Wanneer groeit gras en wat zijn belangrijke groeifactoren?_
16 maart 2021 
9 min. leestijd

Wanneer groeit gras en wat zijn belangrijke groeifactoren?_

Zolang er voor het gras gunstige groeiomstandigheden zijn, zal het blijven groeien. Hoe snel en in welke kwaliteit de grasplantjes groeien heeft te maken met verschillende factoren.  De belangrijkste vier factoren voor de groei van je gazon zijn: 

  • Bodemtemperatuur;
  • zuurstof;
  • voedingsstoffen;
  • pH-Waarde.

Groeifactor bodemtemperatuur gazon

Bodemtemperatuur winter

In de wintermaanden als de bodemtemperatuur onder de 5°C is gaat het gazon in de zogeheten “ruststand”. In deze koude periode zullen de grasplantjes niet zichtbaar groeien. Dat komt omdat er in de wintermaanden niet alleen minder zonlicht is maar ook omdat het bodemleven voor een groot deel in de ruststand is.

Dit betekend dat er minder voedingsstoffen vrij komen voor de grasplantjes. Het beperkte aanbod aan voedingsstoffen in in dit geval niet zo erg doordat de grasplantjes ook minder voedingsstoffen vragen doordat deze in de ruststand staan.

Je gazon heeft in de wintermaanden weinig voedingsstoffen nodig doordat het in de ruststand staat.

Bodemtemperatuur vroege voorjaar

In het vroege voorjaar zodra de bodemtemperatuur 5 tot 8°C heeft bereikt zet de grasgroei aan en komt het bodemleven weer op gang. In deze periode heb je als het goed is het gazon geverticuteerd,  bekalkt, bemest en voorzien van nieuw graszaad.

De combinatie van de stijgende bodemtemperatuur, het actievere bodemleven en de extra voedingsstoffen zal de opgelopen winterschade aan je gazon snel doen herstellen doordat de grasplantjes weer beginnen met groeien!

Bodemtemperatuur voorjaar/ begin zomer

De hoogste groei vindt plaats in het voorjaar en aan het begin van de zomer als de gemiddelde bodemtemperatuur de 15°C heeft bereikt. De extra voedingsstoffen die je in het vroege voorjaar hebt toegediend zijn nu tot diep in de bodem doordrongen en geven de grasplantjes maximaal voedingsstoffen. In combinatie met de perfecte bodemtemperatuur zal je merken dat een wekelijkse maaibeurt niet meer volstaat.

Bodemtemperatuur zomer

In de zomermaanden als de bodemtemperatuur boven de 25°C komt of bij langdurige droogte stopt het groeien van gras. Bij dit soort weersinvloeden gaat het in de zogeheten “slaapstand”. Dit houdt in dat het gras zijn energie spaart om te overleven. Bij langdurige droogte/hitte kan het zijn dat je geel/ bruine plekken op je groene mat krijgt. Dit betekend niet dat de plantjes “dood” zijn, maar dat de plantjes hun energie uitspaart om te overleven.

De focus ligt hierbij niet meer op groei van de grasplant en breekt het groene pigment chlorofyl af om te overleven Zodra er voldoende neerslag is gevallen of als je het gazon voldoende beregend zul je zien dat de grasplantjes weer chlorofyl aanmaken waardoor de grasplantjes snel weer groen kleuren.

Groeifactor zuurstof gazon

Net zoals iedere plant in je tuin heeft ook gras zuurstof (=lees licht) nodig om te groeien. Door je gazon regelmatig te maaien vervul je deze “behoefte” deels.

Helaas ontstaat er gaandeweg het jaar een verstikkende laag op de bodem. Dit noemen we de viltlaag. Het ontstaan van deze viltlaag is normaal en gebeurt op ieder gazon. Als je deze viltlaag niet verwijdert zorgt dit tot verstikking van de grasplantjes. Zuurstof, voedingsstoffen en water worden dor deze viltlaag niet goed doorgelaten waardoor de grasplantjes van kleur veranderen en uiteindelijk zullen sterven.

Om te voorkomen dat de grasplantjes afsterven dien je het gazon twee keer per jaar te verticuteren met een verticuteermachine of een verticuteerhark.

Het verwijderen van de viltlaag doe je door je gazon twee keer per jaar te verticuteren met een verticuteermachine.

Groeifactor voedingsstoffen gazon

Het bemesten van het gazon draagt bij aan een mooie groen gazon. De hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem is beperkt en moet worden aangevuld als je de kwaliteit wilt behouden. Wanneer het gras onvoldoende voedingsstoffen krijgt zullen er kale en gele plekken in het gazon verschijnen. Hiermee geef je onkruid de kans om zich te nestelen tussen de grasplantjes.

Bemest daarom drie keer per jaar. Met het toedienen van extra voeding groeit het gras goed, kunnen de grasplantjes zich weren tegen bacteriën en schimmels en zal het gazon mooi groen kleuren. en voorkom je uitputting van de gazonbodem.


Meststoffen worden alleen opgenomen bij een juiste bodem pH-waarde.


Groeifactor bodem pH-Waarde

pH-bodemtest

Door natuurlijke processen wordt de bodem van je gazon dagelijks een beetje zuurder. Dit komt door de zure regen, organische afval zoals bladeren en gemaaid gras en  dierlijke uitwerpselen die dagelijks het gazon bereiken. Om verzuring van de bodem tegen te gaan is het van belang dat de pH-waarde van de bodem in balans blijft. Het testen van deze pH-waarde kan je eenvoudig zelf met een pH-bodemtest.

Ph-Bodemtest ECOstyleMet een pH-bodemtest weet je binnen enkele minuten de kalk behoefte van het gazon.



De ideale gazon pH-waarde

Het groeit het best op een lichtzure bodem, doe je niets dan zal je bodem langzaam verzuren. Simpel gezegd houdt dit in dat de pH-waarde van de bodem uiteindelijk onder de pH-waarde 5.5 zakt. Bij een te zure bodem zullen de grasplantjes slap worden, geel kleuren of zelfs afsterven. Hierdoor zullen er kale plekken op je gazon ontstaan waar mos en onkruid goed op gedijen. Om de verzuring van de bodem tegen te gaan strooi kalk over het gazon, dit noemen we bekalken.


Lees hier het belang van de ideale pH-waarde.


Het gazon bekalken

Kalk is een natuurlijk product en dient als voedingsstof voor de wortelontwikkeling van de grasplantjes en voor de opbouw van celwanden. Kalium is een stof dat in het kalk zit en speelt een belangrijke rol in de bodem. Kalium verhoogt namelijk de Ph-Waarde (Het maakt de bodem minder zuur) wat bevorderlijk is voor het bodemleven én de opname van de voedingsstoffen.


Lees hier het artikel over het bekalken van het gazon.


Een goede pH-waarde zorgt voor een optimale opname van voedingsstoffen.

pH-waarde goed voor het bodemleven

Door de juiste bodem pH-waarde behoud je een actief bodemleven dat goed is voor de "welvaart" voor het bodemleven. We kunnen dus wel stellen dat de gezondheid van je gras uit de bodem komt! Het bodemleven zorgt er namelijk voor dat er voldoende voedingsstoffen zijn voor de grasplantjes.

Het bodemleven is een netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten. Deze beestjes gebruiken hier maar een klein deel van, de rest scheiden ze weer uit in kleiner organisch materiaal, dat ander bodemleven verder kan verteren. Op die manier zorgen zij er met elkaar voor dat organische stof wordt omgezet in voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden weer opgenomen door de plantjes.

Bestel kalkstoffen voor een optimaal bodemleven

Pokon Kalk 20KGVia deze speciale pagina kun je kalkstoffen voor het gazon bestellen. Levering is binnen 1 á 2 werkdagen.


Mijn naam is Lennart, gazon fanaat in hart en nieren en sinds 2020 eigenaar van MijnGazonCoach. Het is mijn gezonde obsessie om gazons te transformeren van een verwaarloosd gazon vol onkruid en kale plekken naar een strak, dichtgegroeid diepgroen gazon die een tuin helemaal afmaakt!
Reactie plaatsen
Mooi egaal groen gazon

Ben jij je slechte gazon ook zo zat?
Ga nu aan de slag met het gazon programma van MijnGazonCoach!

Met dit programma heb je zonder gedoe binnen no-time een mooi vol en diepgroen gazon.
Probeer gratis
Je zit nergens aan vast