Bladeren gras verwijderen
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
11/04/2022
3 min

Bladeren van het gazon verwijderen of laten liggen?

11/04/2022
3 min

Bladeren gazon verwijderen of toch laten liggen? Het is een jaarlijks terugkerend dilemma voor gazon liefhebbers. Terwijl de goudbruine bladeren een schilderachtige charme aan de herfst toevoegen, brengen ze ook vragen met zich mee. Vormen ze een bedreiging voor je gazon of zijn ze juist een zegen in vermomming? In dit blog duiken we dieper in deze kwestie, zodat jij na het lezen precies weet wat je te doen staat: Bladeren gazon verwijderen of laten liggen?

Bladeren gazon verwijderen

Waarom vallen bladeren van de bomen

Laten we dat eens bekijken. In de herfstperiode verliezen bomen hun bladeren om zichzelf te beschermen. Ze willen voorkomen dat ze uitdrogen, vooral tijdens de koude en droge wintermaanden.

Bomen halen water en voedingsstoffen uit de grond via hun wortels om te overleven. Dat water verdwijnt uiteindelijk weer uit de bomen via kleine openingen in hun bladeren.

Maar in de winter wordt het moeilijker voor de wortels van bomen om water op te nemen, en soms bevriest de grond zelfs. Om te voorkomen dat ze uitdrogen, maken bomen in de herfst een soort beschermlaagje tussen hun stam en bladeren. Hierdoor kunnen de bladeren geen water en voedingsstoffen meer krijgen.

Hierdoor vallen de bladeren binnen enkele dagen van de boom. Ze blijven niet lang aan de boom hangen en drogen niet uit in de winter.

In de zomer van 2022 werden er meerdere droogterecords verbroken. Bomen kleurden al diep oranje midden in het zomerseizoen, wat een teken was van 'droogtestress'. Tijdens langdurige periodes van droogte laten bomen vaak hun bladeren vallen als een overlevingsmechanisme om uitdroging en sterfte te voorkomen.

Bladeren een bron van voedingsstoffen

Bladeren zijn eigenlijk een verborgen schat voor je gazon. Wanneer de eerste bladeren van de bomen vallen, lijkt het misschien onmogelijk om je gazon vrij te houden. Gelukkig is deze periode meestal van korte duur en hoeft dat geen schade te veroorzaken aan je gras.

Sterker nog, bladeren bevatten waardevolle voedingsstoffen waar het bodemleven in je gazon van kan profiteren. Vooral regenwormen zijn er dol op en nemen deze bladeren graag op! Dus, een dun laagje bladeren op je gazon is niet schadelijk, maar eerder een natuurlijke vorm van organische mest die je gazon kan voeden

Wanneer bladeren gazon verwijderen

De herfst is het seizoen van vallende bladeren, en als je een gazon hebt, vraag je je misschien af wanneer het tijd is om die bladeren gazon verwijderen. De hoeveelheid bladverlies hangt af van de grootte van de boom, maar te veel bladeren op je gazon kunnen schade veroorzaken.

Als je een dikke laag bladeren van ongeveer 10 centimeter op je gazon laat liggen, krijgen de grasplantjes niet genoeg zonlicht en zuurstof. Vooral na regenbuien wordt het bladerdek zwaarder, wat het nog moeilijker maakt voor de grasplantjes om lucht te krijgen. Hierdoor kunnen ze geel kleuren en zelfs afsterven door gebrek aan licht.

Dit kan leiden tot kale plekken waar onkruid in het voorjaar vrij spel heeft. Om dit te voorkomen, is het verstandig om het merendeel van de bladeren van je gazon te halen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een bladhark of bladblazer.

Tip:  Maak het jezelf makkelijk en verwijder de bladeren voor de regenval

Bladeren gazon verwijderen met bladblazer

Overtollige bladeren gazon verwijderen en hergebruiken

Overtollige bladeren kunnen een tweede leven krijgen en een waardevolle aanvulling zijn op je tuin. Verspreid ze tussen je tuinbeplanting, en je zult merken dat dit niet alleen extra voedingsstoffen toevoegt, maar ook bescherming biedt tegen nachtvorst. Bovendien worden bladeren een schuilplaats en nestmateriaal voor talloze dieren en insecten, waaronder vlinders, eekhoorns, kikkers, motten, salamanders en padden.

Een andere goede optie is om de bladeren op de composthoop te doen. Hier kunnen ze na verloop van tijd veranderen in waardevolle compost die je weer in je tuin kunt gebruiken. Als je een GFT-container hebt, is dit ook een geschikte plek om bladeren te deponeren.

Dus, denk twee keer na voordat je die bladeren weggooit. Ze kunnen veel meer betekenen voor je tuin en het lokale ecosysteem dan je zou verwachten!

Conclusie

Het verwijderen van bladeren van je gazon is meestal de beste optie, vooral als er een dikke laag bladeren ligt die de grasplantjes verstikt en kale plekken kan veroorzaken. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een bladhark of bladblazer. De verwijderde bladeren kunnen echter nog steeds nuttig zijn als ze elders in de tuin worden gebruikt of op de composthoop belanden. Het is belangrijk om te onthouden dat een dunne laag bladeren geen schade aanricht en zelfs voedingsstoffen kan bieden aan het gazonbodemleven.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Nu je weet hoe je het beste kunt omgaan met de bladeren op je gazon, ben je goed op weg naar een gezond en prachtig gazon. Maar gazononderhoud is meer dan alleen bladeren verwijderen. Wil je het hele jaar door zeker zijn van een weelderig gazon? Download dan nu onze gratis gazon onderhoudskalender! Hiermee ben je altijd op de hoogte van de stappen die je moet nemen om je gazon in topconditie te houden. Klik hier om de kalender te downloaden en je gazon te laten stralen!

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Bladeren gazon verwijderen | MijnGazonCoach


Reacties