Gazon doorzaaien
Gazononderhoud tips & advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud tips & advies
08/26/2022
5 min

Het gazon doorzaaien om kale plekken te voorkomen

08/26/2022
5 min

Een mooi vol en diepgroen gazon is een ware trots voor elke tuinliefhebber, maar niets kan die trots sneller ondermijnen dan kale plekken in het gras. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn om die ontsierende plekken te zien, maar hier is het goede nieuws: er is een eenvoudige en effectieve manier om ze aan te pakken.

Door jaarlijks je gazon van nieuw graszaad te voorzien, kun je die kale plekken omtoveren tot een mooi compact gazon. Dit proces staat bekend als 'doorzaaien gazon'.

In dit blog-artikel ontdek je waarom het doorzaaien van het gazon zo belangrijk is en hoe je deze klus op de meest effectieve manier kunt uitvoeren voor het beste resultaat.


Wat is doorzaaien gazon

Doorzaaien van een gazon is een belangrijke stap in gazononderhoud om zowel de gezondheid als de uitstraling van je gazon te behouden en te verbeteren.

Bij het doorzaaien voeg je nieuw graszaad toe aan een bestaand gazon, en hoewel het minder bekend is in vergelijking met andere onderhoudstaken zoals bekalken, verticuteren of bemesten, biedt het aanzienlijke voordelen die het zeker de moeite waard maken.

Waarom doorzaaien gazon

Wist je dat grasplantjes, ondanks hun veerkracht en duurzaamheid, na enkele jaren trouwe dienst beginnen te vertragen in hun voortplantingsproces?

Het lijkt misschien vreemd, maar het is een natuurlijk fenomeen. Naarmate grasplanten ouder worden, worden ze minder efficiënt in het genereren van nieuwe grasplantjes/ scheuten, wat uiteindelijk kan leiden tot kale plekken in het gazon. Deze geleidelijke vermindering van de grasgroei kan het gazon zijn vitaliteit ontnemen en het gevoel van weelderigheid verminderen dat we allemaal associëren met een gezonde en weelderige buitenruimte.

Gazon doorzaaien

Wanneer doorzaaien gazon

Het moment waarop je besluit om je gazon door te zaaien, is van groot belang voor het succes van dit klusje. Over het algemeen zijn de beste seizoenen voor doorzaaien het voorjaar (het vroege voorjaar na de vorstperiode) en het vroege najaar (late zomer tot vroeg najaar).

Doorzaaien gazon in het voorjaar

In het vroege voorjaar, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de vorst voorbij is, is het een goed moment om je gazon door te zaaien. Op dit moment begint het gras actief te groeien en kunnen de zaden zich goed vestigen.

Doorzaaien gazon in het najaar

Het late zomer- en vroege najaarseizoen is ook geschikt voor doorzaaien. De temperaturen zijn meestal aangenaam, en er is voldoende tijd voor de graszaden om te ontkiemen en te groeien voordat de winter aanbreekt.

Doorzaaien gazon combineren met verticuteren

Het combineren van doorzaaien met verticuteren is een slimme aanpak. Verticuteren houdt in dat je de bovenste laag van het gazon mechanisch doorharkt om oude vegetatieve resten en viltachtig materiaal te verwijderen. Dit maakt ruimte voor de nieuwe graszaden om in de bodem te komen, wat de kans op succes vergroot. Het verticuteren zorgt ook voor een betere beluchting van de bodem, wat gunstig is voor de groei van gras.

Ideale temperatuurcondities voor het doorzaaien

Naast het seizoen is het van belangrijk om rekening te houden met de temperatuurcondities. Voor een goede ontkieming van graszaden zijn temperaturen van minimaal 10 tot 12°C overdag en niet lager dan 7°C 's nachts ideaal. Zorg ervoor dat je het doorzaaien plant op een moment waarop deze temperatuurcondities zich voordoen om het succes van je inspanningen te maximaliseren.

Hoe het gazon door te zaaien:

Het proces van het doorzaaien van je gazon kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar een gelijkmatige verdeling van graszaad is van vitaal belang voor succes. Hier zijn enkele methoden om graszaad aan je gazon toe te dienen:

Handmatig gazon doorzaaien:

Hoewel het mogelijk is om graszaad met de hand te strooien, kan dit leiden tot ongelijke verspreiding. Dit is geschikt voor kleinere oppervlakken, maar het vereist een zorgvuldige hand en een gelijkmatige tred om ervoor te zorgen dat elke plek is behandeld.

Doorzaaien gazon met een handstrooier:

Voor kleine tot middelgrote gazons is het gebruik van een handstrooier een handige optie. Hiermee kun je het graszaad gelijkmatig en gedoseerd verspreiden, wat resulteert in een consistente dekking van het gazon.

Doorzaaien gazon met een strooiwagen:

Voor grotere gazons biedt een strooiwagen de meest efficiënte en consistente manier om graszaad toe te dienen. Strooiwagens zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en kunnen worden afgestemd op de omvang van je gazon. Ze zorgen voor een gelijkmatige verspreiding en vereisen minder inspanning.

Doorzaaien gazon

Topdressen na het doorzaaien

Topdressen is een essentiële stap in het proces van gazon doorzaaien, en het biedt een reeks belangrijke voordelen die bijdragen aan een gezondere en dichtere grasgroei. Hier is waarom topdressen zo cruciaal is:

Optimalisatie van graszaadkieming

Na het doorzaaien liggen de graszaden bovenop de bestaande bodem. Topdressen houdt in dat je een dunne laag compost, zand of een mengsel van beide over het gazon verspreidt. Dit zorgt ervoor dat de graszaden beter contact maken met de bodem, wat de kiemingskansen aanzienlijk verbetert. Het biedt een beschermende laag die de zaden helpt te gedijen.

Bevordering van vochtretentie:

De toegevoegde toplaag houdt vocht vast, wat cruciaal is voor het ontkiemen van graszaden. Het voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat de bodem gelijkmatig vochtig blijft, wat essentieel is voor een gezonde groei.

Extra voedingsstoffen:

Topdressen met compost levert extra voedingsstoffen aan de bodem. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van het gras. Ze bevorderen een sterke en gezonde grasmat.

Verbetering van de bodemstructuur

Het toevoegen van organisch materiaal via topdressen verbetert de bodemstructuur. Het maakt de bodem losser en bevordert een betere luchtcirculatie en waterdoorlatendheid. Dit creëert een gezondere omgeving voor graswortels om te groeien.

Door topdressen toe te passen na het doorzaaien, creëer je ideale omstandigheden voor graszaadkieming en grasgroei. Het resultaat is een sterker, dichter en gezonder gazon dat beter bestand is tegen stressfactoren en een aantrekkelijke aanvulling vormt op je buitenruimte.

Gazon doorzaaien - Topdressen gazon met wormencompost

Waarmee gazon topdressen

Voor het topdressen van je gazon is wormencompost/ vermicompost naar onze mening de beste keuze. Bij MijnGazonCoach bieden we hoogwaardige wormencompost rechtstreeks aan vanuit de kwekerij.

Weetje: Door de graszaadjes te bedekken met een paar millimeter wormencompost verhoog je de kans op ontkieming van 30% naar 70%!

>>> Bekijk prijzen en bestel hier wormencompost

Topdressen met een compostverspreider

Om de wormencompost gelijkmatig aan te brengen, maak je gebruik van een compostverspreider. Als richtlijn adviseer ik om ongeveer 3 tot 6 millimeter compost bovenop het gras te verspreiden, wat neerkomt op ongeveer 2 tot 3 liter wormencompost per vierkante meter.

>>> Bestel hier de compostverspreider

Gazon doorzaaien | Compost verspreider

Conclusie

In dit blog-artikel heb je kunnen lezen waarom het doorzaaien van een gazon belangrijk is voor zowel de gezondheid als de uitstraling van je gazon. Kale plekken kunnen optreden naarmate grasplanten ouder worden en minder efficiënt worden in het voortplantingsproces.

Door jaarlijks je gazon te doorzaaien kun je deze problemen aanpakken en een weelderig, gezond gazon behouden. Je hebt ook kunnen lezen wanneer het beste moment is om te doorzaaien, hoe je het proces moet uitvoeren en waarom topdressen zo belangrijk is voor graszaadkieming en groei. Vergeet niet dat het kiezen van hoogwaardige wormencompost een cruciale rol speelt in dit proces. Dus ga aan de slag en geniet van het hele jaar door van een groen en weelderig gazon!

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Nu je goed op weg bent naar een gezonder gazon door te begrijpen hoe je kunt doorzaaien en topdressen, willen we je verder ondersteunen in je tuinierinspanningen. Daarom hebben we een handige gazon onderhoudskalender samengesteld die je helpt bij het plannen van alle benodigde stappen gedurende het jaar. Of je nu nieuwe graszaden wilt zaaien, bemesten, verticuteren of gewoon wilt genieten van je prachtige gazon, deze kalender is je gids.

Gazon doorzaaien | Gazon onderhoudskalender

Download de Gazon Onderhoudskalender

Reacties