4-tips om een beschadigd gazon te herstellen_
31 maart 2022 
6 min. leestijd

4-tips om een beschadigd gazon te herstellen_

In het voor en najaar als het niet te warm en niet te koud is groeit het gras zeer snel. Tijdens deze periode kan je goed het beschadigd gazon herstellen zoals gaten, kuilen en kapotte randen. Je hebt dan over enkele weken weer een mooi verzorgd gazon.

Het gazon verticuteren en doorzaaien

Een grasplant krijgt na een paar jaar een vertraagde voortplanting. Dit klinkt misschien gek, maar je gazon zal zich na een paar jaar gewoonweg minder snel herstellen. Op de lange termijn zal dit resulteren in een gazon die opener van structuur wordt doordat er onvoldoende nieuwe grasplantjes worden aangemaakt.

Graszaad strooienDoorzaaien kun je doen na het verticuteren.

Om de compacte structuur te behouden of terug te krijgen dien je twee keer in het jaar het gazon te verticuteren. Tijdens het verticuteren worden de wortels van de grasplantjes afgesneden. Hierdoor komt er een groeihormoon vrij in die grasplantjes die aanspoort nieuwe wortels te maken. Hierdoor krijg op natuurlijke wijze nieuwe grassprieten en een compactere grasmat.

Lees hier het volledige artikel over het verticuteren van het gazon

Om het herstel iets te versnellen en eventuele kale plekken op te vullen kan je direct na het verticuteren het gazon doorzaaien. Dit houd in dat je het bestaande gazon voorziet van nieuw graszaad.

Na het doorzaaien dien je een klein beetje tuinaarde of compost over de zaadjes te strooien. Je vergoot de ontkieming kans hiermee van 30% naar 80%!

Graszaad voor het doorzaaienKale plekken en een dun gazon herstel je het snelst met nieuw graszaad.

Kale plekken herstellen

Er kunnen natuurlijk ook kale plekken zijn ontstaan nadat je een voorwerp hebt verplaatst van je gazon naar elders. Bij het verplaatsen van het voorwerp zul je zien dat het gras dun en geel is geworden. Nu het gazon weer zonlicht krijgt zal dit stukje gazon zichzelf wel herstellen. Volledig herstel kan soms wel enkele weken duren. Wil je snel resultaat dan kan je deze plekken ook doorzaaien.

Het herstellen van een kuil in het gazon

Heb je last van een kuil in je gazon door bijvoorbeeld een verzakking dan vereist dat wat extra aandacht. Je kan een kuil namelijk niet zomaar vullen met tuinaarde. Vul je de kuil op met tuinaarde dan zullen de bestaande grasplantjes stikken omdat ze niet door de tuinaarde komen. Vul je het gat met tuinaarde én nieuw graszaad dan zullen de wortels van het “nieuwe” gras last hebben van de oude graszode. Het gras kan zich dan niet goed wortelen wat zal resulteren in een niet volledig herstel van het gazon.

Het snelste resultaat met behoud van je gazon kleur behaal je door:

 1. Het gras ruim in te snijden.
 2. Steek de insnijding geheel af met de schop.
 3. Vul de kuil met tuinaarde tot de juiste hoogte.
 4. Plaats de zode terug.
 5. Graszode aandrukken.
 6. Graszode voorzien van water.

Het herstellen van deukjes in het gazon

Als we spreken over een deukje in je gazon hebben we het over een deukje van maximaal 1,5 á 2 centimeter diep. Deze deukjes kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan door de poten van een tuinstoel. Deze deukjes kan je gewoon opvullen met met wat tuinaarde. Het toevoegen van nieuw graszaad is hiervoor niet nodig. De grassprieten zijn in staat door het gras heen te komen en vraagt verder geen onderhoud. Binnen twee weken zul je niets meer van deze deukjes zien.

Het herstellen van molshopen in het gazon

Heb je last van een molshoop in je gazon, dan kunnen dit er al snel meer worden! Een mol kan veel schade kan aanrichten aan het gazon. Het is daarom belangrijk de mol(len) te bestrijden voordat deze meer schade aanrichten aan je gazon. Er zijn voor de bestrijding van mollen verschillende opties, de makkelijkste optie is het inzetten van een mollen verjager.

De mollen verjager is een diervriendelijke methode om de mol te weren uit je gazon. Een mollen verjager  produceert hoge pieptonen die voor mollen als zeer storend worden ervaren. De mol zal door deze hoge pieptonen snel het gazon verlaten om elders zijn gangen te graven. Je kan vervolgens het gazon egaliseren en de kale plek dien je bij te zaaien met gazon-herstel.

Molshopen in het gazonEen mol kan veel schade aanrichten aan het gazon. Bestrijd de mollen op een diervriendelijke manier met een mollen verjager

Direct resultaat met graszoden

Graszoden kun je eenvoudig op maat snijden, hierdoor kan je makkelijk en snel de kale plek opvullen. Een bijkomend voordeel is dat eventuele gazon randen direct strak zijn!

Denk eraan dat de graszoden een andere kleur kan hebben dan je huidige gazon.

 1. Steek of snij een vierkant/langwerpig stuk uit je gazon dat iets groter is dan de plek die je wilt opvullen.
 2. Maak de grond los, meng er wat potgrond door en druk lichtjes aan.
 3. Zorg dat de aarde ongeveer 2 cm lager licht dan het omliggende gras.
 4. Snij nu een passend stuk uit de graszode, leg het op zijn plek en druk het voorzichtig aan.
 5. Geef even goed water en je bent klaar!
Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast