Onkruid in het gazon
Gazon tips & advies
Lennart Lambooij
Gazon tips & advies
07/05/2023
14 min

Een onkruidvrij gazon: zo pak je het aan!

07/05/2023
14 min

Heb je genoeg van het ongewenste onkruid in het gazon die je tuin ontsieren? Droom je van een onkruidvrij gazon dat er mooi, verzorgd en strak uitziet? Dan is het tijd om actie te ondernemen en jouw gazon naar een hoger niveau te tillen!

Bij MijnGazonCoach weten we dat een mooi vol en diepgroen gazon niet vanzelf komt. Het vereist de juiste kennis, technieken en toewijding. Daarom hebben we dit blog artikel samengesteld, boordevol waardevolle informatie en praktische tips om jou te helpen bij het realiseren van het gazon van je dromen, vrij van onkruid in het gazon!

Ontdek hoe je onkruid in het gazon effectief kunt bestrijden en voorkomen dat het terugkomt. Leer hoe je jouw gazon op de juiste manier kunt onderhouden en verzorgen, van maaien tot bemesten en bewateren. We delen professionele geheimen en beproefde methoden die je kunt toepassen op jouw eigen gazon.

onkruid in het gazon bestrijden | Paardenbloem

Wat is onkruid eigenlijk?

Onkruid, we kennen het allemaal, maar wat is onkruid eigenlijk? Is het gewoon een willekeurige plant die op de verkeerde plek groeit? Het antwoord is niet zo eenvoudig.

Onkruid is een term die wordt gebruikt om planten te beschrijven die groeien op plekken waar we ze niet willen hebben. Ze kunnen opduiken in onze tuinen, gazons, bloembedden en tussen de stoeptegels. Maar hier is het interessante: wat voor de één onkruid is, kan voor de ander een waardevolle plant zijn.

Waarom onkruid in het gazon je gras kan ruïneren

Onkruid in het gazon is een hardnekkig probleem dat je gazon ernstig kan ruïneren. Het is als een ongenode gast die je mooie groene grasmat overneemt en de uitstraling van je tuin verstoort. Maar waarom heeft onkruid zo'n slechte invloed op je gazon?

Onkruid is niet zomaar een onschuldige plant die tussen je gras groeit. Het heeft de neiging om snel te groeien en zich snel te verspreiden, waardoor het de ruimte en voedingsstoffen wegneemt die je gazon nodig heeft om gezond te blijven. Hierdoor kan je gazon er dun en onverzorgd uitzien, met kale plekken en een ongelijkmatige groei van de grasplantjes.

Bovendien heeft onkruid de eigenschap om te vermeerderen en andere planten te overwoekeren. Het kan hoger groeien dan je gras en zo zonlicht en voedingsstoffen wegnemen dat je gazon nodig heeft om te gedijen. Dit leidt tot een verstoorde groei en kan uiteindelijk resulteren in een slecht onderhouden gazon.

Waarom onkruid zo snel groeit

Onkruid heeft de neiging om snel en in grote aantallen te groeien, maar waarom is dat eigenlijk zo? Het heeft te maken met de eigenschappen van onkruid en hun vermogen om zich snel te vermeerderen.

Onkruidplanten hebben vaak unieke eigenschappen die hen in staat stellen om snel te groeien en zich te verspreiden. Ze hebben de neiging om sneller te groeien dan andere planten en kunnen zich gemakkelijk voortplanten door middel van zaden, wortelstokken of zelfs vegetatieve vermeerdering.

Bovendien zijn onkruidplanten vaak goed aangepast aan verschillende omstandigheden. Ze kunnen gedijen in diverse bodemtypes en kunnen zich aanpassen aan variabele temperaturen en vochtigheidsniveaus. Dit stelt hen in staat om snel te groeien en zich te verspreiden, zelfs onder minder gunstige omstandigheden.

Daarnaast produceren onkruidplanten vaak een groot aantal zaden die gemakkelijk door de wind, dieren of mensen kunnen worden verspreid.

Onkruid in het gazon voorkomen

Een belangrijke stap in het voorkomen van onkruid is regelmatig maaien. Door je gazon op de juiste hoogte te maaien, houd je het gras gezond en sterk, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Let er wel op dat je niet te kort maait, omdat dit het gras kan verzwakken en onkruidgroei kan bevorderen.

>>> Lees hier alles over de juiste maaihoogte per seizoen en type gras.

Onkruid in het gazon voorkomen door goed te bemesten

Naast maaien is het belangrijk om je gazon goed te bemesten met organische meststoffen. Een gezond gazon heeft de juiste voedingsstoffen nodig om sterk te blijven en onkruid te kunnen weren. Zorg voor een evenwichtige bemesting die afgestemd is op de behoeften van je gras, en het seizoen rekening houdend met de pH-waarde van de grond.

Een optimale pH-waarde zorgt ervoor dat het gras goed kan groeien en onkruid minder kans krijgt.

Onkruid in het gazon voorkomen door regelmatig te beluchten

Het beluchten van het gazon is ook een belangrijke stap. Door kleine gaatjes in de grond te maken, wordt de bodem losser en kunnen lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker bij de wortels van het gras komen. Dit stimuleert een gezonde grasgroei en helpt bij het voorkomen van onkruid.

Daarnaast kan het verticuteren van het gazon helpen bij het verwijderen van dode plantenresten en mos, waardoor het gras gezonder kan groeien.

Onkruid in het gazon voorkomen door te verticuteren| MijnGazonCoach

Goed gazononderhoud is de sleutel tot het voorkomen van onkruid. Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal van je gazon, omdat dit de groei van onkruid kan bevorderen. Inspecteer je gazon regelmatig op mogelijke onkruidgroei en verwijder eventuele ongewenste planten zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een uitgebreide aanpak om onkruid in je gazon te voorkomen, kan een gazon programma zoals dat van MijnGazonCoach je helpen. Met een op maat gemaakt programma en deskundig advies kun je je gazon op de juiste manier onderhouden en verzorgen, met specifieke aandacht voor het voorkomen van onkruid.

Met het gazon programma van MijnGazonCoach voer je onderhoud aan het gazon uit in de goede volgorde, in de juiste periode, bij optimale groeicondities en met de juiste producten zodat onkruid geen kans maakt om je prachtige gazon te verstoren.

Onkruid in het gazon | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

De voordelen van een onkruidvrij gazon

Een onkruidvrij gazon brengt tal van voordelen met zich mee. Door onkruid effectief te bestrijden en te voorkomen  creëer je een omgeving waarin je gazon optimaal kan gedijen.

Een onkruidvrij gazon ziet er niet alleen mooi uit, maar het bevordert ook de gezondheid van je gazon. Het zorgt ervoor dat de grassen alle voedingsstoffen, water en zonlicht kunnen absorberen die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien.

Onkruid in het gazon herkennen en bestrijden

Onkruid in het gazon herkennen is essentieel om effectief met dit probleem om te kunnen gaan. Het is belangrijk om te weten welke planten als onkruid worden beschouwd en hoe je ze kunt onderscheiden van gewenste planten.

Er zijn verschillende kenmerken die je kunnen helpen bij het herkennen van onkruid. Let bijvoorbeeld op de groeivorm, bladstructuur en bloem kenmerken. Onkruid kan variëren van grasachtige planten, zoals straatgras, tot breedbladige planten, zoals paardenbloemen.

Daarnaast kunnen onkruidplanten zich vaak snel verspreiden en groeien in gebieden waar je ze niet wilt hebben. Ze kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende omstandigheden en hebben de neiging om sneller te groeien dan andere planten in je tuin.

Het daarom belangrijk om deze ongewenste gasten effectief te bestrijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten onkruid die je in je gazon kunt vinden en tips om ze te bestrijden:

 • Straatgras
 • Paardenbloem
 • Klaver
 • Smalle weegbree
 • Madeliefje
 • Boterbloem
 • Gewone brunel
 • Biggenkruid
 • Paddenstoelen
 • Heermoes

Elk van deze onkruidsoorten heeft zijn eigen kenmerken en vereist specifieke bestrijdingsmethoden.

Straatgras (Poa Annua)

Straatgras, ook wel bekend als Poa Annua in het gazon herkennen kan lastig zijn, maar met de juiste kennis kun je dit onkruid gemakkelijk identificeren.

Het heeft smalle, platte bladeren die in een rozetvorm groeien. Deze bladeren hebben vaak een lichtgroene kleur en kunnen een beetje ruw aanvoelen.

Een ander kenmerk van straatgras is de productie van kleine bloemen met bruine zaadjes, die gemakkelijk verspreid kunnen worden. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je straatgras herkennen en tijdig actie ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Als je straatgras in je gazon aantreft, is het tijd om het te bestrijden. Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen, zoals handmatig uittrekken, maaien op de juiste hoogte en gebruikmaken van selectieve herbiciden die specifiek gericht zijn op straatgras. Het is belangrijk om vroeg in het seizoen actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

De paardenbloem, ook wel bekend als Taraxacum officinale, heeft enkele unieke eigenschappen die het onderscheiden van gewenste planten. Deze onkruidsoort heeft een lange, holle steel met een karakteristieke gele bloem aan de bovenkant. De bloemkop bestaat uit talloze kleine bloemetjes die samen een bolvormige structuur vormen.

Na de bloei ontwikkelen zich pluizige zaadjes die gemakkelijk door de wind worden verspreid. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de paardenbloem herkennen en doelgericht maatregelen nemen om de verspreiding ervan te voorkomen en je gazon gezond te houden.

Om de paardenbloem effectief te bestrijden, is het belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken. Je kunt de bloem handmatig uittrekken, maar zorg ervoor dat je ook de wortel verwijdert om hergroei te voorkomen. Er zijn ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van paardenbloemen in het gazon.

Klaver (Trifolium)

Klaver, ook bekend als Trifolium, heeft typisch drievoudige bladeren die uitlopen in een klaverbladvorm. Deze bladeren zijn meestal groen van kleur, maar kunnen variëren van lichtgroen tot donkergroen. Klaver heeft de neiging om kleine witte of roze bloemen te produceren, die in bolvormige clusters groeien. Het onderscheiden van klaver van gewenste planten kan soms lastig zijn, omdat het op het eerste gezicht op gras kan lijken. Let echter op de typische klaverbladvorm en de aanwezigheid van bloemen om klaver als onkruid te herkennen en effectief te kunnen bestrijden.

Om klaver effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden gebruiken. Handmatig verwijderen is een optie, maar zorg ervoor dat je de wortels volledig uittrekt om hergroei te voorkomen. Daarnaast zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van klaver in het gazon.

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

De smalle weegbree, ook wel bekend als Plantago lanceolata, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien.

De smalle weegbree heeft langwerpige, smalle bladeren met een puntige vorm. Deze bladeren groeien in een rozetvorm, dicht bij de grond. De bladeren zijn meestal groen van kleur en hebben vaak parallelle nerven.

Ze produceert karakteristieke bloemstelen met kleine, cilindervormige bloemen die zich in een aar bevinden. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de smalle weegbree onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om smalle weegbree effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden toepassen. Handmatig verwijderen is een optie, maar zorg ervoor dat je de wortels volledig uittrekt om hergroei te voorkomen. Daarnaast zijn er ook chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar die specifiek gericht zijn op het doden van smalle weegbree in het gazon.

Madeliefje (Bellis Perennis)

Het madeliefje, ook wel bekend als Bellis perennis, is een veelvoorkomend onkruid dat vaak in gazons groeit.

Het madeliefje heeft een compacte rozet van donkergroene bladeren die zich laag bij de grond bevinden. De bladeren zijn getand en hebben een kenmerkende glanzende textuur. Het madeliefje produceert ook karakteristieke bloemhoofdjes met witte bloemblaadjes en een geel hart. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je het madeliefje onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om het madeliefje effectief te bestrijden, kun je verschillende methoden gebruiken. Handmatig verwijderen met een onkruidsteker is een optie voor kleine aantallen. Voor grotere aantallen kun je gebruik maken van onkruidbestrijdingsmiddelen die specifiek gericht zijn op het doden van het madeliefje.

Boterbloem (Ranunculus)

De boterbloem, ook bekend als Ranunculus, is een veelvoorkomend onkruid dat zich vaak in gazons nestelt.

De boterbloem heeft heldergroene bladeren die diep ingesneden zijn en een glanzend uiterlijk hebben. Het produceert ook opvallende gele bloemen met vijf bloemblaadjes. De bloemblaadjes hebben een boterachtige textuur, vandaar de naam boterbloem. Door op deze specifieke kenmerken te letten, kun je de boterbloem onderscheiden van gewenste planten en effectief aanpakken als onkruid in je gazon.

Om de boterbloem te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar voor grotere aantallen kan het gebruik van een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel nodig zijn. Het is belangrijk om het onkruidbestrijdingsmiddel zorgvuldig te selecteren en de instructies op de verpakking te volgen.

Gewone brunel (Prunella vulgaris)

De gewone brunel, ook wel Prunella vulgaris genoemd, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen.

De gewone brunel heeft kleine, paarse bloemen die in compacte trossen groeien. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een licht behaard oppervlak. Dit onkruid kan zich snel verspreiden en zich aanpassen aan verschillende omstandigheden, waardoor het soms moeilijk te bestrijden is. Het is belangrijk om de gewone brunel te onderscheiden van gewenste planten in je gazon, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het onkruid te beheersen en je gazon gezond te houden.

Om de gewone brunel te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen van de planten kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar voor grotere aantallen kan het gebruik van een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel nodig zijn. Zorg ervoor dat je een onkruidbestrijdingsmiddel kiest dat specifiek is geformuleerd voor de bestrijding van de gewone brunel.


Biggenkruid (Hypochaeris radicata)

Biggenkruid, ook bekend als Hypochaeris radicata, is een veelvoorkomend onkruid dat in gazons kan groeien. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen.

Biggenkruid heeft rozetvormige bladeren die diep ingesneden zijn en een dichte beharing hebben. De bladeren hebben een opvallende donkergroene kleur. In de zomer produceert het gele bloemen op lange stelen. Biggenkruid kan zich gemakkelijk verspreiden en kan lastig te bestrijden zijn. Het is belangrijk om biggenkruid te onderscheiden van gewenste planten in je gazon, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het onkruid te beheersen en je gazon gezond te houden.

Om biggenkruid te bestrijden, zijn er verschillende methoden beschikbaar. Handmatig verwijderen kan effectief zijn voor kleine aantallen, maar bij grotere infestaties is het raadzaam om een specifiek onkruidbestrijdingsmiddel te gebruiken dat geschikt is voor biggenkruid.

Paddenstoelen (Diverse soorten)

Paddenstoelen in het gazon kunnen soms een ongewenst gezicht zijn, maar ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Het herkennen van paddenstoelen en het onderscheiden van gewenste planten is essentieel voor een gezond gazon.

Paddenstoelen hebben enkele specifieke kenmerken waaraan je ze kunt herkennen. Ze hebben een karakteristieke hoedvorm, variërend in kleur, grootte en textuur. Daarnaast hebben paddenstoelen een steel en sporen die ze verspreiden voor voortplanting. Het is belangrijk om te weten dat paddenstoelen geen onkruid zijn, maar eerder indicatoren van een gezonde bodem en organisch materiaal. Als je paddenstoelen in je gazon ziet, kun je ervoor kiezen om ze te laten staan of voorzichtig te verwijderen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Als het gaat om het bestrijden van paddenstoelen in het gazon, is het belangrijk om te weten dat het vaak een tijdelijk probleem is. Paddenstoelen verschijnen meestal als reactie op organisch materiaal in de grond, zoals dood gras of boomwortels. Het opruimen van dit organische materiaal kan helpen om de groei van paddenstoelen te verminderen.

Om het verschijnen van paddenstoelen in het gazon te voorkomen, is het belangrijk om een goede gazononderhoudsroutine te volgen. Dit omvat regelmatig maaien, het verminderen van overmatig water geven en het verwijderen van dood gras en ander organisch afval.

Niet alle paddenstoelen zijn schadelijk voor het gazon. Sommige soorten paddenstoelen kunnen zelfs een teken zijn van een gezonde bodem.

Heermoes (Equisetum arvense)

Heermoes, ook wel bekend als paardenstaart, is een hardnekkig onkruid dat vaak voorkomt in gazons. Het heeft enkele specifieke kenmerken waaraan je het kunt herkennen.

Heermoes heeft een karakteristieke rechtopstaande groeiwijze met holle, cilindrische stengels die in segmenten zijn verdeeld. De stengels zijn bedekt met ruwe, schubachtige bladeren die in kransen rondom de stengel zijn gerangschikt.

Wat heermoes onderscheidt van gewenste planten is het vermogen om snel te verspreiden via ondergrondse wortelstokken. Deze wortelstokken zorgen ervoor dat heermoes zich gemakkelijk kan verspreiden en moeilijk te verwijderen is.

Het bestrijden van heermoes vereist een combinatie van methoden. Handmatig verwijderen is een optie, maar vanwege het diepe wortelstelsel kan het lastig zijn om alle wortels te verwijderen. Het gebruik van een lavagruis/ lavameel is effectief tegen het bestrijden van de heemoes,.

Onkruid in het gazon op een natuurlijke manier bestrijden

Het is belangrijk om je gazon gezond te houden om de groei van onkruid te voorkomen. Een gezond gazon heeft een betere kans om onkruid te weerstaan en te voorkomen dat het de overhand krijgt. Hier zijn enkele tips om je gazon in optimale conditie te houden:

Maai regelmatig en op de juiste hoogte

Het regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gras dicht en weelderig groeit, waardoor onkruid in het gazon minder ruimte krijgt om te gedijen. Houd de maaihoogte op het aanbevolen niveau om de wortels van het gras te versterken en onkruidgroei te ontmoedigen.

Onkruid in het gazon voorkomen door regelmatig te maaien | MijnGazonCoach

Bemest op de juiste momenten en met de juiste voedingsstoffen

Een gezond gazon begint bij goede bodemverzorging. De kwaliteit van de bodem heeft een directe invloed op de gezondheid en groei van je gras. Hier is waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan de verzorging van de bodem.

Ten eerste biedt een gezonde bodem de juiste omgeving voor de wortels van je gras om zich te ontwikkelen en voedingsstoffen op te nemen. Door de bodem regelmatig te bemesten, voorzie je het gazon van de nodige voedingsstoffen om gezond te groeien. Dit bevordert een weelderige, groene grasmat.

Daarnaast helpt goede bodemverzorging bij het behouden van een evenwichtige pH-waarde. Een te zure of te basische bodem kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de groei van je gras beïnvloeden. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde zorgt voor optimale groeiomstandigheden.

Een gezonde bodem is ook in staat om water vast te houden en overtollig water af te voeren. Dit voorkomt dat de wortels van je gras verstikken en helpt bij het voorkomen van wateroverlast en schimmelproblemen.

Bovendien stimuleert goede bodemverzorging de ontwikkeling van nuttige bodemorganismen, zoals wormen en micro-organismen. Deze organismen helpen bij het afbreken van organisch materiaal en bevorderen de bodemstructuur.

>>> Lees hier alles over het bemesten van het gazon.

Beregen op de juiste wijze

Geef je gazon diep en minder vaak water, in plaats van frequent en oppervlakkig. Dit stimuleert de ontwikkeling van diepe wortels, waardoor het gras beter in staat is om water en voedingsstoffen op te nemen en onkruid in het gazon helpt te voorkomen.

>>> Lees hier alles over het beregenen van het gazon.

Belucht je gazon regelmatig

Belucht je gazon om de 6 tot 8 weken om de bodem los te maken en de lucht- en watercirculatie te verbeteren. Dit helpt het gras gezond te houden en onkruid in het gazon te verminderen.

Onkruid in het gazon voorkomen door te beluchten| MijnGazonCoach


>>> Lees hier alles over het beluchten van het gazon.

Verwijder onkruiden handmatig zodra je ze opmerkt.

Dit voorkomt dat ze zich verspreiden en je gazon overnemen. Door deze praktijken toe te passen, kun je je gazon gezond houden en onkruidgroei effectief voorkomen. Het resultaat is een weelderig en groen gazon waar je trots op kunt zijn.

Onkruid in het gazon bestrijden bij de juiste weersomstandigheden

Het is belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden bij het bestrijden van onkruid in het gazon. Vermijd het behandelen van onkruid op winderige dagen, omdat dit kan leiden tot het verspreiden van herbiciden naar andere planten. Ook is het raadzaam om geen onkruidverdelgers toe te passen tijdens periodes van langdurige droogte, omdat het gras mogelijk al gestrest is en de herbiciden nog meer schade kunnen veroorzaken.

Conclusie onkruid in het gazon

Het herkennen van onkruid in het gazon is een belangrijke stap om effectief met dit probleem om te kunnen gaan. Door specifieke kenmerken van onkruid, zoals de groeivorm, bladstructuur en bloeiwijze, te leren herkennen, kun je onkruid onderscheiden van gewenste planten.

Het is belangrijk om onkruid in het gazon tijdig te bestrijden om te voorkomen dat het zich verspreidt en je gazon overwoekert. Regelmatig maaien, bemesten en beluchten van het gazon zijn belangrijke onderhoudsmaatregelen die de groei van onkruid kunnen beperken. Daarnaast kun je gebruik maken van het gazon programma van MijnGazonCoach. Dit programma helpt je bij een doeltreffende aanpak om onkruid in je gazon te voorkomen en te bestrijden.

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Reacties