Het belang van de juiste pH-waarde
10 februari 2022 
3 min. leestijd

Het belang van de juiste pH-waarde

Een goede pH-Waarde van de bodem van je gazon bepaald of jij komende periode van een gezond en diepgroen gras kan genieten of dat je nog steeds niet hebt wat je graag zou willen hebben! Sterker nog, voordat je begint met het bemesten moet je zeker weten dat de zuurgraad van de bodem goed is! De voedingsstoffen die in de meststof zitten worden door de grasplantjes alleen bij een actief bodemleven opgenomen.

Als het goed is ben je jaarlijks bewust al dan niet onbewust mee bezig het voorzien van de juiste zuurgraad. Dit doe je door het gazon twee keer per jaar te bekalken met kalkkorrels of kalkstof. Met het toevoegen van kalk zorg je er voor dat de bodem minder zuur wordt. Een actief bodemleven heb je bij een lichtzure bodem, dit houdt in dat de bodem van je gazon tussen de PH-Waarde 5.5 en de PH-Waarde 6.5 moet zitten. Met deze PH-Waarde zijn er voor de grasplantjes voldoende voedingsstoffen voor een diepgroen en gezond gras!

Wat is een gazon pH-Waarde?

De zuurtegraad drukken we uit in een PH-Waarde. De PH-Waarde is een schaal die duidelijk maakt of iets zuur of niet zuur is (basisch) is. De schaal loopt van 1 tot 14, waarbij 1 enorm zuur is zoals bijvoorbeeld zoutzuur, 14 basisch (niet zuur) is zoals bijvoorbeeld soda en waarbij 7 PH-Neutraal is zoals bijvoorbeeld water.

De PH-Schaal

Je gras komt het best tot zijn recht bij een lichtzure bodem, dit houdt in dat de bodem van je gazon tussen de PH-Waarde 5.5 en de PH-Waarde 6.5 moet zitten.

Waarom is de gazon pH-waarde zo belangrijk?

Door natuurlijke processen wordt de bodem van je gazon dagelijks een beetje zuurder. Dit komt onder andere door zure regen en organische afval zoals bladeren en dierlijke uitwerpselen die het gras dagelijks bereiken. Bij een te zure bodem zal dit ten koste gaan van het bodemleven. Bij een zuurder wordende bodem zal het bodemleven afnemen, dit houdt in dat de grasplantjes minder voedingsstoffen tot zich kunnen nemen. De grasplantjes zullen hierdoor slap worden, geel kleuren of zelfs afsterven. Daarnaast doet mos en ander onkruid het erg goed op een zure grond! Om dit te voorkomen strooi je twee keer per jaar kalk over je gazon voor een optimale PH-Waarde.

Welke invloed heeft de bodem op de pH-Waarde?

We hebben in Nederland te maken met verschillende type bodems, dit verschild per regio. Voor zand- en veengronden geldt bijvoorbeeld dat deze over het algemeen wat zuurder zijn, met een PH-Waarde tussen de 4,5 en 5,5. Kleigronden daarentegen zijn minder zuur met een pH-waarde vanaf ongeveer 6,7 en hoger. We kunnen dus stellen dat het type bodem van je gazon is in grote mate verantwoordelijk voor de PH-Waarde van de bodem. 

Wanneer strooi je turf in plaats van kalk?

De zuurgraad van de in Nederland veel voorkomende bodems ligt tussen 3,0 en 8,0. In de meeste gevallen strooien zal er kalk gestrooid moeten worden om de bodem minder zuur te maken. Op onderstaande kaart is te zien dat een klein deel van Nederland een zure bodem heeft (basisch). De regio Westland en Hoek van Holland kleuren hier paars. In deze regio’s zal het gazon moeten worden voorzien van  turfstrooisel om de bodem juist zuurder te maken.

PH Waarde

Zuurgraad verdeling in Nederland

Hoe kan ik de PH-Waarde meten?

Het vaststellen van de PH-Waarde van je gazonbodem kan je eenvoudig en snel doen met een PH-Bodemtester of een PH-Bodemmeter. Deze snel testen leveren een schat van informatie en zijn te koop in het tuincentrum voor ongeveer €15,00.

Reactie plaatsen

Ontdek hoe je 365 dagen per jaar een mooi groen gazon krijgt en behoud!

  • Je krijgt toegang tot het e-gazonprogramma & app zodat je precies weet wanneer welk gazononderhoud er op de planning staat en welke gazonproducten je hiervoor nodig hebt.
  • Ontvang SMS-taakmelding(en) zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wanneer je wat moet doen en het nooit meer vergeet.
   • Ontvangt SMS-Weeralerts bij bijvoorbeeld droge periodes/ hoge zonkracht zodat je precies weet hoe je moet handelen om het gazon mooi groen te houden.
  • Ik leer je in Roadmap nieuwe gazonwerkzaamheden waar je nooit iemand over hoort maar die je zou moeten uitvoeren voor een gazon zonder geel gras en harde kale plekken.
  • Ik weet precies welke gazonproducten jouw gazon nodig heeft, bestel daarom je gazonproducten direct via onze webshop zodat jij tijd over houdt voor zaken die je echt leuk vindt.
  • Ontmoet andere members in de besloten online community, zodat je ervaringen, tips, werkzaamheden en ideeën met elkaar kan delen.
50%
Je bent er bijna!
Waar kan ik je inloggegevens naartoe sturen?
Ja, ik meld me ook aan voor SMS-taakmeldingen, SMS-Weeralerts en informatieve content.
Probeer 14-dagen gratis! 
De app van MijnGazonCoach
Alle gazonwerkzaamheden in je broekzak met de slimme oplossing van MijnGazonCoach