Lavagruis inactieve vulcaan
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
04/05/2023
5 min

Verbeter de gezondheid van je gazon met lavagruis

04/05/2023
5 min

Lavagruis, een natuurlijke bodemverbeteraar, is de sleutel tot het realiseren en behouden van dat prachtige gazon waar je van droomt. In dit blog-artikel ontdek je hoe lavagruis de structuur en vruchtbaarheid van de bodem van je gazon kan verbeteren.

Wat is lavagruis?

Lavagruis, ook wel bekend als lavameel of basaltmeel, is een bijzonder type bodemverbeteraar met een vulkanische oorsprong. Het wordt gewonnen uit vulkanisch gesteente, meestal afkomstig uit het Eifelgebied, dat wordt gevormd door gestolde lava.

Dit gesteente ondergaat een proces van winning en verfijning, waarbij het wordt vermalen tot een poederige substantie. Het resulterende lavagruis kan variëren in korrelgrootte, variërend van enkele micrometers (meelachtig) tot enkele millimeters (gruis).

De snelheid van de werking van lavagruis is nauw verbonden met de fijnheid van de korrel. Hoe fijner de korrel, hoe sneller het zijn effect heeft op de bodemstructuur en de voedingsopname van planten.

Naast zijn textuur bevat lavagruis een rijke mix van mineralen en sporenelementen, waaronder silicium, magnesium, calcium en kalium. Deze essentiële voedingsstoffen zijn van cruciaal belang voor de gezonde groei en ontwikkeling van gras en planten. Bovendien dragen ze aanzienlijk bij aan het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid, wat resulteert in een weelderig en veerkrachtig gazon.

Lavagruis | MijnGazonCoach

Hoe wordt lavagruis gemaakt?

Lavagruis wordt geproduceerd door het vulkanische gesteente, ook wel bekend als basaltgesteente, te verwerken. Dit gesteente wordt verzameld na vulkanische uitbarstingen en is herkenbaar aan zijn harde, donkere kleur, gevormd door gestolde lava.

Het basaltgesteente wordt naar een breker of maalmachine gebracht, waar het wordt verkleind tot kleinere stukken, meestal enkele centimeters groot. Vervolgens wordt het vermalen tot fijn poeder met behulp van een molen of vermaalinstallatie, wat resulteert in het eindproduct: lavameel.

Om de kwaliteit te waarborgen, wordt het lavameel gezeefd om onzuiverheden te verwijderen en een uniforme deeltjesgrootte te verkrijgen. Sommige fabrikanten voegen extra mineralen en sporenelementen toe aan het lavameel om de voedingswaarde te versterken. Deze aanvullende voedingsstoffen kunnen afkomstig zijn van andere natuurlijke bronnen, zoals zeewier.

De voordelen van lavagruis

Natuurlijke bodemverbeteraars zijn essentieel voor het onderhoud en de gezondheid van je gazon, en lavagruis is een veelzijdige en effectieve keuze. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van lavagruis in je tuin:

1. Bodemstructuurverbetering: Lavagruis heeft de opmerkelijke eigenschap om de bodemstructuur te verbeteren. Het vermindert bodemverdichting en bevordert de vorming van luchtkanalen in de grond, waardoor wortels gemakkelijker kunnen groeien en water beter kan worden opgenomen. Hierdoor worden kale plekken en geel kleurend gras geminimaliseerd.

2. Verhoogde voedingsstoffenopname: Lavagruis bevat een scala aan mineralen en sporenelementen, zoals silicium, magnesium, calcium en kalium, die essentieel zijn voor de gezonde groei van gras en planten. Deze voedingsstoffen verbeteren de opnamecapaciteit van de wortels, resulterend in een sterker en vitaler gazon.

3. Verbeterde droogteresistentie: Door de weerstand van het gazon tegen droogte te vergroten, zorgt lavagruis ervoor dat je gazon groen en gezond blijft, zelfs tijdens droge zomermaanden. Het helpt de bodem vocht vast te houden en beschermt je gazon tegen uitdroging.

4. Onkruid- en plaagbestrijding: Lavagruis heeft de bijkomende voordelen van het ontmoedigen van ongewenste gasten in je tuin. Het kan helpen bij het bestrijden van slakken, luizen en zelfs hardnekkige onkruiden zoals heermoes. Dit beschermt je gazon en beplanting tegen schade en plagen.

5. pH-waarde verhogen: Als de pH-waarde van je bodem te laag is (zuur), kan lavagruis helpen. Het heeft een licht alkalische eigenschap en kan de zuurgraad van de bodem verhogen, waardoor deze minder zuur wordt en gunstiger wordt voor grasgroei.

Kortom, lavagruis is een waardevolle bodemverbeteraar die bijdraagt aan een prachtig, diepgroen gazon en gezonde planten. Het is een natuurlijke en duurzame oplossing om de bodemkwaliteit te optimaliseren en het genot van je tuin te vergroten.

Lavagruis en wormencompost

Lavagruis is een uitstekende bodemverbeteraar op zichzelf, maar het kan ook goed worden gecombineerd met andere bodemverbeteraars om de bodemkwaliteit verder te verbeteren. Een van de meest effectieve combinaties is met wormencompost.

Wormencompost, ook bekend als vermicompost, is een rijke organische meststof die wordt geproduceerd door compostwormen. Het heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen en organisch materiaal, wat gunstig is voor de bodemgezondheid. Het combineren van lavagruis met wormencompost kan resulteren in een synergetisch effect:

  • Lavagruis verbetert de bodemstructuur, verhoogt de waterdoorlaatbaarheid en bevordert de opname van mineralen.
  • Wormencompost voegt organisch materiaal en voedingsstoffen toe, waardoor de bodemvruchtbaarheid verder wordt verhoogd.

Om deze combinatie toe te passen, meng je gewoon een geschikte hoeveelheid lavagruis met wormencompost voordat je het op je gazon aanbrengt. Het zal helpen bij het behouden van een gezonde, evenwichtige bodem voor je gras.

Heermoes bestrijden met lavagruis

Heermoes, ook bekend als paardenstaart, is een hardnekkig onkruid dat zich diep in de bodem wortelt en moeilijk te bestrijden is. Heermoes groeit snel op mineraal arme gronden en is erg lastig  om dit te laten verdwijnen uit het gazon. Door het strooien van lavagruis zul je merken dat de heemoes zich na een tijdje zal terug trekken, maar heeft zeker wel even tijd nodig.

Heemoes bestrijden met lavameel

Hoe strooi je lavameel of lavagruis?

Je kunt lavameel het hele jaar door gebruiken voor zowel tuin als gazon en kan goed worden gecombineerd met wormencompost. Net als bij het bemesten en het bekalken van het gazon is het belangrijk dat het gelijkmatig verdeeld wordt over het gazon. Je kunt hiervoor gebruik maken van een lavagruis verspreider.

Tip: Voor het beste resultaat gebruikt strooi je lavagruis op een niet te zonnige dag en besproei je goed na met water. zodat het zo snel mogelijk oplost in de bodem en het niet verbrand door de hitte. 

Lavagruis verspreider

Zoveel lavagruis heb je nodig voor het gazon

De hoeveelheid lavagruis die je nodig hebt voor je gazon hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je gazon en de conditie van de bodem. Over het algemeen wordt aanbevolen om 250 tot 500 gram lavagruis per vierkante meter (m2) gazon te gebruiken. 

Voorbeeld: Stel je hebt een gazon van 50 vierkante meter Je hebt dan 50 (grootte gazon) X 500 gram (per vierkante meter) = 25 kg lavagruis nodig.

Lavagruis kopen bij MijnGazonCoach

De levering verloopt via DHL en wordt in de meeste gevallen geleverd binnen 2 werkdagen. De levering is altijd tussen 8:00 en 18:00 uur. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn dan kan je een briefje ophangen bij de deurbel met een korte aflever instructie.

>>> Lavagruis kopen bij MijnGazonCoach

Lavagruis kopen 6 KG | MijnGazonCoach

Conclusie

In dit blog-artikel hebben we de vele voordelen van lavagruis voor je gazon besproken, waaronder het verbeteren van de bodemstructuur, het verhogen van voedingsstoffen opname, het vergroten van de weerstand tegen droogte en het bestrijden van ongewenste plagen. Lavagruis is een waardevolle bodemverbeteraar die kan bijdragen aan de gezondheid en schoonheid van je gazon.

Het combineren van lavagruis met andere bodemverbeteraars, zoals wormencompost, kan nog betere resultaten opleveren. Vergeet niet om je lavagruis op de juiste manier op te slaan, op een koele, droge plaats, om de kwaliteit te behouden.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Wil je nog meer waardevolle tips en begeleiding voor het onderhouden van je gazon gedurende het hele jaar? Onze gratis Gazon Onderhoudskalender is de perfecte aanvulling op dit artikel. Met deze kalender ben je altijd goed voorbereid en zorg je ervoor dat je gazon gezond en groen blijft. Klik op de onderstaande knop om de kalender direct te downloaden.


>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

 

Lavagruis | MijnGazonCoach


Reacties