Kammen / Roskammen | Realiseer en behoud een mooi vol en diepgroen gazon
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
10/11/2023
4 min

Het kammen van het gazon: Alles wat je moet weten

10/11/2023
4 min

Roskammen, ook wel eenvoudigweg 'kammen' van het gazon genoemd, is een methode waarbij een speciale kam of borstel over het oppervlak van het gazon wordt gehaald. Deze kam heeft tanden of pinnen die ontworpen zijn om dode grassprieten, mos, klein afval en andere ongewenste deeltjes van de bovenste laag van je gazon te halen.

Waarom het gazon kammen?

Het kammen van je gazon is een belangrijke stap in gazononderhoud, maar waarom zou je het eigenlijk doen? Hier duiken we in de specifieke redenen en voordelen van deze techniek:

 • Verwijderen van organisch materiaal
  Het kammen van je gazon helpt bij het verwijderen van losse bladeren, takjes en ander natuurlijk afval. Hierdoor krijgt je gazon een netter en verzorgder uiterlijk.
 • Aanpak van mos en onkruid:
  Het kammen is een zachte methode om het begin van mosvorming en de verspreiding van onkruid op de oppervlakte van je gazon tegen te gaan.
 • Stimulering van grasbladen:
  Door je gazon te kammen, worden de grasbladen licht gestimuleerd, waardoor ze rechtop gaan staan. Dit kan helpen om een uniformere en vollere uitstraling van je gazon te krijgen.
 • Verbeterde lichtpenetratie:
  Wanneer los debris en beginnend mos of onkruid worden verwijderd, kan zonlicht gemakkelijker de basis van je gras bereiken. Dit is cruciaal voor de fotosynthese en de algehele gezondheid van het gras.
 • Voorbereiding voor grasmaaien:
  Voordat je het gazon maait, kan het kammen helpen om het gras in een uniforme richting te zetten, wat kan leiden tot een gelijkmatigere maairesultaat.
 • Verminderde vochtretentie aan de oppervlakte:
  Door het verwijderen van losse bladeren en ander afval kan water gemakkelijker verdampen van het oppervlak, waardoor de kans op schimmelvorming en ziekten wordt verminderd.

Het kammen is dus een mildere vorm van gazononderhoud dan verticuteren en richt zich voornamelijk op de verzorging van de bovenste laag van je gazon. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om je gazon er op zijn best uit te laten zien en het gezond te houden.

Wanneer het gazon kammen?

De zomermaanden zijn de perfecte periode voor het kammen van het gazon. Gedurende deze tijd groeit het gras actief en kan het beter herstellen van de lichte verstoring die het kammen met zich meebrengt.

Hoe vaak het gazon te kammen?

Het aanbevolen om ongeveer om de vier tot zes weken het gazon te kammen. Deze regelmatige routine helpt om de opbouw van bladeren, takjes en ander afval te verminderen. Dit zorgt niet alleen voor een netter uiterlijk, maar helpt ook om ervoor te zorgen dat het gras gelijkmatig licht ontvangt, wat essentieel is voor een gezonde groei.

Let op: Zorg ervoor dat het gazon droog is wanneer je gaat kammen. Een nat gazon kan gemakkelijker beschadigd raken en het kan moeilijker zijn om het afval effectief te verwijderen. Daarnaast is het raadzaam om het kammen te vermijden tijdens hittegolven of droogteperioden. Hoewel het kammen over het algemeen een zachte techniek is, kan het extra stress toevoegen aan het gras tijdens deze extreme omstandigheden.

Vervangt het kammen het verticuteren van het gazon?

Hoewel kammen en verticuteren beide waardevolle onderhoudstechnieken zijn, vervangt het ene het andere niet. Ze hebben elk hun eigen specifieke voordelen. Kammen is ideaal voor jaarlijks onderhoud, terwijl verticuteren minder vaak gedaan moet worden, afhankelijk van de staat van het gazon.

Waarmee het gazon kammen

Het kiezen van het juiste gereedschap voor het kammen van je gazon is essentieel om de klus effectief en efficiënt te klaren. Of je nu een klein stukje groen hebt of een groot uitgestrekt gazon, er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties:

Gazonkammen of graskammen:

Dit zijn de standaardgereedschappen voor het kammen van een gazon. Ze zijn voorzien van rijen tanden of pinnen die over het gras glijden, waarbij ze dode grassprieten, mos, en ander oppervlakteafval verwijderen. Er zijn zowel handmatige als gemotoriseerde versies beschikbaar.

Kammen met de beluchtingswals van een verticuteermachine

Deze wals wordt traditioneel gebruikt voor beluchting, maar sommige tuiniers hebben de dubbele functionaliteit ontdekt. Wanneer ze worden gebruikt zonder de pinnen diep in de grond te steken, kan de roterende actie helpen bij het optillen en verwijderen van dode grassprieten en afval.

Kammen met een beluchtingswals | MijnGazonCoach

Verstelbare hark

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze harken verstelbare tanden. Hierdoor kan je de afstand tussen de tanden veranderen om fijner of grover materiaal op te pakken. Dit maakt ze bijzonder veelzijdig en handig voor gazons die zowel grof als fijn afval hebben dat moet worden verwijderd.

Kammen met een aanpasbare rake | MijnGazonCoach

Conclusie

Het kammen (roskammen) van het gazon is een cruciale onderhoudstaak die het uiterlijk en de gezondheid van je gras kan verbeteren. Door het gazon te ontdoen van ongewenst afval, het voor te bereiden op het maaien, en lichtpenetratie te optimaliseren, zorg je voor een levendige, groene uitstraling. Hoewel er gelijkenissen zijn met andere technieken zoals verticuteren, heeft kammen zijn eigen unieke voordelen en aanpak nodig. Door het juiste gereedschap te kiezen en aandacht te besteden aan timing en frequentie, kan je de voordelen van deze methode maximaliseren en genieten van een prachtig, goed onderhouden gazon.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Nu je de ins en outs van het kammen van je gazon kent, is het tijd om deze kennis in praktijk te brengen en deze taak in je reguliere gazononderhoudsroutine te integreren. Maar kammen is slechts één van de vele aspecten van gazonverzorging. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je gazon het hele jaar door in topconditie te houden? Duik dan mee in onze uitgebreide gazon onderhoudskalender, waarin je maand voor maand kunt ontdekken welke taken op je wachten!

>>> Download hier de gratis Gazon Onderhoudskalender.


Kammen | MijnGazonCoach


Reacties