoach


Reacties