Maaihoogte gazon
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
06/29/2023
4 min

De ideale maaihoogte voor jouw gazon per seizoen

06/29/2023
4 min

Een van de belangrijkste werkzaamheden aan het gazon is naast bemesten, doorzaaien en beluchten regelmatig maaien op de juiste maaihoogte. Veel gazon eigenaren zijn zich niet bewust van het feit dat de maaihoogte van het gras moet worden aangepast aan de verschillende seizoenen in het jaar.

In dit blog-artikel lees je de voordelen van de juiste maaihoogte, wat de beste maaihoogte is per seizoen en welke maaihoogte je per grassoort dient te hanteren.

Maaien gras

De voordelen van de juiste gras lengte

Een vollere grasmat

Door het gazon regelmatig te maaien oogt het gazon niet alleen een stuk leuker maar wordt ook de groei van het gras gestimuleerd.

Telkens wanneer je het gras maait, worden de grassprieten afgesneden, waardoor de grasplant wordt aangemoedigd om nieuwe scheuten te produceren. Dit leidt tot een dichtere en vollere grasmat.

Minder onkruid in tuin en gazon

Onkruiden verspreiden zich door het produceren van zaden. Door regelmatig te maaien wordt het onkruid afgesneden voordat ze de kans krijgen om zaden te vormen en zich te vermeerderen in je gazon of tuin. Dit helpt om verdere verspreiding van het onkruid te voorkomen.

Het voorkomt schimmels en ziektes

Lang gras kan schimmels zoals rooddraadschimmel bevorderen.  Dit komt omdat lang gras langer vocht vasthoudt en minder luchtcirculatie heeft. Door regelmatig te maaien voorkom je dit en behoudt je een gezonde grasgroei.

Maaihoogte | Gazon ziekten Rooddraad schimmel

Verbetert de weerstand tegen droogte en stress

Door regelmatig te maaien op de juiste hoogte zorg je ervoor dat de wortels sterker worden. Sterke wortels helpen het gras om water efficiënter op te nemen en te overleven tijdens drogere periodes.

Wat is de beste maaihoogte gras

Als vuistregel maai je het gras als het ongeveer 6-7 centimeter hoog is en haal je er nooit meer dan 1/3 van de grasplant af. De vuistregel is een richtlijn die helpt om stress en schade aan het gras te voorkomen. Door niet te veel van het gras af te maaien, behoudt het gazon zijn gezondheid en veerkracht.

Voorbeeld: Als de grasplantjes ongeveer 6 centimeter hoog zijn, dan haal je er dus maximaal 2 centimeter vanaf.

De juiste maaihoogte gras

In het voorjaar en de herfst kun je het gras wat korter maaien dan in de zomer. In de warme droge zomermaanden is het belangrijk het gazon voldoende te beschermen tegen het warme weer. Door je gazon minder kort te maaien, voorkom je een bruin en dor gazon.

Maaihoogte gras voorjaar

 • De aanbevolen hoogte voor een siergazon in de lente is ongeveer 2 tot 3 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de lente is ongeveer 3 tot 5 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de lente is ongeveer 3 tot 5 cm
 • De aanbevolen hoogte voor een schaduwgazon is gedurende het hele jaar ongeveer 5 tot 6 cm.

Maaihoogte gras zomer

 • De aanbevolen hoogte voor siergazon in de zomer is ongeveer 3 tot 5 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de zomer is ongeveer 4 tot 6 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de zomer is ongeveer 4 tot 6 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor een schaduwgazon is gedurende het hele jaar ongeveer 5 tot 6 cm.

Maaihoogte gras herfst

 • De aanbevolen hoogte voor siergazon in de herfst is ongeveer 2 tot 4 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de herfst is ongeveer 3 tot 5 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de herfst is ongeveer 3 tot 5 cm.
 • De aanbevolen hoogte voor een schaduwgazon is gedurende het hele jaar ongeveer 5 tot 6 cm.
Tip: Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, maai het dan wat langer, 4 tot 5 cm.

Maaihoogte gras winter:

In de winter groeit het gras nauwelijks en hoef je het niet zo vaak te maaien. Als je het wel wilt maaien, kun je het gras over het algemeen niet korter maaien dan 5 cm.

Let op: Tijdens vorstperiodes bevriest het gras en wordt het kwetsbaarder voor beschadiging. Het maaien van bevroren gras kan leiden tot het afbreken van de grassprietjes, wat kan resulteren in lelijke bruine plekken op het gazon. Bovendien kan het gebruik van een zware grasmaaier tijdens vorst de grasmat beschadigen.

Mulchen of grasmaaisel afvoeren?

Mulchen betekent het versnipperen van gemaaid gras en dit achterlaten op het gazon, waardoor je voedingsstoffen teruggeeft aan het gazon. Een van de voordelen is dat je geen maaiafval hebt en de opvangbak van je maaier niet hoeft te legen. In de zomer biedt mulchen een extra beschermingslaag voor je gazon. Het zorgt als het ware voor een viltlaag op het gras. Houd er rekening mee dat je vaker moet verticuteren als je mulcht.

Loop niet over het ongemaaide gedeelte

Vermijd het lopen op het ongemaaid gedeelte tijdens het maaien van je gazon. Gras dat platgetrapt is, kan zich niet snel genoeg oprichten om efficiënt gemaaid te worden. Dit kan resulteren in een ongelijkmatig gazon. Loop daarom alleen op het reeds gemaaid gras. Op deze manier behoud je een gelijkmatige maaihoogte en krijg je een mooi en strak gazon

Benut de volledige maaibreedte van de grasmaaier

Om een gelijkmatig gemaaid oppervlak zonder strepen te krijgen, is het belangrijk om de volledige maaibreedte van de grasmaaier te benutten. Rijd altijd in rechte banen en zorg ervoor dat de grasmaaier consistent één wielbreedte binnen de vorige baan rijdt. Op deze manier behoud je een uniform maairesultaat over het gehele gazon.

Conclusie

Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af. Wanneer meer dan 1/3 van het gras wordt afgesneden, kan het gras verzwakt raken en vatbaarder worden voor ziekten, onkruidgroei en uitdroging. Bovendien kan het te kort maaien van het gras leiden tot oppervlakkige wortelgroei, waardoor het gras minder goed bestand is tegen de zomerse droogte.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Wil je een volledig overzicht van alle taken en het beste tijdstip voor elk onderdeel van gazononderhoud? Maak dan gebruik van de 'Gazon Onderhoudskalender'. Deze kalender biedt een handig overzicht van alle gazon werkzaamheden, zodat je altijd op het juiste moment de juiste zorg aan je gazon geeft.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Maaihoogte | MijnGazonCoachReacties