Temperatuursom | Tsom | T-som | MijnGazonCoach

De Temperatuursom (Tsom)

Streef je naar een mooi diepgroen gazon, maar vind je het lastig om precies te weten wanneer het gazon bemest kan worden? Het begrijpen en toepassen van de temperatuursom (Tsom) is de sleutel tot de gewenste resultaten. Deze cruciale, maar vaak over het hoofd geziene factor, speelt een essentiële rol bij het bepalen van de optimale tijden voor het bemesten van je gazon.

De temperatuursom is niet zomaar een handige tool; het is een wetenschappelijke methode die jou als gazoneigenaar in staat stelt de natuurlijke groeicycli van het gazon te synchroniseren met de benodigde voedingsstoffen. Door de principes van Tsom te begrijpen en correct toe te passen, kun je precies bepalen wanneer je gazon het meest ontvankelijk is voor bemesting. Dit leidt tot een robuuster en groener gazon.

Ontdek hoe je de temperatuursom kunt gebruiken om jouw gazononderhoud naar een hoger niveau te tillen.

Berekening temperatuursom

De temperatuursom kan worden bijgehouden door de dagelijkse gemiddelde temperaturen te noteren en deze op te tellen vanaf een specifieke startdatum, vaak het begin van het groeiseizoen. De actuele Tsom-waarden zijn ook te bekijken via de website van NMI-Agro.

Voorbeeldberekening temperatuursom

Als voorbeeld voor het maken voor de temperatuursom (Tsom) voor een gazon hanteren we een basis drempel temperatuur van 5°C. Laten we aannemen dat we de Tsom willen berekenen over een periode van 10 dagen. De dagelijkse gemiddelde temperaturen gedurende deze periode zijn als volgt:

  • Dag 1: 2°C
  • Dag 2: 6°C
  • Dag 3: 8°C
  • Dag 4: 10°C
  • Dag 5: 7°C
  • Dag 6: 5°C
  • Dag 7: 9°C
  • Dag 8: 11°C
  • Dag 9: 4°C
  • Dag 10: 7°C

Om de Tsom te berekenen, trekken we voor elke dag de basisdrempeltemperatuur (5°C) af van de dagelijkse gemiddelde temperatuur. Als het resultaat negatief is, wordt het beschouwd als 0, omdat er geen groei is op die dagen. Laten we de berekening uitvoeren.

De berekende temperatuursom (Tsom) over deze periode van 10 dagen is 23 graaddagen boven de basisdrempeltemperatuur van 5°C. Dit betekent dat er over deze periode een totaal van 23 graaddagen aan warmte beschikbaar was voor de groei van het gazon, boven de basisdrempel. 

Temperatuursom | Tsom | T-som | MijnGazonCoach

De juiste temperatuursom voor gazonbemesting

Het regelmatig bemesten van het gazon is een belangrijke stap in gazononderhoud die de gezondheid van het gras aanzienlijk beïnvloed. Het toepassen van de temperatuursom (Tsom) in het bemestingsplan stelt gazoneigenaren in staat om hun gazon op het juiste moment te voeden, wat leidt tot betere resultaten.

Voorjaarsbemesting temperatuursom

In het bemestingsadvies van het Online Gazon Programma van MijnGazonCoach wordt aangegeven dat het beste tijdstip voor het bemesten van het gazon in het voorjaar ligt tussen een Tsom (sommatie van alle dagtemperaturen vanaf 1 januari die boven de 0 graden Celsius liggen) van 180 en 280 graden Celsius.

Onderhoudsbemesting temperatuursom

Na de voorjaarsbemesting, en als de Tsom verder toeneemt, moet regelmatige onderhoudsbemesting plaatsvinden. Deze bemestingen, vaak uitgevoerd bij Tsom-mijlpalen zoals 500 en 1000 graaddagen, moeten rijk zijn aan stikstof om de groene kleur en dichtheid van het gazon te bevorderen.

Najaarsbemesting temperatuursom

Aan het einde van het groeiseizoen, wanneer de Tsom begint te dalen, kan een laatste bemesting helpen bij het voorbereiden van het gazon op de winter. Deze zou lager moeten zijn in stikstof maar hoger in kalium, om de koude tolerantie en ziekteresistentie te verhogen. Over het algemeen wordt najaarsbemesting aanbevolen wanneer de Tsom tussen de 2000 en 2500 graaddagen bereikt.

Reactie plaatsen

Download de meest complete Gazon Onderhoudskalender van dit moment!

Dankzij de Gazon Onderhoudskalender mis je nooit meer een cruciale onderhoudsstap. Ontdek precies welke taken elke maand nodig zijn, volg ze in de juiste volgorde en in de juiste periode.

50%
Waar kunnen we de Gazon Onderhoudskalender naartoe sturen?
Laat je naam en e-mailadres achter en je ontvangt de gazon onderhoudskalender binnen enkele minuten in je inbox.
Downloaden
Gazonkalender
Al ruim 5.000x gedwnload!