Beregenen gazon - Gazon sproeien
Gazononderhoud tips & advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud tips & advies
06/11/2023
3 min

Beregenen van het gazon: Tips voor een gezond en groen grasveld

06/11/2023
3 min

Beregenen gazon: Een essentiële taak

Met de toenemende droogte worden we steeds vaker geconfronteerd met langdurige droge periodes. Het onderhouden van een gezond gazon wordt daardoor steeds belangrijker. Een gazon dat geel of bruin kleurt, duidt niet per se op dood gras, maar eerder op gras dat in een overlevingsstand verkeert.

Tijdens droge periodes schakelen grasplanten over naar een spaarstand om energie te besparen en te overleven. Dit resulteert in het terugtrekken van het groene pigment, chlorofyl genaamd, uit de grasplanten, waardoor ze geel of bruin kleuren.

Helaas leidt het besparen van energie tot een verlies aan vitaliteit bij het gras, waardoor het minder weerbaar wordt tegen ziekten en schimmels. Om de vitaliteit en de groene kleur van het gazon te behouden, is het daarom noodzakelijk om tijdens droge en zonnige periodes het gazon te beregenen.

Beregenen gazon - Gazon sproeien

Wanneer en hoe het gazon beregenen?

Het beregenen gazon doe je bij voorkeur in de vroege ochtend, zodat het gras voldoende tijd heeft om te drogen voordat de zon op zijn hoogste punt staat. Op die manier voorkom je verbranding van het gras. Een alternatief is om 's avonds te beregenen, nadat de zon het gras niet meer bereikt. Zorg er echter voor dat het gras droog is voordat de nacht aanbreekt, omdat vochtig gras vatbaarder is voor ziekten en schimmels.

Het is beter om het gazon twee keer per week grondig te beregenen tijdens droge periodes dan dagelijks een beetje water te geven. Door het gazon diep te besproeien, dringt het water dieper door in de grond, waardoor de wortels dieper op zoek gaan naar water. Gras met diepere wortels blijft langer groen, zelfs tijdens droogte of bij een sproeiverbod.

Beregenen gazon | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Hoe lang en hoe vaak het beregenen gazon?

De duur van het beregenen hangt sterk af van het type bodem in je tuin. Kleigrond houdt van nature langer vocht vast, waardoor je minder lang hoeft te beregenen. Bij zandgrond verdampt het vocht sneller, dus zul je vaker moeten beregenen.

Op zandgrond kun je bij zonnig weer om de dag ongeveer één uur sproeien bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Voor elke 5 graden Celsius temperatuurstijging kun je de sproeitijd met één uur verlengen. Dus bij 25 graden Celsius sproei je 2 uur, bij 30 graden Celsius sproei je 3 uur, enzovoort.

Op kleigrond kun je bij een temperatuur van 20 graden Celsius ongeveer 30 minuten sproeien. Bij 25 graden Celsius is 80 minuten sproeien voldoende, en bij extreem warm weer is het aan te raden het gazon minstens 2 uur te besproeien.

Hoeveel water heeft het gazon nodig?

Tijdens het groeiseizoen heeft het gazon ongeveer 2,5 tot 4 centimeter water per week nodig om groen en vitaal te blijven. Beluchten van het gazon kan ook helpen om de vocht- en mestopname te stimuleren. Door kleine gaatjes van ongeveer 3 centimeter in het gras te maken, kan het water beter doordringen in de bodem.

>>> Lees hier de blogpost over het beluchten van het gazon

Kosten en effectiviteit van het beregenen gazon

Het beregenen van je tuin met een zwenksproeier kost gemiddeld 1 m³ (1.000 liter) water per uur. De prijs van water kan variëren, maar laten we als voorbeeld de tarieven van een groot waterleidingbedrijf zoals Vitens (Nederland) nemen. Voor 2023 hanteert Vitens een prijs van €1,73 per m³ water, inclusief belastingen.

In België ligt de prijs voor een kubieke meter water aanzienlijk hoger. Gemiddeld betaal je hier €4,30 per m³ water, inclusief belastingen.

Voorbeeld:

Stel dat je de tuin 2 uur lang wilt besproeien, dan bedragen de kosten:

(duur x prijs per m³ water = kosten)

2 uur x €1,73 = €3,46 (inclusief belastingen voor Nederland)
2 uur x €4,30 = €8,60 (inclusief belastingen voor België)

Het belang van het beregenen gazon

Hoewel het beregenen van het gazon geen garantie biedt voor direct groen gras, is het een belangrijke taak om de vitaliteit en gezondheid van het gazon te behouden. Gras is veerkrachtig en zal na een regenbui en koelere temperaturen weer groen worden,. Dit alleen zolang de wortels en kroon niet zijn afgestorven.

Zorg goed voor je gazon en geniet van een weelderig groen tapijt, zelfs tijdens droge periodes.

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Reacties