Graskanten afsteken en knippen met een kantensnijder
Gazononderhoud tips & advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud tips & advies
09/22/2021
3 min

Graskanten afsteken: nuttige tips en stappenplan

09/22/2021
3 min

Een mooi strak gazon is de droom van iedere gazon liefhebber! Om een gazon er echt strak en verzorgd uit te laten zien, is het belangrijk om aandacht te besteden aan graskanten afsteken en knippen. Door de graskanten twee keer per jaar af te steken creëer je strakke lijnen tussen de border(s) en je gazon.

Graskanten afsteken en knippen betreft een klusje die je makkelijk zelf uit kunt voeren. Hoe dat precies moet, welke voorbereidingen getroffen moeten worden en welk gereedschap je daarbij nodig hebt, een stappenplan komt in dit blog artikel allemaal aan de orde.

Wat is de beste periode voor het afsteken van graskanten?

Het afsteken van de graskanten kan tijdens het groeiseizoen van het gras in de periode maart tot en met november. Er geldt wel een praktisch advies om het te doen in het vroege voorjaar in combinatie met het grote gazon onderhoud waarbij je het gazon gaat verticuteren, bemesten en doorzaaien. Vaak wordt het afsteken in het najaar nog eens herhaald.

Let op: Voorkom een verbrand gazon! Graskanten afsteken en knippen tijdens zomerse dagen wordt afgeraden!

Hoe graskanten afsteken

Het afsteken van graskanten kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je voorkeur en het beschikbare gereedschap.

Graskanten afsteken met een spade:

Gebruik een scherpe spade (schep) om een rechte lijn te snijden langs de gewenste rand van je gazon. Zorg ervoor dat de spade verticaal in de grond wordt gestoken en duw hem vervolgens voorzichtig naar voren om een nette en strakke rand te creëren.

Let op: Een spade heeft een kromming waardoor je geen rechte rand kunt maken

graskanten afsteken en knippen met een spade

Graskanten afsteken met een grastrimmer of kantensnijder:

Een grastrimmer is een handig gereedschap om graskanten af te steken. Het heeft een draaiende nylon snijlijn die gemakkelijk door gras snijdt. Loop langs de rand van het gazon en laat de trimmer het werk doen. Een kantensnijder is vergelijkbaar, maar heeft een metalen mes in plaats van een snijlijn.

Graskanten afsteken en knippen met een kantensnijder

Graskanten afsteken met een graskantensteker:

Een graskantensteker is een speciaal gereedschap dat lijkt op een schop, maar met een plat mes. Plaats het mes in de grond langs de rand van het gazon en duw het naar voren om een strakke en scherpe rand te creëren.

Graskanten afsteken en knippen met een spade

Het stappenplan om graskanten af te steken

Het afsteken van graskanten is een relatief eenvoudig proces, maar het vereist wel enige zorg en precisie. Volg dit stappenplan om graskanten op een effectieve manier af te steken:

 1. Markeer de gewenste randlijn
  Bepaal de hoeveelheid gras die je wilt afsteken. Gebruik touw, een tuinslang of oude tuin planken om de gewenste vorm van de graskant te markeren.

 2. Kies het juiste gereedschap
  Kies een geschikt gereedschap voor het afsteken van de graskanten. Dit kan een spade, een speciale kantsteker of een elektrische kantensnijder zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het beschikbare gereedschap.

 3. Steek de graskanten af
  Plaats het gekozen gereedschap bij kleigronden loodrecht op de grond langs de gemarkeerde randlijn. Oefen een beetje druk uit en duw het gereedschap voorzichtig in de grond om een nette en scherpe graskant te creëren. Werk langzaam en gelijkmatig langs de hele randlijn. Bij zandgrond doe je dat een beetje schuin om ervoor te zorgen dat je de randen niet stuk loopt

 4. Verwijder overtollig gras en afval
  Verwijder het afgesneden gras en afvalmateriaal langs de graskanten.

Graskanten afsteken en knippen - Gratis aanmelden

Het trimmen en knippen van graskanten

Naast het afsteken van graskanten is het ook belangrijk om de graskanten om de 5/6 weken af te knippen. Het afknippen van graskanten zorgt ervoor dat ze er netjes en verzorgd uitzien. Hier zijn enkele methoden om graskanten af te knippen:

 1. Handmatig knippen met een grasschaar

  Voor kleine gazons kun je een grasschaar gebruiken om de graskanten netjes bij te werken. Knip het gras voorzichtig af langs de randen en zorg ervoor dat je een rechte lijn volgt.
  graskanten afsteken en knippen met schaar
 2. Grastrimmer met een kantgeleider:

  Veel grastrimmers worden geleverd met een kantgeleider die speciaal is ontworpen voor het afknippen van graskanten. Bevestig de kantgeleider aan de trimmer en loop langs de rand van het gazon om het gras gelijkmatig af te knippen.

 3. Kantensnijder op wielen:

  Een kantensnijder op wielen is een handig gereedschap dat het afknippen van graskanten gemakkelijker maakt. Het heeft een set wielen en een mes dat op de juiste hoogte kan worden afgesteld. Loop langs de rand van het gazon en laat de kantensnijder het werk doen.
Reacties