Gazon ziekten | Dollarspot of dollarvlek
Gazon tips & advies
Lennart Lambooij
Gazon tips & advies
12/07/2022
6 min

Gazon ziekten en plagen voorkomen en bestrijden

12/07/2022
6 min

Een prachtig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Helaas kunnen gazon ziekten de gezondheid en schoonheid van je grasmat flink aantasten. In dit blog artikel zal ik de meest voorkomende gazon ziekten bespreken en praktische tips geven om ze te voorkomen. Door op de hoogte te zijn van deze ziektes en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je jouw gazon in topconditie houden.

Ik zal de volgende gazon ziekten behandelen en ondersteunen met een foto's.

  • Dollarvlek (Dollar spot)
  • Bruine Vlekkenziekte (Brown Patch):
  • Fusarium schimmel / sneeuw schimmel (Fusarium Patch):
  • Pythium ziekte (Pythium Blight):
  • Rooddraad schimmel (Red Thread):
  • Bladvlekken ziekte (Leaf Spot):

Gazon ziekten de Dollarvlek (Dollar spot) in het gazon:

In de wereld van gazon ziekten is de dollarvlek een veelvoorkomende vijand voor het gazon. Deze schimmelziekte kan lelijke gele vlekken op je gazon veroorzaken en de algehele gezondheid van je gras aantasten.

Wat is de Dollarvlek?

De dollarvlek, ook bekend als Sclerotinia homeocarpa, is een schimmelziekte die vooral voorkomt in vochtige omstandigheden. De symptomen van dollarvlek zijn kleine, ronde of ovale gele vlekken op het gazon, die zich later kunnen uitbreiden en een bruin uiterlijk krijgen. Deze vlekken hebben de grootte van een dollar, vandaar de naam dollarvlek.

Gazon ziekten | Dollarspot of dollarvlekDe Dollarvlek

Gazon ziekten Bruine vlekkenziekte (Brown patch) in het gazon

Deze gazon ziekten kan lelijke bruine vlekken en kale plekken veroorzaken, waardoor je gazon er ongezond en verwaarloosd uitziet.

Wat is de Bruine vlekkenziekte?

De Bruine Vlekkenziekte, ook wel bekend als Rhizoctonia solani, is een schimmelziekte die veel voorkomt in gazons. Deze ziekte gedijt goed in vochtige en warme omstandigheden. De symptomen van de Bruine Vlekkenziekte zijn bruine vlekken op het gazon, die in omvang kunnen variëren. Deze vlekken kunnen zich uitbreiden en zorgen voor verkleuring en afsterving van het gras.

Gazon ziekten | Bruine vlekkenziekteBruine vlekkenziekte

Gazon ziekten Fusarium schimmel / sneeuwschimmel (Fusarium patch) in het gazon

Fusarium is een veelvoorkomende schimmelziekte die gazon bezitters hoofdpijn kan bezorgen. De schimmel veroorzaakt gele, bruine of dode plekken in het gras en kan zich snel verspreiden als er geen actie wordt ondernomen.

Wat is de Fusarium schimmel?

Fusarium is een schimmel die gedijt in vochtige omstandigheden en vooral actief is bij warm weer. Het kan verschillende delen van het gras aantasten, waaronder de wortels, stengels en bladeren. De symptomen van Fusarium in het gazon zijn gele of bruine plekken die zich uitbreiden en uiteindelijk kunnen leiden tot de dood van het gras.

Gazon ziekten SneeuwschimmelFusarium schimmel

Gazon ziekten Pythium ziekte (Pythium blight) in het gazon

Pythium is een veelvoorkomende schimmelziekte. De schimmel gedijt in vochtige omstandigheden en kan leiden tot gele, natte plekken en zelfs de dood van het gras.

Wat is de Pythium ziekte?

Pythium is een schimmel die gedijt in vochtige en warme omstandigheden. Het kan voornamelijk voorkomen in gazons met slechte drainage, overmatig water geven en een hoge luchtvochtigheid. Pythium veroorzaakt gele, natte plekken in het gras, die snel kunnen uitbreiden en zorgen voor een ongezond gazon.

Gazon ziekten | PythiumziekteDe Pythium ziekte

Gazon ziekten rooddraad schimmel (Red thread) in het gazon

Rooddraad schimmel is een veelvoorkomende gazon ziekten die wordt veroorzaakt door de schimmel Laetisaria fuciformis. Het resulteert in het verschijnen van rode of roze draadachtige structuren op het gras, wat resulteert in dunner wordend gras en lelijke plekken in je gazon. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen en bestrijdingsmethoden die je kunt toepassen om rooddraad schimmel te voorkomen en te bestrijden. In dit artikel delen we belangrijke tips om je gazon gezond en vrij van rooddraad schimmel te houden.

Wat is rooddraad schimmel?

Rooddraad schimmel is een gazon ziekten die gedijt in vochtige omstandigheden en vaak voorkomt bij grasvelden met een tekort aan stikstof. Het resulteert in de vorming van rode of roze draden op het gras, die de grasbladeren aantasten en uiteindelijk tot dunner wordend gras leiden.

Gazon ziekten  | Rooddraad schimmelRooddraadschimmel

Gazon ziekten Bladvlekken ziekte (Leaf spot) in het gazon

Bladvlekkenziekte, ook bekend als "leaf spot disease", is een veelvoorkomende gazonziekte die wordt veroorzaakt door verschillende schimmels, zoals Drechslera spp., Bipolaris spp., en Exserohilum spp. Deze schimmels veroorzaken donkere, onregelmatige vlekken op de bladeren van het gras, wat kan leiden tot verzwakt gras en kale plekken in je gazon.

Wat is bladvlekken ziekte?

Bladvlekken ziekte is een gazon ziekten die wordt veroorzaakt door verschillende schimmels. Deze schimmels gedijen in vochtige omstandigheden en kunnen zich verspreiden door middel van regenwater, wind en menselijke activiteit. Ze infecteren de bladeren van het gras en veroorzaken donkere, onregelmatige vlekken.

Gazon ziekten | BladvlekkenziekteBladvlekkenziekte

Preventieve maatregelen om gazon ziekten te voorkomen

Dollarvlek, bruine vlekkenziekte, Fusariumschimmel, Pythiumziekte, rooddraadschimmel en bladvlekkenziekte zijn enkele van de meest voorkomende gazon ziekten die je kunt tegenkomen. Ze worden veroorzaakt door verschillende schimmels en kunnen resulteren in verzwakt gras, kale plekken en een onaantrekkelijk gazon.

Om deze ziekten te voorkomen, is het belangrijk om onderhoud aan het gazon op de juiste manier uit te voeren. Denk hierbij aan het regelmatig maaien van het gras, goede organische meststof en een goede waterdoorlaatbaarheid door het gazon regelmatig te beluchten en indien nodig te verticuteren..

Hieronder zie je verschillende preventieve maatregelen die je direct kunt toepassen om gzon ziekten te voorkomen

Volg het gazon programma van MijnGazonCoach

Zorg voor een gezond en sterk gazon door het volgen van het gazon programma. Met dit programma voer je alle benodigde onderhoudsstappen uit in de juiste volgorde, op het juiste moment en met de juiste gazonverzorgingsproducten. Door ons gazonprogramma te volgen, creëer en behoud je een sterk en veerkrachtig gazon dat beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Gazon ziekten | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Hanteer de juiste maaihoogte: 

Maai je gazon op de aanbevolen maaihoogte voor het specifieke type gras dat je hebt. Te kort maaien kan het gras verzwakken en vatbaarder maken voor ziekten.

👉 Meer informatie over de juiste maaihoogte lees je In het blog artikel "De ideale maaihoogte voor jouw gazon per seizoen"

Zorg voor een goede drainage: 

Zorg voor een goede waterafvoer op je gazon om overtollig vocht te voorkomen. Slechte drainage kan leiden tot vochtige omstandigheden die de groei van ziekteverwekkers bevorderen. Je kunt de drainage verbeteren door het gazon e verticuteren en te beluchten.

👉 Meer informatie over een goede drainage lees je in het blog artikel "Wanneer & hoe gras beluchten?" 

Voorkom overbewatering: 

Geef je gazon diepe watergift in plaats van frequente oppervlakkige besproeiing. Dit bevordert diepere wortelgroei en helpt het gras sterker te worden.

👉 Meer informatie over een goede bewatering lees je in het blog artikel "Beregenen van het gazon: Tips voor een gezond en groen grasveld"

Luchtcirculatie bevorderen: 

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond je gazon door takken en struiken te snoeien die de luchtstroom belemmeren. Goede luchtcirculatie voorkomt vochtige omstandigheden die ziekten kunnen bevorderen.

Vermijd overbemesting

Gebruik meststoffen volgens de aanbevolen dosering. Overmatige bemesting kan de groei van ziekteverwekkers stimuleren.

👉 Meer informatie het bemesten van het gazon lees je in het blog artikel "Het gazon bemesten"

Verwijder grasafval: 

Hark regelmatig afgevallen bladeren, maaisel en ander organisch materiaal van je gazon. Dit voorkomt dat vocht wordt vastgehouden en ziekteverwekkers zich kunnen verspreiden.

Gebruik gecertificeerd zaaigoed: 

Bij het zaaien of doorzaaien van je gazon, gebruik gecertificeerd zaaigoed dat resistent is tegen ziekten. Dit vermindert de kans op infectie.

Tot slot...

Door het onderhoud van je gazon op de juiste manier uit te voeren, kun je de kans op gazon problemen aanzienlijk verminderen. Raadpleeg het gazon programma van MijnGazonCoach, zodat je geen enkele stap mist in het gazon onderhoud en het hele jaar door kunt genieten van een prachtig groen gazon vrij van schimmels en ziektes.

Klik hier om je gratis aan te melden

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan.

Reacties