Mieren in je gazon? Op deze manier kom je ervan af!_
17 juni 2022 
4 min. leestijd

Mieren in je gazon? Op deze manier kom je ervan af!_

Mieren in je gazon is een veelvoorkomend probleem en kan een ware plaag worden. Op internet lees je veel tips hoe je de mieren het best kunt bestrijden. Hoewel de ene bestrijding effectiever is dan de ander wordt er vaak geen rekening gehouden met de schade die je met de bestrijding kan aanrichten aan het bodemleven of de grasplantjes.

In dit blog leg ik je uit hoe je mieren in het gazon bestrijd zonder dat je het gazon beschadigd bijvoorbeeld chemische middelen, kokend water of het werken met (chemische) huishoudmiddeltjes. 

Waar nestelen mieren zich?

Een kolonie nestelt zich voornamelijk op warme en droge plekken zoals een holle boom of onder de terras tegels. Helaas moet het gazon er soms ook aan geloven. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat er in de buurt van het nest een voedselbron is. Mieren zijn gek op bladluizen, plantresten en water. Als er de mogelijkheid is tot beschutting dan is de kans vrij groot dat ze zich vestigen op jou gazon met mierenhopen tussen de grasplantjes tot gevolg.

Welke schade veroorzaken mieren aan het gazon?

Mieren vermenigvuldigen zich razendsnel waardoor ze in korte termijn voor problemen kunnen zorgen in je gazon. De kolonies bouwen enorme gangenstelsels en transporteren al het overtollige zand naar buiten het nest. Hierdoor komen de grasplantjes los te staan van de grond waardoor rondom het wortelgestel van het grasplantje geen bodemleven meer mogelijk. Hierdoor worden voedingsstoffen en water niet meer opgenomen. Als je de bron niet aanpakt zullen de grasplantjes sterven en zal je er een kale plek op voor terug krijgen.

Mierenhoop herkennen

Een nest kan je heel eenvoudig herkennen aan de fijne zandbultjes in je gazon. In het in het middel van het nest zitten één of meerdere gaatjes wat de in-en-uitgang is van de mierenhoop is. Doordat de de zandkorrels stuk voor stuk wordt verplaatst is de mierenhoop zeer fijn van aard.

Mieren in het gras bestrijden Deze hopen worden ook wel mestbulten genoemd. 

Mierenhoop chemisch bestrijden

Zodra een kolonie een probleem gaat vormen in je gazon kan je op internet veel tips vinden hoe je deze het best kan bestrijden. Bij het bestrijden van de mierenkolonie(s) is het belangrijk dat het bodemleven rondom de plaag niet verstoort. 

Gebruik nooit chemische middelen voor het bestrijden van de kolonie(s)!

Een veelgelezen tip is bijvoorbeeld water te mengen met zeep, azijn of andere chemische huishoudmiddelen. Hoewel deze middelen wel degelijk effectief zijn voor de bestrijding van de kolonie(s) zal de pH-waarde van de bodem door de zeer zure substantie ernstig worden verstoort! Hierdoor zal er voorlopig helemaal niets meer groeien op en rondom deze plek waardoor het probleem alleen maar groter is geworden.

Mieren bestrijden met kokend water

Daarnaast is het af te raden om het nest te overgieten met kokend water. Dit water komt namelijk maar tot een klein deel van de nest waardoor je maar een deel van het probleem oplost en het nest zal blijven bestaan. Daarnaast zal het gras verbranden door het hete water wat resulteert in dood gras.

Mierenhoop natuurlijk bestrijden

Om de bron aan te pakken en geen schade aan te richten aan het gazon, bodemleven en de pH-waarde van het gazon zijn er verschillende manieren om de nesten op biologische en verantwoorde wijze te bestrijden.

Bestrijden met korrels of lokdozen

Indien het duidelijk is waar het nest zich bevind kan je het best gebruik maken van korrels. De korrels met de actieve stof spinosad worden in het nest meegenomen om de mierenkolonie te voeden. Na het eten van de korrels zullen de meeste mieren sterven. Je kunt hier "Pokon tegen mieren korrels" voor gebruiken. Als je niet precies weet waar de bron zich bevind kan je de lokdozen inzetten waar je mieren hebt gespot.

Mieren bestrijden met water

Mieren houden van een droge omgeving. Het is daarom eenvoudig ze te verjagen door de nesten vlak te harken en te besproeien met water (geen kokend water!). 

Kolonies bestrijden met aaltjes

Aaltjes dringen de larven van de mier binnen en doden deze. Daarnaast verjagen ze de volwassen mieren met hun eieren uit hun nest. Aaltjes zijn in ieder tuincentrum te koop.

Kolonies bestrijden met diatomeeënaarde

Om mierenhopen te verwijderen zonder het gras te beschadigen, kun je een natuurlijke methode gebruiken door diatomeeënaarde op de grond rond de mierenheuvels te strooien. Deze aarde is helaas niet in alle tuincentra of bouwmarkten verkrijgbaar.


Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach