Mieren in gazon bestrijden... Op internet lees je veel tips hoe je de mieren het beste kunt bestrijden zodat je snel van de plaag af bent.
Helaas zijn veel van deze tips door gebruik van chemische middelen niet goed voor de tuin! Het is in veel gevallen een aanslag op de bodem pH-waarde. Door chemische middelen te gebruiken raakt de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem uit balans wat schadelijk is voor het bodemleven.
In dit blog artikel lees je hoe je mieren in gazon op natuurvriendelijke manier kunt bestrijden zodat je tuin geen schade oploopt.
Mieren kunnen een ware plaag worden voor tuin en gazon.
Waar nestelen mieren zich?
Het is misschien leuk om eerst te vertellen waar een kolonie mieren zich graag vestigt zodat je beter begrijpt waarom mieren naar een bepaalde plek toetrekken.
Een kolonie nestelt zich namelijk graag op warme en droge plekken zoals een holle boom of bijvoorbeeld onder de terrastegels.
Helaas moet een zonnig warm stukje gras er soms ook aan doen geloven. In veruit de meeste gevallen zal er in de buurt van de mierenhoop voldoende voedsel zijn voor de mieren zoals bladluizen, plantenresten en water.
Welke schade veroorzaakt mieren aan het gazon?
Mieren vermenigvuldigen zich razendsnel, hierdoor kunnen ze in korte termijn voor veel problemen zorgen in je gazon en terras.
De kolonies bouwen enorme gangenstelsels tot soms wel 1,5 meter diep onder de grond. De mieren transporteren al het zand massaal naar buiten hun nest. Hierdoor kunnen er verschillende mierenhopen ontstaan tussen de grasplantjes.
Doordat de mieren het zand naar buiten het nest transporteren komen de grasplantjes los te staan in de grond. Hierdoor krijgt het wortelgestel van de grasplantjes onvoldoende water en voedingsstoffen. Indien de mierennest niet bestreden wordt zullen de grasplantjes uiteindelijk afsterven dat zal resulteren in een bruine plek(ken) op het gazon.
Om te voorkomen dat de grasplantjes afsterven is het belangrijk om de oorzaak van de plaag zo snel mogelijk aan te pakken.
Mieren graven gangen van soms wel 1,5 meter diep.
Mierenhoop herkennen
Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met een mierennest? Deze kan je eigenlijk heel makkelijk herkennen aan de fijne zand bultjes tussen de grasplantjes.
In het midden van het nest zitten één of meerdere gaatjes wat de in-en-uitgang is van de mierenhoop is. Doordat de zandkorrels stuk voor stuk worden getransporteerd is de mierenhoop zeer fijn van aard.
Een mierenhoop is zeer fijn van aard
Mieren in gazon bestrijden met chemische middelen
Zodra een kolonie een probleem gaat vormen in je tuin of gazon vind je op internet vele tips over hoe je deze plaag het beste kunt oplossen.
Een veel te lezen tip is water te mengen met zeep, azijn of andere chemische huishoudmiddelen. Hoewel deze middelen zeer effectief zijn voor de bestrijding van deze kolonie(s) zal de pH-waarde van de bodem door de zeer zure substantie uit balans raken.
Het gebruik van chemische middelen is zeer schadelijk voor de tuin. Deze middelen kunnen zich ophopen in bodem dat ten koste gaat van de pH-waarde dat uiteindelijk ten koste gaat van het bodemleven dat juist zo belangrijk is voor een gezonde tuin.
Gebruik nooit chemische middelen voor het oplossen van de kolonie(s)!
Mieren in gazon verdelgen met kokend water
Hoewel het waar is dat kokend water een goedkope en effectieve methode is om mieren in het gazon te bestrijden. Helaas komt het hete water tot een klein deel van een nest waardoor het overgrote deel van het nest hierdoor in leven zal blijven. Daarnaast brengt het ook schade toe aan het gras en de omringende planten.
Kokend water kan de wortels van gras beschadigen en het gazon kan verkleuren of zelfs afsterven wat uiteindelijk een kale plek zal worden dat onkruid zal aantrekken. Bovendien kan het water ook de bodemstructuur beschadigen en de groei van andere planten in de buurt beïnvloeden.
Op natuurlijke wijze mieren in gazon bestrijden
Om de bron aan te pakken en geen schade aan te richten aan de grasplantjes, het bodemleven en de pH-waarde zijn er gelukkig voldoende andere manieren om de nesten op een natuurvriendelijke wijze te bestrijden.
Mieren in gazon bestrijden met mierenkorrels
Als het duidelijk is waar het nest zich bevind kun je het beste gebruik maken van mierenkorrels. De korrels met de actieve stof spinosad worden door de mieren mee het nest ingenomen om de mierenkolonie te voeden. Na het eten van de korrels zullen de meeste mieren sterven waardoor na een aantal herhalingen de plaag is bestreden.
Gebruik " Pokon tegen mierenkorrels " om de mierenkolonie te bestrijden
Bestrijden met lokdozen
Mieren kunnen worden bestreden met behulp van mierenlokdozen, die speciaal zijn ontworpen om mieren te lokken en te doden. Mierenlokdozen bevatten een giftige stof die de mieren opnemen en terugbrengen naar hun kolonie, waar het zich verspreidt en de kolonie uitroeit.
Lokdozen voor mieren
Het gebruik van mierenlokdozen is relatief veilig voor huisdieren en het milieu omdat de giftige stof alleen op mieren is gericht en niet op andere dieren. Wanneer je mierenlokdozen gebruikt, is het belangrijk om geduldig te zijn, omdat het enige tijd kan duren voordat je resultaat ziet. Het kan ook nodig zijn om meerdere lokdozen te plaatsen op verschillende locaties, afhankelijk van de grootte van de kolonie en de hoeveelheid mieren in je tuin.
Bestrijden met water
Het gebruik van water om mieren te bestrijden kan op korte termijn effectief zijn, maar het zal de mierenkolonie niet volledig uitroeien. Bovendien kan het water schimmelvorming aanbrengen aan het gazon.
Hoewel het waar is dat mieren niet van natte omgevingen houden en dat het besproeien van een mierenhoop met water kan helpen om ze tijdelijk te verdrijven, zullen de mieren zich uiteindelijk weer vestigen als de omstandigheden weer droog zijn.
Kolonies bestrijden met aaltjes
Aaltjes is een effectieve, maar toch ook kostbare manier om de groei van de kolonie te stoppen. De aaltjes dringen namelijk de larven van de mier binnen en doden deze. Daarnaast verjagen ze de volwassen mieren met hun eieren uit hun nest waardoor je op een natuurlijke wijze het nest hebt bestreden.
Het voordeel van het gebruik van aaltjes is dat ze langdurige bescherming bieden tegen mieren en andere insecten, omdat ze zich in de bodem kunnen vermenigvuldigen en zich voeden met andere insecten.
Het nadeel van het gebruik van aaltjes is dat ze relatief duur zijn en dat het enige tijd kan duren voordat de resultaten zichtbaar zijn. Bovendien zijn aaltjes gevoelig voor temperatuur en vochtigheid en moeten ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard en aangebracht om effectief te zijn.
Bestrijden met lavagruis of lavameel
Lavameel kan worden gebruikt als een natuurlijke methode om mieren te bestrijden. Het fijne poeder van lavameel is afkomstig van een vulkanisch gesteente dat is fijngemalen dat de mieren irriteren en uitdrogen, waardoor ze worden ontmoedigd om bepaalde gebieden te betreden.
>>> Lavagruis kopen bij MijnGazonCoach
Kolonies bestrijden met diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is een natuurlijk poeder dat wordt gemaakt van de fossiele overblijfselen van algen die diatomeeën worden genoemd. Het is een effectieve en natuurlijke manier om mierenkolonies te bestrijden.
Diatomeeënaarde is alleen effectief als het droog blijf.
Diatomeeënaarde werkt door de buitenste laag van insecten, zoals mieren, te beschadigen en uit te drogen, waardoor ze uiteindelijk sterven. Om diatomeeënaarde te gebruiken om mierenkolonies te bestrijden, moet je het poeder rond de ingang van de mierenhoop strooien en het voorzichtig in de grond rond de kolonie wrijven. De mieren zullen dan door het poeder lopen en het op hun lichaam krijgen, waardoor ze uiteindelijk zullen sterven.
Het voordeel van het gebruik van diatomeeënaarde is dat het een veilige en natuurlijke manier is om mierenkolonies te bestrijden, zonder schade toe te brengen aan huisdieren, planten of het milieu. Bovendien is diatomeeënaarde relatief goedkoop en kan het langdurige bescherming bieden tegen mieren en andere insecten.
Net als bij aaltjes is het nadeel van het gebruik van diatomeeënaarde dat het enige tijd kan duren voordat de resultaten zichtbaar zijn, omdat de mieren het poeder moeten opnemen en ermee in contact moeten komen voordat het effectief kan zijn. Bovendien moet je er rekening mee houden dat diatomeeënaarde alleen effectief is als het droog blijft.