Gazon ziekten en plagen voorkomen en bestrijden
07 december 2022 
3 min. leestijd

Gazon ziekten en plagen voorkomen en bestrijden

Net als veel andere bloemen en planten kan ook het gazon te maken krijgen met gazon ziekten en plagen . Via onze community worden wij regelmatig geconfronteerd met dit soort gazonproblemen. Hoe goed en consequent je het gazononderhoud zoals bijvoorbeeld bekalken, bemesten en maaien ook uitvoert, er bestaat altijd een kans dat je te maken krijgt met gazon ziekten en schimmels. De meestvoorkomende gazon ziekten zijn rooddraad schimmel en sneeuwschimmel.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je deze schimmels kunt herkennen en hoe je deze effectief kunt bestrijden.

Wat is rooddraad

Rooddraad is een schimmelziekte die optreedt bij verstoorde groeiomstandigheden en komt voor in de groeiperiode van het gras van begin mei tot en met oktober.

Waaraan kan je rooddraad herkennen?

Je kunt deze schimmel eenvoudig herkennen naan de kleine ronde plekken geel kleurend (afgestorven) gras met met dunne rode schimmeldraden.

Gazon ziekten Rooddraad schimmelRooddraad schimmel is te herkennen aan de typerende dunne, rode schimmeldraden

Waardoor ontstaat rooddraad?

Deze schimmelziekte ontstaat in het gazon doordat er sprake is van verstoorde groeiomstandigheden. In de meeste gevallen is er een gebrek aan stikstof aanwezig waardoor de grasplantjes vatbaarder zijn voor ziektes en schimmels. Rooddraad ontstaat dus door uitputting van de bodem.

Hoe kan je rooddraad schimmel bestrijden?

Voordat je de rooddraad schimmel behandelt is het verstandig om deze plekken te beluchten. Prik daarom gaten van ~10 centimeter in de grond en hark de aangetaste delen vervolgens open.

Vervolgens dien je meststoffen met een verhoogd stikstofgehalte aan te brengen met een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling.

Wat is Sneeuwschimmel

Net als de rooddraad is de sneeuwschimmel ook een schimmelziekte. Deze ontstaat wanneer het gazon langdurig vochtig blijft.

Waaraan kan je sneeuwschimmel herkennen

Deze schimmel kan je eenvoudig herkennen aan de pluisachtige verschijnvorm die lijkt, zoals je zult verwachten op sneeuw. Sneeuwschimmel begint met kleine plekken afstervend gras van ~4 tot 6 centimeter groot.

Gazon ziekten SneeuwschimmelGazon ziekten sneeuwschimmel lijkt op sneeuwWaardoor ontstaat Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel ontstaat vaak tijdens een langdurige natte periode waar het gazon geen kans heeft volledig op te drogen. De bron van deze sneeuwschimmel zijn voedingsstoffen die niet zijn opgenomen door het bodemleven. De sneeuwschimmel leeft dus in feite van de overtollige voedingsstoffen op je gazon tijdens een langdurige vochtige periode.

Hoe kan je sneeuwschimmel bestrijden

De voedselbron van de sneeuwschimmel zijn de meststoffen. Het is daarom belangrijk dat je het gazon gelijkmatig bemest (met een strooiwagen) tijdens de groeiperiode van het gazon in de periode april tot en met september. In deze periode is het bodemleven bij een pH-waarde van 5.5/6.5 actief die deze meststoffen tot zich zullen nemen zodat sneeuwschimmel geen kans maakt.

Daarnaast is het van groot belang dat het water op het gazon goed kan worden opgenomen in de bodem van je gazon. Het is daarom belangrijk het gazon tenminste een keer per jaar te beluchten. (of te beluchten als je merkt dat het water niet goed meer wegloopt)

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!