Gazon ziekten | Dollarspot of dollarvlek
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
12/07/2022
11 min

Gazon ziekten en plagen voorkomen en bestrijden

12/07/2022
11 min

Een prachtig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Helaas kunnen gazon ziekten de gezondheid en schoonheid van je grasmat ernstig aantasten. In dit blog-artikel bespreken we de meest voorkomende gazonziekten en krijg je praktische tips om ze te voorkomen. Door op de hoogte te zijn van deze ziektes en de juiste preventieve maatregelen te nemen, kun je jouw gazon in topconditie houden.

In dit blog-artikel behandelen we de volgende gazon ziekten en worden ondersteund met foto's.

 • Dollarvlek (Dollar spot)
 • Bruine Vlekkenziekte (Brown Patch):
 • Fusarium schimmel / sneeuw schimmel (Fusarium Patch):
 • Pythium ziekte (Pythium Blight):
 • Rooddraad schimmel (Red Thread):
 • Bladvlekken ziekte (Leaf Spot):

Gazon ziekten de Dollarvlek (Dollar spot) 

In de wereld van gazon ziekten neemt de dollarvlek een prominente plaats in als een veelvoorkomende vijand van het gazon. Deze schimmelziekte manifesteert zich in de vorm van lelijke gele vlekken, die niet alleen het uiterlijk van je gazon aantasten, maar ook de algehele gezondheid van het gras.

Wat is de Dollarvlek?

De dollarvlek, wetenschappelijk bekend als Sclerotinia homeocarpa, is een schimmelziekte die voornamelijk optreedt in vochtige omstandigheden. De symptomen beginnen met kleine, ronde of ovale gele vlekken op het gazon. Na verloop van tijd kunnen deze vlekken groeien en een bruine tint aannemen. De naam 'dollarvlek' komt van de grootte van de vlekken, die vergelijkbaar zijn met een munt van een dollar.

Hoe behandel en voorkom je de Dollarvlek in je gazon?

Het bestrijden van de dollarvlek vergt zowel preventieve maatregelen als actieve behandelingen. Hier volgen enkele stappen die je kunt nemen:

 • Goede irrigatie: 
  Overmatig water kan de groei van de schimmel bevorderen. Het is essentieel om 's ochtends vroeg te irrigeren, zodat het gras de kans krijgt om gedurende de dag te drogen.
 • Lucht circulatie: 
  Door je gazon regelmatig te verticuteren, verbeter je de luchtcirculatie en verminder je de kans op schimmelvorming.
 • Grasmaaien:
  Houd het gras op een aanbevolen hoogte. Te kort maaien kan stress veroorzaken, waardoor het gras vatbaarder wordt voor ziektes.
 • Voedingsstoffen balans: 
  Zorg voor een uitgebalanceerde voeding van het gazon. Een tekort aan stikstof kan de vatbaarheid voor dollarvlek verhogen.
 • Schimmel bestrijdende middelen:
  Er zijn specifieke fungiciden beschikbaar die effectief zijn tegen dollarvlek. Raadpleeg een tuincentrum of een specialist voor aanbevelingen die geschikt zijn voor jouw situatie.
 • Graszaad selectie: 
  Overweeg het gebruik van graszaad dat resistent is tegen dollarvlek, vooral als je gazon er in het verleden last van heeft gehad.

Door deze stappen te volgen en alert te blijven op de eerste tekenen van infectie, kun je de impact van dollarvlek op je gazon minimaliseren en mogelijk zelfs voorkomen.

Gazon ziekten | Dollarspot of dollarvlekDe Dollarvlek

Gazon ziekten Bruine vlekkenziekte (Brown patch) in het gazon

Deze gazon ziekten kan lelijke bruine vlekken en kale plekken veroorzaken, waardoor je gazon er ongezond en verwaarloosd uitziet. 

Wat is de Bruine vlekkenziekte?

De Bruine Vlekkenziekte, wetenschappelijk bekend als Rhizoctonia solani, is een schimmelziekte die bijzonder schadelijk kan zijn voor gazons, vooral tijdens vochtige en warme omstandigheden. De ziekte manifesteert zich als onderscheidende bruine vlekken op het gazon, die variëren in grootte en vorm. Na verloop van tijd kunnen deze vlekken zich uitbreiden, wat resulteert in grotere beschadigde gebieden en zelfs kale plekken.

Het echte probleem van deze ziekte gaat verder dan alleen esthetiek. Naast het ontsieren van je gazon kan de ziekte de algehele gezondheid van het gras aantasten, waardoor het kwetsbaarder wordt voor andere ziekten en plagen.

Hoe behandel en voorkom je de Bruine vlekkenziekte in je gazon?

Het bestrijden van de Bruine vlekkenziekte vraagt zowel om preventieve acties als gerichte behandelingen. Volg de onderstaande stappen om de ziekte effectief aan te pakken:

 • Irrigatiebeheer:
  Beperk de hoeveelheid water die je op het gazon aanbrengt, vooral in de warmere maanden. Het is raadzaam om vroeg in de ochtend te irrigeren zodat het gras de rest van de dag kan drogen. Voorkom avondirrigatie, omdat dit de kans op schimmelgroei vergroot.
 • Goede ventilatie:
  Net als bij de Dollarvlek helpt verticuteren om de luchtcirculatie te bevorderen, waardoor de groei van schimmels wordt verminderd.
 • Onderhoud van het gazon:
  Maai het gazon regelmatig, maar zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait. Het verwijderen van grasresten kan ook helpen om de verspreiding van de schimmel te verminderen.
 • Fungiciden:
  Er zijn verschillende fungiciden beschikbaar die specifiek gericht zijn op het bestrijden van Rhizoctonia solani. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een tuincentrum of een specialist over welk middel het beste werkt in jouw specifieke situatie.
 • Grasvariëteiten:
  Overweeg, indien mogelijk, het planten van grasvariëteiten die minder vatbaar zijn voor Bruine vlekkenziekte.

Door bovenstaande aanbevelingen op te volgen, kun je de aanwezigheid en impact van Bruine vlekkenziekte op je gazon aanzienlijk verminderen.

Gazon ziekten | Bruine vlekkenziekteBruine vlekkenziekte

Gazon ziekten Fusarium schimmel / sneeuwschimmel (Fusarium patch) in het gazon

Fusarium is een veelvoorkomende schimmelziekte die gazon bezitters hoofdpijn kan bezorgen. De schimmel veroorzaakt gele, bruine of dode plekken in het gras en kan zich snel verspreiden als er geen actie wordt ondernomen.

Wat is de Fusarium schimmel?

Fusarium, een gevreesde naam onder tuinliefhebbers, is een schimmel die vooral gedijt in vochtige omstandigheden en bijzonder actief wordt bij warm weer. Deze schimmel kan meerdere delen van het gras aantasten, waaronder de wortels, stengels en bladeren. Een besmetting met Fusarium in het gazon is te herkennen aan de gele of bruine plekken die zich geleidelijk uitbreiden. Wanneer deze niet tijdig worden behandeld, kan dit uiteindelijk leiden tot de dood van het gras.

Hoe behandel en voorkom je de Fusarium schimmel in je gazon?

Het behandelen en voorkomen van Fusarium schimmel in het gazon vereist een combinatie van culturele, chemische en biologische methoden. Hier zijn enkele stappen en aanbevelingen:

 • Goed waterbeheer:
  Vermijd overbewatering: Fusarium gedijt in vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat je jouw gazon niet te veel water geeft en laat het grondoppervlak tussen de gietbeurten door uitdrogen. Als je gaat beregenen doe dit dan vroeg op de dag. Hierdoor kan het grasblad drogen voordat de nacht valt, waardoor het risico op schimmelvorming vermindert.
 • Grasonderhoud:
  1. Maai regelmatig: Maar vermijd het maaien van gras tot een te korte lengte. Een gezonde graslengte kan het vermogen van Fusarium om zich te vestigen verminderen. 
  2. Verwijder dode grasresten: Dit kan de verspreiding van de schimmel verminderen.
  3. Belucht het gazon: Door beluchting kan water dieper in de grond doordringen en voorkomt het de vorming van een vochtige omgeving aan het oppervlak waarin Fusarium kan gedijen.
 • Chemische behandeling:
  Er zijn fungiciden beschikbaar die effectief zijn tegen Fusarium. Het is echter belangrijk om de instructies op het etiket zorgvuldig te volgen en eventueel advies in te winnen bij een specialist voordat je ze toepast.
 • Gebruik van resistente grassoorten:
  Er zijn bepaalde grassoorten die van nature resistenter zijn tegen Fusarium. Overweeg deze te gebruiken, vooral als je in een gebied woont waar Fusarium een bekend probleem is.
 • Biologische methoden:
  Er zijn bepaalde micro-organismen en biologische fungiciden die kunnen helpen Fusarium te bestrijden. Deze kunnen een natuurlijk alternatief zijn voor chemische behandelingen.
 • Voedingsbeheer:
  Vermijd overbemesting, vooral met stikstofrijke meststoffen. Een goede balans van voedingsstoffen kan helpen om het gazon gezond te houden en minder vatbaar voor ziekten.

Door bovenstaande methoden te combineren en regelmatig je gazon te controleren op tekenen van Fusarium, kun je de kans op een ernstige uitbraak aanzienlijk verminderen.

Gazon ziekten SneeuwschimmelFusarium schimmel

Gazon ziekten Pythium ziekte (Pythium blight) in het gazon

Pythium, beter bekend als Pythiumziekte of Pythium Blight, is een notoire schimmelziekte die menig gazon kan teisteren. Deze schimmel is vooral actief in vochtige omstandigheden en kan snel om zich heen grijpen, resulterend in gele, vochtige plekken en in ernstige gevallen zelfs tot de dood van het gras leiden.

Wat is de Pythium ziekte?

Pythium is een schimmelsoort die het bijzonder goed doet in warme, vochtige omstandigheden. Gazons die last hebben van slechte drainage, waarop overmatig water wordt gegeven of die gelegen zijn in gebieden met een hoge luchtvochtigheid, zijn bijzonder vatbaar. Als Pythium toeslaat, merk je eerst gele, vochtige plekken op die zich in een rap tempo kunnen verspreiden. Als deze niet tijdig worden aangepakt, kan dit leiden tot een gazon dat er niet alleen ongezond uitziet, maar ook echt beschadigd is.

Hoe behandel en voorkom je de Pythium ziekte

 • Verbeter de drainage:
  Een van de hoofdoorzaken van Pythium is stilstaand water. Zorg ervoor dat je gazon een goede drainage heeft, zodat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien.
 • Water geven: 
  Probeer je gazon in de vroege ochtend water te geven in plaats van 's avonds. Dit geeft het water de kans om gedurende de dag te verdampen, waardoor je gazon 's nachts niet vochtig blijft.
 • Gras maaien:
  Maai je gazon regelmatig, maar niet te kort. Hierdoor kan het gras sneller drogen en wordt de verspreiding van de schimmel verminderd.
 • Vermijd overbemesting:
  Te veel stikstof kan de groei van de schimmel bevorderen. Volg de aanbevelingen voor bemesting om te voorkomen dat je gazon te voedzaam wordt voor Pythium.
 • Gebruik fungiciden:
  In ernstige gevallen of als preventieve maatregel kun je fungiciden gebruiken die specifiek gericht zijn tegen Pythium. Het is echter aan te raden eerst advies in te winnen bij een lokale tuinexpert voordat je chemische middelen toepast.
 • Luchtcirculatie:
  Probeer obstakels zoals hoge struiken of onnodige objecten die de luchtstroom beperken te verminderen. Een goede luchtcirculatie helpt het gras sneller drogen en vermindert de kans op schimmelgroei.

Door bovenstaande maatregelen in acht te nemen, kun je de kans op Pythium in je gazon aanzienlijk verminderen en een gezonde, groene grasmat behouden.

Gazon ziekten | PythiumziekteDe Pythium ziekte

Gazon ziekten rooddraad schimmel (Red thread) in het gazon

Rooddraad schimmel, veroorzaakt door de schimmel Laetisaria fuciformis, is een veelvoorkomende gazonziekte. Kenmerkend voor deze ziekte zijn de rode of roze draadachtige structuren op het gras, die leiden tot dunner wordend gras en ontsierende plekken in je gazon. Gelukkig zijn er zowel preventieve maatregelen als bestrijdingsmethoden beschikbaar. In dit artikel delen we essentiële tips om je gazon gezond en vrij van rooddraad schimmel te houden.

Wat is rooddraad schimmel?

Deze gazon ziekte gedijt vooral in vochtige omstandigheden en treft voornamelijk grasvelden met een stikstof tekort. De ziekte manifesteert zich door de vorming van rode of roze draden op het gras die de grasbladeren aantasten, resulterend in een dunner gazon.

Hoe behandel en voorkom je de rooddraad schimmel?

Rooddraad schimmel kan een lastige plaag zijn voor je gazon, maar met de juiste kennis en maatregelen kun je het effectief bestrijden en voorkomen.

 • Voed je gazon:
  Een tekort aan stikstof is vaak de voornaamste oorzaak van rooddraad schimmel. Regelmatig bemesten kan helpen om dit tekort te compenseren. Kies voor een evenwichtige meststof met voldoende stikstof.
 • Goede irrigatie:
  Te veel vocht kan de groei van rooddraad schimmel bevorderen. Het is daarom belangrijk om je gazon op de juiste manier te irrigeren. Geef bij voorkeur vroeg in de ochtend water, zodat het gras gedurende de dag kan drogen. Vermijd te veel water in één keer. Het is beter om minder vaak, maar dieper te bewateren.
 • Gras maaien:
  Maai je gras regelmatig en zorg ervoor dat je niet te kort maait, omdat dit stress kan veroorzaken waardoor het gras vatbaarder wordt voor ziekten. Daarnaast is het belangrijk de maaimessen scherp te houden om een schone snede te garanderen en verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Verbeter de luchtcirculatie:
  Door regelmatig te verticuteren, verbeter je de luchtcirculatie rond de basis van het gras, wat kan helpen om de groei van rooddraad schimmel te voorkomen.
 • Bestrijdingsmiddelen:
  Als de infectie te ernstig is, kun je overwegen om fungiciden te gebruiken die specifiek zijn ontwikkeld voor het bestrijden van rooddraad schimmel. Volg altijd de instructies op de verpakking en gebruik deze producten met mate.
 • Kies voor resistente grassoorten:
  Er zijn grassoorten die minder vatbaar zijn voor rooddraad schimmel. Overweeg om resistente grassoorten te planten als je in een gebied woont waar deze schimmel een terugkerend probleem is.

Door deze maatregelen te nemen en alert te blijven op de eerste tekenen van rooddraad schimmel, kun je de kans op een infectie verminderen en je gazon gezond en groen houden.

Gazon ziekten | Rooddraad schimmelRooddraadschimmel

Gazon ziekten Bladvlekkenziekte (Leaf spot) in het gazon

Bladvlekkenziekte, ook bekend als "leaf spot disease", is een veelvoorkomende aandoening die het gazon kan treffen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door verschillende schimmels, zoals Drechslera spp., Bipolaris spp., en Exserohilum spp. Ze manifesteren zich als donkere, onregelmatige vlekken op de grasbladeren. Wanneer deze infectie zich verspreidt, kan het leiden tot een verzwakt gazon en uiteindelijk kale plekken.

Wat is bladvlekkenziekte?

Bladvlekkenziekte ontstaat door schimmelinfecties die bijzonder goed gedijen in vochtige omstandigheden. De verspreiding van deze schimmels vindt plaats door middel van regenwater, wind, of zelfs door menselijke activiteit. Eenmaal in het gazon aangekomen, infecteren ze de bladeren en veroorzaken ze de kenmerkende donkere vlekken.

Hoe behandel en voorkom je de Bladvlekkenziekte?

 • Fungiciden:
  Bij ernstige infecties kan het nodig zijn om een fungicide te gebruiken. Raadpleeg een tuincentrum voor de juiste producten die effectief zijn tegen de specifieke schimmels die bladvlekkenziekte veroorzaken.
 • Goed maaien:
  Maai regelmatig, maar zorg ervoor dat je niet te veel van de graslengte in één keer afsnijdt. Dit kan stress bij het gras veroorzaken, waardoor het vatbaarder wordt voor ziektes.
  Verwijder besmet gras: Zorg ervoor dat je het besmette gras en bladeren verwijdert en afvoert. Dit helpt verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Juiste bemesting:
  Een evenwichtige voeding van je gazon helpt de weerstand te verhogen. Gras dat goed is gevoed, is minder vatbaar voor ziekten.
 • Goede drainage:
  Zorg voor een goede drainage van je gazon om stilstaand water te voorkomen. Overmatig vocht is een broedplaats voor schimmels.
 • Voorkom overbewatering:
  Geef je gazon alleen water wanneer het echt nodig is en doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend zodat het gras gedurende de dag kan drogen.
 • Juiste maaihoogte:
  Houd het gras op een optimale hoogte. Te kort maaien kan leiden tot een verhoogd risico op verschillende gazon ziekten.
 • Grasmaaier onderhoud:
  Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier scherp en schoon zijn. Botte of vuile messen kunnen het gras beschadigen en de kans op infecties verhogen.
 • Luchtcirculatie:
  Voorkom te dichte beplanting rondom het gazon om goede luchtcirculatie te waarborgen, wat helpt om het gras sneller te laten drogen en de groei van schimmels te verminderen.

Door deze behandelingen en preventieve maatregelen te volgen, kun je de impact van Bladvlekkenziekte verminderen en je gazon gezond en groen houden.

Gazon ziekten | BladvlekkenziekteBladvlekkenziekte

Tip:  Voorkom gazon ziekten en schimmels met het Online Gazon Platform

Zorg voor een gezond en sterk gazon door het volgen van het Online Gazon Programma van MijnGazonCoach. Met dit programma voer je alle benodigde onderhoudsstappen uit in de goede volgorde, op het juiste moment en met de juiste gazon producten voor jouw gazon. Door ons Gazon Programma te volgen, creëer en behoud je een sterk en veerkrachtig gazon dat beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Gazon ziekten | Gazononderhoud app | Online Gazon Platform

Klik op de afbeelding voor meer informatie over het Online Gazon Platform

Conclusie

Het onderhouden van een gezond en groen gazon is de wens van elke tuinliefhebber. Echter, er zijn diverse gazon ziekten die de gezondheid en het uiterlijk van het gazon kunnen bedreigen. In dit artikel zijn enkele van de meest voorkomende gazon ziekten, zoals de Dollarvlek, Bruine Vlekkenziekte, Fusarium schimmel, en Pythium ziekte, uitgelicht. Voor elk van deze ziekten zijn de oorzaken, symptomen en aanbevolen preventieve en behandelende maatregelen beschreven. De voorgestelde maatregelen variëren van goede irrigatie, grasonderhoud, tot het gebruik van specifieke fungiciden. Door deze adviezen op te volgen en alert te blijven op tekenen van infectie, kan men het risico op gazon ziekten minimaliseren en een gezond en esthetisch aantrekkelijk gazon behouden.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Overigens, als je je gazon in topconditie wilt houden doorheen de seizoenen, heb ik een handige Gazon Onderhoudskalender die je kunt downloaden. Het maakt het plannen van gazononderhoud een stuk eenvoudiger.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Gazon ziekten | MijnGazonCoach


Reacties