Mollen in het gazon
Gazononderhoud Tips & Advies
Lennart Lambooij
Gazononderhoud Tips & Advies
07/12/2023
10 min

Geen mollen meer: Het ultieme stappenplan voor een mollenvrij gazon

07/12/2023
10 min

Mollen kunnen een nachtmerrie zijn voor elke tuinbezitter, maar er is geen reden tot paniek. Er zijn gelukkig effectieve manieren om deze dieren te voorkomen en te verjagen uit je tuin. In dit blogartikel lees je over de verschillende methoden om mollen te voorkomen en op een effectieve manier te verjagen.

Waar komen mollen vandaan?

Mollen zijn inheems in Europa, Noord-Amerika en Azië en leven in allerlei soorten grond, maar ze geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond. Dit is waarom je ze vaak aantreft in tuinen en op landbouwgrond. Deze omgevingen bieden een goed bodemleven dat rijk is aan aan wormen, larven en andere ongewervelde dieren.

Mollen zijn solitaire dieren en spenderen het grootste deel van hun leven ondergronds in een uitgebreid tunnelsysteem. Dit systeem bestaat uit ondiepe tunnels voor het jagen op voedsel en diepere tunnels voor veiligheid en om te ontsnappen aan droogte en kou. Het is in deze tunnels dat mollen hun jongen grootbrengen.

Wanneer een jonge mol volgroeid is, moet deze zijn geboortetunnel verlaten om zijn eigen territorium te vinden. Dit is vaak de reden waarom mollen in je tuin terechtkomen. Als de omstandigheden gunstig zijn - dat wil zeggen, als je tuin vochtige, losse grond en veel voedsel heeft - zal de mol besluiten om te blijven en een tunnel te graven.

Leuke weetjes over de mol

  • Mollen zijn uitstekende gravers, ze kunnen tot wel 4 meter graven in een uur tijd!
  • Hoewel ze bijna blind zijn, zijn ze geweldige jagers door hun gevoeligheid voor vibraties.
  • Mollen leven solitair en delen hun territorium niet graag met anderen.
  • Ze zijn niet hetzelfde als woelmuizen, hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt.
  • Mollen kunnen gemakkelijk achteruit lopen in hun tunnels.
  • Ze kunnen tot een maand zonder voedsel overleven.
  • Hun vacht is dicht en fluweelachtig, water- en vuilafstotend.
  • Mollen eten dagelijks een hoeveelheid voedsel die ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht bedraagt.
  • Ondanks hun slechte zicht, hebben mollen een uitstekend gehoor.

Schade door mollen

Mollen zijn fervente gravers en creëren een uitgebreid netwerk van tunnels onder de grond, op zoek naar hun favoriete voedsel. Hoewel dit nuttig kan zijn voor de beluchting van de grond en het verminderen van schadelijke insecten, kan het ook leiden tot een aantal problemen.

Ten eerste leidt het graafwerk van mollen tot de vorming van molshopen. Dit zijn kleine hopen aarde die naar de oppervlakte worden geduwd tijdens het graven. Deze molshopen kunnen het uiterlijk van je gazon verpesten, vooral als je hard hebt gewerkt om een mooi strak en gelijkmatig gazon te krijgen. 

Ten tweede kunnen de tunnels van mollen de wortels van planten en bloemen beschadigen. Dit kan leiden tot verwelkte, gele of dode planten in je tuin. In extreme gevallen kunnen bomen zelfs omvallen als de mollen de wortelstructuur te veel verstoren.

Waarom maken ze eigenlijk molshopen?

Om aan hun voedsel te komen graven mollen uitgebreide gangen in de grond. Ze duwen de aarde naar boven en creëren zo de bekende molshopen. De molshopen zijn eigenlijk een bijproduct van het graafproces van de mol. Terwijl ze door de grond graven, duwen ze de aarde omhoog naar het oppervlak. Dit resulteert in de karakteristieke heuveltjes die we als molshopen kennen. 

Mollen maken molshopen

Wanneer zijn mollen actief?

Mollen zijn het hele jaar door actief, maar hun activiteit piekt in het voorjaar en de herfst. Dit komt omdat de bodem in deze seizoenen meestal de ideale vochtigheid heeft voor de mol om te graven. In het voorjaar is de mol vooral actief omdat dit de paartijd is. De mannetjes graven uitgebreide gangen in de zoektocht naar vrouwtjes.

Mollen zijn ook dag en nacht actief, met piekperioden van activiteit die plaatsvinden in intervallen van ongeveer 3 à 4 uur, gevolgd door een rustperiode van ongeveer dezelfde lengte. Ondanks dat ze ondergronds leven, lijken mollen een soort 'biologische klok' te hebben waardoor ze dit ongeveer 24-uurs ritme aanhouden.

Wat betreft dagelijkse weersomstandigheden, mollen houden niet van extreme droogte of hitte. Tijdens de hete zomermaanden of bij droogte graven mollen dieper in de grond waar het koeler en vochtiger is. Daarentegen zijn ze tijdens zachte winterdagen of na regenbuien dichter bij het oppervlak actief.

Mollen winterslaap

Een veelvoorkomende misvatting over mollen is dat ze een winterslaap houden, vergelijkbaar met sommige andere dieren. Echter, in werkelijkheid blijven mollen het hele jaar door actief, zelfs tijdens de koudste wintermaanden. Dit komt omdat mollen, anders dan dieren die wel een winterslaap houden, niet afhankelijk zijn van opgeslagen vetreserves om de winter door te komen. In plaats daarvan blijven ze actief op zoek naar voedsel, wat voornamelijk bestaat uit wormen en insectenlarven.

In de winter, wanneer de grond bevroren of bedekt is met sneeuw, graven mollen dieper in de grond om toegang te krijgen tot hun voedselbronnen. Hun vermogen om ondergronds te leven en tunnels te graven, stelt hen in staat om extreme weersomstandigheden te overleven. Bovendien is hun fluweelachtige vacht een uitstekende isolator, wat helpt om hun lichaamstemperatuur te reguleren in koudere omgevingen.

Interessant is dat de winterperiode een belangrijke tijd is voor de voortplanting van mollen. Vroeg in het jaar, rond februari en maart, beginnen mollen met het zoeken naar partners om mee te paren. Dit betekent dat ze zelfs tijdens de koude maanden nog actiever kunnen worden.

Mollen zijn op verschillende uren actief

Hoe mollen vangen en uit je gazon verdrijven

Als je te maken hebt met mollen in je gazon, is het begrijpelijk dat je snel op zoek gaat naar manieren om ze te vangen of te verdrijven. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden beschikbaar om deze ongewenste gasten aan te pakken. Hieronder vind je diverse methoden om de mol te verjagen uit je tuin. 

Molenl vangen met een mollenklem

Een mollenklem is een effectieve val die wordt geplaatst in de gangen van de mol. Om deze methode succesvol toe te passen, is het belangrijk om eerst actieve tunnels te vinden. Dit kun je doen door een paar molshopen lichtjes in te drukken en te observeren welke hopen binnen 24 uur weer worden hersteld. 

Zodra je een actieve tunnel hebt gevonden, plaats je de mollenklem stevig in het midden van de tunnel. Zorg ervoor dat de klem goed vastzit en gespannen is. Vervolgens bedek je de tunnelopening voorzichtig om te voorkomen dat er licht in valt, wat de mol kan afschrikken. 

Controleer dagelijks de klem en als deze is afgegaan, controleer dan of je een mol hebt gevangen. Verwijder de mol en herhaal het proces indien nodig.

Mollen verjagen door geur

Mollen hebben een gevoelige neus en kunnen worden afgeschrikt door bepaalde geuren. Er zijn verschillende geurverdrijvende middelen die je kunt gebruiken, zoals knoflook en mottenballen.

Om deze methode toe te passen, is het belangrijk om eerst de actieve tunnels te identificeren. Druk lichtjes op enkele tunnels en observeer welke binnen 24 uur weer worden hersteld. Plaats vervolgens het gekozen geurverdrijvende middel in de actieve tunnels. Als je knoflook of mottenballen gebruikt, breek ze dan open of plet ze om de geur te versterken. 

Mol uitroken

Het uitroken van mollen kan een effectieve methode zijn, maar het vereist de juiste voorzorgsmaatregelen. Er zijn verschillende soorten rookmiddelen beschikbaar in tuincentra en bouwmarkten.

Voordat je deze methode toepast, is het belangrijk om eerst de actieve tunnels te identificeren. Druk lichtjes op bepaalde delen van de tunnels en observeer welke binnen 24 uur weer worden hersteld. Volg de instructies op de verpakking van het rookmiddel zorgvuldig op. Dit kan het aansteken van de rookbom en het plaatsen ervan in de tunnel omvatten, of het spuiten van rook in de tunnel met behulp van een spuitbus. Sluit de tunnels af om te voorkomen dat de rook ontsnapt en om ervoor te zorgen dat de rook zich verspreidt door het ondergrondse gangenstelsel. 

Houd de activiteit van de mollen in de gaten en controleer regelmatig of de tunnels nog actief zijn. Herhaal het proces indien nodig.

Mol verjagen door trillingen

Mollen hebben een hekel aan trillingen in de grond en kunnen worden verstoord door trillingsapparaten. Er zijn verschillende apparaten op de markt die speciaal zijn ontworpen om mollen af te schrikken door trillingen te creëren. Deze apparaten werken op batterijen of zonne-energie. 

Kies een apparaat dat trillingen produceert en steek het in de grond op een plaats waar je mollenactiviteit hebt waargenomen. Zorg ervoor dat het apparaat stevig genoeg is zodat het niet omvalt of omver wordt gestoten. Schakel het apparaat in volgens de instructies van de fabrikant. 

Zodra het is ingeschakeld, begint het trillingen en geluidsgolven uit te zenden die mollen verstoren en afschrikken. Houd de activiteit van de mollen in de gaten en controleer regelmatig of de tunnels nog actief zijn. Voeg indien nodig extra trillingsapparaten toe of probeer een andere methode.

Mol vangen met een fles of PVC buis

Deze methode maakt gebruik van het feit dat mollen niet graag obstakels in hun tunnels tegenkomen. Voor deze methode heb je een lege fles of PVC-buis nodig. Zorg ervoor dat de opening van de fles of buis groot genoeg is om de wind door te laten. Identificeer eerst de actieve tunnels door delen van de tunnel in te trappen en te observeren welke binnen 24 uur weer worden hersteld. 

Plaats vervolgens de fles of PVC-buis met de opening naar de wind in de ingang van de actieve tunnel. 

Het idee hierachter is dat de wind door de fles of buis blaast en een geluid produceert dat mollen onaangenaam vinden. Houd de activiteit van de mollen in de gaten en controleer regelmatig of de tunnels nog actief zijn. Herhaal het proces indien nodig.

Mol verjagen met een carbid, mollenkoker en een bladblazer

Deze methoden kunnen effectief zijn, maar vereisen de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid. Carbid kan in de tunnels van de mol worden geplaatst en vervolgens worden bevochtigd met water, waardoor het gas produceert dat de mollen verjaagt. Een mollenkoker werkt op een vergelijkbare manier, maar produceert rook in plaats van gas. Een bladblazer kan worden gebruikt om de tunnels van de mol op te blazen en hem te verstoren. 

Verzamel de benodigde materialen, zoals carbid, een mollenkoker en een bladblazer. Identificeer de actieve tunnels en pas de methoden toe volgens de instructies. Sluit de tunnels af en controleer regelmatig op resultaten. 

Wees voorzichtig bij het gebruik van deze methoden, omdat ze potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Overweeg professionele hulp als je niet zeker bent van je veiligheid.

Mol verjagen met water

Het gebruik van water kan een natuurlijke en diervriendelijke manier zijn om mollen uit je gazon te verjagen. Voordat je begint, identificeer je eerst de actieve tunnels door delen van de tunnels plat te trappen en te observeren welke binnen 24 uur weer worden hersteld. 

Zorg ervoor dat je een voldoende krachtige waterbron hebt, zoals een tuinslang. Kies het juiste moment om water te gebruiken, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de middag wanneer mollen het meest actief zijn. Bevestig de sproeikop aan de tuinslang en stel deze in op een krachtige straal of een breed sproeipatroon. Plaats de sproeikop in de actieve tunnel en laat het water gedurende enkele minuten stromen. 

De sterke waterstroom zal de mollen verstoren en afschrikken. Houd de activiteit van de mollen in de gaten en controleer regelmatig of de tunnels nog actief zijn. Herhaal het proces indien nodig.

Mol verjagen met planten

Het gebruik van bepaalde planten kan een natuurlijke en milieuvriendelijke manier zijn om mollen uit je gazon te verjagen. Identificeer eerst de actieve tunnels door delen van de tunnels plat te trappen en te observeren welke binnen 24 uur weer worden hersteld. 

Kies planten met een sterke geur waar mollen niet van houden, zoals goudsbloemen, daslook, knoflook, afrikaantjes en kruisbladige wolfsmelk. Graaf gaten langs de actieve tunnels op een afstand van ongeveer 30 cm en plaats de gekozen planten in de gaten. Bedek de wortels met aarde en verspreid de planten strategisch langs de tunnels om mollen af te schrikken. Zorg ervoor dat de planten goed worden verzorgd, inclusief water geven en regelmatig snoeien, zodat ze hun geur behouden en effectief blijven bij het verjagen van mollen. 

Houd de activiteit van de mollen in de gaten en controleer regelmatig of de tunnels nog actief zijn. Als de planten succesvol zijn in het verjagen van de mollen, zul je merken dat de activiteit afneemt.

Mollen verjagen met een mollenklem

Mol(len) laten vangen door een Expert

Soms kunnen mollenplagen zo hardnekkig zijn dat geen enkele van de besproken methoden effectief lijkt te zijn. In dergelijke gevallen is het verstandig om de hulp in te roepen van een ervaren expert op het gebied van mollenbestrijding. Deze professionals hebben de kennis, ervaring en de juiste apparatuur om mollen effectief te vangen en te verwijderen.

Wanneer je een expert inschakelt, zal deze eerst een grondige evaluatie uitvoeren van je gazon en de omvang van de mollenplaag bepalen. Vervolgens zal hij of zij de meest geschikte methode kiezen om de mollen te vangen en te verwijderen, rekening houdend met de specifieke omstandigheden en vereisten van jouw situatie.

Experts maken vaak gebruik van geavanceerde technieken, zoals speciale mollenklemmen, vangkooien of andere professionele vangmethoden. Ze zijn goed op de hoogte van de levenscyclus en het gedrag van mollen, en kunnen hun strategie aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw tuin.

Verwijderen van molshopen en gazon herstellen

Het verwijderen van molshopen kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van de meest gebruikelijke methoden is het gebruik van een schep of hark om de molshopen voorzichtig af te vlakken. Hierbij is het belangrijk om de grond voorzichtig aan te drukken en te egaliseren om eventuele verzakkingen te voorkomen.

Na het verwijderen van de molshopen is het essentieel om je gazon te herstellen. Begin met het verwijderen van eventueel dode gras en onkruid. Vervolgens kun je kale plekken opvullen met graszaad of graszoden, afhankelijk van de grootte van het beschadigde gebied. Zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt voordat je graszaad of graszoden aanbrengt, door de grond los te maken en te bemesten.

Conclusie

Hoewel mollen lastig kunnen zijn, zijn er vele manieren om ze te bestrijden en je gazon te herstellen. Het begint allemaal met het begrijpen van mollen, hun gedrag en waarom ze aangetrokken worden tot je tuin. Van daaruit kun je de juiste stappen nemen om ze te verjagen, je gazon te herstellen en toekomstige infestaties te voorkomen. Met geduld en de juiste aanpak, kun je genieten van een mooi, mol-vrij gazon.

Download de gratis Gazon Onderhoudskalender

Om je verder te ondersteunen bij het behouden van een gezond gazon, willen we je graag een handig hulpmiddel aanbieden: onze gratis gazon onderhoudskalender. Deze kalender geeft je een gedetailleerde stappenplan voor het onderhouden en verzorgen van je gazon gedurende het hele jaar.

>>> Download hier de GRATIS Gazon Onderhoudskalender

Mollen | MijnGazonCoach


Reacties