Bruin en dor gras - Bruin en dor gras bij langdurige droogte en hitte
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
06/13/2023
3 min

Waarom wordt gras bruin en dor bij aanhoudende hoge temperaturen, zelfs met voldoende water?

06/13/2023
3 min

Het is een veelvoorkomend probleem. Je geeft je gras regelmatig water, maar toch heb je bruin en dor gras bij aanhoudende hoge temperaturen. Wat gaat er mis?

Zelfs met voldoende water kunnen andere factoren ervoor zorgen dat je gras er verkleurd en uitgedroogd uitziet. Bruin en dor gras is namelijk niet altijd de oorzaak van de hitte en droogte. In dit blog artikel lees je de verschillende oorzaken waardoor je bruin en dor gras kunt hebben.

Bruin en dor gras - Bruin en dor gras bij langdurige droogte en hitte

Bruin en dor gras door verdamping

Bij hoge temperaturen verdampt het water in de bodem sneller, waardoor de grond uitdroogt. Dit kan ervoor zorgen dat het gras zijn gezonde groene kleur (chlorofyl) verliest, zelfs als je het regelmatig water geeft. Verdamping is een natuurlijk proces, maar bij extreme hitte vind dit sneller plaats dan dat het gras water kan opnemen. 

Het verhogen van het vochtgehalte in de bodem en het verminderen van verdamping kan helpen om je gras gezond te houden. Mulchen, het laten liggen van het grasmaaisel en het gebruik wormencompost helpt bij vochtbehoud en het verminderen van verdamping. Daarnaast is het belangrijk om op de juiste tijden het gazon te bergenen.

Bruin en dor gras door oppervlakkige wortels

De gezondheid van het wortelstelsel van gras is van cruciaal belang voor het opnemen van water en voedingsstoffen. Oppervlakkige wortels zijn gevoeliger voor uitdroging, terwijl dieper wortelende grasplantjes beter bestand zijn tegen hitte en droogte. 

Bij aanhoudende hoge temperaturen kunnen oppervlakkige graswortels uitdrogen en het gras verzwakken. Om het diepwortelend vermogen van je gras te vergroten, kun je verschillende maatregelen nemen. Regelmatig diep water geven in plaats van frequente oppervlakkige beregening kan de wortels stimuleren om dieper te groeien. 

Het bevorderen van gezonde bodemcondities, zoals het beluchten van de grond en het toevoegen van organische meststof, kan ook de wortelgroei bevorderen en het gras veerkrachtiger maken tegen droogte.

Bruin en dor gras door slechte bodemkwaliteit

De kwaliteit van de bodem speelt een cruciale rol in de gezondheid van je gras, vooral tijdens hittegolven. Een goede bodemstructuur en afwatering zijn essentieel voor het vasthouden van vocht en het voeden van de graswortels. Slechte bodemkwaliteit kan ervoor zorgen dat water niet goed wordt vastgehouden en gemakkelijk wegstroomt.

Hierdoor wordt het gras droog en dor, zelfs met voldoende bewatering. Het verbeteren van de bodemkwaliteit kan gedaan worden door het gebruik van wormenmest in combinatie met lavagruis. Dit verbeterd de bodemstructuur en de en de vochtretentie.

Bruin en dor gras | MijnGazonCoach

Bruin en dor gras bij hitte en zon

Hoge temperaturen en direct zonlicht kunnen het gras onder stress zetten. Hitte kan ervoor zorgen dat grasbladeren uitdrogen en beschadigd raken, waardoor het gras er bruin en dor uitziet. Bovendien kan overmatige hitte ervoor zorgen dat gras zijn vermogen om water efficiënt te gebruiken verliest. 

Het beschermen van je gras tegen hitte- en zonlichtstress is essentieel om de gezondheid ervan te behouden. Je kunt dit doen door je gazon te voorzien van voldoende schaduw, bijvoorbeeld door bomen of parasols te gebruiken. Het regelmatig maaien van je gras op de juiste hoogte kan ook helpen om het koeler te houden en bescherming te bieden tegen de hitte. 

Tip: Vermijd het gebruik van meststoffen tijdens extreme hitte (>25 graden) omdat dit het gras juist kwetsbaarder kan maken en kan verbranden.

Bruin en dor gras bij ziekten en plagen

Aanhoudende hitte kan het gras verzwakken en vatbaarder maken voor ziekten en plagen. Warme en vochtige omstandigheden creëren een ideale omgeving voor schimmels, insecten en andere plagen die je gras kunnen aantasten. 

Het behouden van een gezond gazon is een belangrijke tegen ziekten en plagen. Regelmatig onderhoud, zoals bekalken, verticuteren, bemesten, en het doorzaaien van de grond, kan helpen om de weerstand van je gras te versterken. 

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie en niet overdreven veel water te geven om overtollig vocht te voorkomen, wat ziekteverwekkers kan aantrekken.

Conclusie

Het bruin en dor worden van gras bij aanhoudende hoge temperaturen kan verschillende oorzaken hebben. Door rekening te houden met factoren zoals verdamping en vochtbehoud, diepwortelend vermogen, bodemkwaliteit, hitte- en zonlichtstress, en ziekten en plagen, kun je de gezondheid van je gras verbeteren en een groen gazon behouden, zelfs tijdens hete periodes. 

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Na het begrijpen van de verschillende factoren die bijdragen aan de gezondheid van je gazon, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Een goed georganiseerd onderhoudsschema is daarbij onmisbaar. Om je hierbij te helpen, bieden we je de gratis gazon onderhoudskalender aan.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender


Bruin en dor gras | MijnGazonCoach
Reacties