Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Via onze website krijgen we regelmatig de vraag: "Is gazonmest schadelijk voor de hond?" Helaas moet het antwoord in de meeste gevallen "ja" zijn. Gazonmeststoffen kunnen gevaarlijk zijn voor je huisdieren, vooral voor de hond.

Waarom zijn gazonmeststoffen gevaarlijk voor honden?

Gazonmeststoffen bevatten doorgaans een combinatie van stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei en gezondheid van het gazon, maar kunnen schadelijk zijn voor honden bij inname of inademing.

  • Stikstof: Wanneer een hond gras eet dat is behandeld met gazonmeststof, kan de stikstof zich ophopen in het lichaam van de hond. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals maagproblemen, braken, diarree, spiertrillingen en zelfs de dood.
  • Fosfor: Als een hond te veel fosfor binnenkrijgt, kan dit leiden tot problemen met de nieren en botten en een verstoorde elektrolytenbalans veroorzaken.
  • Kalium: Terwijl kalium in kleine hoeveelheden gunstig kan zijn voor honden, kan een overmatige hoeveelheid leiden tot diarree en braken.

Bovendien kunnen andere chemicaliën in gazonmeststoffen, zoals herbiciden en pesticiden, huidirritatie, ademhalingsproblemen en neurologische symptomen veroorzaken bij inademing of contact met de huid van je hond.

Als je hond per ongeluk gazonmeststof heeft gegeten of in contact is gekomen met behandelde gras, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Symptomen van vergiftiging kunnen zich mogelijk niet onmiddellijk voordoen, dus wees alert op eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond.

Is gazonmest schadelijk voor de hond?

Wanneer is meststof niet schadelijk voor de hond

Gazonmeststoffen kunnen veiliger zijn voor honden wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan:

  • Soort meststof: Er zijn meststoffen op de markt die specifiek zijn geformuleerd om huisdiervriendelijk of -veilig te zijn. Deze producten bevatten doorgaans geen schadelijke chemicaliën of ingrediënten in concentraties die gevaarlijk kunnen zijn voor huisdieren.
  • Na toepassing: Na het aanbrengen van de meststof op het gazon is het belangrijk om het grondig water te geven zodat de meststof in de grond kan zakken. Nadat de meststof volledig in de grond is opgenomen en het gazon droog is, vermindert het risico voor huisdieren om in contact te komen met de meststoffen aanzienlijk.
  • Organische meststoffen: Hoewel niet alle organische meststoffen 100% veilig zijn voor honden, zijn ze doorgaans milder en bevatten ze minder schadelijke chemicaliën in vergelijking met synthetische meststoffen. Maar zelfs bij organische meststoffen moet je opletten, omdat sommige ingrediënten (zoals beendermeel) aantrekkelijk kunnen zijn voor honden en kunnen leiden tot overconsumptie.
  • Goede opslag: Een veelvoorkomende oorzaak van vergiftiging door meststoffen bij huisdieren is onzorgvuldige opslag. Zorg ervoor dat meststoffen buiten het bereik van huisdieren worden bewaard, bij voorkeur in een afgesloten container of ruimte.
  • Instructies volgen: Het strikt volgen van de aanwijzingen op de verpakking van de meststof kan het risico op blootstelling en vergiftiging verminderen. Overdosering kan niet alleen schadelijk zijn voor het gazon, maar ook het risico voor huisdieren verhogen.

Hoewel het naleven van deze richtlijnen het risico kan verminderen, is het altijd belangrijk om waakzaam te blijven en te voorkomen dat huisdieren toegang krijgen tot behandelde gebieden totdat het veilig is. Bij enige twijfel of als je vermoedt dat je huisdier mogelijk meststof heeft geconsumeerd, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.

Reactie plaatsen

Download de meest complete Gazon Onderhoudskalender van dit moment!

Dankzij de Gazon Onderhoudskalender mis je nooit meer een cruciale onderhoudsstap. Ontdek precies welke taken elke maand nodig zijn, volg ze in de juiste volgorde en in de juiste periode.

50%
Waar kunnen we de Gazon Onderhoudskalender naartoe sturen?
Laat je naam en e-mailadres achter en je ontvangt de gazon onderhoudskalender binnen enkele minuten in je inbox.
Downloaden
Gazonkalender
Al ruim 5.000x gedwnload!