Organische Meststoffen
Gazon tips & advies
Lennart Lambooij
Gazon tips & advies
04/01/2022
3 min

Kunstmest versus Organische Mest: Welke keuze is het beste voor jouw gazon?

04/01/2022
3 min

Het aanbod van verschillende vormen van meststoffen is tegenwoordig enorm! Als tuinier sta je voor de keuze: kies je voor kunstmest of organische mest? Beide opties hebben hun voordelen en het is belangrijk om te weten welke het meest geschikt is voor jouw gazon. 

In dit blog-artikel zal ik de verschillen tussen kunstmest of organische mest bespreken, evenals hun effecten op het bodemleven en de groei van het gras.

Verschil tussen kunstmest of organische mest

Kunstmeststof, ook bekend als minerale meststof, is samengesteld uit synthetische ingrediënten en bevat hoge concentraties voedingsstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en magnesium (MgO). Het biedt een snelle "groei boost" voor je gazon, omdat de graswortels deze voedingsstoffen snel opnemen en resultaten snel zichtbaar zijn. Dit is vooral handig na verticuteren, doorzaaien of bij flinke beschadiging van het gras.

Organische meststof daarentegen is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten zoals plantaardige en dierlijke grondstoffen. Het bevat voedingsstoffen in langzaam vrijkomende vormen, waardoor een geleidelijke voeding van het gras mogelijk is. Organische meststoffen verbeteren ook de bodemstructuur en stimuleren het bodemleven.

Kunstmest of organische mest | Meer informatie voor een mooi vol en diepgroen gazon

Voordelen van kunstmest voor het gazon

  • Snelle werking: Een van de belangrijkste voordelen van kunstmest is de snelle werking. De hoge concentraties voedingsstoffen zorgen voor onmiddellijke resultaten en een snelle groei van het gras. Dit kan vooral handig zijn als je snel resultaat wilt zien na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan je gazon.
  • Directe voeding: De graswortels kunnen snel en efficiënt de voedingsstoffen in kunstmest opnemen, wat resulteert in een directe voeding van het gras.

Nadelen van kunstmest voor het gazon

  • Schadelijk voor het bodemleven: Het extreem hoge gehalte aan minerale zouten in kunstmest kan schadelijk zijn voor het bodemleven. Het kan leiden tot een disbalans in de bodem en inactivering van belangrijke micro-organismen en regenwormen, die essentieel zijn voor een gezonde bodemstructuur. 
  • Afhankelijkheid van herhaald gebruik: Bij het herhaaldelijk gebruik van kunstmest kan er op den duur een kwaliteitsvermindering van de grond optreden. Dit komt doordat het bodemleven inactief raakt en de bodem minder vruchtbaar wordt. Het kan resulteren in de behoefte aan steeds grotere hoeveelheden kunstmest om dezelfde resultaten te behalen.

kunstmest-of-organische-mest | Kunstmest is meestal blauw van kleur

Voordelen van organische mest voor het gazon

  • Milieuvriendelijk en duurzaam: Organische meststoffen zijn een milieuvriendelijke keuze, omdat ze zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Ze dragen bij aan een gezond ecosysteem en verminderen de impact op het milieu.
  • Verbetering van de bodemstructuur: Organische meststoffen bevorderen de bodemstructuur door organisch materiaal toe te voegen. Dit zorgt voor een betere waterretentie, luchtigheid en doorlaatbaarheid van de bodem. Hierdoor kunnen de graswortels zich beter ontwikkelen en voedingsstoffen efficiënter opnemen.
  • Stimulatie van bodemleven: Organische meststoffen stimuleren het bodemleven, zoals regenwormen en micro-organismen. Deze organismen dragen bij aan de afbraak van organisch materiaal, verbetering van de bodemvruchtbaarheid en verhoging van de weerstand tegen ziekten en plagen.
  • Langdurige voeding: Organische meststoffen geven geleidelijk voedingsstoffen vrij, waardoor het gras gedurende een langere periode wordt gevoed. De voedingsstoffen worden langzaam afgebroken en opgenomen door de graswortels, wat zorgt voor een stabiele groei en gezonde grasplanten.

Nadelen van organische mest:

  • Langzamere werking: In vergelijking met kunstmest werken organische meststoffen langzamer. Het kan dus langer duren voordat je resultaten ziet na het toepassen van organische mest.

kunstmest-of-organische-mest | Organische meststoffen zijn beter voor het bodemleven

Conclusie kunstmest of organische mest

Kunstmest of organische mest hebben beide hun voor- en nadelen. Kunstmest biedt snelle resultaten en directe voeding voor het gras, maar kan schadelijk zijn voor het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid op de lange termijn. 

Organische mest daarentegen is milieuvriendelijk, verbetert de bodemstructuur, stimuleert het bodemleven en zorgt voor langdurige voeding van het gras. 

Moet je nu kunstmest of organische mest kopen? Mijn advies zal altijd zijn om gebruik te maken van organische mest. Het biedt voordelen op zowel korte als lange termijn, terwijl het de negatieve impact op het milieu minimaliseert. 

Let op: Bij het gebruik van organische mest is het belangrijk om de dosering te volgen die op de verpakking staat, zodat je het gazon niet overbemest en je een verbrand gazon krijgt.

Plaats een reactie op dit artikel 

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit blog artikel! Wat waren jouw gedachten en inzichten na het lezen? Ik kijk uit naar jouw reactie en de mogelijkheid om met jou en andere lezers hierover in gesprek te gaan!

Reacties