De ideale maaihoogte voor jouw gazon per seizoen
01 juni 2023 
in Maaien
6 min. leestijd

De ideale maaihoogte voor jouw gazon per seizoen

Een van de belangrijkste werkzaamheden aan het gazon is naast bemesten, doorzaaien en beluchten regelmatig maaien. Veel gazon eigenaren zijn zich niet bewust van het feit dat de maaihoogte van het gras moet worden aangepast aan de verschillende seizoenen in het jaar.

In dit blog artikel lees je de voordelen van de juiste maaihoogte, wat de beste maaihoogte is per seizoen en welke maaihoogte je per grassoort dient te hanteren.

Maaien gras

De voordelen van de juiste gras lengte

Een vollere grasmat

Door het gazon regelmatig te maaien oogt het gazon niet alleen een stuk leuker maar wordt ook de groei van het gras gestimuleerd.

Telkens wanneer je het gras maait, worden de grassprieten afgesneden, waardoor de grasplant wordt aangemoedigd om nieuwe scheuten te produceren. Dit leidt tot een dichtere en vollere grasmat.

Minder onkruid in tuin en gazon

Onkruiden verspreiden zich door het produceren van zaden. Door regelmatig te maaien wordt het onkruid afgesneden voordat ze de kans krijgen om zaden te vormen en zich te vermeerderen in je gazon of tuin. Dit helpt om verdere verspreiding van het onkruid te voorkomen.

Het voorkomt schimmels en ziektes

Lang gras kan schimmels zoals rooddraadschimmel bevorderen.  Dit komt omdat lang gras langer vocht vasthoudt en minder luchtcirculatie heeft. Door regelmatig te maaien voorkom je dit en behoudt je een gezonde grasgroei.

Maaihoogte | Gazon ziekten Rooddraad schimmel

Verbetert de weerstand tegen droogte en stress

Door regelmatig te maaien op de juiste hoogte zorg je ervoor dat de wortels sterker worden. Sterke wortels helpen het gras om water efficiënter op te nemen en te overleven tijdens drogere periodes.

Wat is de beste maaihoogte gras

Als vuistregel maai je het gras als het ongeveer 6-7 centimeter hoog is en haal je er nooit meer dan 1/3 van de grasplant af. De vuistregel is een richtlijn die helpt om stress en schade aan het gras te voorkomen. Door niet te veel van het gras af te maaien, behoudt het gazon zijn gezondheid en veerkracht.

Voorbeeld: Als de grasplantjes ongeveer 6 centimeter hoog zijn, dan haal je er dus maximaal 2 centimeter vanaf. 

Maaihoogte | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

De maaihoogte siergazon, speelgazon en sportgazon

In het voorjaar en de herfst kun je het gras wat korter maaien dan in de zomer. In de zomer als het écht weer warm wordt dien je het gazon iets minder kort te maaien. In de warme droge zomermaanden is het belangrijk het gazon voldoende te beschermen tegen het warme weer. Door je gazon minder kort te maaien voorkom je een bruin en dor gazon.

Maaihoogte gras in de lente:

In de lente moet je het gras niet te kort maaien, omdat het gras dan nog aan het herstellen is van de winter en zichzelf nog moet ontwikkelen.

Je kunt de volgende maaihoogte aanhouden in de lente

  • De aanbevolen hoogte voor een siergazon in de lente is ongeveer 5 tot 7 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de lente is ongeveer 3 tot 5 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de lente is ongeveer 2,5 tot 4 cm.

Maaihoogte gras in de zomer:

In de zomer kun je het gras wat korter maaien, omdat het dan sneller groeit en de wortels dieper in de grond gaan.

Je kunt de volgende maaihoogte aanhouden in de zomer

  • De aanbevolen hoogte voor siergazon in de zomer is ongeveer 3 tot 5 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de zomer is ongeveer 4 tot 6 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de zomer is ongeveer 2,5 tot 4 cm.

Maaihoogte gras in de herfst:

In de herfst kun je de maaihoogte weer iets hoger zetten dan in de zomer, omdat het gras zich weer gaat voorbereiden op de winter en meer bladgroen aanmaakt.

Je kunt de volgende maaihoogte aanhouden in de herfst

  • De aanbevolen hoogte voor siergazon in de herfst is ongeveer 5 tot 7 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor speelgazon in de herfst is ongeveer 3 tot 5 cm.
  • De aanbevolen hoogte voor sportgazon in de herfst is ongeveer 3 tot 5 cm.

Maaihoogte gras in de winter:

In de winter groeit het gras nauwelijks en hoef je het niet zo vaak te maaien. Als je het wel wilt maaien, kun je het gras over het algemeen niet korter maaien dan 5 cm.


Let op: Tijdens vorstperiodes bevriest het gras en wordt het kwetsbaarder voor beschadiging. Het maaien van bevroren gras kan leiden tot het afbreken van de grassprietjes, wat kan resulteren in lelijke bruine plekken op het gazon. Bovendien kan het gebruik van een zware grasmaaier tijdens vorst de grasmat beschadigen.


Maaihoogte schaduwgazon

Een uitzondering in het rijtje is een schaduwgazon. Een schaduwgazon mag en moet hoger groeien. Houd het heel het jaar op een hoogte van vijf tot zes centimeter. Zo vormt het gras een groter oppervlak om het broodnodige zonlicht op te vangen.

Conclusie

Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af. Wanneer meer dan 1/3 van het gras wordt afgesneden, kan het gras verzwakt raken en vatbaarder worden voor ziekten, onkruidgroei en uitdroging. Bovendien kan het te kort maaien van het gras leiden tot oppervlakkige wortelgroei, waardoor het gras minder goed bestand is tegen de zomerse droogte.

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Tjibbe Dijkstra
Door

Tjibbe Dijkstra

op 02 Jun 2023

Dit was mij allemaal nog niet bekend, bedankt!Tjibbe

Lennart Lambooij
Door

Lennart Lambooij

op 02 Jun 2023

Leuk om te horen, bedankt voor je reactie Tjibbe!

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast