Engerlingen | MijnGazonCoach
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
05/10/2022
6 min

Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

05/10/2022
6 min

Je hebt je gazon met liefde en zorg onderhouden, alle aanbevolen stappen gevolgd en hoopte op een weelderig, groen gazon het hele jaar door. Toch merk je dat er op bepaalde plekken gele en bruine vlekken verschijnen, en je wordt geteisterd door vogels die genadeloos in je gazon pikken. Het lijkt erop dat je te maken hebt met een hardnekkig probleem: engerlingen en emelten.

In dit blog-artikel nemen we je mee in de verborgen wereld van deze ongewenste gasten. We zullen hun levenscyclus verkennen, de schade die ze kunnen aanrichten, en essentiële preventieve en bestrijdingsmethoden onthullen. Dus, als je gazonproblemen hebt en op zoek bent naar oplossingen, lees dan verder, want we hebben alles wat je moet weten over engerlingen en emelten.

Wat zijn engerlingen? 

Engerlingen zijn larven van kevers zoals de rozenkever, meikever en junikever. Ze bevinden zich in de bodem en voeden zich voornamelijk met de wortels van gras. Als deze kevers voldoende voedsel in de omgeving van jouw tuin kunnen vinden, leggen ze in het voorjaar eieren in het gazon. Na ongeveer 5 á 6 weken komen deze eieren uit en worden de larven in de grond geplaatst. Deze larven staan bekend als engerlingen of emelten en kunnen aanzienlijke schade aan het gazon veroorzaken.

Engerlingen | MijnGazonCoach

Engerlingen herkennen

Het herkennen van engerlingen kan van essentieel belang zijn om snel actie te ondernemen. Ze hebben doorgaans de vorm en uitstraling van een rups en zijn meestal geelwit van kleur. De grootte van een engerling varieert afhankelijk van de soort kever waaruit de larve afkomstig is. Bijvoorbeeld, engerlingen van de rozenkever kunnen ongeveer 1,5 centimeter lang zijn, terwijl die van de meikever wel tot 5 cm kunnen groeien.

Deze larven liggen meestal ingedoken onder de graszode, wat hun detectie bemoeilijkt. Ze hebben een witte tot crèmekleurige larvale vorm en vallen vaak op door hun karakteristieke C-vormige lichaam. Het is belangrijk om op te merken dat de grootte, kleur en vorm van engerlingen kunnen variëren, maar deze kenmerken kunnen nuttige aanwijzingen zijn bij het identificeren van deze gazonplagen.

Wanneer zijn engerlingen actief

De activiteit van engerlingen vertoont schommelingen gedurende verschillende seizoenen. Over het algemeen zijn deze gazonplagen het meest actief in de lente en de herfst, vooral wanneer de bodemtemperaturen gunstig zijn voor hun ontwikkeling. In deze seizoenen gedijen engerlingen goed en kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon.

Tijdens de zomermaanden gaan engerlingen vaak in rusttoestand. Hogere temperaturen en drogere omstandigheden kunnen leiden tot verminderde activiteit en migratie naar diepere lagen in de bodem. Dit betekent echter niet dat het probleem volledig verdwijnt; engerlingen kunnen nog steeds aanwezig zijn, maar minder actief.

Het is belangrijk om te begrijpen dat engerlingen gedurende het hele groeiseizoen van het gazon een potentiële bedreiging vormen, maar hun activiteitsniveaus kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de omgevingsfactoren.

Schade veroorzaakt door engerlingen 

Engerlingen kunnen aanzienlijke en verwoestende schade toebrengen aan je gazon. Deze larven verspillen geen tijd zodra ze uit hun eieren komen; ze duiken meteen het wortelstelsel van grasplanten in en beginnen zich te voeden. Ze knabbelen aan de wortels van het gras, wat resulteert in losse graszoden en het ontstaan van lelijke gele plekken in je gazon.

Maar de vernietiging stopt hier niet. Engerlingen kunnen zo grondig te werk gaan dat ze zelfs de graszoden omdraaien, waardoor het gras simpelweg afsterft. Het gevolg is een kaal, gehavend gazon dat verre van het weelderige groene tapijt is dat je voor ogen had.

Het probleem gaat nog verder. Door het vernietigen van de graswortels krijgen de grasplanten niet langer voldoende vocht en voedingsstoffen binnen om hun groene kleur te behouden. Als klap op de vuurpijl zien mezen, kraaien en spreeuwen engerlingen als een heerlijke traktatie. Ze zullen onvermoeibaar met hun snavels in je gazon graven en pikken totdat ze alles hebben opgegeten. Het trieste resultaat is een gazon dat eruitziet alsof het is omgeploegd door een zwerm hongerige vogels!"

Deze herziene versie geeft een meer levendige beschrijving van de schade die engerlingen veroorzaken en benadrukt de impact op het gazon op een meeslepende manier.

Engerlingen | Engerlingen vernielen het gazon

Engerlingen gazon voorkomen

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om engerlingen-plagen te voorkomen en je gazon in topconditie te houden. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:

1. Zorg voor een gezonde bodemstructuur:

Een gezonde bodem is de basis voor een sterk gazon. Regelmatig beluchten van je gazon helpt de bodemstructuur te verbeteren en voorkomt dat engerlingen zich gemakkelijk in de grond kunnen nestelen. Door de bodem gezond te houden, maak je het voor engerlingen minder aantrekkelijk om zich te vestigen.

2. Bemesting en Irrigatie:

Volg een goed bemestings-programma zoals dat van MijnGazonCoach dat is afgestemd op de behoeften van je gazon. Een goed gevoed gazon heeft sterkere wortels en is beter bestand tegen engerlingen. Daarnaast is juiste irrigatie van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je je gazon gelijkmatig water geeft en vermijd overmatige irrigatie, omdat dit de bodemvochtigheid kan verhogen en engerlingen kan aantrekken.

3. Maai Je gazon op de juiste manier

Maai je gazon op de juiste maaihoogte en volgens een regelmatig schema. Een gezond gazon is beter bestand tegen engerlingen. Lang gras kan de ideale schuilplaats bieden voor engerlingen, terwijl korter gras hun beweging belemmert.

4. Gebruik resistent gras:

Overweeg het gebruik van grassoorten die bekend staan om hun relatieve weerstand tegen engerlingen, zoals Engels raaigras (Lolium perenne), Roodzwenkgras (Festuca rubra), Hardzwenkgras (Festuca ovina) en Schapengras (veldbeemdgras) (Poa pratensis). Deze grassoorten zijn minder aantrekkelijk voor engerlingen.

5. Monitor je gazon:

Houd regelmatig toezicht op de gezondheid van je gazon. Als je tekenen van engerlingenplagen opmerkt, zoals gele plekken, losliggend gras of actieve vogelactiviteit, onderneem dan onmiddellijk actie om verdere schade te voorkomen. 

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kun je de kans op engerlingenplagen in je gazon minimaliseren en genieten van een gezond, groen gazon gedurende het hele jaar. Een regelmatige gazononderhoudsroutine, samen met aandacht voor de gezondheid van de bodem, zal je helpen om engerlingen op afstand te houden en de schoonheid van je tuin te behouden.

Engerlingen | MijnGazonCoach

Engerlingen bestrijden gazon

Gelukkig zijn er effectieve manieren om engerlingen te bestrijden en je gazon te redden. In dit artikel bespreken we verschillende methoden en tips om van deze plaag af te komen.

1. Biologische Bestrijding:

Natuurlijke Vijanden: Een van de meest natuurlijke en milieuvriendelijke methoden om engerlingen te bestrijden, is door natuurlijke vijanden aan te trekken. Vogels, egels en andere dieren eten engerlingen graag. Je kunt deze dieren aantrekken door een vogelvriendelijke omgeving in je tuin te creëren, zoals vogelvoeders en vogelbaden.

Nematoden: Nematoden zijn microscopisch kleine organismen die engerlingen kunnen infecteren en doden. Deze biologische bestrijdingsmethode is effectief en veilig voor het milieu. Je kunt nematoden kopen bij tuincentra en ze volgens de instructies toepassen.

2. Chemische Bestrijding:

Insecticiden: Er zijn verschillende insecticiden beschikbaar die specifiek gericht zijn op engerlingen. Deze chemicaliën kunnen effectief zijn bij het doden van de larven, maar het is van cruciaal belang om de instructies van de fabrikant op te volgen en voorzichtig om te gaan met chemicaliën. Kies bij voorkeur voor insecticiden met een lage milieubelasting.

3. Ecologische methoden:

Biodiversiteit: Het bevorderen van biodiversiteit in je tuin kan helpen bij het verminderen van engerlingen. Plant bloemen, struiken en bomen om verschillende insecten en dieren aan te trekken die engerlingen als voedselbron beschouwen.

Gezond Gazon Onderhoud: Een gezond gazon is minder vatbaar voor engerlingen. Volg een regelmatig onderhoudsprogramma, waaronder bemesting, maaien en bewatering volgens de juiste richtlijnen.

Tip: Als engerlingenplagen ernstig zijn of aanhouden ondanks preventieve maatregelen, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren tuinier of ongediertebestrijdingsexpert kan effectieve methoden aanbieden om engerlingen te behandelen.

Conclusie

In dit artikel hebben we een diepgaand inzicht gegeven in engerlingen, de larven van kevers die schade kunnen aanrichten aan je gazon. We hebben hun levenscyclus besproken en de schade die ze veroorzaken, inclusief gele plekken en verzwakt gras. Belangrijker nog, we hebben essentiële preventieve maatregelen gedeeld, zoals het bevorderen van een gezonde bodemstructuur en juiste bemesting. 

We hebben ook diverse bestrijdingsmethoden besproken, variërend van biologische en ecologische benaderingen tot het gebruik van insecticiden. Als engerlingenplagen aanhouden, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Met de juiste kennis en actie kun je je gazon beschermen tegen deze vervelende plagen en genieten van een weelderig, groen gazon in je tuin.

Download de Gazon Onderhoudskalender

Als je je gazon in topconditie wilt houden en engerlingen-plagen wilt voorkomen, is het essentieel om een regelmatig onderhoudsprogramma te volgen. Wil je een handige gids hebben om je te helpen bij het plannen van je gazononderhoud gedurende het hele jaar? Klik dan hier om onze gratis gazon onderhoudskalender te downloaden. Deze kalender bevat handige tips en herinneringen om ervoor te zorgen dat je gazon gezond en groen blijft.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Engerlingen | MijnGazonCoach
Reacties