Het gazon sproeien: wanneer en hoe vaak?
01 augustus 2022 
7 min. leestijd

Het gazon sproeien: wanneer en hoe vaak?

Beregenen gazon is iets dat we met de toenemende droogte steeds vaker moeten gaan doen. Terugkijkend naar de afgelopen jaren krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met lange droge periodes (of juist hele natte periodes).

Om een dor (geel/bruin kleurende grasplantjes)  te voorkomen dien je het gras een beetje te helpen mooi te blijven door het zo nu en dan wat water te geven. We noemen dit ook wel beregenen gazon.

Beregenen gazon - Neerslagtekort Nederland

Beregenen gazon - Waarom?

Je bent er misschien al achter gekomen dat na een paar warme zonnige dagen het gazon op zon-rijke plekken geel/bruin kleurt. Het is een misvatting om te denken dat het gras dan dood is. Om energie te besparen en te overleven gaan de grasplantjes in de overlevingsstand/ spaarstand. Hierdoor trekt het groene pigment (de stof Chlorofyl ) zich terug  uit de grasplant waardoor de grasplantjes geel/ bruin kleuren.

Doordat de grasplantjes energie besparen verliest het zijn vitaliteit. Hierdoor is het gras niet meer weerbaar tegen ziekten en schimmels wat ten koste gaat van je mooie strakke mat! Om de vitaliteit én de groene kleur te behouden is het noodzakelijk om je gazon tijdens droge en zonnige periodes te sproeien, we noemen dat beregenen.

Beregenen gazon - Gazon sproeien

Beregenen gazon - Wanneer

Het beregenen van het gazon doe je bij voorkeur in de vroege ochtend. Op die manier is er voldoende tijd voor het drogen van de grassprieten voordat de zon hoog aan de hemel staat! Dit voorkomt verbranding van het gras. Vroeg in de avond is ook een optie zodra de zon het gras niet meer bereikt. Hou er rekening mee dat de grasplantjes wel droog zijn voordat de nacht aanbreekt. Een gazon waar de grasspietjes niet meer drogen is namelijk vatbaarder voor ziektes en schimmels.

Beregen het gazon tijdens zomerse dagen bij voorkeur vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Bergend op zomerse dagen nooit midden van de dag.  Het gazon zal dan "verbranden" wat resulteert in geel/bruine plekken!  (zie foto boven)

Beregenen gazon - Hoe vaak?

Je kunt tijdens droge periodes beter twee keer per week sproeien dan iedere dag een beetje. Door twee keer in de week flink te sproeien trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!

Beregenen gazon - Gazon sproeien

Hoe lang gazon beregenen

Dit is sterk afhankelijk van het type gazonbodem. Zo houdt een kleigrond het vocht veel langer vast waardoor je eerder klaar bent met beregenen. Heb je een zandgrond dan zul je merken dat je deze vaker moet beregenen door dat het vocht in deze grond veel sneller verdampt. Je kunt uiteraard ook de vochtigheid van de bodem meten met een vochtmeter.

Hoe lang gazon beregenen op een zandgrond

Bij zonnig weer sproei je de tuin om de dag bij 20 graden ongeveer één uur. Loopt de temperatuur op dan kan je per 5 graden de sproeitijd verlengen met één uur. Dus bij 25 graden sproei je 2 uur, bij 30 graden sproei je 3 uur etc...

Hoe lang gazon beregenen op een kleigrond

Een kleigrond houdt van nature het vocht langer vast waardoor je dit minder lang hoeft te sproeien. Je kunt hier bij temperatuur van 20 graden ongeveer 30 minuten sproeien. Bij 25 graden 80 minuten en bij extreem warm weer sproei je het gazon tenminste 2 uur.

Beregenen gazon - Gratis aanmelden

Hoeveel water moet ik het gazon geven

Het gras komt in het vroege voorjaar als de bodemtemperatuur de 5 tot 8°C heeft bereikt uit de "slaapstand" Dit houdt in dat de grasgroei aanzet tot ver in het najaar.. Binnen deze groeiperiode heeft het gazon ongeveer 2,5 tot 4 centimeter water nodig om groen en vitaal te blijven.

Tip: Door het gazon te beluchten maak je kleine gaatjes van ongeveer 3 centimeter in je gras dat de vocht en mestopname stimuleert. Lees hier meer over in de blog "Wanneer & hoe gras beluchten"

Wat kost beregenen gazon

Het bewateren van je tuin met een zwenksproeier kost ongeveer 1 m3 (=1.000 liter) water per uur.

Ik heb de tarieven van van een van de grootste waterleidingbedrijf er bij gepakt. Vitens hanteert voor 2022 een vaste prijs van  €1 ,11 Euro per m3 (1.000 liter) inclusief Bol belasting.

Stel dat je de tuin 2 uur lang bewaterd, dan is de som als volgt:

(Duur X m3 Prijs water = Kosten)

2 uur X € 1,11 = €2,22 Euro (inclusief belastingen)

Bewateren en toch bruin gras?

De meeste grassoorten die wij gebruiken zijn koele seizoen grassen. Deze doen het goed bi temperaturen tussen 6-25°C. Bij aanhoudende hitte (temperaturen boven de 30-32°C) gaan deze grassoorten ongeacht het bewateren in zogeheten slaapstand.

De energie van de grasplant gaat nu om te overleven alleen naar de wortels  van de grasplant en de kroon (het onderste deel van de grasplant).

Droog en Dor gazon
De groene grassprieten krijgen hierdoor nauwelijks voedingsstoffen en drogen uiteindelijk uit waardoor het gras bruin en dor oogt.

Wees gerust, gras gaat niet zomaar dood! Zolang de wortels en kroon niet afsterven, volstaat een regenbui en wat koelere temperaturen om opnieuw groen gras te krijgen!

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast