Behoud tijdens droogte een mooi groen gazon_
01 augustus 2022 
7 min. leestijd

Behoud tijdens droogte een mooi groen gazon_

Terugkijkend naar de afgelopen jaren krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met lange droge periodes (of juist hele natte periodes). Om een dor (geel/bruin kleurende grasplantjes)  te voorkomen dien je de natuur een beetje te helpen door het gras water te geven. We noemen dit ook wel beregenen.

Neerslagtekort NederlandHet neerslagtekort recordjaar van 1976 is inmiddels verbroken! (Bron KNMI)

Waarom het gazon beregenen?

Je bent er misschien al achter gekomen dat na een paar warme zonnige dagen het gazon op zonrijke plekken geel/bruin kleurt. Het is een misvatting om te denken dat het gras dan dood is. Om energie te besparen en te overleven gaan de grasplantjes in de overlevingsstand/ spaarstand. Hierdoor trekt het groene pigment (de stof Chlorofyl ) zich terug  uit de grasplant waardoor de grasplantjes geel/ bruin kleuren.

Doordat de grasplantjes energie besparen verliest het zijn vitaliteit. Hierdoor is het gras niet meer weerbaar tegen ziekten en schimmels wat ten koste gaat van je mooie strakke mat! Om de vitaliteit én de groene kleur te behouden is het noodzakelijk om je gazon tijdens droge en zonnige periodes te sproeien, we noemen dat beregenen.

Door droogte bruine plekken in het gazonBruine plekken in het gazon door een tekort aan water

Wanneer gazon beregenen

Het beregenen van het gazon doe je bij voorkeur in de vroege ochtend. Op die manier is er voldoende tijd voor het drogen van de grassprieten voordat de zon hoog aan de hemel staat! Dit voorkomt verbranding van het gras. Vroeg in de avond is ook een optie zodra de zon het gras niet meer bereikt. Hou er rekening mee dat de grasplantjes wel droog zijn voordat de nacht aanbreekt. Een gazon waar de grasspietjes niet meer drogen is namelijk vatbaarder voor ziektes en schimmels.

Beregen het gazon tijdens zomerse dagen bij voorkeur vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. Bergend op zomerse dagen nooit midden van de dag.  Het gazon zal dan "verbranden" wat resulteert in geel/bruine plekken!  (zie foto boven)

Hoe vaak gras sproeien

Je kunt tijdens droge periodes beter twee keer per week sproeien dan iedere dag een beetje. Door twee keer in de week flink te sproeien trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproei verbod veel langer groen!

Beregenen gazonDoor tijdens droge periodes het gras twee keer per week te sproeien (beregenen) behoud je een mooi groen gazon.Hoe lang gras sproeien

Dit is sterk afhankelijk van het type gazonbodem. Zo houdt een kleigrond het vocht veel langer vast waardoor je eerder klaar bent met beregenen. Heb je een zandgrond dan zul je merken dat je deze vaker moet beregenen door dat het vocht in deze grond veel sneller verdampt. Je kunt uiteraard ook de vochtigheid van de bodem meten met een vochtmeter.

Hoe lang gras sproeien op een zandgrond

Bij zonnig weer sproei je de tuin om de dag bij 20 graden ongeveer één uur. Loopt de temperatuur op dan kan je per 5 graden de sproeitijd verlengen met één uur. Dus bij 25 graden sproei je 2 uur, bij 30 graden sproei je 3 uur etc...

Hoe lang gras sproeien op een kleigrond

Een kleigrond houdt van nature het vocht langer vast waardoor je dit minder lang hoeft te sproeien. Je kunt hier bij temperatuur van 20 graden ongeveer 30 minuten sproeien. Bij 25 graden 80 minuten en bij extreem warm weer sproei je het gazon tenminste 2 uur.

Hoeveel water moet ik het gazon geven

Het gras komt in het vroege voorjaar als de bodemtemperatuur de 5 tot 8°C heeft bereikt uit de "slaapstand" Dit houdt in dat de grasgroei aanzet tot ver in het najaar.. Binnen deze groeiperiode heeft het gazon ongeveer 2,5 tot 4 centimeter water nodig om groen en vitaal te blijven.

Tip: Door het gazon te beluchten maak je kleine gaatjes van ongeveer 3 centimeter in je gras dat de vocht en mestopname stimuleert. Lees hier meer over in de blog "Wanneer & hoe gras beluchten"

Wat kost bewateren

Het bewateren van je tuin met een zwenksproeier kost ongeveer 1 m3 (=1.000 liter) water per uur.

Ik heb de tarieven van van een van de grootste waterleidingbedrijf er bij gepakt. Vitens hanteert voor 2022 een vaste prijs van  €1 ,11 Euro per m3 (1.000 liter) inclusief Bol belasting.

Stel dat je de tuin 2 uur lang bewaterd, dan is de som als volgt:

(Duur X m3 Prijs water = Kosten)

2 uur X € 1,11 = €2,22 Euro (inclusief belastingen)

Bewateren en toch bruin gras?

De meeste grassoorten die wij gebruiken zijn koele seizoen grassen. Deze doen het goed bi temperaturen tussen 6-25°C. Bij aanhoudende hitte (temperaturen boven de 30-32°C) gaan deze grassoorten ongeacht het bewateren in zogeheten slaapstand.

De energie van de grasplant gaat nu om te overleven alleen naar de wortels  van de grasplant en de kroon (het onderste deel van de grasplant).

Droog en Dor gazonEen droog en dor gazon als gevolg van langdurige warmte en droogte

De groene grassprieten krijgen hierdoor nauwelijks voedingsstoffen en drogen uiteindelijk uit waardoor het gras bruin en dor oogt.

Wees gerust, gras gaat niet zomaar dood! Zolang de wortels en kroon niet afsterven, volstaat een regenbui en wat koelere temperaturen om opnieuw groen gras te krijgen!

Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach