Mieren in gazon bestrijden met azijn, kokend water of aaltjes?
17 juni 2022 
6 min. leestijd

Mieren in gazon bestrijden met azijn, kokend water of aaltjes?

Mieren in gazon bestrijden en voorkomen om een ware plaag te voorkomen. Op internet lees je veel tips hoe je de mieren het beste kunt bestrijden zodat je snel van de plaag af bent.

Helaas zijn veel van deze tips door gebruik van chemische middelen niet goed voor de tuin! Het is in veel gevallen een aanslag op de bodem pH-waarde. Dit is schadelijk voor het bodemleven bovendien zal het je gras en de beplanting in je tuin geen goed doen.

In dit blog lees je hoe je mieren gras op natuurvriendelijke wijze kan bestrijden waardoor je tuin geen schade oploopt.

Het is misschien leuk om eerst te vertellen waar een kolonie mieren zich graag vestigt zodat je beter begrijpt waarom mieren naar een bepaalde plek toetrekken.

Een kolonie nestelt zich namelijk graag op warme en droge plekken zoals een holle boom of bijvoorbeeld onder de terrastegels.

Helaas moet een zonnig warm stukje gras er soms ook aan doen geloven, mieren houden namelijk van warmte! en zal daarnaast in de buurt voldoende voedsel zijn voor de mieren zoals bladluizen, plantresten en water.

Mieren vermenigvuldigen zich razendsnel, hierdoor kunnen ze in korte termijn voor veel problemen zorgen in je gazon of terras.

De kolonies bouwen enorme gangenstelsels onder de grond en transporteren al het zand naar buiten hun nest. Hierdoor ontstaan er kleine mestbulten tussen de grasplantjes. Doordat de mieren het zand naar buiten het nest transporteren komen de grasplantjes los te staan in de grond waardoor het wortelgestel niet voldoende water en voedingsstoffen meer kan opnemen waardoor het grasplantje uiteindelijk zal afsterven.

Het is belangrijk om de bron van de plaag zo snel mogelijk aan te pakken zodat je schade aan het gazon voorkomt!

Mieren in gazon bestrijden

 Deze zandhoopjes tussen de grasplantjes worden ook wel mestbulten genoemd. 

Maar hoe weet je nou of je te maken hebt met een mierennest? Deze kan je eigenlijk heel makkelijk herkennen aan de fijne zandbultjes tussen de grasplantjes.

In het midden van het nest zitten één of meerdere gaatjes wat de in-en-uitgang is van de mierenhoop is. Doordat de zandkorrels stuk voor stuk worden getransporteerd is de mierenhoop zeer fijn van aard.

Zodra een kolonie een probleem gaat vormen in je tuin of gazon vind je op internet vele tips over hoe je deze plaag het beste kunt oplossen.

Een veel te lezen tip is water te mengen met zeep, azijn of andere chemische huishoudmiddelen. Hoewel deze middelen zeer effectief zijn voor de bestrijding van deze kolonie(s) zal de pH-waarde van de bodem door de zeer zure substantieel uit balans raken wat nadelig is voor het bodemleven op de betreffende plek en het probleem alleen maar groter word.

Gebruik nooit chemische middelen voor het oplossen van de kolonie(s)!

Gevarensymbool schadelijk voor het milieuGevarensymbool dat staat op alle chemische bestrijdingsmiddelen.

Het nest te overgieten met kokend water is geen effectief middel doordat het water maar tot een klein deel van het nest komt. Het overgrote deel van het nest zal hierdoor in leven blijven.

Daarnaast zijn de grasplantjes niet bestand tegen het hete water waardoor je na deze actie een bruine plek op je gazon krijgen wat uiteindelijk een kale plek zal worden dat onkruid zal aantrekken.

Om de bron aan te pakken en geen schade aan te richten aan de grasplantjes, het bodemleven en de pH-waarde zijn er gelukkig voldoende andere manieren om de nesten op een natuurvriendelijke wijze te bestrijden.

Mieren in gazon bestrijden met mierenkorrels

Als het duidelijk is waar het nest zich bevind kun je het beste gebruik maken van mierenkorrels. De korrels met de actieve stof spinosad worden door de mieren mee het nest ingenomen om de mierenkolonie te voeden. Na het eten van de korrels zullen de meeste mieren sterven waardoor na een aantal herhalingen de plaag is bestreden.

Gebruik " Pokon tegen mierenkorrels " om de mierenkolonie te bestrijden

Bestrijden met water

Mieren houdt van een droge omgeving, je kunt de mieren daarom eenvoudig verjagen door de nesten regelmatig te overgieten met koud water. Hierdoor zullen de mieren snel het nest verlaten en hun nest elders gaan bouwen.

Kolonies bestrijden met aaltjes

Aaltjes is een effectieve, maar toch ook kostbare manier om de groei van de kolonie te stoppen. De aaltjes dringen namelijk de larven van de mier binnen en doden deze. Daarnaast verjagen ze de volwassen mieren met hun eieren uit hun nest waardoor je op een natuurlijke wijze het nest hebt bestreden.

Kolonies bestrijden met diatomeeënaarde

Om mierenhopen te verwijderen zonder het gras te beschadigen, kun je ook een andere natuurlijke methode gebruiken door diatomeeënaarde op de grond rond de mierenheuvels te strooien. Deze aarde is helaas niet in alle tuincentra van bouwmarkten verkrijgbaar.

Diatomeeënaarde om mieren in gazon te bestrijden

Kolonie bestrijden met diatomeeënaardeReactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!