Lavagruis inactieve vulcaan
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
04/05/2023
3 min

Verbeter de gezondheid van je gazon met lavagruis

04/05/2023
3 min

Lavagruis is een natuurlijke bodemverbeteraar en bevat een bron van natuurlijke eigenschappen die de groei en gezondheid van tuin en gazon stimuleren.

Wat is lavagruis?

Lavagruis is een natuurlijke bodemverbeteraar met vulkanische oorsprong. Het wordt gewonnen uit vulkanisch gesteente en is vaak afkomstig uit gebieden zoals de Eifel. 

De snelheid van de werking van lavagruis is afhankelijk van de fijnheid van de korrel. Hoe fijner de korrel, hoe sneller het zijn effect heeft op de bodemstructuur en de voedingsopname van planten.

Naast zijn textuur bevat lavagruis een rijke mix van mineralen en sporenelementen, waaronder silicium, magnesium, calcium en kalium. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de gezonde groei en ontwikkeling van planten.

Lavagruis | MijnGazonCoach

Hoe wordt lavagruis gemaakt?

Lavagruis wordt gewonnen uit vulkanisch gesteente, dat is overgebleven na een vulkanische uitbarstingen. Dit gesteente kan afkomstig zijn van zowel recente als historische lavavelden. Na de winning wordt het gesteente naar een fabriek gebracht waar het eerst wordt gebroken tot grovere stukken. 

Afhankelijk van het gewenste eindproduct, kan het gesteente verder worden vermalen tot een fijner gruis dat kan worden verkocht als lavameel.

Sommige fabrikanten voegen extra mineralen en sporenelementen toe aan lavagruis/ Lavameel om zo de voedingswaarde te verhogen.

Voordelen lavagruis

De belangrijkste voordelen van het gebruik van lavagruis in je tuin:

  • Het vermindert bodemverdichting waardoor wortels gemakkelijker kunnen groeien en water beter kan worden opgenomen.
  • Het bevat een bron aan mineralen en sporenelementen zoals silicium, magnesium, calcium en kalium die essentieel zijn voor de gezonde groei van planten.
  • Het helpt de bodem vocht vast te houden en beschermt tuin en gazon tegen uitdroging.
  • Het helpt bij het bestrijden van slakken, luizen en onkruid zoals heermoes.
  • Het helpt bij het tegengaan van bodemverzuring (het maakt de bodem minder)

Lavagruis combineren met wormencompost

Lavagruis kan goed worden gecombineerd met wormencompost om de bodemkwaliteit verder te verbeteren. Wormencompost bevat een bron van goede bacteriën en schimmels wat goed is voor het bodemleven. Het combineren van lavagruis met wormencompost kan resulteren in een synergetisch effect:

  • Lavagruis verbetert de bodemstructuur, verhoogt de waterdoorlaatbaarheid en bevordert de opname van mineralen.
  • Wormencompost voegt organisch materiaal en voedingsstoffen toe, waardoor de bodemvruchtbaarheid verder wordt verhoogd.

Om deze combinatie toe te passen meng je een geschikte hoeveelheid lavagruis met wormencompost voordat je het in je tuin aanbrengt. Het helpt bij het behouden van een gezonde en evenwichtige bodem voor tuin en gazon.

Heermoes bestrijden met lavagruis

Heermoes (paardenstaart) is een hardnekkig onkruid dat zich diep in de bodem wortelt en moeilijk te bestrijden is. Heermoes groeit snel op mineraal arme gronden en is erg lastig  om dit te laten verdwijnen uit de tuin. Door het strooien van lavagruis of lavameel zul je merken dat de heemoes zich na een tijdje zal terug trekken. 

Heemoes bestrijden met lavameel

Hoe strooi je lavagruis?

Net als bij het bemesten en het bekalken van het gazon is het belangrijk dat het gelijkmatig verdeeld wordt over het gazon. Je kunt hiervoor gebruik maken van een lavagruis verspreider.

Lavagruis verspreider

Zoveel lavagruis heb je nodig voor het gazon

Over het algemeen wordt aanbevolen om 250 tot 500 gram lavagruis per vierkante meter (m2) gazon te gebruiken. 

Voorbeeld: Stel je hebt een gazon van 50 vierkante meter Je hebt dan 50 (grootte gazon) X 500 gram (per vierkante meter) = 25 kg lavagruis nodig.

Lavagruis bestellen bij MijnGazonCoach

Via deze pagina kun je lavagruis bestellen. De levering verloopt via DHL en wordt in de meeste gevallen geleverd binnen 2 werkdagen. De levering is altijd tussen 8:00 en 18:00 uur. 

Lavagruis kopen 6 KG | MijnGazonCoach

Conclusie

In dit blog-artikel hebben we de voordelen van lavagruis voor je tuin besproken. Lavagruis verbeterd de bodemstructuur,  het bevat een bron van natuurlijke eigenschappen die de groei en gezondheid van tuin en gazon stimuleren. Het combineren van lavagruis met wormencompost kan nog betere resultaten opleveren. 

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Wil je nog meer waardevolle tips en begeleiding voor het onderhouden van je gazon gedurende het hele jaar? Onze gratis Gazon Onderhoudskalender is de perfecte aanvulling op dit artikel. Met deze kalender ben je altijd goed voorbereid en zorg je ervoor dat je gazon gezond en groen blijft. Klik op de onderstaande knop om de kalender direct te downloaden.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender 

Lavagruis | MijnGazonCoach


Reacties