Bladeren gras verwijderen
Gazon tips & advies
Lennart Lambooij
Gazon tips & advies
11/04/2022
2 min

Bladeren van het gazon verwijderen of laten liggen?

11/04/2022
2 min

Bladeren gazon verwijderen of laten liggen? In de periode van vallend blad krijg ik vaak de vraag wat beter is...

De goudbruine bladeren zijn misschien wel het mooiste van de herfst. Helaas is deze kleur maar tijdelijk en vallen deze bladeren uiteindelijk van de bomen. Om die reden deel ik deze kennis natuurlijk graag met je!

Na het lezen van dit blog artikel weet je wat beter is. Bladeren gazon verwijderen of laten liggen...

Bladeren gazon verwijderen

Waarom vallen bladeren van de bomen?

Misschien is het leuk om eerst te vertellen wat de reden is dat bomen hun blad verliezen in de herfst periode

Bomen doen dit om de vochthuishouding op pijl te houden en om zo uitdroging te voorkomen.

Bomen halen met hun wortels water en voedingsstoffen uit de bodem om te overleven. Het water verdampt uiteindelijk weer via de huidmondjes.

In de wintermaanden als de temperatuur dalen nemen wortels water minder goed op. Daarnaast kan de bodem bevriezen waardoor er helemaal geen wateropname plaatsvind.

Om uitdroging te voorkomen maakt de boom in de herfstperiode een kurklaagje aan tussen de stengel en het blad. Hierdoor wordt het blad afgesloten van de boom waardoor het geen water en voedingsstoffen meer krijgt.

Het blad valt binnen enkele dagen van de boom en zal in de winter niet uitdrogen.

In de zomer van 2022 zijn er meerdere droogterecords gesneuveld! De bladeren kleurden hartje zomer al dieporanje. Deze bomen hadden last van "droogtestress". Ook tijdens langdurige droogte laten bomen het blad vallen om uitdroging, en dus sterfte te voorkomen.

Bladeren bevatten veel voedingsstoffen voor het gazon

Zodra het eerste blad van de bomen valt is het vrijwel onmogelijk je gazon hiervan vrij te houden. Gelukkig is dit een relatief korte periode in het jaar en levert dit over het algemeen geen schade toe aan de grasplantjes.

Sterker nog, bladeren bevatten een bron van voedingsstoffen waar het voor het gazon bodemleven van je gazon van zal profiteren.

Met name regenwormen zijn blij met al het vallende blad. Deze nemen dit dan ook graag tot zich! Een dun laagje bladeren is dan ook niet schadelijk voor het gras en fungeert als organische mest.

Wanneer bladeren gazon verwijderen

Afhankelijk van de grootte van de boom (en dus de hoeveelheid bladverlies) kan vallend herfstblad van grote volwassen bomen wel degelijk schadelijk zijn voor je gazon.

Wanneer je een te dik pak bladeren van pak en beet ~10 centimeter op je gazon laat liggen krijgen de grasplantjes onvoldoende zonlicht en zuurstof.

Vooral na een paar stevige regenbuien zal het bladerdek zwaarder worden waardoor de kans dat de grasplantjes zuurstof krijgen nog kleiner is.  Door al het blad op je gras zullen de grasplantjes  binnen enkele dagen geel kleuren en uiteindelijk weg rotten door het gebrek aan licht.

Hierdoor zal een kale plek ontstaan waar onkruid in het voorjaar vrij spel heeft.

Om te voorkomen dat je in het voorjaar kale plekken hebt op je gras is het dus beter om het merendeel van de bladeren van je gazon te halen. Dit kan je eenvoudig doen met een bladhark of bladblazer.

Maak het jezelf makkelijk en verwijder de bladeren voor de regenval

Overtollige bladeren gazon verwijderen en hergebruiken

Het overtollige blad kan je een tweede leven geven door het tussen de tuinbeplanting te gooien. Naast extra voedingsstoffen fungeert dit dan ook als extra bescherming voor de beplanting tegen de nachtvorst. Daarnaast is dit een schuilplaats en nestmateriaal voor vele vogels dieren en insecten zoals vlinders, eekhoorns, kikkers, motten, salamanders, padden,....

Je kan de bladeren uiteraard ook op de composthoop of de GFT container doen.

Bladeren gazon verwijderen met bladblazer

Bladderen gazon verwijderen doe je eenvoudig en snel met een bladblazer


Reacties