Beregenen gazon - Gazon sproeien
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
06/11/2023
3 min

Beregenen van het gazon: Tips voor een gezond en groen grasveld

06/11/2023
3 min

Beregenen gazon is meer dan ooit een belangrijke taak geworden, met het toenemen van langdurige droge perioden. In deze tijden van droogte is het mooi groen houden van het gazon een flinke uitdaging. Bij langdurige droogte kleuren gazons vaak geel of bruin, een teken dat het gras in overlevingsmodus is geschakeld. Geel of bruin gras betekend niet altijd dat het gras dood is.

Deze kleurverandering is een directe reactie van de grasplanten op het uitblijven van regen. In een poging om energie te besparen, schakelen ze over naar een spaarstand. Dit houdt in dat ze chlorofyl, het pigment dat zorgt voor hun groene kleur, terugtrekken, resulterend in een geel of bruin uiterlijk.

Dit energiebesparende proces kan echter de vitaliteit van het gras verminderen, waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten en schimmels. Daarom is regelmatig beregenen van het gazon tijdens droge periodes cruciaal om de gezondheid, groene kleur en veerkracht van je gazon te behouden. In dit blog-artikel ontdek je wanneer, hoe, en hoe lang je het gazon moet beregenen, en wat de kosten hiervan zijn.

Beregenen gazon - Gazon sproeien

Wanneer beregenen gazon

Het beregenen van je gazon doe je het beste in de vroege ochtenduren. Dit zorgt ervoor dat het gras voldoende tijd heeft om te drogen voordat de zon op zijn hoogst staat, waarmee je verbranding van het gras voorkomt. Als alternatief kun je ook in de late avonduren sproeien, nadat de zon is ondergegaan. Zorg er in dit geval voor dat het gras niet te vochtig blijft tijdens de nacht, om de groei van ziekten en schimmels te voorkomen.

Hoevaak beregenen gazon

Regelmatige en diepe beregening is essentieel tijdens droge periodes. Het is effectiever om je gazon twee keer per week grondig te besproeien dan elke dag een beetje water te geven. Diepe beregening bevordert diepere wortelgroei, waardoor je gazon veerkrachtiger wordt en beter bestand is tegen droogte.

Hoe lang beregenen gazon?

De duur van het beregenen van je gazon hangt af van verschillende factoren, waaronder het type bodem en de huidige weersomstandigheden. Een algemene richtlijn is dat een gazon tijdens het groeiseizoen ongeveer 2,5 tot 4 centimeter water per week nodig heeft. Het gebruik van een regenmeter kan je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid water.

Beregenen gazon op basis van bodemtype:

  • Kleigrond: Deze grondsoort houdt water langer vast. Daarom hoef je kleigrond minder lang te beregenen dan zandgrond.
  • Zandgrond: Deze grondsoort droogt sneller uit, waardoor vaker beregenen nodig is om het gazon gezond te houden.

Beregeningsschema's per bodemtype en temperatuur:

  • Zandgrond: Bij warm weer (rond 20°C) is 15-20 minuten beregening om de twee tot drie dagen vaak voldoende. Pas dit aan op basis van de actuele weersomstandigheden en bodemvochtigheid.
  • Kleigrond: Vanwege de hogere waterretentie van klei kan 20-30 minuten water geven per week voldoende zijn. Kleigrond heeft een langzamere infiltratiesnelheid, dus het is belangrijk om wateroverlast te vermijden.

Deze richtlijnen helpen je om een gezond en veerkrachtig gazon te behouden, zelfs tijdens droge periodes. Door je beregening aan te passen aan het type bodem en de temperatuur, zorg je ervoor dat je gazon precies krijgt wat het nodig heeft.

Let op: Het is altijd aan te raden om de specifieke behoeften van je gazon te observeren en te reageren op tekenen van stress, zoals verkleuring of verwelking, in plaats van strikt vast te houden aan een vast schema. Het gebruik van een regenmeter kan ook helpen om te zorgen dat je gazon de juiste hoeveelheid water ontvangt.

Kosten beregenen gazon

Het beregenen van je tuin met een zwenksproeier kost gemiddeld 1 m³ (1.000 liter) water per uur. De prijs van water kan variëren, maar laten we als voorbeeld de tarieven van een groot waterleidingbedrijf zoals Vitens (Nederland) nemen. Voor 2023 hanteert Vitens een prijs van €1,73 per m³ water, inclusief belastingen.

In België ligt de prijs voor een kubieke meter water aanzienlijk hoger. Gemiddeld betaal je hier €4,30 per m³ water, inclusief belastingen.

Voorbeeld kosten beregenen gazon

Stel dat je de tuin 2 uur lang wilt besproeien, dan bedragen de kosten:

(duur x prijs per m³ water = kosten)

2 uur x €1,73 = €3,46 (inclusief belastingen voor Nederland)
2 uur x €4,30 = €8,60 (inclusief belastingen voor België)

Conclusie

Het correct beregenen van je gazon is cruciaal, vooral in tijden van droogte. Door te kiezen voor het juiste tijdstip, frequentie en duur van de beregening, afhankelijk van je bodemtype en de weersomstandigheden, kun je de gezondheid en veerkracht van je gazon aanzienlijk verbeteren. Regelmatige en doordachte beregening helpt om de groene kleur en vitaliteit van je gazon te behouden, terwijl het ook beschermt tegen ziekten en schimmels.

Het in acht nemen van de kosten van het beregenen van je tuin is ook belangrijk. Met de juiste aanpak en tools kun je efficiënt water gebruiken, kosten besparen en tegelijkertijd een uitstekend resultaat behalen.

Download de Gazon Onderhoudskalender

Voor meer gedetailleerde informatie en een seizoensgebonden onderhoudsplan, nodigen we je uit om onze "Gazon Onderhoudskalender" te downloaden. Deze kalender biedt waardevolle inzichten en tips om je gazon het hele jaar door in topconditie te houden. Klik hieronder om je exemplaar te downloaden en begin vandaag nog met het transformeren van je gazon!

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Beregenen gazon | MijnGazonCoach


Reacties