Bladeren van de bomen opruimen of niet?_
13 oktober 2021 
3 min. leestijd

Bladeren van de bomen opruimen of niet?_

Grasplantjes hebben licht, lucht water en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Als aan een van deze behoefte niet voldaan kan worden zal dit ten koste gaan van de vitaliteit van de grasplant. Hierdoor zal ook de stof chlorofyl (wat de grasplant groen maakt) zich terugtrekken om energie te besparen.

Zodra de bladeren van de bomen naar beneden vallen krijg ik vaak de vraag wat te doen met al het blad dat van de bomen valt. Bladeren van de bomen opruimen of niet?

Herfstbladeren een bron van voedingsstoffen

Zodra het eerste blad van de bomen valt is het vrijwel onmogelijk je gazon hiervan vrij te houden. Gelukkig is dit een relatief korte periode in het jaar en levert dit over het algemeen geen schade toe aan de grasplantjes. 

Sterker nog, bladeren bevatten een bron van voedingsstoffen waar het bodemleven van je gazon van zal profiteren! Met name regenwormen zijn blij met al het vallende blad en nemen dit dan ook graag tot zich!

Bladeren in de herfst

Bij een dun bladerdeken zie je de grasplantjes nog. De grasplantjes krijgen dan voldoende licht tot zich en is dan niet schadelijk voor het gazon.

Wanneer herfstbladeren schadelijk zijn voor het gazon

Afhankelijk van de grootte van de boom (en dus de hoeveelheid bladverlies) kan vallend herfstblad van grote volwassen bomen wel degelijk schadelijk zijn voor je gazon. Een te dik pak bladeren (Als je de grasplantjes niet meer door de bladeren ziet) wordt het licht door de bladeren tegengehouden.

Daarnaast ontstaat er een dikke brei aan bladeren na een goede herfstbui! Het wordt dan een behoorlijke klus om de natte bladeren bij elkaar te vegen.

Wanneer je de grasplantjes niet meer ziet door de bladerdeken dan werkt dit verstikkend en zullen de grasplantjes uiteindelijk dood gaan.

Verwijder overtollige bladeren

Om te voorkomen dat je komend voorjaar kale plekken hebt op je gazon is het beter om het merendeel van de bladeren van je gazon te halen. Dit kan je eenvoudig doen met een bladhark of bladblazer.

Verwijder het herfstblad voor de regenval

Het overtollige blad kan je een tweede leven geven door het tussen de tuinbeplanting te gooien. Naast extra voedingsstoffen fungeert dit dan ook als extra bescherming voor de beplanting tegen de nachtvorst.

Je kan de bladeren uiteraard ook op de composthoop of de groene container doen.

Het opzuigen van bladeren met een bladblazer


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach