Het gazon doorzaaien om kale plekken te voorkomen
26 augustus 2022 
9 min. leestijd

Het gazon doorzaaien om kale plekken te voorkomen

Een mooi vol en diepgroen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Kale plekken in het gazon is dan ook een doorn in het oog! Gelukkig kan dit makkelijk en snel worden verholpen door het gazon jaarlijks te voorzien van nieuw graszaad.

Het gazon doorzaaien betekend dat je nieuw graszaad toevoegt aan een bestaand gazon. In tegenstelling tot het bekalken, verticuteren of bemesten is het gazon doorzaaien iets waar je eigenlijk niet heel veel over hoort of leest.

Toch gek!, zeker als je beseft dat een grasplantje na een paar jaar trouwe dienst een vertraagde voortplanting krijgt. Dat klinkt misschien gek, maar grasplantjes herstellen zich naarmate deze ouder worden simpelweg minder snel waardoor er onvoldoende nieuwe grasplantjes worden aangemaakt.

In dit artikel lees je waarom het doorzaaien gazon noodzakelijk is en hoe je dit effectief kunt doen zodat je jaarrond kunt genieten van een mooi vol gazon die de tuin helemaal afmaakt.

Bekijk bovenstaande video " Gazon doorzaaien - Kale plekken in het gazon doorzaaien" voor een beknopte samenvatting.

De oorzaken van kale plekken in het gazon

Kale plekken kunnen om verschillende redenen ontstaan, zoals overmatig gebruik (lees belasting van het gazon), schade door droogte, ziekten, onkruidgroei of onvoldoende voedingsstoffen in de bodem.

Let op: Het is belangrijk om de oorzaken van kale plekken te begrijpen zodat je effectieve maatregelen kunt nemen.

Wanneer gazon doorzaaien

Het meest efficiënt is om deze klus te combineren met het verticuteren van je gazon in het voor-of-najaar. Voor het bijzaaien is het namelijk van belangrijk dat de bovenste laag van het gazon goed is los geharkt. Na het verticuteren heb je dit in feite al gedaan.

Daarnaast is het belangrijk dat het in de nachten niet verder afkoelt dan 7°C en dat overdag de temperatuur minimaal 10 tot 12°C is voor een goede ontkieming.

Gazon doorzaaien - Gratis aanmelden

Hoe gazon doorzaaien

Je kunt het gazon doorzaaien met de hand, maar hierbij is de kans groot dat de graszaden niet gelijkmatig over het gazon verdeeld worden. Afhankelijk van de te strooien oppervlakte adviseer ik een handstrooier (kleine oppervlakten) of strooiwagen (grote oppervlakten). Hiermee wordt het graszaad gelijkmatig en gedoseerd toegediend aan je gazon en weet je zeker dat je iedere plek op het gazon hebt behandeld.

Gazon doorzaaien

Als er te veel graszaadjes op een kleine oppervlakte liggen dan zullen deze zaden niet ontkiemen! Extra veel zaaien heeft dus geen enkele zin. 

Het belang van topdressen na gazon doorzaaien

Om de graszaadkieming te optimaliseren en gezonde grasgroei te bevorderen, is het belangrijk om na het doorzaaien ook topdressen toe te passen. Topdressen na het gazon doorzaaien heeft verschillende voordelen. Het helpt de graszaadjes beter contact te maken met de bodem, bevordert de vochtretentie, levert extra voedingsstoffen en verbetert de bodemstructuur. Dit creëert ideale omstandigheden voor graszaadkieming en zorgt voor een gezonde en dichte grasgroei.

Topdressen met wormencompost

Voor het topdressen kun je gebruikmaken van wormencompost.MijnGazonCoach levert geurloze wormencompost (ook wel wormenmest, wormenhumus, vermicompost genaamd) rechtstreeks vanuit de kwekerij. Deze wormencompost stinkt niet en ruikt naar bosgrond dat aangeeft dat het verse compost is. van hoge kwaliteit.

De wormencompost wordt extra gezeefd waardoor je een mooie fijne korrel overhoud dat niet aan de handen blijft plakken en je dit goed gelijkmatig kunt verspreiden over het gazon.

Gazon doorzaaien

>>> Bestel hier wormencompost

Gebruik een bladhark of een compostverspreider om de wormencompost gelijkmatig aan te brengen in een dunne laag.Als  richtlijn adviseer ik  om ongeveer 3 tot 6 millimeter compost bovenop het gras te verspreiden. Dit komt neer op ongeveer 1 tot 2 liter wormencompost per vierkante meter.

Let op: Zorg ervoor dat het gras nog steeds zichtbaar is na het topdressen om verstikking te voorkomen.

Stappenplan gazon doorzaaien

Stap 1: De voorbereiding

  • Hark het organische materiaal zoals takjes en bladeren en het gemaaide gras bij elkaar. Het is namelijk van belang dat de zaden straks door of op de bodem ligt en niet op het organisch afval. Zaadjes op het organische afval zullen namelijk niet ontkiemen.
  • Maai je gazon korter dan je bent gewend. Pas de maai-hoogte aan naar 3 tot 4 centimeter. Door het gras kort te maaien krijgen de nieuwe zaailingen meer zonlicht wat de ontkieming van de zaden bevorderd.
  • Verwijder eventueel mos, onkruid of dood gras van het gazon.
  • Maak de bodem los door lichtjes te harken om een betere hechting van het graszaad te bevorderen. Indien je gaat doorzaaien na het verticuteren dan is dit niet nodig.

Stap 2: Kies het juiste graszaad voor jouw gazon

  • Kies een graszaadmengsel dat geschikt is voor de functie van jouw gazon (bijvoorbeeld speelgazon, schaduwgazon, siergazon).
  • Zorg ervoor dat het graszaad een coating heeft waardoor vogels de zaadjes niet uit het gazon zullen pikken.

Stap 3: Zaaien

  • Gebruik een handstrooier (kleine oppervlakten) of strooiwagen (grote oppervlakten) en verspreid het graszaad gelijkmatig over het gazon.
  • Houd rekening met de aanbevolen zaaidichtheid op de verpakking van het graszaad.
  • Zaai in twee richtingen (horizontaal en verticaal) om een gelijkmatige dekking te garanderen.

Stap 4: Lichte bedekking met wormencompost en bewatering

  • Door de graszaadjes te bedekken met een paar millimeter wormencompost verhoog je de kans op ontkieming van 30% naar 70%. Daarnaast zit wormencompost boordevol micro-organismen wat goed is voor groei van de grasplantjes.
    >>> Bestel hier wormencompost
  • Druk het graszaad lichtjes aan om ervoor te zorgen dat het goed contact maakt met de bodem.
  • Bewater de gezaaide gebieden op het gazon.

Stap 5: Onderhoud na het doorzaaien

  • Blijf het gezaaide gebied regelmatig vochtig houden door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.
  • Vermijd zwaar gebruik van het gezaaide gebied gedurende enkele weken totdat het nieuwe gras voldoende is gegroeid.
  • Maai het gezaaide gebied voorzichtig wanneer het nieuwe gras een hoogte van ongeveer 7-10 centimeter heeft bereikt. Stel de maaihoogte in op een hoger niveau om het nieuwe gras niet te beschadigen.

Stap 6: Geduld en gazon onkruidvrij houden

  • Geef het nieuwe gras voldoende tijd om te groeien en te ontwikkelen. Het kan enkele weken duren voordat de kieming begint en het nieuwe gras volledig gevestigd is.
  • Controleer regelmatig het gezaaide gebied en verwijder eventuele onkruiden die kunnen opkomen.
  • Blijf het gezaaide gebied goed onderhouden met regelmatig maaien, bewateren en bemesten.

Stap 7: Maai regelmatig!

Zodra de nieuwe grasplantjes zich goed hebben geworteld kan je de maai hoogte weer aan passen naar 3 tot 5 centimeter.

Het is van groot belang dat je het gazon tijdens de groeiperiode regelmatig maait. Een gemaaid gazon oogt niet alleen een stuk leuker, maar je zorgt er ook voor dat het gras gezond, mooi en veerkrachtig blijft. Daarnaast heb je kunnen lezen dat veel onkruidsoorten niet bestand zijn tegen regelmatig maaien.

We kunnen concluderen dat het doorzaaien van het gazon naast bemesten, verticuteren, beluchten en regelmatig maaien een onmisbare stap is in het goed onderhouden van je gazon.

Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast