Graskanten afsteken en knippen_
22 september 2021 
2 min. leestijd

Graskanten afsteken en knippen_

Zodra de bodemtemperatuur de 5 tot 8°C  heeft bereikt begint het gras te groeien. Gras groeit niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte via het wortelgestel. Dit kan er voor zorgen dat het gras op plekken gaat groeien waar het niet moet groeien.  Om een mooie strakke scheiding tussen gazon en plantborder te creëren moet je graskanten afsteken en knippen.

Wanneer kanten afsteken?

Het afsteken van de graskanten doe je twee keer per jaar en kan je het best doen tijdens de groeiperiode in de periode maart tot en met november. Ik zelf combineer het altijd met het verticuteren en bemesten van het gazon in het voorjaar.

Let op: Besluit je ze in de zomer af te steken, houdt dan rekening met de voorspelde zon! Met de felle zon in de zomer is de kans groot dat het gazon langs de afgestoken gras kanten gaat verbranden!

Hoe graskanten afsteken

Voor grotere gazons adviseer ik deze klus in stapjes uit te voeren of gebruik te maken van een motorisch aangedreven graskantensteker. Kleinere gazons kan je doen met een graskantensteker. Uiteraard behoord een schep ook tot de mogelijkheden, maar vanwege het holle blad worden de kanten dan minder strak.

Stappenplan graskanten afsteken

 1. Bepaal de hoeveelheid die je wilt afsteken en span een strakke lijn tussen twee paaltjeslijn met touw/draad;
 2. steek vanaf de kant van het gras (binnenkant van de draad) langs de lijn af.
       (Bij kleigrond kan je het recht afsteken, bij zandgrond doe je dat een beetje schuin om ervoor te zorgen dat je de randen niet stuk loopt
 3. verwijder de gestoken graskanten;
Er zijn ook speciale opsluitranden verkrijgbaar, door deze te plaatsen hoef je ze nooit meer af te steken.

Het bijknippen van de kanten

Doordat je nu een nette scheiding hebt tussen het gazon en de plantborder kunnen de graskanten na het maaien van het gras nu eenvoudig worden bijgeknipt. Het bijknippen hoeft niet na iedere maaibeurt maar volstaat in het algemeen één keer per maand.

Voor het bijknippen van de kanten maak je gebruik van een grasschaar..

Je kunt ook een rand met klinkers rondom het gazon leggen. De grasmaaier kan daardoor over de klinkers rijden en zo de grasranden afmaaien.

Kanten bijknippen


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach