Engerlingen | MijnGazonCoach
Gazon tips & advies
Lennart Lambooij
Gazon tips & advies
05/10/2022
4 min

Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

05/10/2022
4 min

Je voert gazon werkzaamheden volgens het boekje uit. Je zou dan denken dat het gazon het hele jaar door in topconditie zou moeten zijn. Toch kleurt je gazon op bepaalde plekken geel/bruin en krijg je veel bezoek van vogels die met hun snavel in het gazon pikken. De kans is zeer groot dat er engerlingen of emelten in het gazon zitten.

In dit blog artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze vervelende beestjes, inclusief hun levenscyclus, de schade die ze kunnen aanrichten en belangrijke preventieve en bestrijdingsmethoden.

Engerlingen | MijnGazonCoachDe larven van kevers

Wat zijn engerlingen?

Dit zijn de larven van kevers, zoals de rozenkever, meikever en junikever. Ze bevinden zich in de bodem en voeden zich voornamelijk met de wortels van gras.

Ze bevinden zich in de bodem en voeden zich voornamelijk met de wortels van gras. Als deze kever(s) in de omgeving van jouw tuin voldoende voedsel kunnen bemachtigen zullen de kevers in het voorjaar eieren leggen in het gazon. Na ongeveer 5 á 6 weken zullen deze eieren uitkomen waardoor de larf op aarde is gezet! We noemen deze larven engerlingen of emelten en veroorzaken veel schade aan het gazon!

Identificatie van engerlingen:

Het heeft de structuur van een een rups en is geelwit van kleur. Afhankelijk van welke kever de larve afkomstig is varieert de grootte van 1,5 centimeter (Rozenkever) tot 5 cm (Meikever) en ligt ingedoken onder de graszode. Ze hebben een witte tot crèmekleurige larvale vorm en hebben meestal een C-vormig lichaam.

Seizoensgebonden activiteit

De activiteit van engerlingen kan variëren gedurende verschillende seizoenen. Over het algemeen zijn ze het meest actief in de lente en de herfst, wanneer de bodemtemperaturen gunstig zijn. Tijdens de zomermaanden kunnen ze in rusttoestand verkeren.

Gazon soorten en engerlingen:

Sommige gazon soorten zijn vatbaarder voor de larven dan andere. Zo zijn bijvoorbeeld gazons met fijnbladige grassoorten zoals Kentucky bluegrass en raaigras gevoeliger voor engerlingen plagen. Aan de andere kant hebben gazons met sterke, dichte grassoorten zoals zwenkgras en festuca minder kans op ernstige schade door de beestjes.

Tip: Overweeg bij het aanleggen van een nieuw gazon de keuze voor gras dat minder vatbaar is voor engerlingen.

Schade veroorzaakt door engerlingen

Ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je gazon. De larven beginnen nadat ze zijn uitgekomen direct met eten van het wortelgestel van de grasplantjes.  Ze voeden zich met de wortels van het gras, waardoor het gras los komt te liggen en gele plekken ontstaan. Daarnaast kunnen de larven ook de graszoden omkeren, waardoor het gras afsterft.

Door het opeten van de graswortels krijgen de grasplantjes onvoldoende vocht en voedingsstoffen binnen om de groene kleur te behouden. Mezen, kraaien en spreeuwen zijn zien larven als lekkere snack. Zij zullen net zo lang met hun snavels in je gazon pikken tot ze niets meer kunnen vinden. Het resultaat is een door vogels omgespit gazon!

Engerlingen vernielen het gazon | MijnGazonCoach

Preventieve maatregelen voor engerlingen

Het nemen van preventieve maatregelen is de eerste stap in het voorkomen van een verwoest gazon in je gazon. Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:

Zorg voor een goede bodemstructuur

Een gezonde bodem is essentieel om de larven te voorkomen. Regelmatig beluchten van het gazon helpt de bodemstructuur te verbeteren en voorkomt dat ze zich gemakkelijk in de grond kunnen nestelen. Het bemestings programma en juiste irrigatiepraktijken van MijnGazonCoach zorgen voor een gezonde groei van het gras en verminderen de vatbaarheid voor engerlingen.

>>> Bekijk hier de oplossing van MijnGazonCoach

Onderhoudstechnieken voor een gezond gazon

Maai je gazon regelmatig op de juiste maaihoogte en bemest het op de juiste momenten. Een gezond gazon is beter bestand tegen engerlingen. Volg het gazon programma van MijnGazonCoach om de kans op larven te minimaliseren.

Gebruik van resistente grassoorten

Hoewel geen enkele grassoort volledig immuun is voor engerlingen, zijn er enkele soorten die bekend staan om hun relatieve weerstand. Denk hierbij aanEngels raaigras (Lolium perenne),Roodzwenkgras (Festuca rubra), Hardzwenkgras (Festuca ovina)enSchapengras (veldbeemdgras) (Poa pratensis)

Engerlingen | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Engerlingen bestrijden gazon

Als je toch te maken krijgt met een engerlingen, zijn er verschillende bestrijdingsmethoden die je kunt toepassen:

Bestrijden met biologische bestrijding:

Aantrekken van natuurlijke vijanden, zoals vogels en egels, die zich voeden met engerlingen. Dit kan worden bevorderd door het creëren van een vogel vriendelijke omgeving in je tuin.

Bestrijden met chemische bestrijding:

Het gebruik van insecticiden die specifiek gericht zijn op engerlingen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en voorzichtig om te gaan met chemicaliën.

Bestrijden met Nematoden:

Het toepassen van nematoden, microscopisch kleine organismen die de engerlingen infecteren en doden. Nematoden zijn een milieuvriendelijke en effectieve bestrijdingsmethode.

Bestrijden met ecologische methoden:

Er ook ecologische methoden om engerlingen te bestrijden. Natuurlijke vijanden van engerlingen, zoals vogels, egels en aaltjes, kunnen worden gestimuleerd in de tuin om engerlingen op een natuurlijke manier te verminderen. Het creëren van een biodiverse omgeving met planten en struiken trekt deze natuurlijke vijanden aan.

Samenvattend...

Het behouden van een gezond en prachtig gazon kan een uitdaging zijn, vooral wanneer engerlingen dreigen toe te slaan. Deze larven van kevers kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je gazon. Door het volgen van het gazon programma van MijnGazonCoach beperk je de kans op een engerlingen plaag tot een minimum.

Plaats een reactie op dit artikel

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Reacties