Bruin en dor gras - Bruin en dor gras bij langdurige droogte en hitte
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
06/13/2023
4 min

Bruin en dor gras bij zomerse temperaturen

06/13/2023
4 min

Wanneer de temperaturen enkele dagen achter elkaar boven de 25 graden stijgen, komt een veelvoorkomend probleem aan de oppervlakte: bruin en dor gras.

Zelfs met het geven van voldoende water lukt het vaak niet om je gazon mooi groen te houden tijdens deze zomerse temperaturen. Hoewel aanhoudende warmte een belangrijke oorzaak kan zijn, zijn er ook andere factoren die bruin en dor gras kunnen veroorzaken.

In dit blogartikel ontdek je de verschillende oorzaken van bruin en dor gras en krijg je tips om je gazon weer in topvorm te krijgen.

Bruin en dor gras - Bruin en dor gras bij langdurige droogte en hitte

Bruin en dor gras bij zomerse temperaturen

We beginnen dit blogartikel met een voor de hand liggend probleem van bruin en dor gras: de zomerse temperaturen. Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 25 graden en het gras veel zon krijgt, gaan de grasplantjes in een zogenoemde "overlevingsmodus". Dit betekent dat het gras tijdelijk stopt met groeien en het groene pigment (chlorofyl) in de grassprieten afneemt om energie te besparen tijdens de warme zomerdagen. Dit is een natuurlijke reactie van de grasplant en is niet te voorkomen, zelfs niet met het geven van voldoende water.

Wat veel mensen niet weten, is dat deze verdorring een beschermingsmechanisme is. Het gras probeert zichzelf te beschermen tegen verdere schade door zijn groei te vertragen en waterverlies te minimaliseren. Dit betekent echter niet dat je gras dood is. De wortels blijven (meestal) gezond en zodra de temperaturen dalen en er meer vocht beschikbaar is, kan het gras zich vaak weer herstellen en opnieuw gaan groeien.

Bruin en dor gras in de zomer is onvermijdelijk, maar zodra het weer koeler wordt en er voldoende regen valt, zul je zien dat je gras snel weer groen wordt.

Bruin en dor gras door uitdroging

Wanneer gras niet voldoende water krijgt, kunnen de wortels niet genoeg vocht uit de bodem opnemen om de plant gezond te houden. Hierdoor begint het gras zijn groene kleur te verliezen en verdort het langzaam.

Uitdroging kan snel optreden als er langdurig geen regen valt en het gras niet voldoende wordt bewaterd. De bovenste laag van de grond droogt uit, waardoor de wortels moeilijker water kunnen opnemen. Vooral gras dat op zonnige en goed doorlatende plekken groeit, is extra gevoelig voor uitdroging.

Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk je gras diep en regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Geef bij voorkeur vroeg in de ochtend (voor 11:00 uur) of aan het begin van de avond (uiterlijk tot 19:00 uur) water om schimmelvorming en overmatige verdamping te voorkomen, en ervoor te zorgen dat het vocht diep in de grond doordringt.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over het beregenen van het gazon

Daarnaast kunnen lavagruis en wormencompost helpen om vocht langer in de bodem vast te houden. Lavagruis verbetert de bodemstructuur en zorgt ervoor dat de grond water beter vasthoudt, terwijl wormencompost rijk is aan organisch materiaal dat de bodem vruchtbaarder maakt en de waterretentie verbetert. Het toevoegen van kalium bevordert een betere wortelontwikkeling, waardoor de wortels dieper kunnen groeien en het gras minder vatbaar wordt voor droogte.

Bruin en Dor Gras door Slechte Bodemkwaliteit

Onvoldoende voedingsstoffen gazon

Een van de meest voorkomende oorzaken van bruin en dor gras is een tekort aan voedingsstoffen. Een mooi groen gazon heeft voldoende voedingsstoffen nodig, zoals stikstof, fosfor en kalium. Wanneer deze voedingsstoffen niet in voldoende mate aanwezig zijn, kan het gras moeite hebben om goed te groeien, wat resulteert in een gele of bruine verkleuring.

Slechte Waterdoorlaatbaarheid gazon

In bodems waar water moeilijk de grond in kan komen, zoals kleigronden, blijft water vaak langer staan, wat kan leiden tot wortelrot. Je kunt de waterdoorlaatbaarheid van kleibodems verbeteren door jaarlijks lavagruis toe te voegen aan het gazon. Dit maakt de bodem luchtiger, wat de waterdoorlaatbaarheid bevordert.

Onjuiste bodem pH-Waarde

De pH-waarde van de bodem is ook een bepalende factor voor het uiteindelijke resultaat van je gazon. De pH beïnvloedt hoe goed voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de grasplantjes. Een bodem die te zuur of te basisch is, kan de opname van noodzakelijke voedingsstoffen belemmeren door een tekort aan bodemleven. Dit resulteert in verminderde groei en een ongezonde, vaak gele uitstraling van het gras.

Verdichting van de bodem

Verdichting van de bodem is een ander probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Verdichte bodems, vaak veroorzaakt door het rijden met auto's of fietsen, of door spelende kinderen, kunnen de lucht- en watercirculatie beperken en de wortelgroei verstoren. Dit belemmert de toegang van de graswortels tot water en voedingsstoffen, wat kan leiden tot een ongezond gazon dat kan uitdrogen en bruin worden.

Met het Online Gazon Programma van MijnGazonCoach zorgen we er samen voor dat je gazon de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te kunnen groeien. Je ontvangt maatwerkadvies over het stapsgewijs goed onderhouden van je gazon, zodat je zonder gedoe en frustraties het hele jaar kunt genieten van een mooi groen gazon, vrij van mos, onkruid en kale plekken.


Bruin en dor gras  | Het Online Gazon Programma | MijnGazonCoachKlik op de afbeelding voor meer informatie over het Online Gazon Programma.

Conclusie

Bruin en dor gras is een veelvoorkomend probleem tijdens warme zomerdagen en kan vaak worden toegeschreven aan meerdere factoren. Hoewel extreme temperaturen het gras in een "overlevingsmodus" kunnen dwingen, waardoor het tijdelijk zijn groene kleur verliest, zijn er ook andere oorzaken zoals onvoldoende water, slechte bodemkwaliteit en onjuiste pH-waarden die bijdragen aan dit probleem. Het is belangrijk om te weten dat het gras zichzelf kan herstellen zodra de omstandigheden verbeteren.

Door het gazon diep en regelmatig te wateren, de bodem te verbeteren met lavagruis of wormencompost, en te zorgen voor een juiste pH-waarde en luchtige bodemstructuur, kun je de gezondheid van je gras ondersteunen en voorbereiden op herstel. Met deze aanpak kun je jouw gazon beter beschermen tegen de gevolgen van hitte en droogte en ervoor zorgen dat het gras weer snel in topvorm komt wanneer de omstandigheden verbeteren.

Download dé meest complete Gazonkalender van Nederland en België!

Na het begrijpen van de verschillende factoren die bijdragen aan de gezondheid van je gazon, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Een goed overzichtelijk onderhoudsschema is daarbij onmisbaar. Om je hierbij te helpen, biedt ik je de gratis gazon onderhoudskalender aan.

>>> Download dé Gazonkalender

Download dé Gazonkalender | Gazononderhoud kalender | Gazon planner | MijnGazonCoach

Reacties