Gazon herstellen | MijnGazonCoach
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
01/10/2024
4 min

Schade aan het gazon herstellen

01/10/2024
4 min

Het gazon herstellen van problemen zoals mos, onkruid en kale plekken is een veelvoorkomende en frustrerende taak voor veel gazon eigenaren Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals de zomerse droogte, overbewatering, de aanwezigheid van ziekten en schimmels, of het niet correct uitvoeren van gazononderhoud, zoals het regelmatig bemesten met de juiste NPK meststoffen en het op peil houden van de pH-waarde.

Daarnaast kunnen factoren zoals mollen, woelratten, engerlingen, of overmatige regenval veel schade aanrichten aan het gazon in sommige gevallen met verzakkingen tot gevolg. Dit blogartikel richt zich niet op de maandelijkse onderhoudsplanning – die informatie vind je in ons gratis te downloaden basis stappenplan via deze pagina. In plaats daarvan focust dit artikel op hoe je herstelwerkzaamheden, zoals het repareren van gaten en kuilen, het best kunt uitvoeren om je gazon weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Gazon herstellen | MijnGazonCoach

Gazon herstellen voorkomen

Allereerst willen we je melden dat het gazon herstellen, met name van onkruid en kale plekken, eenvoudig voorkomen kan worden door gazononderhoud op de juiste manier uit te voeren. Vaak baseren mensen het onderhoud van hun gazon op een gazonkalender. Echter, zo'n kalender bevat meestal niet alle werkzaamheden die belangrijk zijn om een mooi en strak gazon te realiseren of te behouden. 

Elk gazon is uniek en vereist specifieke zorg. Zo verzuren zandbodems bijvoorbeeld sneller dan klei- of leembodems. Dit betekent dat verschillende grondsoorten een eigen onderhoudsregime nodig hebben, vooral wat betreft het toedienen van kalk en de juiste NPK meststoffen. Door de juiste aanpak worden problemen zoals mos, onkruid, kale plekken, ziektes en schimmels in de meeste gevallen voorkomen. Het Online Gazon Programma ondersteunt gazoneigenaren hierin op een laagdrempelige manier.

Het Online Gazon Programma

Met het unieke Online Gazon Programma van MijnGazonCoach kun je het gazononderhoud op een effectieve manier aanpakken, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw gazon. Door een bodemtest uit te voeren en de gegevens in het systeem in te voeren, ontvang je gedurende het jaar gepersonaliseerde bemestingsadviezen. Op die manier hebben we al enkele honderden gazon eigenaren geholpen bij het realiseren en behouden van een mooi strak gazon vrij van mos, onkruid en kale plekken. 

Gazon herstellen | Online Gazon Platform

Wanneer het gazon herstellen

Het gazon herstellen is tijdens de groeiperiode in maart tot en met oktober mogelijk. De beste tijden voor het gazon herstellen zijn in het voorjaar en het najaar. Dit heeft alles te maken met de groeiomstandigheden van het gras. Een optimale bodemtemperatuur speelt hierbij een cruciale rol.

In het voorjaar, meestal rond maart, wanneer de bodemtemperatuur begint te stijgen en het daglicht toeneemt, komt het gras uit zijn rustperiode. De actieve groei van de graswortels, samen met vaak ideale vochtomstandigheden in de bodem, maken dit seizoen perfect voor het herstellen van gaten en kuilen in het gazon.

Het najaar biedt eveneens een uitstekende kans voor gazon-herstel. Ondanks dat het onkruid en de ziektes minder actief zijn, blijft het gras groeien. 

Het gazon herstellen van een kuil

Het kan voorkomen dat je te maken hebt met een kuil in je gazon, bijvoorbeeld als gevolg van verzakking. Maak je geen zorgen! We hebben een eenvoudig stappenplan opgesteld om dit probleem aan te pakken.

  • Eerst, gebruik je schep om het getroffen gebied ruim in te insnijden. Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Met de schop steek je vervolgens de insnijding geheel af. Wees hierbij zorgvuldig en probeer zo min mogelijk van het omringende gras te beschadigen.
  • Nu is het tijd om de kuil op te vullen. Belangrijk is het gebruik van tuinaarde of wormencompost. Dit omdat deze rijk is aan voedingsstoffen en het gras zal helpen te herstellen. Zorg dat je voldoende tuinaarde of wormencompost gebruikt om de kuil op de juiste hoogte te brengen.
  • Nadat je de kuil hebt gevuld, plaats je de zode terug.
  • Nu komt een belangrijke stap: het aandrukken van de zode. Door de zode goed aan te drukken zorg je ervoor dat de nieuwe aarde goed contact maakt met het bestaande gazon. Dit bevordert de groei en het herstel van het gras.

In minder tijd dan je dacht, is de kuil in je gazon verdwenen en heb je weer van een egaal gazon.

Het gazon herstellen van deukjes

Een veelvoorkomend probleem zijn deukjes of gaatjes in het gazon van een tuinbank of tuinstoel na een zonnige middag. Een deukje hier en daar is misschien een klein probleem, maar het kan de uitstraling van je gazon behoorlijk beïnvloeden.

Gelukkig kunnen deze minieme imperfecties eenvoudig worden aangepakt. Meestal praten we over deukjes van niet meer dan 1,5 tot 2 centimeter diep. In deze situaties is je beste vriend gewoon wat wormencompost.

Om de deukjes in je gazon te opvullen, voeg je simpelweg wat wormencompost toe aan het getroffen gebied. De bestaande grassprieten zijn veerkrachtig en zullen door de aarde heen komen, het toedienen van nieuw graszaad is in de meeste gevallen niet nodig.

Met deze eenvoudige actie herstel je het uiterlijk van je gazon zonder de noodzaak van intensief onderhoud. In slechts twee weken tijd zal je gazon weer volledig zijn hersteld.

Conclusie

In dit blog-artikel hebben we de diverse aspecten van gazon herstel beschreven, van het voorkomen van gangbare problemen zoals mos, onkruid, en kale plekken tot het herstellen van kuilen en deukjes. We benadrukten dat elk gazon uniek is en specifieke zorg nodig heeft, afhankelijk van de bodemsoort en andere groeiomstandigheden. Dit onderstreept het belang van een gepersonaliseerde aanpak in gazononderhoud, iets waar het Online Gazon Programma je bij kan ondersteunen.

Het artikel gaf ook praktische tips over hoe en wanneer je specifieke problemen zoals kuilen en deukjes in het gazon aan te pakken zijn.

Download de Gazon Onderhoudskalender

Naast bovenstaande tips voor gazon herstellen is het belangrijk om de periode van verschillende onderhoudstaken zoals bekalken, bemesten of verticuteren door het jaar heen te kennen. Daarom hebben we speciaal voor jou een handige Gazon onderhoudskalender samengesteld. Deze gratis te downloaden kalender biedt een maand-tot-maand overzicht van de basis werkzaamheden aan het gazon werkzaamheden.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender


Gazon herstellen | kalender | Gazononderhoud kalender | MijnGazonCoach


Reacties