Het belang van de juiste pH-waarde
24 januari 2023 
4 min. leestijd

Het belang van de juiste pH-waarde

Een mooi diepgroen gazon is niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Een gazon waarbij de grasplantjes geel kleuren, je overmatig onkruid en mosvorming hebt en er kale plekken in het gazon ontstaan zijn veelal de oorzaak van een te lage pH waarde gazon, de bodem van het gazon is in dat geval verzuurd.

Wees gerust, dat verzuren is heel normaal en gebeurd op ieder gazon.

Door natuurlijke processen wordt de bodem van je gazon namelijk dagelijks een beetje zuurder. Dit komt onder andere door zure regen en organische afval zoals bladeren en dierlijke uitwerpselen die het gras dagelijks bereiken.

Het meten van de pH waarde gazon is daarom een onmisbare stap in het onderhouden van je gazon. Door het meten van de pH waarde gazon weet je wat de kalkbehoefte is van het gazon en kan je de pH waarde in balans houden zodat je een mooi compact en diepgroen gazon behoud.

De pH-waarde is een schaal die duidelijk maakt of iets zuur of niet zuur is (basisch) is. Deze schaal loopt van 1 tot 14, waarbij 1 enorm zuur is zoals bijvoorbeeld zoutzuur, 14 niet zuur (basisch) is zoals bijvoorbeeld soda. Een pH-waarde van 7 is in deze schaal
"neutraal" zoals bijvoorbeeld water.

Ph waarde gazon in schaalDe schaap loopt van 1 tot 14.

De grasplantjes halen voedingsstoffen uit de bodem. Deze voedingsstoffen worden door vele micro-organismen zoals bijvoorbeeld de duizendpoot, regenwormen, pissebedden en bacteriën op natuurlijke wijze aangemaakt. Dit is een netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten.

Wie eet wie?Bij een juiste pH waarde bodem is een actief bodemleven mogelijk

Al deze organismen gedijen goed bij een licht zure bodem tussen de pH-waarde 5.5 en 6.5. Door deze pH-waarde aan te houden behoud je een actief bodem leven waardoor de grasplantjes voldoende voedsel tot zich kunnen nemen voor een gezond en mooi groen gazon dat weerbaar is tegen ziekten en schimmels.

Grasplantjes gedijen goed op een pH-waarde van ~5.5 tot ~6.5

De zuurgraad van de in Nederland veel voorkomende bodems ligt tussen 3,0 en 8,0. Voor zand- en veengronden geldt dat deze over het algemeen wat zuurder zijn, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Ons advies is deze bodemens twee keer per jaar te bekalken om de bodem minder zuur te maken.

Is de pH waarde gazon lager dan 4.5 dan zal de kalkbehoefte zelfs drie keer per jaar zijn!

Video bekalken van het gazon

Kleigronden daarentegen zijn minder zuur met een pH-waarde vanaf ongeveer 6,7 en hoger. In deze regio’s zal het gazon moeten worden voorzien van  turfstrooisel om de bodem juist zuurder te maken.

Ph-waarde gazon bodem NederlandDe bodem bepaald in grote mate de pH-waarde gazon.

Je hebt kunnen lezen dat de juiste pH-waarde van groot belang is voor het bodemleven. Wij adviseren tenminste twee keer per jaar een bodemtest uit te voeren zodat je verzekerd bent van een goede voedselopname door de grasplantjes. Neem deze test af voordat je het gazon gaat bemesten in het voorjaar, zomer en in het najaar.

Indien de bodem van je gazon in die tussentijd is verzuurd helpt kalkstof/ kalkkorrels je om de bodem minder zuur te maken.

Ongeveer 4 weken na het bekalken kan je het gazon bemesten met organische mest.

Het vaststellen van de pH-waarde gazon kan je eenvoudig en snel doen met een pH-bodemtester. Je kunt deze bestellen voor slechts €13,95 via de webshop van MijnGazonCoach.

Bodemtest bestellen

Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

In 12 weken een strak diepgroen gazon zonder mos, onkruid en kale plekken met de MijnGazonCoach app.

Efficiënt, zonder gedoe en je hebt geen groene vingers nodig!